Berta Sándor

Jövőre érkezik az OpenOffice 3.0

A Barcelonában megrendezett OpenOffice.org konferencián bárki bepillantást nyerhetett a 2008 tavaszán, de legkésőbb nyarán érkező új változat kulisszatitkaiba.

Az irodai programcsomag új 3.0-s verziójának egyik legfőbb újdonságát az Outlookban is megtalálható személyi információs menedzser alkalmazása lesz, valamint az, hogy OpenOffice 3.0 már a Microsoft Office 2007 által használt fájlformátumokkal is elboldogul majd. Ezenkívül a fejlesztők Web 2.0 funkciókat is integrálni akarnak a szoftverbe, hogy megkönnyítsék és még egyszerűbbé tegyék a blog- és a wikiírók munkáját. A címek, feladatok és időpontok kezelését ellátó funkciót a Mozilla Alapítvány által fejlesztett Sunbird programból veszik át a szakemberek.

Emellett javítani akarnak a különböző fájlformátumok kezelésén, exportálásán és importálásán egyaránt. Így például az OpenOffice 3.0 már képes lesz a PDF formátumú anyagok megnyitására vagy akár szerkesztésére is, valamint az úgynevezett hibridadatok megnyitására. Az Impress prezentációkészítő támogatni fogja a natív tabellákat és az információkat akár több képernyőn is meg tudja majd jeleníteni. A Writerben elsősorban a szövegkiemelési funkciót fejlesztik tovább. Szintén újdonság, hogy az irodai programcsomag új változata már teljesen kompatibilis lesz a Vistával, emellett lesz egy MacOS X verziója is, amely támogatni fogja az Apple operációs rendszerének Aqua felületét.

Az OpenOffice.org célja egyértelmű: a Microsoft Office még jelentősebb konkurensévé válni. A szervezet és a program esélyeit nagyban növeli, hogy a Magyarországon is népszerű és sokak által használt irodai szoftvercsomag néhány nappal ezelőtt jelentős támogatót szerzett, az IBM személyében. Az IBM vállalta, hogy a jövőben megosztja az OpenOffice.org fejlesztőivel a Lotus Notes készítésekor szerzett programkódokat, ezenkívül a konszern hosszú távon maga is részt akar venni a szoftver fejlesztésében és a saját termékeivel is támogatni akarja az OpenOffice további elterjedését.

2000 óta becslések szerint 100 millióan töltötték le a szoftvert és több ezren aktívan is részt vesznek fejlesztésében. Az OpenOffice napjainkra a világ egyik legjelentősebb nyílt forráskódú szoftverprojektjévé vált.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Major #29
    Hoho, hagy döntsem már el én hog mi jó nekem és mi nem. Olyan nagy bűn hogy én windows-ra fejlesztek, mert abból jelenleg megtudok élni, elbirom tartni a családom? Ha speciel ebben látom a fogható pénzt, és nem abból hogy ingyenes rendszereken nyílt forráskódú programokat kalapálok össze hobbiból.
  • AgentKis #28
    Na pont a Ti filozófiátokkal van baj (Requiem88-nak is mondanám). Azért kerül mindannyiunknak ennyibe. Ugyanis a (magyar) emberek nagy részének a számítógép a M$ vindózzal és a M$ offisszal egyenlő. Aki tud a többiről és módja van kipróbálni, szerintem nyugodtan megtehetné, mert az ingyenes rendszereknek nincs pénzük (a mienkéből) reklámra, meg a döntéshozók megkenyésére. Éppen ezért nem várható, hogy felülről fog megváltozni a szoftverhasználati szokás.

    Az M$ ezt nagyon ügyesen kitalálta, és csak nyer az illegális használatból is. Ha lenne hasonló befolyással bíró konkurenciája, akkor az oktatási intézményeknek (és diákjainak, dolgozóinak) nem kedvezményes lenne az ár, hanem a cég fizetne, hogy az ő szoftverét tanítsák, és a cég ingyen tanítaná be az oktatókat. Ez lenne az egészséges piaci állapot, úgymond verseny.

    Aki meg azt mondja, hogy mindez az egész nem érdekli az hagyja magát és másokat is kizsákmányolni a M$ által, viszont arra büszke lehet, hogy ő is hozzájárult néhány dollcsival a világ leggazdagabb emberének vagyonához.
  • Major #27
    Én nem tehetek arról, hogy az egyetemisták ingyen használhatják az ms termékeket. Akkor most váltsak én is át openoffice, attól függetlenül hogy ingyenes? Ingyenes, jó relatív, az adófizetők pénzéből...
  • Major #26
    Itt bezzeg az Adobe meg nem jajveszékel mint az office 2007 esetében?! Mikor volt egy anno egy ilyen cikk hogy az ms is hasonló fájlformátumot dobott ki mint a pdf. Itt meg az áll hogy az open office, nem hogy megnyitja kezelni is tudja a pdf-es fájlokat. Itt akkor most miért nincs akkora felháborodás :P
  • Sanyix #25
    Dehogy olcsó, egész életetben fizetni fogsz érte. Mondjuk azok is akik nem használják.
  • strogg #24
    requiem: a gond ott kezdődik, hogy állam bácsi az m$ zsebébe dug millárdokat, hogy anyukádnak "csak" 3 ezerbe kerüljön. A milliárdok az adódból van. Magyarul vettél anyukádnak egy m$ officet ahelyett, hogy esetleg egy rákos kisgyerknek vettél volna orvosi eszközt, közlekedési táblát ami mellett elhaladsz, vagy magadnak egy életmentő injekciót :) Welcome to eht m$ world ,)
  • balee66 #23
    Én maradok a Jegyzettömbnél..........
  • bvalek2 #22
    Nekem az Openoffice pedig ingyen volt. Legálisan. Téged pedig lecsukat a BSA.
  • Requiem88 #21
    abszolút nem izgat kivel fizetteti meg a microsoft. nekem olcsó volt, a többi nem érdekel :)
  • bvalek2 #20
    Openoffice.org-al írom a könyvemet, és a diplomamunkámat. MS Office-ban kezdtem, de amikor több mint 180 oldalas lett, nem tudtam többé megnyitni, gondolom betettek neki a képletek. Gondoltam egyet, felraktam OOo-t, azóta a 230.-ik oldalnál járok, és még messze a vége. Persze a doku formátumot DOC-ról ODT-re váltottam. A vicc az, hogy a képletek még mindig a régiek, ha duplán kattintok rájuk, feljön a microsoftos Egyenletszerkesztő, OOo-ban! :)

    Céges laptopon írom, mert az mindig nálam van, és ott windowsra vagyok kényszerítve, azért alakulhatott ki ez a fura helyzet. És tudom hogy a LaTeX olyan okos hogy visszabeszél, meg minden, de nekem így jobb. OOo-val szépen PDF-be tudom menteni amit írtam, elégedett vagyok vele.