Berta Sándor

Az IT-óriások hálózati költség­vállalása gyengítheti az infrastruktúrát

Sok pénzről van szó, ezért lobbiszervezetek mögé bújva mindenki igyekszik emelni a saját igazságának fontosságát.

2021 decemberében a Deutsche Telekom, a Vodafone, a Telefonica, az Orange, a Swisscom és számos más piaci szereplő jelezte, hogy azt szeretnék, ha a jól kiépített európai internethálózat által bevételeket szerző amerikai cégek részt vállalnának a költségekből és fizetniük kellene a hálózatfejlesztésért. Tavaly májusban kiderült, hogy az Európai Unió erre akarja kényszeríteni az amerikai vállalatokat, mert az online platformoknak is viselniük kell a távközlési hálózatok költségeit. Szeptember végén Matt Brittin, a Google európai üzletágának a vezetője - a felhasználók érdekeire hivatkozva - elutasította a hálózati költségek kifizetését, míg október közepén szakértők ellenezték a hálózati költségfizetés megosztását.

Az internetszolgáltatókat Európa-szerte képviselő csoport, a European Internet Exchange Association - Euro-IX a Thierry Bretonnak, az Európai Unió belső piacokért és szolgáltatásokért felelős biztosának, valamint Margrethe Vestagernek, az Európai Bizottság digitális korszakért felelős ügyvezető alelnökének címzett levelében azt írta, hogy a felmerült javaslatok azzal a kockázattal járnak, hogy az internetfelhasználók számára Európa-szerte csökken a szolgáltatás minősége, és "véletlenül új rendszerszintű gyengeségeket" okozhatnak a kritikus infrastruktúrákban.

"Az internet egy összetett ökoszisztéma, és a politikai döntésekből eredő rendszerszintű hatásokért végső soron a politikai döntéshozók a felelősek" - emelte ki Bijal Sanghani, a Euro-IX ügyvezető igazgatója. A menedzser hozzátette, hogy a jogalkotóknak nem szabadna az európaiak számára az "adminisztratív szabályokat [a] technikai szükségességgel vagy a magas színvonalú internettel szemben" előnyben részesíteniük.

A javasolt Sending Party Network Pays (SPNP) modell kritikusai arra figyelmeztettek, hogy az úgynevezett "forgalmi adó" arra késztetheti az olyan tartalomvezérelt platformokat, mint a Facebook, hogy szolgáltatásaikat az Európai Unión kívüli internetszolgáltatókhoz térítsék el. Ez természetesen az európai felhasználókra is kihatással lehet, mivel a szolgáltatások működése és színvonala a díjak elkerülése érdekében a minőség és a biztonság rovására mehetne. Alternatív megoldásként az oldalak fizethetnék a díjakat, de a költségeket a végfelhasználókra hárítanák át. Az ellenzők szerint a javaslatok aláássák a blokk hálózatsemlegességre vonatkozó szabályait is, amelyek értelmében az internetszolgáltatók nem blokkolhatják vagy korlátozhatják a forgalmat, hogy egyes szolgáltatásokat másokkal szemben előnyben részesítsenek.

A digitális jogok aktivistáinak koalíciója arra figyelmeztetett, hogy az SPNP-szabályok bevezetése "aláásná a hálózatsemlegesség alapvető védelmét" az Európai Unióban és ellentétes lenne azzal. A 17 ország 34 nem kormányzati szervezete által aláírt levélben a kritikusok szerint a távközlési társaságok már most is kompenzációt kapnak saját ügyfeleiktől és azzal vádolták őket, hogy azért szorgalmazzák a forgalmi díjakat, mert "egyszerűen kétszeresen akarnak számlázni ugyanazért a szolgáltatásért".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!