Berta Sándor

2030-ra minden európai háztartást gigabites hálózatra kellene kapcsolni

A fejlődés érzékelhető, de a kontinens még mindig komoly lemaradásban van.

A European Telecommunications Network Operators (ETNO) nevű távközlési szervezet megbízásából készített, A digitális kommunikáció helyzete 2023 című tanulmány szerint veszélyben van az Európai Unió azon elképzelése, hogy 2030-ra minden európai háztartást gigabites hálózatra kapcsoljanak. A célkitűzés teljesítéséhez több beruházásra van szükség.

Az Analysys Mason vezető kutatócég munkáján alapuló jelentés szerint az európai távközlési beruházások 2021-ben 56,3 milliárd eurós csúcsot értek el, ami 2016 óta a legmagasabb érték, de még mindig elmarad a többi régiótól. A dokumentum szerzői kiemelték: "Európa továbbra is lemarad a távközlési beruházások tekintetében a világ többi országához képest. A GDP-hez igazított egy főre jutó beruházás 2021-ben 104 euró volt Európában, szemben a japán 260 euróval, az Egyesült Államok 150 eurójával és a kínai 110 euróval. Az innováció felgyorsításához nagyobb beruházási kapacitásra van szükség, de a kialakult jelenlegi tendenciák nyomást gyakorolnak számos szolgáltatóra, hogy eladja vagy szétválassza a szolgáltatással és az innovációval kapcsolatos eszközöket."

A tanulmány azt is megállapította, hogy a távközlési szolgáltatók és az öt legnagyobb technológiai konszern beruházásainak megtérülése között nagy a szakadék. "Az európai távközlési infrastruktúrába történő befektetés megtérülése és az ezen az infrastruktúrán futó legnagyobb szolgáltatások megtérülése között éles eltérés van. Az internet-hozzáférés tekintetében a távközlési szolgáltatók viselik a beruházási terheket, míg az új értékteremtés tekintetében a technológiai cégek profitálnak a legtöbbet" - mutattak rá az anyag készítői.

Az ETNO megállapította, hogy a kontinens rekordszintű távközlési beruházásokat ért el, miközben mind az 5G-, mind az optikai hálózati lefedettség területén előrelépett. Ennek ellenére az új becslések alapján az Európai Unió 10 százalékkal elmaradhat a "gigabit mindenki számára 2030-ra" célkitűzésétől. S ez még akkor is így van, ha 2022 végén az európai lakosság 55,6 százaléka rendelkezett optikai eléréssel, szemben a 2021-es 50 százalékos aránnyal. Hasonlóképpen, az 5G már az európaiak 73 százaléka számára elérhető, szemben az előző évi 62 százalékkal. Ami a globális összehasonlítást illeti, Európa továbbra is lemaradásban van. A lakosság 5G-lefedettsége 2022 végén az Amerikai Egyesült Államokban 96%, Dél-Koreában 95%, Japánban 90%, Kínában pedig 86% volt.

Az európai távközlési ágazat alapjai továbbra is gyengék. Ez szakpolitikai szempontból nem kívánatos, mivel Európa a digitális szuverenitásról szóló elképzelés megvalósításán dolgozik. A tőzsdén az európai távközlési részvények 2018 óta folyamatosan alulteljesítik a versenytársakat: a Stoxx Europe 600 index rosszabbul teljesít, mint a távközlési ágazat globális 1900-as mutatója, de a nagy technológiai vállalatok részvényei is rosszabbul teljesítenek. Ipari szempontból lényeges megjegyezni, hogy az európai távközlési ágazat igen magas tőkehiánnyal küzd, miközben az adósságállománya is növekszik: 2021-ben az újra befektetett bevételek aránya megközelítette a 2 százalékot, míg az ETNO-tagok adósság/EBITDA aránya 2,53 volt, ami 2014 óta a legmagasabb érték.

