Berta Sándor

Találmány a reklámok átugrása ellen

A holland elektronikai konszern egy új fejlesztésével mindenképpen népszerűtlenné teszi magát a televíziónézők és az otthoni felhasználók körében. Az új technika ugyanis megakadályozza, hogy bárki átugorhassa a filmeket és más műsorokat megszakító reklámszüneteket.

A digitális televíziókhoz kifejlesztett Multimedia Home Platform (MHP) nevű technika lehetővé teszi, hogy bárki a karosszékében ülve, a távirányító segítségével végezze bevásárlásait vagy kiegészítő információkat tudjon meg az éppen futó műsorokról. A Philips ezt használná fel arra, hogy ne kapcsoljunk el, ha jön egy reklámblokk.

"Eszköz és módszer a reklámok alatti csatornaváltás megakadályozására" - áll az Egyesült Államok Szabadalmi Hivatalához március 30-án benyújtott szabadalom leírásában. A Philips szerint erre a megoldásra a tévécsatornák érdekei miatt van szükség. A cég találmánya megakadályozza azt is, hogy ha valakinek merevlemezes asztali felvevőkészüléke van, akkor kiszedhesse a műsorfolyamból a reklámblokkokat.

A Philips mérnökei a reklámblokkokban egy külön jelet vegyítenének el. A Set-Top-Boxok azonnal érzékelik, ha egy reklámot vetítenek és megakadályozzák a csatornaváltást. Ezzel párhuzamosan egy tájékoztató felirat is megjelenik, miszerint nem az illető készülékében van a hiba, még csak nem is a távirányítója merült le, csupán blokkolják a másik adóra való átváltást. Akik mégis át szeretnék ugrani a reklámblokkokat, külön díjat fizethetnek a szolgáltatójuknak. Az eljárás egyaránt támogatja az MPEG-1, az MPEG-2, az MPEG-4 és az MPEG-7 tömörítési formátumokat.

Világos tehát a szándék: ha jön a negyedórás reklámblokk, a Kovács család még véletlenül se tudjon átkapcsolni egy másik adóra, oda van kötve a korábban kiválasztott csatorna elé. Úgy tűnik, senkit sem érdekelnek a tévénézők szabad választásának jogai, hogy eldönthessék, mi érdekli őket. Ez arra hasonlít, mintha valaki hűségnyilatkozatot tenne arra vonatkozóan, hogy ő csak ennek vagy annak az adónak a műsorát fogja nézni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DanyyX #148
    PRC - People's Republic of China

    asszem vmi ilyesmi...

    Az a lényeg, hogy kínai népköztársaság
  • Zolly1975 #147
    Tisztára Orwell. Úgy látom a szabad választás joga a gazdasági érdekekig tart. Furcsa, h egy tv-gyártó cég a felhasználókat taszító fejlesztést szabadalmaztasson. Lehet h tényleg az van, h el akarják a szabadalmat ásni, ahogy 1ik előző hozzászóló írta?
  • csbi #146
    Terooristá
    k fujj! Filips=AL-kaida
  • Ray Z #145
    Mér nem azt találják ki hogy lehet átugrani a reklámot? még rosszabítják a helyzetet...
  • nbarnabas #144
    LoL
  • tvmaci #143
    A reklámblokkok nagyjából egyidőben vannak a két kereskedelmi tv-n. Legalábbis estefelé. Mi van akkor, ha én a másik csatornán lévő reklámblokkot akarom nézni? Azt akarják, hogy lemaradjak a másik csatorna reklámjairól? Felháborító!!!
  • DanyyX #142
    -ha már márka, akkor szvsz Panasonic [Mert megérdemli mindenki a minőséget [#vigyor2] ]
    -a társadalomban tényleg nincs se tudatosság, se értelem [többnyire]
    -a philips is kínában v. taiwanban gyárt, meg mindenki IC gyárak, ilyen helyeken vannak, meg az összerakó üzemek is, szoval tökmind1 mit vesz az ember, általában made in PRC [az utolsó betű China-t jelent :)]
  • Ma2ska #141
    "Ha van egy kis tudatosság a társadalomban"...ööö, az nincs..
  • vjanika #140
    Csatlakozom! Nem kell, nem szabad Philips termékeket vásárolni! Ha van egy kis tudatosság a társadalomban, akkor képes összefogni, hogy ne ilyen philips-ek határozzák meg a feltételeket, hanem mi diktáljunk.
    Valakinek esetleg az is eszébe juthatna, hogy készítsen egy weboldalt, ahol leírnák, mely gyártó termékeinek vásárlását kellene blokkolni és milyen okból. Bár tudom, az összes nagy gyártó ott lenne, különböző indokokkal :-)
    De azért arra is kíváncsi lennék, hogy mit csinálna a Philips, ha mondjuk már 1 hónapja senki nem vett volna philips-es terméket az egész világon....

    Azonban ezzel a philips-es húzással népszerűtlenné válhatnak majd a step-top-box is. Reméljük a Pc-khez kapható Digitális TV tuner kártyák némelyikéből kimarad majd ez a fejlesztés :-) Föként a tajvani gyártmányokra gondolok, abból pedig lessz egy pár...
  • Szemi90 #139
    A következő találmány a Galaxis Utikalauz gondolatcsapdájának továbbfejlesztése:
    ha nem nézed meg a reklámot, akkor pofáncsap egy szívlapát a padló alól...
    Cool...