Berta Sándor

Mandriva kerülhet a Classmate PC-kre

Eldőlt, hogy egy Linux-disztribúció kerül az Intel olcsó számítógépére. A kiskapu ugyanakkor megmarad, hiszen a PC-n futtatni lehet majd akár a Windows XP operációs rendszert is.

Az első Intel Classmate PC-k az esztendő második negyedévétől lesznek elérhetők. A számítógépekre a Mandriva Linux 2007 disztribúció egyik változatát telepítik majd, amely tartalmazni fog internetes, irodai és multimédiás programokat.

Mint ismeretes, az Intel Classmate PC egy 1,3 kg súlyú készülék, amelynek a lelke az Intel 915GMS chipkészlet és egy 900 MHz órajelű Celeron-M processzor. Ezt egészíti ki 256 MB DDR memória, két USB- és egy WLAN-port, vízhatlan billentyűzet, valamint akár 2 gigabájt flash memória - utóbbi a hagyományos merevlemezt helyettesíti. A meglehetősen kicsi, mindössze 7 hüvelykes kijelző legfeljebb 800 x 400-as felbontást támogat.

A számítógépeket az Intel World Ahead Program keretében Brazíliában gyártják és szállítanak majd belőlük Mexikóba és Indiába is. Az olcsó PC az elkép­zelések szerint az elkö­vetkező idő­szakban összesen mintegy 25 országban, például Chilében, Kínában, Indo­né­ziában, Líbiában, Malajziában, Nigériában, Pakisztánban, a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön, Török­or­szág­ban és Vietnamban válik elér­hetővé. Az Intel már meg is kezdte az első készü­lékek kiszállítását. A vállalat termé­szetesen nem csak angol nyelven teszi elérhetővé a számító­gépeket: a kínálatban meg­jelenik az arab, a kínai, a portugál, az orosz, a spanyol, a thai és a török nyelv is.

Kérdéses, hogy a Classmate és az OLPC harcából melyik készülék kerül majd ki győztesen. Az Intel termékéhez hasonlóan ugyanis az AMD processzorával ellátott olcsó laptopot is hamarosan elkezdik kiszállítani az első megrendelőknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • WinfIlka #5
    Meg az is, hogy az XP kifutó oprendszer, a Vista meg nem menne el rajta.
  • strogg #4
    Biztosan drágábbl ett volna. Ráadásul egy linux sokkal szabadabban, (kötöttségek nélküli módon) gyúrható, heggeszthető. A wint nem csak a felhasználási szemponból terheli license költség, hanem alakíthatósági szempontból is. Gondolom a mandrivával megállapodtak valami olcsó "átalány" jellegű összegben, és így jóval olcsóbb lett a stuff.
    Mindenesetre ez jobban tetszik, mint az olpc.
  • sathinel #3
    OLPC olcsóbbnak tűnik a hírekből. Majd meglátjuk melyik lessz árban, tudásban jobb. Hogyhogy nem a windows-t favorizálják? Az eddigi képeken azt láttam az inteles megoldáson vagy csak rosszul emlékszek? Lehet hogy úgy mégdrágább lett volna?
  • vax #2
    piaci ára 200-300 US dollár
  • dotkom #1
    ez mennyit kostal majd?