Lise Fuhr, az ETNO főigazgatója elmondta: "Európa digitális vezető szerepéhez erős távközlési ágazatra van szükség. Ez a jelentés rávilágít arra, hogy támogatni kell az 5G- és üvegszálas hálózatokba beruházó szolgáltatókat. Minden európai polgárt be kell vonni a digitális jövőnkbe". Rupert Wood, az Analysys Mason kutatási igazgatója hozzátette: "A távközlési ágazat továbbra is gyenge állapota az európaiak érdekei ellen dolgozik. A gyenge megtérülés megnehezíti a 2030-as digitális évtized céljainak eléréséhez szükséges infrastrukturális beruházásokat, és csorbítja az innováció és a készségek reneszánszához fűzött reményeket az új digitális kommunikációs technológiák terén".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • defiant9 #33
    Az internet hozzáférés létrehozása/fenntartása pénz. Fajlagosan drágább Mucsaröcsögén mint nagyobb helységekben. Ahogy az 1 kg kenyér ára is magasabb a mucsai boltban, mert méretgazdásgosságban nem veszi fel a versenyt az urbanizált területekkel.
    Ez alapvető paci mechanizmusok miatt van így, amibe bele lehet nyúlni szociális alapú transzferekkel. A falvak a mezőgazdaság magas emberigénye miatt jöttek létre, ez mára megszűnt, okafogyottá vált a létezésük, a folyamat (helyes) iránya az nagyobb közösségekbe kell szerveződni, akkor is ha az átmenet fáj. Ezzel lehet szembe menni, de akkor el kell fogadni hogy egy drágább, emiatt alacsonyabb fogyasztási szint valósul meg.
  • defiant9 #32
    "ha jól emlékszem 30% körül"
    Alulfizetettek szerinted az egészégügyi dolgozók vagy nem?

    "hogy ez a nyers államadósság"
    Igen, mert nyers forintokat osztanak. Egyre több milliárd hiányzik a kasszából emiatt, ami szerinted tele van. Eleve hogy lehet tele amiben adósság van? Az hogy mellesleg a nyugati gyárak termelnek valamit és a kedvező adókulcs miatt ide könyvelnek/adóznak egy jóval nagyobb valamit az javítja az arányt, de ennek hamarosan vége amint megszűnünk adóparadicsomnak lenni.

    "opós/korrupciós kérdésedet pedig remélem viccnek szántad"
    Nem viccnek szántama kérdést, rovábbra is várom a válaszod:
    Elismered akkor hogy a Fidesz kormány az EU legkorruptabbja és a Lölő féle gazdagodások mögött alapvetően a közpénzek ellopása áll? igen/nem

    "Biztos. Befejezted mostmár a személyeskedést?"
    Vered melled hogy te tárgyilagos vagy, majd miután ezt megcáfolom akkor hisztikézel hogy ez személyeskedés. Jaja, mert te magad mutogattál a saját személyedre. Próbálj valami alap szintű logikát alkalmazni legalább ilyenkor!
  • kjhun #31
    Mindkettőtöknek szól!! Releváns ez, a kinek mennyire van tele, a kasszája, bukszája téma, a Gbit-es net és a fejlécben linkelt cikk kapcsán??? Nem igazán! Inkább arról olvasnék itten, Mucsaröcsöge-alsón, mikor lesz optikás net??? És jó áron?
  • Dodo55 #30
    "Ok. Akkor reagálj a többire is vagy az már nem megy, egyből meg is bukott a tele kassza elméleted?"
    Mire? Legjobb tudomásom szerint az úgynevezett kórházi szakdolgozók (értelmezésem szerint ebbe bele kell tartozzon bárki, aki egészségügyhöz köthető bármilyen kórházi munkát végez) is kaptak már 2021-ben ha jól emlékszem 30% körül, aztán 2022-ben 21%-ot, majd most elvileg még fognak kapni 37%-ot erre az évre. Ha én ilyen fizetésemeléseket kaptam volna az elmúlt években, akkor a mostani fizetésem másfélszeresét hoznám haza, holott így is mindegyik kérdéses évben kényelmesen az infláció fölött kaptam. Tehát miről beszélünk itt már megint?

