Gyurkity Péter

Torvalds a Linux jelenéről és jövőjéről

Linus Torvalds szerint a Linux fő előnye még mindig nyitottságában és rugalmasságában rejlik, figyelme pedig egyre inkább a grafikus kártyák, a vezetéknélküli megoldások és az SSD háttértárolók felé irányul.

Torvalds az InformationWeek-nek adott interjúban beszélt a nyílt forráskódú platform jelenlegi helyzetéről, a lehetséges jövőről, illetve a fontosabb és a személyesen őt is érdeklő fejlesztési irányokról. Véleménye szerint a Linux a rugalmassága miatt előnyösebb választás minden zárt projektnél, hiszen minden egyes területen számos megoldás elérhető, nincs egyetlen, világmegváltó módszer, ami a kereskedelmi megoldásokra jellemző.

A két-három havonta megjelenő kernelfrissítések révén a gyorsan változó területeken is naprakészek tudnak maradni, itt természetesen a hardverkompatibilitás fenntartása és megőrzése az elsődleges feladat. Külön megemlíti a grafikus kártyákat és a vezetéknélküli szegmenst, amely szerinte átalakulóban van. Ugyanilyen fontos a virtualizáció, amely számára ugyan egyáltalán nem érdekes, ám a külső fejlesztések révén számos megvalósítási mód elérhető, ami ismét a Linux előnyeire példa. Őt magát leginkább az SSD-háttértárolók (solid-state drives) fejlődése és esetleges elterjedése köti le, amely egyet jelenthet a késleltetés, az elérési idő leszorításával. 2008-ban mérséklődhetnek az árak, ami a kereslet élénkülését eredményezné - nagyjából erre számít a Linux kernel főfejlesztője.


Arra még Torvalds sem tud választ adni, hogy vajon a Microsoft és csatlósai mennyiben tudnak majd belekötni a nyílt platform egyes részleteibe, pontosabban a kernelbe. Ezzel kapcsolatban Redmond részéről már ismerhetünk néhány megnyilatkozást, ám konkrét lépések még nem történtek annak érdekében, hogy a Linux kernelben található állítólagos szabadalomsértéseket megtorolják.

Azt igyekezett leszögezni, hogy a nyílt platform számos előnyt kínál a zárt fejlesztésekhez képest. Példaként említette, hogy amennyiben például a Microsoft operációs rendszerét választjuk, nemcsak hogy nem tudjuk kijavítani az esetleges hibákat, hiányosságokat, a szoftver ráadásul egyetlen cég, egyetlen piaci entitás felfogását tükrözi vissza, és ilyenkor egyáltalán nem számít, hogy a fejlesztők mennyire kompetensek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • bakagaijin #89
  Most erre mit lehet mondani? Hígul a képzés? :) Én anno írtam linuxra SB16-hoz rádió driver-t, meg aver-hez távirányító kezelőszoftvert mert nem volt még a kernelben. Önálló lab mérésen piszkáltunk RSVP és TCP algoritmusokat mert az jó. És már mi is hígabb generáció voltunk, mint a régi nagyok...

