Berta Sándor

Nem lesz programozható a digitális euró

A fizetőeszközt nem lehet majd "okosszerződésekhez" használni, vagy egyéb funkciókkal kiegészíteni.

Az euróövezet tagállamainak pénzügyminiszterei igyekeznek megkülönböztetni a tervezett digitális eurót az olyan elterjedt kriptovalutáktól, mint a Bitcoin, az Ethereum és a Ripple. A politikusok álláspontja szerint ugyanis a potenciális európai digitális központi banki fizetőeszköz nem rendelkezhet olyan kiegészítő funkciókkal, amelyeket például "okosszerződések" kötésére lehetne használni. Az eurócsoport a brüsszeli ülése után kiadott nyilatkozatában egyértelművé tette, hogy a digitális euró nem lehet programozható pénz.

A tárcavezetők valóban úgy tekintenek a tekintélyes projektre - amelynek megvalósíthatóságát az Európai Központi Bank (EKB) mintegy másfél éve vizsgálja -, mint "a modern fizetési megoldások jövőbeli architektúrájának építőkövére". A testület úgy véli, hogy a digitális euró lehetővé tenné, hogy "előre meghatározott feltételek teljesülése esetén automatikusan elinduljon a fizetés". A felhasználóknak így lehetővé kell tenniük, hogy egyedi tranzakciókat, például állandó megbízásokat programozhassanak. A digitális eurónak azonban valutaként "bármikor és az egész euróövezetben az euró más formáival - például a bankjegyekkel és a kereskedelmi bankbetétekkel - azonos alapon átválthatónak kell lennie".

"Ahhoz, hogy sikeres legyen, a digitális eurónak biztosítania kell és meg kell őriznie a felhasználók bizalmát" - emelték ki a miniszterek. Ebben az összefüggésben a magánélet védelme, amely alapvető jog, "központi szerepet játszik". Az anonimitás kulcsszó azonban nem szerepel a nyilatkozatban. Ehelyett a politikusok hangsúlyozták: "A digitális euró kialakításának összhangban kell állnia más politikai célkitűzésekkel, például a pénzmosás, az illegális finanszírozás, az adóelkerülés és a szankciók betartásának megelőzésével." Ezért legfeljebb "kockázatalapú megközelítést lehetne alkalmazni, hogy a kevésbé kockázatos ügyleteknél nagyobb adatvédelmet lehessen biztosítani", hogy a magánéletre odafigyelő polgároknak is megfeleljen.

Az eurócsoport támogatja az offline funkciók feltárását is, "amelyek a felhasználási esetek szélesebb körét szolgálnák, és hozzájárulnának a pénzügyi befogadáshoz". Általánosságban elmondható, hogy a digitális eurónak "könnyen és kényelmesen használhatónak és a nyilvánosság számára széles körben hozzáférhetőnek" kell lennie, a végfelhasználók számára felmerülő költségek szempontjából is. A testület nagy jelentőséget tulajdonít az "euróövezet pénzügyi stabilitását" biztosító kezdeményezésnek. Azaz elképzelhető, hogy korlátozzák, hogy egy állampolgár vagy vállalat hány digitális érmét tarthat.

Az eurócsoport jelezte, hogy aktívan részt akar venni a projektről szóló további vitában és abba harmadik országokat is be kíván vonni. Paolo Gentiloni, az Európai Unió gazdasági biztosa megerősítette, hogy az Európai Bizottság a második negyedévben jogalkotási javaslatot akar előterjeszteni a digitális euróról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • uwu2020 #3
  Így már más lenne, viszont a cikk egyértelmūen nem programozjlhatónak írja, és cikkben lévő link is ellentmondásos.
 • kvp #2
  "amivel tökéletesen átlátható és transzparens minden művelet."

  Programozhato lesz, de csak a kozponti jegybank altal. Tehat az adott token aktualis tulajdonosa nem tudja iranyitani, csak a jegybank. Ez szinte minden kozponti penzre igaz, egyebkent az emberek felulirhatnak a jegybank teljes ellenorzeset.

  "Nem mintha rajonganék az erős kontrollért, de akkor meg minek kéne új euró, ha tökugyanaz marad mint eddig?"

  Azert, mert akkor kivezetheto a fizikai keszpenz, tehat teljes es valos ideju iranyitast kap a jegybank az osszes digitalis penzjegy (token) folott.

  "Ezzel a legtöbb innovációs lehetőségtől el lesz vágva."

  Nem lesz, mert a digitalis kozponti jegybanki token barmikor belecsomagolhato egy okosszerzodesbe, ami mar programozhato, de ezt kulso feleknek (pl. a kereskedelmi bankoknak) kell biztositaniuk. Ez garantalja, hogy az euro alapu folyoszamlak atmozgatasaval a kozponti bankhoz meg megmaradjon a jelenlegi kereskedelmi bankok elettere.

  Hogyan lehetseges ez:
  -a lekotott penzek a szerzodeses kereskedelmi bankunkhoz kerulnek
  -ezekbol tud hitelezni
  -de tulhitelezni csak a jegybank engedelyevel, tehat a virtualis penzt csak a jegybank nyomtathatja
  -a jegybankok adhatnak ki sajat bankkartyakat is, amiken levo lekotetlen penz vasarlaskor vagy utalaskor a bank jegybanki szamlajarol kerul kifizetesre, mint a jelenlegi rendszerben, igy mindenkinek lehet keresedelmi banki es jegybanki szamlaja (a jegybanki szamla lesz csak a kotelezo, meg a turistaknak is, ha euroban akarnak fizetni, de szolgaltatasok csak a keresedelmi banki szamlakhoz kapcsoldnak majd)

  A fenti modellel ugy lehet kivaltani a keszpenzt, hogy a mostani kereskedelmi bankok bevetelei ne seruljenek jelentos mertekben, de az allami (jegybanki) kontrol megis 100%-os legyen az euro token-ek felett. Jo pelda az ilyen jegybanki mukodesre az itthon hasznalt szep kartya es ennek programozott mukodesere a szamlan tartott es fel nem hasznalt penzre kivetett buntetokamat, tovabba a felhasznalhatosag korlatozasa. Igy aki nem szabadfelhaszanlasu token-ben kapja a fizeteset vagy a segelyet, az kenytelen arra hasznalni amire szabad es az adott ido intervallumon belul, ami megakadalyozza a megtakaritasok felhalmozasat. Pontosan igy mukodott offline formaban a haboru utani jegyrendszer is.
 • uwu2020 #1
  Az szép. Balfaszok. Sokféleképp lehetne ám programozni, mondjuk meg kéne próbálni jól csinálni. Ez az átláthatóságra való hivatkozás nevetséges, a technológia létezik, amivel tökéletesen átlátható és transzparens minden művelet.
  Nem mintha rajonganék az erős kontrollért, de akkor meg minek kéne új euró, ha tökugyanaz marad mint eddig? Ezzel a legtöbb innovációs lehetőségtől el lesz vágva. Szerintem kellenek a fejlett CBDC-k, mellette valószínűleg ott lesz a kriptó, nem kell beszarni a kontroll miatt.
  Az a baj, hogy lehet hogy ezzel pont a kriptók kitiltásának ágyaznak meg, és később fordítják felénk a CBDC-k legsötétebb oldalát, amikor más nem lesz ellenpólus. Véleményem szerint pont egy fejlett CBDC-re lenen szükség, amiből az államapparátusok profitálhatnak, emellett a megfelelően szabályozott kriptovalutákkal együtt jól működhetne.
  Utoljára szerkesztette: uwu2020, 2023.01.24. 08:56:40