Gyurkity Péter

Hódítanak az online hirdetések

Brit felmérés szerint rohamosan növekszik az online hirdetések aránya, amely egymás után szorítja maga mögé a hagyományos formákat. A napilapok és a televízió még vezet, de a helyzet változhat.

A brit Ofcom kommunikációs hivatal a napokban tette közzé éves összefoglaló jelentését a telekommunikációs ágazatról. Ebben többek között kitértek a hirdetések területére is, megállapítva, hogy az online hirdetések aránya rendkívül gyorsan terjed, és a két évvel ezelőtt még elképzelhetetlen szinteket is hamar túlhaladta. Bár a napilapok, a televízió, valamint a direct mail (posta, e-mail, fax, sms, mms) előnye még terjedelmes, a helyzet belátható időn belül változhat, különösen a generációváltás miatt.

Az online hirdetések előnyeként a követhetőséget, a könnyű visszajelzéseket említik, amelyet a megjelenések, vagy a kattintások száma alapján végeznek el. A gyors növekedés alapja egyértelműen a 16-24 év közötti korosztály, amelynek tagjai túlnyomó többségben naponta használják a világhálót. Ez azonban nem kizárólag a gyors internetelérések terjedésének, hanem a napjainkban lezajló kulturális változásnak is köszönhető, amely elsősorban az online közösségi élet - közösségi oldalak, blogok, stb. - térhódításában mutatkozik meg. Mi sem jelzi jobban ezt a folyamatot, mint hogy 5 év alatt a heti rádióhasználat 24 perccel esett vissza (minden korosztályban), míg az internet 19, a televízió pedig 11 percet hódított el.



Az összesített adatok rávilágítanak arra, hogy a rádiót, a magazinokat, a mozit már maga mögött hagyja az internet, ám a napilapok és a televízió egyelőre legyűrhetetlennek tűnik. Két évvel ezelőtt azonban a mostanra elért növekedést sem vélték elérhetőnek, és a világháló gyors terjedése még tartogathat meglepetéseket. Említésre érdemes a Google kezdeményezése: a keresőcég rövid videókkal dobná fel saját rendszerét, amely eddig kizárólag a képi és szöveges anyagokra épült.

Itthon sem kell szégyenkeznünk, hiszen egy nemrég elkészült tanulmány rámutatott arra, hogy mi magyarok is érdeklődünk az internetes hirdetések iránt. A válaszadók 67%-a például elfogadja az online hirdetéseket, amelynek köszönhetően ingyenesen hozzáférhetnek a weboldalakhoz. A többség rákattint a hirdetésekre, csaknem minden második felhasználó pedig további információt keres.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #5
    Tudja valaki mik azok a számok az oszlopok tetején? A 14.1, meg 15.3 meg ezek. Mit jelent ez? Ráköltött milliárd fabatka vagy mi? Matekból ilyenért úgy ki szokták vágni az embereket, még általánosban is :P.

    Ja, jó, csak az SG croppolta a képet. A pdf-ben még látszik, jól tippeltem, milliárd font 2000. évre jelenértékelve. Egyébként a doksiból kiderül az is, hogy a brittek leginkább mobilra költenek, ezután jön a fix-vezetékes és ugyannyit tv-re (döbb). Jóval-jóval kevesebbet pedig szélessávra és rádióra (valahol kell fizetni rádióadás hallgatásért? hmm) Mindegy, így is 5% alatt költenek a havi jövedelemből távközlésre.
  • wanek #4
    Mert ki nem állhatom a reklámokat. Rühellem. Tolakodók, olyanok mint a spam. Ha valami érdekel, azt megtalálom magam is, nem kell, hogy a pofámba nyomják. De szerencsére van Adblock és NoScript :)) És sajnos ilyen nincs TV-re és rádióra, maximum a mute (a csatornaváltás sem biztos módszer, mert sajnos általában ugyanakkor ad mindenki reklámot) :((
    Még soha az életben nem vettem semmit reklám alapján. És szerintem nem is fogok.

    "Én nem blokkolok semmit, mégis jól elvagyok." - te vagy a célközönség. És sajnos sok ilyen van. Ugyanis sajnos a vásárlóval fizettetik meg a rohadt reklámjukat is, ezért nekem is többe kerül, pedig én nem kérek belőle.
  • Cat #3
    pont azért terjednek az online hirdetési formák, mert tévében egy klikk elkapcsolni, és már itt is milliós nagyságú jól kereső, fiatal tömeget lehet elérni.
  • NFP #2
    Nem t'om, neten miért zavarnak.
    Én nem blokkolok semmit, mégis jól elvagyok.
  • wanek #1
    Én jobban örülnék, ha csak interneten lennének hirdetések. Azokat ugyanis könnyű blokkolni. De a Tv-ben, rádióban lévőket max. a Mute gombbal lehet elhallgattatni.