Berta Sándor

Ingyenes lesz a digitális euró, személyes adattárolás nélkül

Közjó lesz, de a jegybanknak nem célja a bankokkal versenyezni, és az ingyenesség nem jár majd az adatvédelem csorbulásával.

"Az euróvaluta digitális változata ingyenesen használható és mindenki számára elérhető lesz, de a pénzintézetünk nem akar személyes adatokat tárolni a felhasználókról" - jelentette ki Fabio Panetta, az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsának tagja. Az EKB folyamatosan dolgozik a valutája digitális változatán és jelenleg a tágabb koncepció felvázolásával foglalkozik, azt is remélve, hogy eloszlatja azokat az aggodalmakat, amelyek szerint a digitális valuta megzavarhatja a pénzügyi rendszert és túl sok adatot adhat át a központi banknak az európai uniós állampolgárokról. "A digitális euró közjó lenne. Ezért lenne értelme, hogy az alapvető szolgáltatásai ingyenesek legyenek, például amikor a digitális euróval egy másik személynek fizetünk, ahogyan a készpénz esetében is" - hangsúlyozta a szakember az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottsága előtt.

A bankok attól tartanak, hogy a digitális valuta feleslegessé tenné a saját szolgáltatásaikat, így az ügyfelek elhagynák őket és a többletbiztonságra való tekintettel a központi banki pénzbe helyeznék át készpénzüket. Panetta azonban azt mondta, hogy az EKB nem kínálna számlákat a polgároknak és nem engedné, hogy az emberek programozott, rendszeres fizetéseket teljesítsenek olyan tranzakciók fedezésére, mint a közműszámlák vagy a bérleti díjak, mivel nem célja, hogy versenyt támasszon a kereskedelmi bankokkal szemben. "Úgy véljük, hogy a felügyelt közvetítők, akik közvetlen kapcsolatban állnak a felhasználókkal, vannak a legjobb helyzetben ahhoz, hogy meghatározzák a feltételes fizetések és bármely más fejlett fizetési szolgáltatás felhasználási eseteit" - emelte ki az Európai Központi Bank igazgatótanácsának tagja.

Amennyiben a digitális euró elérhetővé válik, akkor az Európai Központi Bank saját önálló alkalmazást fejleszthet ki a fizetésekhez vagy lehetővé teheti a kereskedelmi bankok számára, hogy a digitális eurót integrálják a saját platformjaikba. A saját program azonban csak az alapvető fizetési funkciókat tartalmazná és biztosítaná, hogy azt bárhol használni lehessen az euróövezetben, amely mintegy 350 millió embert és 20 országot foglal magában. "Az EKB nem szabna semmilyen korlátozást arra vonatkozóan, hogy az emberek hol, mikor és kinek fizethetnek digitális euróval. Továbbá a célunk az, hogy ne legyen hozzáférésünk a személyes adatokhoz. Ez azonban problémás lehet a pénzmosással, a terrorizmus finanszírozásával és az adóelkerüléssel kapcsolatos aggodalmak miatt, ezért a jogalkotók keresik a lehetőségeket a használat nyomon követésére" - mutatott rá Panetta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!