    "Egyébként ez az osztogatás hitelből megy, úgy ugye nem nehéz. Miért is nem a hiteltörlésztésre megy az a sok pénz?"
    Kurva jó a grafikonod, csak kár, hogy ez a nyers államadósság és nem pedig a GDP arányos, ami 2010 óta főként lefelé ment és az akkori értéket azóta sem haladta meg, illetve az elmúlt problémás évek növekedése után már most ismét csökken:


    Aztán akkor arról még nem is beszéltünk, hogy korábban a legnagyobb arányban devizaadósságunk volt külföldi hitelezők felé, míg azóta ezt nagyon helyes módon szinte már teljesen kiváltották magánszemélyek Forint államkötvényeivel, ezzel egyrészt felszámolták az árfolyamkockázatokat, másrészt pedig maguk az állampolgárok váltak az állam úgymond "legfőbb részvényesévé", aminél ideálisabb helyzetet el sem lehetne képzelni. Ha kicsit bevállalósabbak lennének, akár logikus érvek mentén át is definiálhatnák ezt a túlnyomó részét az államadósságnak mondjuk egy új kategóriába (állampolgári finanszírozási hányad pl.) és ha ez egy verseny lenne, akkor így akár százszor jobb államadóssági adatokat is tudnának produkálni.

    A lopós/korrupciós kérdésedet pedig remélem viccnek szántad. Minden országban előfordulnak sajnos olyan esetek, hogy jellemzően közepes szinteken lévő közhivatalnokok a gyors meggazdagodás reményében gazdasági csoportok jogosulatlan megsegítésére vetemednek akár felkínált ellenszolgáltatásért cserébe, akár önként annak későbbi reményében és ezáltal nem megfelelő teljesítésekre vagy szükségtelen beruházásokra folyik el közpénz, de ha az ezekkel a korrupt ügyletekkel okozott károkat összemérjük az országunk jelenlegi gazdasági termelékenységévél, akkor az eredmény, főleg a mostani válságot megelőző évek statisztikáit is belevéve szerintem nagyon megnyugtató mértékű. Ami pedig a legfontosabb, hogy 2010 óta nem is igen hallani külföldi gazdasági érdekek javára elkövetett hivatali visszaélésekről, így ha elő is fordul esetleg 1-1 lokalizáltabb visszaélés, ha annak belföldi érintettjei vannak, akkor az azzal összefüggő pénzek nem szivárognak ki a gazdaságunkból úgy, mint ahogyan az a korábbi kormányok idején jellemző volt pl. a brutálisan túlárazott útépítési közbeszerzéseknél, hanem azok ha tesznek is egy kéretlen kerülőt, végső soron benne maradnak a körforgásban és így ismételten hasznosulni tudnak.

    "Az hogy sorozatos érvelési hibából állnak a hozzászólásai pedig nagyon jó indikátora hogy mennyire távol állsz a racionális vita világától."
    Biztos. Befejezted mostmár a személyeskedést?
  • defiant9 #29
    "Ezt én tudom, csak te kifejezetten orvosokat említettél, én pedig arra reagáltam..."
    Ok. Akkor reagálj a többire is vagy az már nem megy, egyből meg is bukott a tele kassza elméleted?

    "A hivatástudat segíthetne a legtöbbet itt,"
    Tehát akkor beismered hogy nincs annyia tele a kassza hogy legyen pénz a pedagógusok tisztességes megfizetésére?
    Egyébként ez az osztogatás hitelből megy, úgy ugye nem nehéz. Miért is nem a hiteltörlésztésre megy az a sok pénz? (ahogy az elején még verték a mellüket hogy majd)

    (államadósság ezer milliárd Ft)
    Megmondom, leginkább azért mert abból nem lehet lopni. Elég feltűnően kerülöd már ezt a lopás témát, tudom kellemtelen. Elismered akkor hogy a Fidesz kormány az EU legkorruptabbja és a Lölő féle gazdagodások mögött a közpénzek ellopása áll? igen/nem
    (próbáld ne skip-elni a kérdést)

    "pár hónapja láttam néhány károgó ügyfelet a tranzakció létrejötte"
    Valóban, te a 'néhány károgó ügyféllel' szemben is ugyanúgy cherry picking alapú megállapítást teszel csak ellenkető előjellel. Ilyen rövid időtávban nyilván nem is eldönthető ez a kérdés, emiatt nettó ostobaság volt a kiinduló megállapításod. NPS pontszámokkal szokás ezt a mutatót leírni, esetleg az NMHH-hoz beérkező panaszok arányának változása ami majd releváns lehet. Csak hát tudom, ezek az objektív dolgok, nem a te világod, te egy torz valóságképhez próbálsz mindent alakítani, és ignorálni ami nem illeszkedik (az csak károgás).

