Berta Sándor

Ubuntu és Mandriva: nem a Microsofttal való együttműködésre

Úgy tűnik, hogy a redmondi konszern lemondhat a további linuxos disztribúciókkal való megállapodásokról, mivel azok a fejlesztésekhez nem tartják szükségesnek a Microsofttal való kiegyezést.

Mint ismeretes, korábban a Novell és a Xandros is együttműködési megállapodást kötött a Microsofttal, majd a múlt héten a Linspire egyezett meg a szoftveróriással. Az egyezmény értelmében a Linspire használói hozzáférhetnek a Live Messengerhez és a Windows Media formátumú fájlokhoz, illetve a kaliforniai cég hozzájuthat Microsoft-licencekhez azért, hogy a Windows operációs rendszerekben megtalálható technológiákat és megoldásokat átültethesse saját operációs rendszerébe. A licencek között megtalálhatók a szoftveróriás VoIP-, multimédiás fájlokkal kapcsolatos és a TrueType-fontokra vonatkozó szabadalmai.

Az egyezménydömpingben várhatóan most némi szünet következik be. A Mandriva és az Ubuntu vezetői ugyanis kijelentették: nem fognak együttműködni a Microsofttal. Először Mark Shuttleworth, a Canonical nevű Ubuntu disztribútor cég vezérigazgatója utasított vissza minden a redmondi konszernnel kötendő megállapodással foglalkozó találgatást. A szakember kijelentette: "Nem zárjuk ki az együttműködés lehetőségét, de semmilyen védelmi pénzes zsarolásnak nem fogunk engedni. Elutasítottunk a Microsofttal bármilyen olyan megállapodás megkötését, amely a licencek megsértésével való fenyegetőzés árnyékában születne."

Az Ubuntu vezetőjéhez csatlakozott a francia-brazil Mandriva vezetője, Francois Bancilhon is. "Nem tartjuk szükségesnek, hogy a fejlesztéseink elvégzéséhez védelmet kapjunk a Microsofttól vagy védelmi pénzt fizessünk másnak. A mi cégünk amúgy sem híve a szoftverszabadalmaknak, amelyek szerintünk hátráltatják az informatikai ipar fejlődését. A redmondi konszernnek először elő kellene hozakodnia a bizonyítékaival. Ettől függetlenül érdekelne bennünket a Linux és a Windows közötti együttműködés, de ehhez a legjobb utat a nyílt szabványok jelentik" - mondta a Mandriva első embere.

Érdekes, hogy június 16-án az Open Source Development Labs és a Free Standards Group év eleji összeolvadásából létrejött Linux Foundation alapítvány a Google főhadiszállásán rendezte meg azt találkozót, amelyen a Linux platform több neves támogatója és aktív részese, köztük az IBM, a Red Hat, a Novell, az Adobe és az Ubuntu is megjelent. A résztvevők szinte kivétel nélkül a Linuxban és a nyílt forráskódban látják a jövőt, vagyis várható, hogy a Microsoft ellenfelei nem nézik majd ölbe tett kézzel a konszern legújabb törekvéseit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • smokedoc #18
    döntéshozói előfeltételek: kapcsolati háló, felelősség vállalása, kommunikációs készség, lojalitás (=seggnyalás)

    a szakértelem, a nyelvtudás, a tapasztalat a kisemberek érdeme !
  • assdf #17
    "M.O még ott tart, hogy lefizetik a döntéshozókat, és kiadja a doktor infovezető jogász a nyilatkozatot, hogy nem éri meg az ingyenes OS mert nagyobb a TCO ja."
    Hát jah, vagy ha éppen szakember ülne a megfelelő poszton az sem lenne baj...
    mert ahogy nézem pl a kormányt, a dolog úgy müxik, hogy a hadügyminiszter most egészségügyminiszter, de ha ott sem válik be, akkor majd agrárminiszter lesz stb stb...
    Na most gondolhatjátok hogy ezek mennyire egymást fedő szakmák, és még ha értene is az eredeti szakmájához (de nem) akkor majd mennyire fog érteni egy totál máshoz... És ez megy sajnos. Ha megfigyelitek új törvény van kialakulóban:
    miniszter nem vész el csak máshová helyeződik...

