89
  • bakagaijin
    #89
    Most erre mit lehet mondani? Hígul a képzés? :) Én anno írtam linuxra SB16-hoz rádió driver-t, meg aver-hez távirányító kezelőszoftvert mert nem volt még a kernelben. Önálló lab mérésen piszkáltunk RSVP és TCP algoritmusokat mert az jó. És már mi is hígabb generáció voltunk, mint a régi nagyok...

    A linux Vs ms kérdés feltevés már önmagában is hiányos, alapvetően hiányzik belőle a kérdés: MIRE és KINEK (mármint ki fogja karban tartani és ki fogja használni) Mert nagyon nem mindegy. Alapvető hiba csak home és desktop/laptop környezetben gondolkozni, a piacnak ez egy szeletkéje. S ha még mindig nem esett volna le: a szoftverek 95%-a (van aki szerint még több) SOHA nem kerül ki a bárki által használható szoftverek piacára.
  • turul16
    #88
    Itt egy masik oldal statisztikaja
  • slickboy
    #87
    OFF:
    Én is Amilo laptopon használom Vistát, elindulás 1 perc alatt, leállás 45 másodperc alatt megvan. 1 G ram és AMD Turion 64 X2 1,6 GHz proci. Lehet hogy nincs igazam de töredezettségmentesítés rulezMeg mintha olyasmit olvastam volna, hogy néhány indulás szükséges neki (ergo friss telepítés lassú) amíg optimalizálja magát a gyorsabb induláshoz, XP is ilyen volt.
  • zentus
    #86
    Jó pár éve használom mind a 2 op.rendszert. Munkaköri ártalom, meg egyébként is. Nagyon sok a tévhit az itt leírtakkal kapcsolatosan. Sajnos vannak olyan programok, amik csak xp-én indulnak el. Így kénytelenek vagyunk ezt használni. A linux disztribúciók nagy százaléka nagyon jó használható operációs rendszer irodai felhasználásra. Tervezői feladatra csak XP 90%-ban. Munkám során sok szervert összepakoltam, mikor arról van szó linux vagy windows szerver, legyen akkor a pénz, ami meghatározza, hogy mi legyen. Linux nyert eddig, talán 2 windows-os szervert raktam össze. Egy ilyen windows-os szerver az oprendszer a hozzá való szoftverek vetekszik a szerver árával vagy többel (általában: 200-500e HUF) nem elhanyagolható.
    A linuxos szervereket jobban szeretem, mivel a konfigolása nem nagy durranás, sokszor olyat meglehet vele oldani primitív módon amit a - nem (Samba szerver bizonyos védelmei). Linuxos szerver és windowsos telepítése nem tart tovább. Minimális hardver igény (reg memória árát nézzétek meg 2gb 1 szerverbe kb: 80e Huf). Nem mindegy egy szerver alapban 128mbvel elmegy vagy 1gbvel eldöcög...
    Még valami jó pár éve reppent fel a hír, hogy a microsoft.com is unix alapú szerveren fut elégé vicces:)
  • ziby
    #85
    "Szerintem a Linux számottevő elterjedéséhez arra volna szükség, hogy"
    Elöszöris a Linux nem terjedni akar,a minőség a lényeg.

    "- legyen meg rá MINDEN windowsos szoftver alternatívája, MEGFELELŐ MINŐSÉGBEN."
    Hát windowson érzem folyton azt hogy nincsen meg a legtöbb linuxos program alternatívája. És a legtöbb windowsos program silány termék. Pl.: ott van a közvetlen üzenetküldője az M$-nek.Az már annyira silány hogy be kellene tiltani:D Bár másik oldalról nézve a gaim sokkal fejletlenebb, mivel nem kezeli a parterek által kitett személyes üzeneteket... Az biztos nem érdekli a Pistikéket hogy a gaim-ot nem nagyon látni kifagyni, etc...


    "- Az egyszerű gyalogjúzer seggét is nyalja ki úgy, mint a win."

    Ki nyalja csak a gyalogjúzer nem veszi ezt észre.


    "- Játékok, játékok, hogy a kölykök befertőződjenek vele, így a felnövekvő nemzedék kevésbé lenne windows-függő. "
    Vannak játékok, általában fut minden. De most miért lenne jó ha a sok GAMER lama linuxon tolná???

    "Esetleg már iskolában lehetne tanulgatni, tanítgatni...."
    hát ide most írhatnék 30 oldalt, de nem teszem....

