Berta Sándor

Mesterséges intelligencia megállapodást kötött az USA és az EU

A két fél először dolgozott ki ilyen jellegű egyezményt.

Az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió megállapodást jelentett be a mesterséges intelligencia alkalmazásának felgyorsításáról és fokozásáról a mezőgazdaság, az egészségügy, a vészhelyzetekre való reagálás, az éghajlati előrejelzés és az elektromos hálózat javítása érdekében. Egy magas rangú amerikai kormányzati tisztviselő, aki nem sokkal a hivatalos bejelentés előtt tárgyalt a kezdeményezésről, a dokumentumot az első átfogó mesterséges intelligencia szerződésnek nevezte az USA és az EU között. Korábban a kérdéssel kapcsolatos megállapodások olyan konkrét területekre korlátozódtak, mint például a magánélet védelmének javítása.

A mesterséges intelligencia modellezése - amely olyan gépi tanuló algoritmusokra utal, amelyek adatokat használnak fel logikus döntések meghozatalára - felhasználható a kormányzati műveletek és szolgáltatások gyorsabbá és hatékonyabbá tételére. "A varázslat itt abban rejlik, hogy közös modelleket építünk (miközben) az adatokat ott hagyjuk, ahol vannak. A tengerentúli adatok az Amerikai Egyesült Államokban maradnak, az európai adatok pedig ott, de olyan modellt építhetünk, amely az európai és az amerikai adatokkal is beszél, mert minél több adat és minél változatosabb adat, annál jobb a modell. A kezdeményezés révén a kormányok nagyobb hozzáférést kapnak a részletesebb és adatgazdagabb mesterséges intelligencia modellekhez, ami többek között hatékonyabb vészhelyzeti reagálást és elektromos hálózatirányítást tesz lehetővé" - mondta a kormányzati tisztviselő.

Például az USA információkat gyűjt arról, hogyan használják fel az áramot, hol termelik és hogyan lehet kiegyensúlyozni a hálózat terhelését, hogy az időjárás változásai ne tegyék ki azt a hálózatból. De ezzel párhuzamosan számos európai ország is hasonló adatokat gyűjt a saját hálózatával kapcsolatban. Az új partnerség keretében az összes ilyen információt egy közös mesterséges intelligencia modellben hasznosítanák, amely jobb eredményeket hozna a vészhelyzet-kezelők, a hálózatüzemeltetők és mások számára, akik a technológiára támaszkodnak a rendszerek javításában.

A partnerség jelenleg csak a Fehér Ház és az Európai Bizottság között jött létre, de a következő hónapokban más államoknak is felajánlhatják, hogy csatlakozzanak az egyezményhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!