    "Ezek szerint akkor radikálisan eltérő közismeretekkel rendelkezünk,"
    Nem tudom te mivel rendelkezel, tényt nem nagyon láttam tőled, jellemzően csak mutogatsz rá hogy biztos az, de felvilágosítalak ami csak a te fejedben van az nem tény, és főleg nem objektív. Ott tartunk még mindig hogy már csak magánvéleménynek minősíted amit tényként közöltél, és amire most mutogatsz:
    https://a.te.ervelesi.hibad.hu/kozvelekedesre-hivatkozas
    az valójában egy újabb típusú érvelési hiba. Az hogy sorozatos érvelési hibából állnak a hozzászólásai pedig nagyon jó indikátora hogy mennyire távol állsz a racionális vita világától.

    "tárgyilagosan reagálni a felvetéseidre akkor is,"
    Lol. Ne csak mond hogy tárgyilagos vagy, hanem amikor tényszerűnek kell lenni akkor közöld a tényeket, ne abba menekülj hogy nem vagy köteles tényekkel alátámasztani az állításaid mert az csak egy vélemény volt (sorozatosan ez egy végső mentsvárad).
  • Dodo55 #28
    "Egyrészt az egészségügy nem csak orvosokból áll"
    Ezt én tudom, csak te kifejezetten orvosokat említettél, én pedig arra reagáltam...

    "a te M1 propagandás agymosott fantazmagóriád szerint náluk megy az osztogatás"
    Nem nézek tévét, ellenben mint mondtam, van tanár a családban nálunk.

    "az elsőszámú gond az, hogy a pedagógusi szakma egyáltalán nem vonzó a fiatalok számára"
    A hivatástudat segíthetne a legtöbbet itt, ami amúgy kellően mély családi gyökerekkel általában magától könnyen is továbböröklődik. De ugye tudjuk, hogy sajnos a mai aktív generációk tagjai közül rengetegen nőttek fel csonka vagy rendezetlen családokban, eleinte a szocializmus elején a megszálló orosz katonák génadományainak jóvoltából, később a forrongásra hajlamos nép altatására - tompítására hivatott proletár (anti)kultúra terjedésének erős állami propagálása miatt, aztán a rendszerváltás után pedig a nagy lendülettel beimportált vadliberalista életfelfogás családbomlasztó, illetve családmodell erodáló elemei által.

    Nagy gond még itt továbbá, hogy sok incidens történt az elmúlt évtizedben fiatalkorú erőszakos bűnelkövetők által tanárokkal szemben, illetve jogtúlburjánzásra visszavezethető retorziók értek tanárokat ilyen bűncselekmények megakadályozása miatt. Ez szintén erősen rombolhatta a szakma vonzó mivoltát.

    "Valójában azt mondtam hogy az ott dolgozó (eszesebb) emberek menekülnek a Vodától, nem említettem az ügyfeleket"
    Elnézést valóban, ezt nem elég figyelmesen olvastam akkor és egyből arra asszociáltam, hogy pár hónapja láttam néhány károgó ügyfelet a tranzakció létrejötte, illetve az abból fakadó változások irányának körvonalazódását megelőzően internetes fórumokon szolgáltatóváltást lobogtatva önföldhözvagdalózni.

    "Közismert tényeket elfogadok, csak ilyenek nem tudtál beidézni egyet sem."
    Ezek szerint akkor radikálisan eltérő közismeretekkel rendelkezünk, mintha eltérő kultúrákból származnánk. Mondjuk akkor ennyi értelme legalább van a vitáinknak, hogy megmutatja mennyire nehéz eltérő kultúrákból származó emberek között a kiegyensúlyozott, előzékeny, békés interakció. Nemzetközi politikában ez pont egy nagyon aktuális téma, illetve kérdés annak kapcsán, hogy az Európát övező ismert riasztó folyamatoknak milyen kifutása lehet középtávon.

    "Látják, de az elején azt hittem hogy megütsz egy minimális vitakultúra értelmi színvonalat"
    Jössz ilyenekkel azok után, hogy rendszeresen megragadsz minden adandó alkalmat a személyeskedésre, holott én igyekszem indulatoktól mentesen, tárgyilagosan reagálni a felvetéseidre akkor is, amikor már napok óta vagdalsz hozzám mindenféle lealacsonyító jelzőt. De legyen, biztos az én vitakultúrámmal van probléma...
  • defiant9 #27
    "Az orvosok 2021 végén kaptak duplázást"
    Egyrészt az egészségügy nem csak orvosokból áll, valójában a gerincét nem ők adják, de nem igazán értem hogyha annyira teli a kassza ahogy mondod akkor miért nem tudnak adni nekik(mentősök, szakápolók pl.). Erre tudnál valamit mondani?