  • homeless
    #84
    "(pl. nem hogy normális, semmilyen videoszerkesztőt nem tudtak nekem mutatni linux alá - lehet, hogy az adott linux fan volt műveletlenebb az átlagnál, nem tudom.)"
    Cinerella - komolyabb
    Kino - egyszerűbb
    ubuntu studio - ebbe benne van minden, video, audio és kép szerkesztő programok.

    Amúgy hollywoodba rengeteg filmhez használnak(videó vágás, 3d animáció, kép szerkesztés) linuxot. Pl.: shrek, karib tenger kalózai, gyűrűk ura trilógia, stb... És nem azért használják a linuxot mert ingyenes. Meg a komolyabb 3d szoftvereket(maya, xsi) se véletlenül árulják linuxra(is).

    Ezért is röhögtem azokon a hozzászólásokon, amiben garázsprojectnek nevezik a linuxot, meg hogy csak ott használják, ahol nincs pénz. Pl. van ez a top500 supercomputers lista, amiből kiderül, hogy a 500 szuperszámítógép 95-96%-án fut linux. Biztos ők is azért választották mer ingyé van. Meg az oracle, ami a legelterjedtebb kerekedelmi adatbáziskezelő saját kereskedelmi linux disztribúciót adott ki amit kifejezetten az oracle-re optimalizált és supportot is ad hozzá, de még lehetne sorolni a végtelenségig.

    Az meg a másik tévhit egy op.rendszerrel kapcsolatban, hogy a felhasználónak kell telepíteni, meg konfigurálni minden szart. Ez a baromság a windows miatt terjedt el, mert létrejöttek a szomszéd "informatikus" pistikék aki az egész utcának windows-t telepítettek, amin csak rendszergazda fiók volt. Ezért is van sok zombigép. Az op.rendszert telepítse meg konfigurálja be egy szakember és akkor nincs probléma. És ha egy linux normálisan be van konfigurálva, akkor SEMMIVEL nem nehezebb használni mint egy windows-t. A felhasználónak csak használni kell a gépet, nem a config fájlokban turkálni. Aki meg informatikus pistikének képzeli magát az maradjon windowson amit kedvére heggeszthet.
  • KLT
    #83
    "-Azonos körülmények között xy noti akksi jobban merül vista alatt, mint XP alatt."
    Úgy rémlik erre adtak ki valami patch-et. (Nem vistázok még, nem tudom, csak mintha olvastam volna valahol)

    "-A GUI nem áll kézről... kevés dolog van ott ahol megszoktad."
    Én nagyjából végigjártam az NT vonalat, ez minden váltásra igaz volt :)))

  • Tinman #82
    Hogy ma mennyit szívtam a Suse 10.2-vel arról könyvet lehetne írni.
    Egy szaros sambát állítgattam rajta, de ha megfeszültem sem lehetett jelszó használat nélkül elérni egy kliens gépről... a vicc az, hogy root jelszóval sem ^^
  • Tinman #81
    256 MB ramot még lehet kapni, minden listánkon rajta van, de ez lényegtelen.
    A Vista nem azért gáz, mert 1.5 GB ram kell neki... a ram már nem tétel 1 GB kingmax/800Mhz élettartam garival kevesebb, mint bruttó 7k... ez semmi, nulla.

    A Vista önmagában gáz, mert:
    -Azonos körülmények között xy noti akksi jobban merül vista alatt, mint XP alatt.
    -Rengeteg hardver probléma, béta driver hegyek.
    -Sok rammal, Raid-ben sem valami eszeveszett, gyors még butítva sem.
    -A DX10 újításai, nem, hogy a DX 10 jelzőt nem érdemlik, de még a DX9+ jelölésen is elgondolkodnék, ha lenne ilyen.
    -A GUI nem áll kézről... kevés dolog van ott ahol megszoktad.
  • KLT
    #80
    A hardver igénynél kéretik figyelembe venni, hogy eddig amit MS kiadott, mindig az adott időpontban brutál gépet igényelt, ami később bagatellnek számított.
    NT 3.5 386-os procit, és 8MB RAM (amikor legtöbbünk örült a 286-osnak, amiben volt még esetleg +384K extended) emlékszik még erre valaki??? ;)

    NT 4.0 ugyancsak 386 a min. de már a 486DX ajánlott volt, min 16MB RAM, de jobb volt a 32MB-tal, később meghálálta a 64MB-ot.

    Win 2000 - 128MB ajánlott volt, de használni kellett a 256MB.

    XP- a 256MB a minimum, bár megyeget 128MB-al is, de az csak szenvedés. Nem árt, ha van hozzá 512MB.

