Specker Balázs

Rasszizmussal vádolják a Sonyt

A Sonyt eddig nem jellemezték a félreérthető reklámok, ám most úgy tűnik, nem volt elég egyértelmű legújabb kampányában. A botrány a cég PlayStation Portable promóciójával kapcsolatosan robbant ki, amely immár nemcsak feketében, hanem fehér színben is kapható lesz.

A képi megjelenítés mindenképpen figyelemfelkeltő, a jelmondat pedig világosan utal a termékre, ám néhány kisebbségi vezetőt megrázott a plakát. Tem Leland Yee emberjogi aktivista, a különböző rasszhoz tartozó emberi csoportok egymás elleni kijátszását a reklámiparban érzéketlenségnek és a rasszizmus lehetőségét magában hordozó jelenségnek minősítette."Mélyen csalódtam a Sonyban, amiért érzéketlenül előállt egy ilyen faji töltetű reklámmal. Nem tudhatom, mi késztette erre a céget, de hiszem, hogy ez a marketingstratégia teljességgel szükségtelen és sokak számára nyíltan sértőnek hat társadalmunkban" - foglalta össze Leland a San Francisco Chronicle hasábján. Mindenesetre nem meglepő, hogy a plakát, amelyen egy már-már vakítóan fehér női alak nem éppen agressziótól mentesen ragadja meg fekete társát, sokakban nemtetszést keltett. A Hollandiában debütált poszteren a következő szlogen olvasható: "PlayStation Portable White is coming".

Rick Callender, a szilícium-völgyi NAACP esélyegyenlőségi szervezet elnöke úgy véli, az ilyesfajta sztereotip ábrázolásnak nincs helye a reklámok között. A Sony azonban továbbra is ragaszkodik álláspontjához, miszerint csupán az PSP színét akarták kihangsúlyozni. "A fehér PSP Benelux államokban futó marketing kampánya arra koncentrál, hogy érzékeltesse a fekete PSP és az új, kerámia fehér modell közti különbséget" - foglalta össze a gyártó szóvivője a GamesIndurty.biz oldalán. Meglehet a Sonynak a negatív kampány is kampány Európában, ám ezek után igencsak kétséges, hogy a tengerentúlra átviheti-e a koncepciót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Genin #98
  Férfitársaim!!!

  hagyjuk már a rasszizmust, inkább vegyük észre a "pénisz" hiányát erről a képről. Mindjárt fel is jelentem őket, hogy ez a nemi megkülönböztetés ékes példája. :)
  kb ennyire magyarázható ebbe a képbe a rasszizmus is.
  Amúgy elárulom, hogy ez egy műalkotás, nem egy családi életkép, ahol a gyerekek verekednek. Itt két modelt látunk, akik a sony két termékét szimbolizálják, és azt hogy az új design milyen aggresszióval tör be a piacra.
  /apropó, ha a sony rasszista, akkor miért alkalmaznak feketéket. amúgy meg a sony jappán, és a jappánok inkább gyűlölik a fehéreket, mint a feketéket :/
  szerintem inkább az a rasszista, aki ebben a képben a rasszizmust látja meg.
  amúgy mindenkiben eredendően benne van a rasszizmus, ugyanis az emberek barnát sz@rnak, és ezzel tudtukon kívűl utalnak arra, hogy a barna emberek olyanok mint a sz@r. hígak, büdösek, és barnák. szóval már nem kerülünk a paradicsomba :)
 • Morden23 #97
  Akkor most összefoglalom, mert nem hiszem, hogy megértetted, amit mondtam.
  1. Nem a statisztikáról beszéltem, pont magas ívben teszek a statisztikákra.
  2. Teljes mértékben tudom, hogy hogyan áll a kisebbség a magyar oktatásban. Szarul. Ezen ne vitatkozzunk, és ne próbáld nekem megmagyarázni, mert tudom.
  3. "Bizonyos társadalmi rétegek" -> na és ez az, amire azt mondtam, hogy lehet, a statisztika ezt mutatja, de elég 5 példát ismerned ahhoz, hogy kimondhasd: ha valaki akarja, akkor meg is tudja csinálni, mert amire az egyik ember képes, arra képesnek kell lennie a másiknak is (szociális értelemben ofkorsz).
  Mindig vannak, és mindig lesznek "elveszett" emberek (hogy ez az anyagi helyzetükből, vagy a mentalitásukból adódik, az most lényegtelen). Nem tudsz olyan rendszert csinálni, ami mindenkinek jó, és ugyanakkor mindenkinek UGYANÚGY jó.

  Igen, tudok erről a bővebben meg nem határozható "járulékról" amit elvileg majd fizetni kell. Ezt én is egy masszív gyökérségnek tartom, csak igazából az a helyzet, hogy jelenleg túltermelés van diplomásból, és alultermelés "jómunkásemberből", ezt próbálják most visszaállítani egyensúlyba, csak egy gusztustalan módszerrel. Pont.