  A linux Vs ms kérdés feltevés már önmagában is hiányos, alapvetően hiányzik belőle a kérdés: MIRE és KINEK (mármint ki fogja karban tartani és ki fogja használni) Mert nagyon nem mindegy. Alapvető hiba csak home és desktop/laptop környezetben gondolkozni, a piacnak ez egy szeletkéje. S ha még mindig nem esett volna le: a szoftverek 95%-a (van aki szerint még több) SOHA nem kerül ki a bárki által használható szoftverek piacára.
 • turul16 #88
  Itt egy masik oldal statisztikaja
 • slickboy #87
  OFF:
  Én is Amilo laptopon használom Vistát, elindulás 1 perc alatt, leállás 45 másodperc alatt megvan. 1 G ram és AMD Turion 64 X2 1,6 GHz proci. Lehet hogy nincs igazam de töredezettségmentesítés rulezMeg mintha olyasmit olvastam volna, hogy néhány indulás szükséges neki (ergo friss telepítés lassú) amíg optimalizálja magát a gyorsabb induláshoz, XP is ilyen volt.
 • zentus #86
  Jó pár éve használom mind a 2 op.rendszert. Munkaköri ártalom, meg egyébként is. Nagyon sok a tévhit az itt leírtakkal kapcsolatosan. Sajnos vannak olyan programok, amik csak xp-én indulnak el. Így kénytelenek vagyunk ezt használni. A linux disztribúciók nagy százaléka nagyon jó használható operációs rendszer irodai felhasználásra. Tervezői feladatra csak XP 90%-ban. Munkám során sok szervert összepakoltam, mikor arról van szó linux vagy windows szerver, legyen akkor a pénz, ami meghatározza, hogy mi legyen. Linux nyert eddig, talán 2 windows-os szervert raktam össze. Egy ilyen windows-os szerver az oprendszer a hozzá való szoftverek vetekszik a szerver árával vagy többel (általában: 200-500e HUF) nem elhanyagolható.
  A linuxos szervereket jobban szeretem, mivel a konfigolása nem nagy durranás, sokszor olyat meglehet vele oldani primitív módon amit a - nem (Samba szerver bizonyos védelmei). Linuxos szerver és windowsos telepítése nem tart tovább. Minimális hardver igény (reg memória árát nézzétek meg 2gb 1 szerverbe kb: 80e Huf). Nem mindegy egy szerver alapban 128mbvel elmegy vagy 1gbvel eldöcög...
  Még valami jó pár éve reppent fel a hír, hogy a microsoft.com is unix alapú szerveren fut elégé vicces:)
 • ziby #85
  "Szerintem a Linux számottevő elterjedéséhez arra volna szükség, hogy"
  Elöszöris a Linux nem terjedni akar,a minőség a lényeg.

  "- legyen meg rá MINDEN windowsos szoftver alternatívája, MEGFELELŐ MINŐSÉGBEN."
  Hát windowson érzem folyton azt hogy nincsen meg a legtöbb linuxos program alternatívája. És a legtöbb windowsos program silány termék. Pl.: ott van a közvetlen üzenetküldője az M$-nek.Az már annyira silány hogy be kellene tiltani:D Bár másik oldalról nézve a gaim sokkal fejletlenebb, mivel nem kezeli a parterek által kitett személyes üzeneteket... Az biztos nem érdekli a Pistikéket hogy a gaim-ot nem nagyon látni kifagyni, etc...


  "- Az egyszerű gyalogjúzer seggét is nyalja ki úgy, mint a win."

  Ki nyalja csak a gyalogjúzer nem veszi ezt észre.


  "- Játékok, játékok, hogy a kölykök befertőződjenek vele, így a felnövekvő nemzedék kevésbé lenne windows-függő. "
  Vannak játékok, általában fut minden. De most miért lenne jó ha a sok GAMER lama linuxon tolná???

  "Esetleg már iskolában lehetne tanulgatni, tanítgatni...."
  hát ide most írhatnék 30 oldalt, de nem teszem....

 • homeless #84
  "(pl. nem hogy normális, semmilyen videoszerkesztőt nem tudtak nekem mutatni linux alá - lehet, hogy az adott linux fan volt műveletlenebb az átlagnál, nem tudom.)"
  Cinerella - komolyabb
  Kino - egyszerűbb
  ubuntu studio - ebbe benne van minden, video, audio és kép szerkesztő programok.

  Amúgy hollywoodba rengeteg filmhez használnak(videó vágás, 3d animáció, kép szerkesztés) linuxot. Pl.: shrek, karib tenger kalózai, gyűrűk ura trilógia, stb... És nem azért használják a linuxot mert ingyenes. Meg a komolyabb 3d szoftvereket(maya, xsi) se véletlenül árulják linuxra(is).

  Ezért is röhögtem azokon a hozzászólásokon, amiben garázsprojectnek nevezik a linuxot, meg hogy csak ott használják, ahol nincs pénz. Pl. van ez a top500 supercomputers lista, amiből kiderül, hogy a 500 szuperszámítógép 95-96%-án fut linux. Biztos ők is azért választották mer ingyé van. Meg az oracle, ami a legelterjedtebb kerekedelmi adatbáziskezelő saját kereskedelmi linux disztribúciót adott ki amit kifejezetten az oracle-re optimalizált és supportot is ad hozzá, de még lehetne sorolni a végtelenségig.