    A vista csak a következő lépés, ami még nem forrott ki. A most oly népszerű XP megjelenésekor is voltak driver problémák, meg kompatibilitási gondok, amik apránként megszűntek.
    Ahhoz, hogy az emberek tömegesen átálljanak vistára, az kell, meglátásom szerint, hogy
    - olyan hardverek jelenjenek meg a piacon, aminek a nép szükségét érzi
    - ehhez ne legyen XP-s driver
    - olyan szoftverek jelenjenek meg, amelyekre a népnek szüksége van (vagy azt hiszi) és csak vistán menjen

    Ez csak idő kérdése, szerintem mostantól 1-1.5 év távlatban ez megvalósulhat.

    Szerintem a Linux számottevő elterjedéséhez arra volna szükség, hogy
    - legyen meg rá MINDEN windowsos szoftver alternatívája, MEGFELELŐ MINŐSÉGBEN.
    (pl. nem hogy normális, semmilyen videoszerkesztőt nem tudtak nekem mutatni linux alá - lehet, hogy az adott linux fan volt műveletlenebb az átlagnál, nem tudom.)
    - Az egyszerű gyalogjúzer seggét is nyalja ki úgy, mint a win.
    - Játékok, játékok, hogy a kölykök befertőződjenek vele, így a felnövekvő nemzedék kevésbé lenne windows-függő. Esetleg már iskolában lehetne tanulgatni, tanítgatni....

    Most több nem jut eszembe, de lehet, hogy volna még kritérium
  • KOXX
    #79
    És erről a kernelfejlesztők, vagy a gyártók tehetnek?
    Néha már tényleg röhejes, hogy a hardvergyártók képtelenek egy nyomorult gpl-es kódot közzétenni. Ne várd, hogy megjelenik valami és Pistike kapásból leül programozni, csak azért, hogy annak az 5 embernek menjen aki azt használja.
    Ja egyébként ezt a legtöbb embernek ajánlom, hogy tekintse meg:
    Kezd gyümölcsözni a Linux driver fejlesztői projekt
  • ziby
    #78
    SoulHUN: De a szenvedésért cserébe egy használható rendszert kapsz!
  • sgember
    #77
    Igen, de azt is olvashattad sokszor, hogy a gyártók tojnak rá sok esetben hogy van -e linuxos változat alá. Csak egy példa: Nokia mobilokhoz használt dku-5 kábelhez úgy tudom még mindíg nincs alapból linuxos "driver", csak valamilyen kerülő uttal, kernel patch, fordítással lesz kmodul hozzá.
  • assdf
    #76
    "Dehogy gáz. A M$ politikája a majd megszokod. Kit érdekel hogy 1,5 GB ram kell a rendszernek, hisz a GAMER úgyis átlagban > 2GB ram-al rendelkezik. Észre sem veszi."

    Volt szerencsém tegnap felrakni egy laptopra egy vista home premiumot.
    A laptop kb. a következő paraméterekkel bir: 2 gb ram, core2duo proci.
    A vista kb 3-5 perc mire bebootol és kb 3 perc mire leáll.

    Az én gépem (ami szintén laptop) 2gb ram, és normálr core duo procival (tehát gyengébb a procim) az xp kb 15 másodperc alatt bebootol és kb. ugyanennyi idő alatt le is.
    Akkor most miről is beszélünk?
    És akkor a többi paraméterről még nem is beszéltünk...
  • SoulHUN
    #75
    Régebben hetekig röhögtem a haveromon, valamilyen linux-baszás alatt akart egy külső modemet használni.. fordítgatott ott mindent ki-be kernel meg anyámkínja, aztán csak nem jött össze.. :) A francnak lenne kedve fórumozni napokat ha használni akarok egy szaros webkamerát, vagy neadjisten a digit-kamerámról firev.-on áttolni a cuccokat. Olvasgattam a hsz-eket, és azért az kemény hogy hány eszköz/szovtver került említésre, ami sehogy vagy kínlódás árán indult el úgy ahogy valamelyik ingyenes gedva alatt. Azért meg nem tudom hogy kinek van pofája sírni hogy ennyi meg annyi memória kell a win alá amikor 3000- bruttóba kerül egy 512-es modul..
  • saitek
    #74
    Ez a memória igény állandóan előjön a Windows-al kapcsolatban. Próbáld felrakni és használni pl. az Apple Leopárdját vagy a Tigrist 128 mega sdrammal...
  • Sanyix
    #73
    Nekem egy másik gépen, 128 mega sdrammal megy az ubuntu 6 valamennyi :D net videjó, minden :)
  • Epikurosz
    #72
    256 MB-os RAM modul jópénzért eladó!