    "Illetve a tanárok fizetése sem olyan rossz, mint ahogyan azt ellenzéki provokátorok igyekeznek terjeszteni"
    Nem ők terjesztik, a tanárok mondják, de persze tudjuk a te M1 propagandás agymosott fantazmagóriád szerint náluk megy az osztogatás, a rideg valóság azonban ez:
    Európa 36 országára érhető el adat a pedagógusi kezdőfizetésekről, és ezek közül csupán négyben fizetnek kevesebbet egy kezdő tanárnak, mint hazánkban: Észak-Macedóniában, Bulgáriában, Bosznia-Hercegovinában és Albániában
    Ennek meg is van a következménye:
    Komoly tanárhiánnyal indult a 2022/23-as tanév a magyarországi iskolákban: hiány van óvodapedagógusokból, nyelvtanárokból, tanítókból, sőt több esetben még intézményvezetőből is
    A pedagógiai szervezetek együttes véleménye szerint az elsőszámú gond az, hogy a pedagógusi szakma egyáltalán nem vonzó a fiatalok számára


    "Te jöttél példaként vele, hogy menekülnek az ügyfelek, emiatt visszaesett az ügyfélszolgálat színvonala"
    Valójában azt mondtam hogy az ott dolgozó (eszesebb) emberek menekülnek a Vodától, nem említettem az ügyfeleket, azt azonban jól látod hogy az egész csak egy példa volt hogy mennyire értékelten az ilyen bemondásod, bemondom bárminek az ellenkezőjét. Ezért kellene racionálisan vitatkozni, csak ez neked nem megy, ahogy erre a síkra kellene terelődni te rögtön felteszed a kezed hogy csak magánvéleményed amit írsz, ergó nincs racionális/objektív alapja.

    "közismert tényekből"
    Közismert tényeket elfogadok, csak ilyenek nem tudtál beidézni egyet sem.

    "a saját nemzetének érdekeit más nemzetek érdekei elé helyezi "
    Csakhogy a játéknak vannak szabályai, amiben az egyik legfontosabb a kölcsönösség elve, a horvátok azért nem államosítják az INA-t mert ezt nem engedik az EU-s szabályok, ezért nem tehetjük meg mi sem, akárhogy is szeretnéd, utópiát kergetsz ismét. Ami működik a Voda esetén is hogy közpénzből vásárolunk ki tulajdonost, extra bónuszt adva(más pénzéből nem fáj a NER-nek), aztán szépen átjátszák azt és így kerül strómanokon keresztül a korrupt Fidesz politikusinak tulajdonába. Ha esetleg mellényúlnak és olyat vesznek meg ami mégsem úgy működik ahogy elképzelték akkor sincs gond, ismét csak közpénz segítségével visszaadják az államnak, és még az ezen az ágon is degeszre keresik magukat (ld. Mátrai erőmű). Soha nem látott létékű rablás és korrupció ami ma Magyarországot jellemzi, a szocik ehhez képest amatőr kispályások voltak.

    "Biztos látják akkor mások is, hogy milyen buta vagyok és hogy csak hülyeségeket beszélek."
    Látják, de az elején azt hittem hogy megütsz egy minimális vitakultúra értelmi színvonalat, láthatóan nem, agymosott zombi lózungokat puffogtatsz, de OK gyorsan lezárjuk ezt a vitát minden pontban.
  • Dodo55 #26
    "Orvosok/tanárok fizetésére miért is nem sikerült kiosztani a pénzt?"