  Az meg a másik tévhit egy op.rendszerrel kapcsolatban, hogy a felhasználónak kell telepíteni, meg konfigurálni minden szart. Ez a baromság a windows miatt terjedt el, mert létrejöttek a szomszéd "informatikus" pistikék aki az egész utcának windows-t telepítettek, amin csak rendszergazda fiók volt. Ezért is van sok zombigép. Az op.rendszert telepítse meg konfigurálja be egy szakember és akkor nincs probléma. És ha egy linux normálisan be van konfigurálva, akkor SEMMIVEL nem nehezebb használni mint egy windows-t. A felhasználónak csak használni kell a gépet, nem a config fájlokban turkálni. Aki meg informatikus pistikének képzeli magát az maradjon windowson amit kedvére heggeszthet.
 • KLT #83
  "-Azonos körülmények között xy noti akksi jobban merül vista alatt, mint XP alatt."
  Úgy rémlik erre adtak ki valami patch-et. (Nem vistázok még, nem tudom, csak mintha olvastam volna valahol)

  "-A GUI nem áll kézről... kevés dolog van ott ahol megszoktad."
  Én nagyjából végigjártam az NT vonalat, ez minden váltásra igaz volt :)))

 • Tinman #82
  Hogy ma mennyit szívtam a Suse 10.2-vel arról könyvet lehetne írni.
  Egy szaros sambát állítgattam rajta, de ha megfeszültem sem lehetett jelszó használat nélkül elérni egy kliens gépről... a vicc az, hogy root jelszóval sem ^^
 • Tinman #81
  256 MB ramot még lehet kapni, minden listánkon rajta van, de ez lényegtelen.
  A Vista nem azért gáz, mert 1.5 GB ram kell neki... a ram már nem tétel 1 GB kingmax/800Mhz élettartam garival kevesebb, mint bruttó 7k... ez semmi, nulla.

  A Vista önmagában gáz, mert:
  -Azonos körülmények között xy noti akksi jobban merül vista alatt, mint XP alatt.
  -Rengeteg hardver probléma, béta driver hegyek.
  -Sok rammal, Raid-ben sem valami eszeveszett, gyors még butítva sem.
  -A DX10 újításai, nem, hogy a DX 10 jelzőt nem érdemlik, de még a DX9+ jelölésen is elgondolkodnék, ha lenne ilyen.
  -A GUI nem áll kézről... kevés dolog van ott ahol megszoktad.
 • KLT #80
  A hardver igénynél kéretik figyelembe venni, hogy eddig amit MS kiadott, mindig az adott időpontban brutál gépet igényelt, ami később bagatellnek számított.
  NT 3.5 386-os procit, és 8MB RAM (amikor legtöbbünk örült a 286-osnak, amiben volt még esetleg +384K extended) emlékszik még erre valaki??? ;)

  NT 4.0 ugyancsak 386 a min. de már a 486DX ajánlott volt, min 16MB RAM, de jobb volt a 32MB-tal, később meghálálta a 64MB-ot.

  Win 2000 - 128MB ajánlott volt, de használni kellett a 256MB.

  XP- a 256MB a minimum, bár megyeget 128MB-al is, de az csak szenvedés. Nem árt, ha van hozzá 512MB.

  A vista csak a következő lépés, ami még nem forrott ki. A most oly népszerű XP megjelenésekor is voltak driver problémák, meg kompatibilitási gondok, amik apránként megszűntek.
  Ahhoz, hogy az emberek tömegesen átálljanak vistára, az kell, meglátásom szerint, hogy
  - olyan hardverek jelenjenek meg a piacon, aminek a nép szükségét érzi
  - ehhez ne legyen XP-s driver
  - olyan szoftverek jelenjenek meg, amelyekre a népnek szüksége van (vagy azt hiszi) és csak vistán menjen

  Ez csak idő kérdése, szerintem mostantól 1-1.5 év távlatban ez megvalósulhat.

  Szerintem a Linux számottevő elterjedéséhez arra volna szükség, hogy
  - legyen meg rá MINDEN windowsos szoftver alternatívája, MEGFELELŐ MINŐSÉGBEN.
  (pl. nem hogy normális, semmilyen videoszerkesztőt nem tudtak nekem mutatni linux alá - lehet, hogy az adott linux fan volt műveletlenebb az átlagnál, nem tudom.)
  - Az egyszerű gyalogjúzer seggét is nyalja ki úgy, mint a win.
  - Játékok, játékok, hogy a kölykök befertőződjenek vele, így a felnövekvő nemzedék kevésbé lenne windows-függő. Esetleg már iskolában lehetne tanulgatni, tanítgatni....

  Most több nem jut eszembe, de lehet, hogy volna még kritérium