    :-)
  • floatr
    #71
    A visztát főleg a megrendelők kényszeríthetik rá a cégekre, és ezt a mikorszoft is tudja nagyon jól. Sokuknak csak a marketing a lényeg, meghogy új beszerzéseket már csak visztával tudnak nyélbeütni. Tökmindegy h milyen...
  • ziby
    #70
    Dehogy gáz. A M$ politikája a majd megszokod. Kit érdekel hogy 1,5 GB ram kell a rendszernek, hisz a GAMER úgyis átlagban > 2GB ram-al rendelkezik. Észre sem veszi. A többiek meg úgyis alkalmazkodnak mert nem képesek élni windows nélkül. Ha bele godolunk nem lényeg hogy a linux 256mb ram mellett is muzsikál. Már nem is nagyon lehet ilyen apró ram modult kapni.
  • Tinman #69
    Vista az gáz egyelőre, notin meg főleg nagyon gáz.
  • Tinman #68
    Esc-t megnyomod kiírja éppen mit csinál... elakad egy ponton és ennyi, a megoldás persze egyszerű, de most nem ez a lényeg, hanem a nem közölt hiba ^^
  • ziby
    #67
    De a linux nem azért van hogy Julikanéni is azt használja a nyugdíjával. Hanem azért hogy ha Julikanéni úgy dönt hogy akar egy valóban minőségi, korrekt oprendszert akkor a kis pingvin ebben partnere. Ez olyan mint mikor be mentem egy óráshoz Nyíregyen, valami ismerős volt az eladó és meg kérdeztem hogy a >500 000 -es vitrinből fogy egyáltalán óra? Ő meg mondja persze már 3-at vittek abban a hónapban. Szóval mert szerintem hülyeség, és felesleges, nem biztos hogy igazam van.
  • Tinman #66
    Tulaj 2 oprendszert kért rá... játszani akar rajta munkaidő után--->elmebaj.
  • floatr
    #65
    Ez egyrészt valóban flexibilitás, viszont hülyejúzer szempontból hátrány is, mert nem teljesen egységes amit kap. Szóval érthető (a részemről legalábbis) az az álláspont is...

    Én elboldogulok vele, de a családban már van akinek nem menne. Kis példa az mondjuk h egy Samsung LCD TV-t akartam második "monitorként" használni, és egy-két napba beletelt rábukkanni a tökéletes modeline-ra, merhát nem ment alapból, se egyéb triviális-nak vélt módon. Miután sikerült a megfelelő xorg.conf-ot összerakni, a rendszer sokkal használhatóbb linux alatt két desktop-os üzemmódban, mint a windóz bárakármelyik twinview-förmedvényével. Bár az XP egyből megoldotta a megjelenítést á la PNP.
    A legtöbb szimpla júzer ebből azt fogja látni h "hő bakker ez linuxon szaaar", pedig csak nem triviális.
  • floatr
    #64
    Ehm voltak ezzel gondok XP alatt is (link), de egyébként igazad van.
    Az ember hajlamos elvárni az oprencerektől h a kenyérpirítóra is gond nélkül lehessen installálni a tökáltalános setup-al.

    Mellesleg szembenülő kollégám nemrég istencsászár visztás acer-t lapitopit vett, ami a windózos hálózaton csak néhány byte/sec-el kommunikált a mikorszoftos adatbázissal, szerverekkel. Ugyanez a hardver teljesen tökéletesen muzsikált egy Ubuntu live cd-vel, és a később felpakolt XP-vel. (Ennyivel szerettem volna hozzájárulni az annekdoták garmadájához...)
  • ziby
    #63
    Szerintem közli veled a hibát csak te nem jó helyen nézed.

    A GNU/Linux flexibilitása egyrészt adódik abból hogy rengeteg kis projektből jön áll össze. A rendszered bármelyik részét ki tudod cserélni, rengeteg alternatíva van. Más nézőpontot képvisel mint a M$ , mivel azt mondja hogy egy program ne tudjon sokat, de ami a feladata azt tökéletesen el tudja látni.
  • homeless
    #62
    Király szerver lehet ilyen alaplappal:)
  • Tinman #61
    Most szereztük be Suse 10.2-öt, tolnám fel egy szerverre, de már az elején driver inicializálásnál elszáll egy Asus P5LD2 lapon.
    Valaki írta, hogy legalább a hibát megmondja a linux... ja, vagy nem, mint most sem. Semmi hibaüzenet csak megáll és vár órákon keresztül, konzolt nem engedi előhívni restart ^^
  • floatr
    #60
    Egyébként linuxon két nagyobb probléma van

    Egyrészt a hardvergyártók fosnak bele a témába, és kényelmesen csak windózos driver-ekkel foglalkoznak. Jó példa erre a HP, de még az NVidia is, bár ő legalább valamennyire töri magát. Utóbbi esetében jó példa az, hogy egy-egy update alkalmával elszáll a driver...

