Kruza Richárd

Nincs igény előretelepített Linuxos gépekre

A Dell nemrégiben bizonyos típusú számítógépeit Linux operációs rendszerrel is elkezdte árulni. Az akció pénzügyi sikere erősen kétséges, de valószínűleg nem is ez a cél.

A Dell ügyfelei kívánságára nemrégiben bizonyos típusú számítógépeit Linux operációs rendszerrel is elkezdte árulni. Az IDG szerint az akció pénzügyi sikere erősen kétséges - - de természetesen ez attól is függ, mit nevezünk financiális sikernek. Egy ekkora cégnek ennyi terméke közül egy kis szegmenst kiemelni és szeparáltan annak profittermelő erejéről beszélni valószínűleg értelmetlen, mivel annak nem is ez a funkciója - nyilván a Dell is így gondolkodik.

Kedd óta tehát egyes Dell típusokat Linux Ubuntu-val is meg lehet rendelni, de a Dell ezzel nincs egyedül a piacon: a Hewlett-Packard és a Lenovo szintén árulja már linuxos típusait. Ezeknek a vállalatoknak egyöntetüen az a nézetük, hogy a Linux-os gépekre a piaci igény valójában nagyon kicsi, és továbbra is a Windows fogja uralni a terepet. "A HP eddig nem tapasztalt komoly piaci igényt a Linux-os számítógépekre Észak-Amerikában" - mondta Tiffany Smith, a HP személyi számítógépek részlegének szóvivője és hozzátette, hogy a térségben a PC-k és notebook-ok körében döntő többségben a Windows Vista a preferált operációs rendszer. Természetesen szinte minden HP rendszer használható alternatív platformmal is.

A HP megfelelő piaci igény esetén természetesen a Linux-ot is bevezetné ugyanolyan mértékben mint a Windows-t, de eddig úgy tűnik, igazából a piacnak csak kis része érdeklődik iránta. A HP alapvetően a belépőszintű, fejlődő országoknak szánt számítógépeket szállítja Linux-al, Észak-Amerikában pedig a vállalati rendszerekhez - speciális célra - opcióként - rendelhető csak a Linux. A Lenovo úgy oldotta meg a dolgot, hogy több tucat típusa hitelesítve van Linuxra - tehát ha valaki Linux-ot akar, gond nélkül fog futtathatja a Lenovo gépeken, viszont csak néhány olyan típus lesz, melyeket Linux-al lehet megrendelni.

Úgy tűnik, a Dell sem arra számít, hogy a Linux-os számítógépek önmagunkban komoly anyagi hasznot fognak termelni a cégnek, sokkal inkább reklámértéke van egy ilyen akciónak, mely emelni fogja a cég népszerűségét. "Nyilvánvalóan nem fognak ezekből a termékekből több milliót eladni, és nem ez fogja árbevételük döntő részét kitenni. Valószínűbb a 2 százalék. Az viszont biztos, hogy ettől majd felbolydul a piac, és ez jót fog tenni a Dell-nek, szüksége is van rá. Ebben a témakörben piacvezetővé válnak majd és elmondhatják, hogy "Mi hallgatunk vevőink kívánságaira". Ennek jótékony hatása lesz, mivel nehéz idők járnak mostanában rájuk" - mondta Jack Gold, a J.Gold vezető elemzője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #20
    Ha lenne dobozos windóz mondjuk 5-10 ezerért akkor vennék. De az OEM szutyokkal, amit csak egy adott konfigra tehetsz rá, ha meghal az alaplap és kicseréled akkor már újra aktiválnod kell, telefonálgatva a török-magyar keveréknyelven gagyogó májkroszoft problémamegoldó köcsöggel... Hát kösz de nem. Marad a warez...
  • archkoven #19
    "A Lenovo úgy oldotta meg a dolgot, hogy több tucat típusa hitelesítve van Linuxra - tehát ha valaki Linux-ot akar, gond nélkül fog futtathatja a Lenovo gépeken, viszont csak néhány olyan típus lesz, melyeket Linux-al lehet megrendelni."
    -nyilvánvalóan a legolcsóbb típusok lesznek csak linux-szal rendelhetők, ugyanis a linuxosok köztudottan nem a tehetősebbek kerülnek ki, már az is nagy eredmény ha egy etiópiába szánt modellre lecserélik kőkorszaki gépüket.
  • WinfIlka #18
    Dualbootos gepekre vajon mekkora lenne az igeny?
  • chuky123 #17
    Linuxot csak hozzáértöknek javalott használni bár tudom vannak jó disztribuciok
    pl suse. De sajna támogatotsága még mindig nem az igazi sokat kell "turni" a netet mig pl valamien régi nyomtatódrivert megtaláljon az ember hozzá.
    Persze nem mondom hogy nem lehet használni csak sajna a támogatottságal vannak bajok. Tudom opensource de az átlag user nem szeret annyit "heggeszteni" mig 1 eszközt életre keltsen linux alatt.
  • fachox #16
    A Lenovo úgy oldotta mag a dolgot, hogy több tucat típusa hitelesítve van Linuxra - tehát ha valaki Linux-ot akar, gond...

    Egy elírás.
  • turul16 #15
    Máskép megfogalmazva 500 000 Linuxos gép eladására számít a Dell.
  • lazly #14
    Orulok neki hogy az indexet is megvette kilora az ilyen stilust kedvelo multi. Ezuton is udv nekik, sgnek pedig tovabbi jo ferditgetest...

    Akit erdekel ugyis utana ered a temanak...
  • Alien_AM #13
    Jelenleg ez ugy van hogy szeretne wint vasarolni akkor megveheti egy OEM PACK (barna zacsko) kiszerelesben gep/alkatresz nelkul is.
  • WinfIlka #12
    Azert volt az egesz, hogy sok helyen szoba keruljon a Dell neve. Cirkusz az egesz.
  • nedudu #11
    Most jelentették még csak be, hogy lesz Linuxos gép, de már tudják, hogy bukta. A jövőheti lottó számokat nem árulnák el?