    Miről beszélsz? Az orvosok 2021 végén kaptak duplázást, a kezdők valami 7-800 környékéről indulnak ha jól emlékszem, a tapasztaltabbak, nevesebbek akár 2 millió fölött is keresnek azóta. De eleve a társadalom egyik legpénzesebb rétegéről beszélünk, ráadásul a többségük dinasztikus családok tagja, szülők - gyerek vagy gyerekek is egyformán jól keresnek, nem úgy, mint átlag magyar családokban ahol 4-6 főből jó ha 1-2 jobban kereső támogatja a maradékot, sokszor oldalágon is, illetve jellemzően manapság a mai aktív fiatalok közül sokan a rablóprivatizációtól a devizalovasrendőrelkúrásig tartó évtizedekben kisemmizett, lenyúzott szüleit. Na szóval maradjunk annyiban, hogy én eddig életemben mindössze 3-4 szerény, visszafogott orvossal találkoztam akiknek nem folyott feltűnően a bőrük alól is a pénz és a hivatástudatot sem kellett nagyítóval keresni bennük (sőt, előttük tényleg le a kalappal), rajtuk kívül egynéhánnyal még, akikről már ugyan virított a gondtalan pénzbőség, de azért kellő emberszeretet is szorult még beléjük bőven (ők is tiszteletet érdemelnek), meg vagy úgy legalább még 50-nel, akiknek az orra rendszeresen fentakadt a Himalája csúcsán, amikor lehajoltak a szétszakadó zsebükből kalandozni induló borítékkötegek után...

    Illetve a tanárok fizetése sem olyan rossz, mint ahogyan azt ellenzéki provokátorok igyekeznek terjeszteni, nálunk van a családban és úgy sem kapott sosem rosszul, hogy majd 2 évtizedet a szakmán kívül töltött korábban, ami miatt 2010 után annyival alacsonyabb bérsávba tudott csak visszatérni.

    "Eleve ki állított ilyet?"
    Te jöttél példaként vele, hogy menekülnek az ügyfelek, emiatt visszaesett az ügyfélszolgálat színvonala. Értem én, hogy példaként mondtad csak, de a logikája akkor is ordítóan hibás függetlenül attól, hogy csak példa vagy valós eset.

    "záró alapja van a bemondásidnak"
    Így van, zéró alapja, amiket te hajlandó vagy valóságosnak tekinteni. Mert nem fogadsz el semmiféle valós megfigyelést, közismert tényekből fakadó logikus alapvetéseket, bizonyítékul szolgáló képanyagokat, csakis statisztikákat és kutatási anyagokat. De érted, sokszor még olyan dolgokról is számonkéred ezt, amik annyira nyilvánvaló összefüggésekre alapulnak, amiket eszébe nem jutna másoknak megkérdőjelezni, hogy aztán erről bármiféle statisztikákat vagy kutatásokat álljanak neki csinálni.

    "Vagyis önellentmondásra jutottál/kettős mércét alkamazol."
    Nincs önellentmondás, elismertem, hogy bizony ez egy ilyen játék, ott mi vagyunk most a "megszállók", akik "idegen érdekek" szolgálatában ténykednek ott. És bizony ez a világon az egyetlen vonatkoztatási rendszer, ahol a kettős mérce elfogadott, hogy az ember a saját nemzetének érdekeit más nemzetek érdekei elé helyezi (nem feltétlenül azokkal szemben, csak fontossági sorrendben azoknál előrébb!).

    "Nincs nagyon rételme veled vitatkozni, mert túlságosan buta vagy."
    Akkor nem is tudom mit remegsz örökké annyira a meglátásaim miatt amiket egyes témákban kifejtek :) Biztos látják akkor mások is, hogy milyen buta vagyok és hogy csak hülyeségeket beszélek. Miért töröd akkor magad mégis ennyire? :)
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2023.02.19. 21:24:47
  • defiant9 #25
    "mennyire elcsépelt ez a NER duma"
    Mi elcsépelt, az hogy lop a NER? Valóban, mert sokat lopnak, folyamatosan. Ezt azért elismered ugye?

    "hogy akkor miért van rendszeresen annyira dugig az államkassza "
    WTF? Ha annyira teli lenne nem kellene az EU-s pénz miatt zizegni. Az 'osztogatás' meg annyi hogy beszednek sok millió adót, utána visszaadnak egy zsák krumplit és az agymosott zombi rájuk szavaz. Orvosok/tanárok fizetésére miért is nem sikerült kiosztani a pénzt? Pedig az fontos lenne, és állami feladat.

    "Ha az ügyfelek száma csökken"
    Eleve ki állított ilyet?
    "akkor az ügyfélszolgálat terheltsége is, nem pedig fordítva"
    Te totál hülye vagy, de tényleg. Az ügyfélszám*szar működés/ügyfélszolgálatos arányszám 3 okból is romolhat.