    Másrészt az egész rendszer milliónyi kisebb nagyobb projektekből áll össze. Ezeket a projekteket nem hangolják úgy össze, mint egy mikorszoft-féle nagyvállalatnál, és ebből sok szívás van
  • floatr
    #59
    Gondoltam korábban én is h megkérdezem... :)
    Télleg: miről szól a cikk?
  • Rednek
    #58
    Háát ha 4 giga RAM-od lessz az gépedben, és XP-t használsz vagy 32 bites Vistát (persze, ha nem 64 bites), akkor sütheted a RAM-odat, mert 3.3 gigánál nem fog többet látni.
  • Polemius
    #57
    "Őcsém az a tény, hogy a weboldalak látogatóinak kb 1-2%-a netezik linuxos gépről"
    Ez nem tény.
    Maximum a te oldaladon.
  • ziby
    #56
    No a hülyebarátot érdekesen magyarázom. Szóval kitalálható a rendszer. Az egész úgy van ki alakítva hogy minden tudás nélkül tudd használni. Vagyis hogy ezt a hamis képet lásd magadban. De ettől még nem felhasználóbarát.
  • ziby
    #55
    Nem kell egyáltalán poweruser-nek lenni a linux-hoz. És kapsz segítséget is. Pl mikor én fel tettem először egy debiant, nem nagyon érettem semmit egy ismeretlen viszont egész éjszaka azon fáradozott hogy legyen graf felület a gépemen. Azóta eltelt nagyon sok idő, és a Debiant is le cseréltem.
    a hülye barátot nem úgy értettem hogy hülye emberek hanem hogy hülyék is tudják használni. Van egy hiba és akkor te ki tudod találni hogy mi lehet az. De viszont a rendszer nem nagyon mondja meg mi a baja. Míg pl Gentoo közli veled hogy mi a gond.
    Pl.: Barátnőm nem tud linuxot adminisztrálni. Feltettem neki a Gentoo-t, és meg mutattam hogy kell használni a csomag kezelőt. És ha a fordítás megakad ő csak megnézi a hiba üzenetekben hogy mi a gond és már folytatja is a telepítést. És nem azért tudja folytatni mert ő megérti hogy XYYX modul a XXYYX ben XYXYX-t okozott ezért XYXYXYX!!!&#@&@#&!!!:@CXC¢ASDF hibaüzeneteket. Hanem azért mert a rendszer közli érthetően azt hogy mi a gond. És nem azt mondja hogy forduljon a rendszer gazdához. Ő a linuxot csak használja, mert a windows-t utálta nagyon.
  • sanner011
    #54
    Oké, én is Xp-t használok, csak azt mondom hogy a Win-nél egyszerűbb oprendszert nem nagyon tudnék elképzelni... :)
  • homeless
    #53
    1. Valahol windowspárti a rendszergazda.
    2. A rendszergazdának nem sok beleszólása van, hogy milyen op. rendszert használ a cég.
    3. Szinte az összes kormányzati vagy vállalati környezetben használt linux suse vagy redhat, amiért bizony fizetnek a kormányok is és a cégek is. Ingyenes linuxot olyan helyeken használnak, ahol nem fontos a support. Pl.: proxy, webserver, samba...
  • jzombi
    #52
    "Szerintem a két rendszer között az a különbség hogy a Linux az felhasználóbarát, a Windows meg hülyebarát."
    Amennyiben a felhasználó=poweruser, a hülye=átlaguser :)
    De azért nem hülyézném le szívesen azon ismerőseimet, akiknek a Windows tökéletesen megfelel és talán nem is érné meg nekik, hogy megtanuljanak egy új OS-t kezelni.
  • ziby
    #51
    Bár végülis a Windows-ban minden hibára meg van a megoldás forduljon a rendszer gazdához. :D Lehete az is hogy Forduljon a legközelebbi téglafalhoz:D
  • sanner011
    #50
    "Szerintem a két rendszer között az a különbség hogy a Linux az felhasználóbarát, a Windows meg hülyebarát." - Na ez nagy igazság. :)