    Csak azért mondom mert a szekeres aki hadügyminiszter volt/van?, mezőgazdasági végzettsége van, ismerem mert ott lakott ahol én, katona sosem volt és kalasnyikovot sem látott még soha... Képzelitek milyen kiváló hadügyminiszter...
  • smokedoc #16
    szervezett anarchia, vagy kontrollált diktatúra.
    A windows arról szól : a tőke felvesz jogászokat, marketingeseket: akik megalkotják az amerikai jogrendhez, és marketingigényekhez megfelelő terméket, megmondják az embereknek, hogy mire is van szüksége.
    Illúzióba kergetnek, hogy nincs más: (a tőke és a lobbi szétszorja hivatalokban, iskolákban, és a delikvens csak az ő termékét látja, mert elvakult.

    Első lépésben az embereket kellene felébreszteni, hogy a tőke szopatja őket. Hamár a tőke add neked egy windows vista stb nevezetü "játékprogramot", amire a marketing és a jogászok azt mondják hogy professzionális, meg biztonságos, meg kalózmentes, Akkor ne hidd azt, hogy csak ez az út létezik.

    második lépés oktatás:
    állami szinten kitiltani a hivatalokból a tőkét.
    M.O még ott tart, hogy lefizetik a döntéshozókat, és kiadja a doktor infovezető jogász a nyilatkozatot, hogy nem éri meg az ingyenes OS mert nagyobb a TCO ja.
    TCO= bullshit.
    Oktatásnál már alakul...

    egyébként végülis kurvasok pénzt generál ha minden mindennel inkompatibilis :)
    kapitalizmushoz kapitalista szoftvereket, hogy életbenmaradjon! lehetne a windows jelszava :)
  • ProClub #15
    Ez így azért erőteljesen nem igaz. Egyrészt egy normális Windows verzió nem 40 ropi másrészt vannak szép számmal, akik a Linuxot is megveszik, többek között a support miatt. Vagy lelkesedésből. Egyszerűen teljesen más a filozófia a két termékben, Linuxban azért cserébe, hogy bárhova belenyúlhatsz, kockáztatod azt hogy bele is kell nyúlnod. A Windows meg nem ilyen, nem tudsz belenyúlni de nyilvá nem is feltétlenül akarsz.
  • eto demerzel #14
    "Ha egy ember 40E Ft-ot nem akar kiadni egy OS-ért, mi a garancia, hogy több 100E Ft-ot kiadna egy Adobe termékért? :)" pl egy nyomda. az adobe pdf miatt vala ottan. nm hizem hogy az adobe nyilt foraskodo lesz. ott van meg a mac amirol elfelejtkeztek. amugy szerintem a vista tenyleg nm 1 csucs model. erdekesnek talom hogy tobb model letezik belole, majdnm 1 "mainframe" kell hoza hogy csak maga az op induljon, mikor mas fejlesztok termeke (lasd: mac ox leopard, linux distribuciok) regebbi gepeken is franko futnak.szerintem a csicsa nm eri meg az arat.
  • echo #13
    Céges szinten azért nem így merül fel a kérdés, ahogy te írod, hanem úgy, tudok e költséget csökkenteni...
    Magán embernél meg esetleg úgy, hogy miért van az, hogy billnek kell fizetnem ha én az adobe szoftverjeit akarom használni?
  • k0zi #12
    Ha egy ember 40E Ft-ot nem akar kiadni egy OS-ért, mi a garancia, hogy több 100E Ft-ot kiadna egy Adobe termékért? :)

    Használtam fél évig linuxot desktopra, windows nagyon erősen vezet még nagyon sok dologban (pl ezek közé tartozik a stabilitás is)
  • GABOR16 #11
    Az Adobe neve kicsit szúrja a szemem...
    Ha a forrásukat nem is nyitják meg, legalább kiadhatnák a termékeiket Linuxra is.. Bár mivel résztvettek ezen a gyűlésen talán ez után másképp lesz :)
  • Vorpal #10
    Adob terméket linuxra és szevasz Windows
  • lammergeyer #9
    kimondta.szr a vista.egy világ omlott össze bennem...