    "Kifejtem a véleményem, azt annyi. "
    Én is kifejtettem, akkor nekem van igazam és annyi. Nyilván te csak kinyilatkoztatni tudsz, amint megkapargatjuk hogy mi alapján is mondtad akkor kiderül hogy záró alapja van a bemondásidnak amit persze tényként közölsz. Aztán kihátrálsz hogy ez csak magánvélemény volt.

    "magyar adófizetők pénzéből fizetett munkások építettek ki egy infrastruktúrát a magyar adófizetők pénzéből vásárolt alapanyagokból, akkor ott sok kérdés nincs."
    Ok. Tehát a közbeszerzésen elnyert milliárdok jogalapot is képeznek hogy államosítsuk Lölő összes vagyonát. Helyes!

    "Nem szeretném, de szerintem mindenki tisztában is van azzal"
    Tehát azt szeretnéd hogy a magyar emberek államosítsák a külföldi tulajdont, de azt már nem szeretnéd hogyha a horvát emberek is megtegyék ugyanezt. Vagyis önellentmondásra jutottál/kettős mércét alkamazol.

    Nincs nagyon rételme veled vitatkozni, mert túlságosan buta vagy.
  • Dodo55 #24
    "Csak a számba akartad adni, ezzel téve komolytalanná a hozzászólásom."
    Nem a szádba adni, csak szemlélteni mennyire elcsépelt ez a NER duma...

    "Úgy nevezem ahogy az általánosan elfogadott, nem te vagy megmondóember a kérdésben."
    Látom humorérzéked még mindig nincs.

    "A NER lényege az hogy a nemzettől ellopott pénzből válik magánvagyon, és te tapsolsz hozzá."
    Elhiszem én, hogy lopnak ha te mondod, csak még mindig nem értem, hogy akkor miért van rendszeresen annyira dugig az államkassza még sokszor ezekben a viharos időkben is, hogy alig tudják kinek mire osztogassanak belőle... Na de viccet félretéve, ha ők tényleg lopnak manapság, akkor mit csinálhattak az előző kormányok, ahol rendszeresen a mostani problémák tizede elegendő volt az azonnali államcsődközeli helyzetekhez az európai gazdasági aranykor kellős közepén?

    "No akkor ezzel sikerült is megcáfolni az állításod, ugye?"
    Nem. Kezdjük ott, hogy a te példád eleve nem áll szilárd logikai alapokon. Ha az ügyfelek száma csökken, akkor az ügyfélszolgálat terheltsége is, nem pedig fordítva. Másrészt pedig én nem azért irogatok ide, hogy bármit is vért izzadva bizonygassak másoknak. Kifejtem a véleményem, azt annyi. Aki akarja elhiszi, aki akarja, az meg utánanézhet jobban.

    "Mármint ami a szocialista tervgazdaságban született. Te akkor vissza akarod hozni a szocialista állami tulajdon rendszer?"
    Ok, értem a MOL-os példádat. Nézzük meg akkor, ki milyen javakkal járult hozzá. De ha kijönnek olyanok, hogy bizony a magyar adófizetők pénzéből fizetett munkások építettek ki egy infrastruktúrát a magyar adófizetők pénzéből vásárolt alapanyagokból, akkor ott sok kérdés nincs. És eszem ágában sem lenne visszahozni a pártállami rendszereket, csupán arra próbáltam rávilágítani, hogy a nemzeti tőke felhízlalása egy ilyen történelmileg viharvert, de erős gyökerekkel rendelkező ország esetén mindenek előtt áll és nagyon helyes ha ezt egy kormány minden eszközével támogatja, illetve a nemzetstratégiai és nemzetbiztonsági szempontból jelentős infrastruktúráknak minden cselekvőképes nemzetállam esetében hazai tulajdonban van a helye. És a tulajdonon van a hangsúly, tehát fel lehet kérni külföldi elemeket ha olyan segítség kell amiben ők hatékonyabban tudnak megoldást biztosítani, de a tulajdont kiadni másnak akkor sem.

    "Az akkor OK neked ha a szlovákok/horvátok/stb. államosítanák a MOL csoportot ugye, mert hát stratégiai nemzeti érdek."
    Nem szeretném, de szerintem mindenki tisztában is van azzal, hogy ez mellette egy valós kockázat is lehet, még ha minimális is, de pontosan tudjuk mennyire csípi manapság sokak szemét a magyar tőke egyre dinamikusabb globális hódítása.