  A kisebbség nagy része sem ingyen, sem pénzért nem tanul, ezt mutatja a statisztika. Nem fogok fikázni senkit, mert nem kenyerem, de ez tény. És ez csak az ő hibájuk. ->Mentalitásbeli probléma<-
 • Tetsuo #96
  kiegészítés:
  ...és örülnek (úgy vélik, a legkevésbé rossz) hogy fennáll a status quo.
 • Tetsuo #95
  Nem mondtam h tudok megoldást. De a jelenlegi pozitív diszkrimináció biztos h rossz. Ezzel nem segítjük elő az integrálódást egyáltalán, ezt csak kihasználja a kisebbség (én is azt tenném) és örülnek (úgy vélik, a legkevésbé rossz) a status quonak.
  A magyar szegények ugyanúgy nem tudnak tanulni mint a cigány szegények főleg jövőre; a társadalmunkban nem nemzetiségi 'káros különbségek' vannak, hanem vagyon szerinti. Ami egyre súlyosabb lesz.
  Erre nem hiszem h van reális megoldás.
 • Tetsuo #94
  LÁL, neked kimosták az agyad ember...
  ...Most itt kitöröltem egy prédikációt, mert úgyis hiába lenne... áááh
 • echo #93
  Lassan feladom: értsd meg, az hogy láttam már olyat, meg hogy vannak olyanok, abból nem következik, hogy statisztikailag ne tök más legyen a realitás. Ugyan ez az egyéni hibára is igaz, ha a statisztika azt mutatja, hogy bizonyos társadalmi rétegek nem képesek élni bizonyos szolgáltatásokkal, akkor ott már kevés arra hivatkozni, hogy de hát az ő mentalitásának a hibája. Igen "jártam már" egyetemen és egy kezemen meg tudom számolni, hány romát láttam az x év alatt(de ez tök mindegy, hogy én mit láttam, mert ez objektíve mérhető tény).
 • Morden23 #92
  Amit ezzel el akartam mondani, az még VÉLETLENÜL SEM AZ, hogy igazából minden roma, illetve kőművesgyerek egyetemi padokban mereszti a seggét, hanem az, hogy a kivételek (amik erősítik a szabályt) sem feltétlenül a kékvérű diaszpórából érkeznek, hanem nagyon is vannak olyanok, akik a büdös semmiből jutottak odáig, ameddig jutottak.
  Lehet, hogy meglepő, de Magyarországon nem az Olsen-ikrek meg Paris Hilton jár a főiskolákra/egyetemekre.
 • Morden23 #91
  Találkoztam romával, meglepő módon az ELTE, PPKE, ÁVF, MÜTF, BGF, de jobbat mondok neked, még az SzFE keretein belül is.
  Finoman megemlíteném még, hogy nem néhány esetből általánosítok. A mostani gazdasági helyzet mutatja a diplomások "túltermelését", a szakmunkás szektor egyre sekélyesebbé válását és kiöregedését mind technikailag, mind emberileg.
  Nem tudom, hogy te jártál-e felsőoktatási intézményben, de azért Magyarországon nem úgy néz ki, mint a Kegyetlen játékokban.

  Amúgy nem akarok példákat hozni, mert bizony hosszasan sorolhatnám, de a legtöbb esetben egyéni hiba és az ambíció hiánya okozza azt, hogy nem felvételiznek az emberek. képzeld, láttam már putriból érkezett romát egyetemi padban, ismerek is ilyet.
  De még jobbat mondok: ismerek olyan embert, aki 15 éves kora óta a családjának fő keresője, ennek ellenére elvégzett egy gimnáziumot, utána egy egyetemet, mindeközben még melózott is, és le is diplomázott.

  Szóval senki ne mondja nekem, hogy a rendsser hibája az, ha a kőműves gyereke nem felvételizik. Vannak már olyan ócska helyek, ahová két kocsmázás között tartott pihenő alatt is be lehet kerülni.

  Talán az már elgondolkodtatóbb, hogy milyen a mentalitás... ez lenne az igazán lehangoló vita.
 • echo #90
  "A diplomás sztoriban nincsen igazad. Nekem szinte a teljes baráti köröm diplomásokból áll, és nagyobb százalékban vannak közöttük a "nemdiplomás anyuapus", meg a nem kőgazdag kékvérű famíliák"

  Tök jellemző ez a hsz a következtetéseidre. Valami néhány esetből általánosítgatsz. Lehet ez meglep de arányaiban nem az a jellemző, hogy a falusi kőműves gyereke megy az egyetemre... Anélkül, hogy ismernél adatokat, nem kéne kinyilatkoztatgatni. Ha tényleg sikerült elvégezned egy egyetemet, akkor gondolj csak vissza hány romával találkoztál. Bár gondolom ez meg az ő hibájuk és ha te születsz oda, te akkor is max ponttal felvételizel... Lehangoló ez a vita.
 • UNREG #89
  Túlagyaljátok ezt az egészet. :)
  Egyszerüen arról van szó, hogy ez a Tem Leland Yee, aki eddig egy tökismeretlen ember volt, akart egy kis hírnevet szerezni magának, erre a legjobb lehetőség, ha megvádol egy óriáscéget.
  Ez a plakát jól jött neki.

  Még az sem érdekli őket, hogy Japánban kb. nulla előítélet van a feketék felé, mert miért is lenne... Ez a Tem Leland Yee csak magából indult ki. :)