Berta Sándor

Ubuntu Linux kerül a Dell számítógépeire

A számítógépgyártó konszern vezetői úgy döntöttek: a jövőben a népszerű Linux-disztribúció lehet a cég által piacra dobott számítógépek egyik választható előre telepített operációs rendszere.

"Az első Ubuntuval ellátott Dell számítógépek és notebookok májusban jelennek majd meg és az operációs rendszer 7.04-es verziójú, Feisty Fawn fantázianevű változatát fogják futtatni" - jelentette ki Kent Cook, a vállalat szóvivője. A Dell a projekt során a Canonical nevű céggel működik együtt, amely már hosszabb ideje támogatja a népszerű disztribúció fejlesztésében. A konszern a lépéssel sok felhasználó kérésének tesz eleget. "Nagyon nyomatékosan kérték tőlünk, hogy a termékeink legyenek választhatók előre telepített Linux disztribúcióval is. Az emberek 80 százaléka az Ubuntu mellett tette le a voksát" - tette hozzá Cook.

A vállalat 1999-ben dobta piacra az első előre telepített Linux disztribúcióval ellátott számítógépét, 2000-ben pedig az első Linux operációs rendszert tartalmazó notebook is megjelent. 2001-ben azonban - a kevés megrendelésre és az érdeklődés hiányára hivatkozva - leállították a programot. Az elmúlt években azonban a Linux egyre felhasználóbarátabb lett és emiatt a Dell vezetői a projekt újraindítása mellett döntöttek. A lépés annak tükrében nem meglepő, hogy nemrég kiderült, Michael Dell cégalapító is egy Linux disztribúciót használ notebookján.

Az IdeaStorm weboldalon február óta lehetett szavazni arról, hogy a Dell számítógépeire és laptopjaira melyik Linux disztribúció kerüljön fel. Az Ubuntu toronymagasan nyert, de sokan szeretnének egy nyílt forráskódú, OpenOffice típusú irodai programcsomagot is a számítógépükön látni, míg böngészőnek a Firefoxot választanák. Jane Silber, a Canonical képviselője elmondta, hogy a készülékeket a Dell honlapján keresztül fogják értékesíteni. "Megállapodtunk a konszernnel abban is, hogy az Ubuntut teljes mértékben támogatjuk" - közölte a szakember.

A DesktopLinux.com oldalon ugyanakkor korábban már megjelent egy érdekes hír, amely szerint három különböző változatú modell lesz elérhető: egy e-series "Essential" Dimension Desktop, egy XPS-Desktop és egy e-series Inspiron Laptop.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MetaMórfózis #31
    Marhajó látni, ahogyan változik a közösség itt. Tessék vissza lapozgatni pár fél évet, milyen kemény anyázások mentek egy egy wines/lines hír alatt.
  • KoS #30
    Ja es meg annyit, hogy sokszor nem is kell forumokon kerdezni, mert altalaban a problemankkal mar talalkozott mas is, es megirtak ra a megoldast, csak meg kell talalni :)
  • KoS #29
    sathinel, WinfIlka arra gondolt, hogy baca01 keves infot adott meg ahhoz hogy segithessunk (bar vegul nem volt szukseg segitsegre).
    Egyebkent igazad van, a neten nagyon sok info van Linuxal kapcsolatban, es altalaban eleg segitokesz a kozosseg (bar az igaz, hogy altalaban erdemesebb angol nyelvu forumokon kerdezni, ha gyors valaszt akar az ember). Viszont meg kell tanulni kerdezni is, minel tobb infot megadni ahhoz hogy segiteni lehessen.
  • sathinel #28
    linux-ra soha nem kevés az infó csak magyarul talán. Én 8 distrót próbáltam ki, és ha valamire rákerestem több száz oldal küzül válogathattál, ahol ezzel foglalkoznak. Csak legtöbbje angolul. Bár linux heggesztéshez kis angol azért nem árt. Legalább az informatika alapszintű ismerete angolul. aztán a Ctrl+insert, shift+insert
  • MerlinW #27
    De ha nem telepít grubot, hogy a mákba induljon el a rendszer?
  • baca01 #26
    köszi:)
  • WinfIlka #25
    Fenebe. :/ Ez esetben gratulalok.
  • WinfIlka #24
    Ja, persze a telepitonek ne hagyd, hogy grubot telepitsen, esetleg telepits egyel regebbi verziot, ha ebben mar nem lehet kiikszelni (mert felhasznalobaratabb lett :)).
  • WinfIlka #23
    Na, errol beszeltem. baca01: keves az info: hany (es milyen) vinyo van a gepben, melyik vinyo melyik particiojara akarod felrakni az ubuntut? Majd liveCD-rol felrakod a grubot, ezek alapjan elmondjak itt neked az okosok miket irj be, ha mar lusta vagy utanaolvasni (naugye megmondtam :)).
  • baca01 #22
    ok sikerült megcsinálni, már működik...