Gyurkity Péter

USB-kulcson az OLPC operációs rendszere

Az OLCP által az XO-laptopokon használt Sugar operációs rendszer készítői elérhetővé tették a szoftver USB-kulcson is használható változatát, így az oktatási feladatokra kihegyezett platform immár bármely PC-n kipróbálható.

A Sugar on a Stick névre keresztelt megoldás gyakorlatilag a Sugar operációs rendszer CD-képfájlját takarja, amelyet azonban az egyre népszerűbbé váló USB-kulcsokon is alkalmazhatunk. Mindössze egyetlen megkötés van, eszerint pedig a kulcs kapacitása legalább 1 GB kell hogy legyen - és persze az sem árt, ha számítógépünk támogatja az USB-eszközökről történő bootolást.

A képfájl egészen pontosan a Fedora 11 rendszerre épül, maga a Sugar ezen belül helyezkedik el. Az USB-meghajtók azért kapnak kiemelt szerepet a fejlesztők háza táján, mert ezek használatával nem kell módosítani a meglévő operációs rendszert, nincs szükség dual-boot konfigurációra, a LiveCD-hez hasonló megoldást alkalmazhatunk. Kiemelik, hogy ily módon az öregebb és lassabb gépeken is kipróbálhatjuk a rendszert (itt azonban gondot okozhat az USB-boot opció hiánya), nincs szükség merevlemezre a számítógépben, illetve az egyéb netbook megoldásokon is tesztelhetjük a platformot.

A hangsúly továbbra is az oktatáson van, elsősorban a fiatalok számára helyeznek el különböző feladatokat és tevékenységeket kínáló alkalmazásokat a rendszerben. Jelenleg mintegy 40 program elérhető a platformon, ezek többségét pedig a fejlesztők által kialakított weboldalról tölthetjük le. Példaként említik a Read, Write, Paint, Etoys, Chess, Geography, valamint a Sudoku szoftveket, ezek szintén az említett oldalon elérhetők. Az operációs rendszerből külön verzió tölthető le az XO-1 laptopokra, amely az ősszel érkező XO-1.5 gépeken is megtalálható lesz.

A fejlesztők időközben jelezték, hogy máris egy újabb verzión dolgoznak, amely még idén elérhető lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • uiztu #8
  Helo!
  Én nekem van egy régi gépem. És szeretnék rá, egy magánjellegű egyszerű operációs rendszert. Csak annyit szeretnék, hogyha bekapcsolom a gépet, akkor automatikusan elinduljon a betöltőképernyő. Ki lehessen kapcsolni. Bármilyen program telepíthető legyen. Felismerje a dolgokat. Tehát egy komplett egyszerű o.p rendszert szeretnék. És, valaki tudna belinkelni hozzá, valami leírást, hogyan kell programozni a ramot, stb. Hogyan működik, milyen nyelv lenne az ideális stb. Tehát mindent, ami csak kell egy egyszerű o.p rendszerhez.
 • SCaine #7
  Linuxot használok. Ma pedig már vannak wincseszter sebességű , 20-30 Mega/sec írásí sebességű, memóriakártyák, melyeket USB-s átalakítóval is be lehet dugni (illetve eleve USB meghajtóként mutatkoznak be a BIOSban) Egy 2 gigás memóriakártyáról gyakorlatilag 20 másodperc alatt áll fel nekem egy LiveCD-s Fedora, úgy hogy az egyébként FAT32-re formázott memóriakártyán mindössze 800 megát használok a Linuxra összesen a többit az adatoknak. A felállás után pedig mocskosmód megalázza az eddig elkészült összes Windowst.
 • Magnificat #6
  a kulcscsomómon van egy Slackware alapú linux egy 512-es pendrive-on... legalább 4x hoztam vissza vele az adataimat totális windows halálból, emellett nem hátrány, ha bárhova megyek (általában engedélyt kérek azért előtte mielőtt használnám) tudom vinni a saját rendszeremet magammal asztalostól programostól, tudok netezni, ftp-t üzemeltetni, olvasni ntfs-t, adatot menteni, ramot és eszközöket tesztelni, stb... nem fő OS-ként kell elképzelni, hanem hasznos társként, ami kirángat a szarból, ha nincs fő OS, vagy valamit nagyon elcseszett...
 • fourgee #5
  Fogadjunk, hogy valami másolt SP3-as XP-t használsz :)))

  Mivel a mai napig az "1 Windows licensz - 1 gép" elv működik, nincs is értelme pendrive-ról bootolni. Mivel minden notebookot winchesterrel és nálunk picivel nyugatra alapból Windows-zal ellátva adnak el, ezért ott sincs értelme egy sokkal lassabb adattárolóról bootolni.
  Ha meg asztali gépet raksz össze magadnak, abba is fogsz rakni winchestert...

 • slickboy #4
  Na meg mint azt sokan előttem elmondták, Microsoftnak nem érdeke, hogy pendriveról fusson a rendszer, legalábbis, hogy az széles körben elterjedt legyen a pendriveról futtatás, hiszen akkor hogyan is tudná hardverhez kötni az operációs rendszert az OEM változat esetében? Vagy rosszul látom?
 • orlando2003 #3
  Most nem gyengén beégtél, hotold meg mindenféle néven fröcsögő idióta :D
 • kvp #2
  A windows 7 enterprise valtozata mar alapbol tud ilyet. Egy particio image-be kell telepiteni a rendszert, az osszes driver es hal modul-lal, majd a flash drive-ra felmasolni, es a bootmgr-t es a winload-ot feltenni (regen ntloader), ami a particiora mutat. A lenyeg, hogy legyen a loader-ben a flash filerendszerehez miniport driver, hogy tudja olvasni, ezutan felmount-olja a particio image-et es abbol fut. Ugyanez windows xp-vel valami iszonyatos hack-elest igenyelt, tovabba csak ntfs-es flash-rol tudott mukodni, particio image-bol nem.

  A linux meg mar a loadlin ota tud fat-es (dos-os) particiorol futni. Ott csak az initrd script-jet kellett atirni, hogy felmount-olja a fo particiot az init elott. (a windows is ezt csinalja a boot.ini-ben, csak ott sokaig be volt egetve par dolog)

  A lenyeg, hogy a ket rendszer gyakorlatilag ugyanugy mukodik, csak a legtobb ide irogato ember sem a linux-ot sem a windows-t nem ismeri belulrol.
 • SCaine #1
  Winfos mikor fog tudni ilyet ? Majd 2085-be a Winfos 23 majd talán, mikor a 25 telepítő blúréjt egymás után be kell tolni és ha egy hibás bit is van akkor előről kell kezdeni az egész bútot

  Ennyit a Winfosról.

  Azért röhej, hogy manapság egy Pistike féle Linux is milyen szinten rommá alázza a Microfos termékeit.