Berta Sándor

Európai riválisa van a Starlinknek

Élesedik a legjobb műholdas internetajánlatért folytatott verseny.

Úgy tűnt, hogy eddig a SpaceX leányvállalatának számító Starlink van lépéselőnyben a területen, de mostanra megjelent egy ambíciózus kihívó is: a SES európai műholdszolgáltató. A cég Föld körüli pályára állította az első eszközeit egy új, nagy teljesítményű internet számára. A Microsoft ezt használja felhőszolgáltatásainak biztosítására. "A világ minden pontjára eljuttatjuk a gyors internetet. Az új műholdak az alapját képezik a továbbfejlesztett, nagy kapacitású internetnek, amely várhatóan a jövő év harmadik negyedévétől az egész világot kiszolgálja" - jelentette ki Steve Collar, a SES vezérigazgatója.

A SpaceX műholdas internethálózata a világ számos országában elérhető, de eddig különleges antennákra volt szükség a használatához. A Starlink műholdak következő generációja lehetővé teszi, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható okostelefonok is használhassák a hálózatot. A SES más megközelítést alkalmaz. Amíg a Starlink műholdjai 500 kilométer és 1200 kilométer közötti magasságban keringenek a Föld körül, addig a társaság műholdjai közepes pályán, 5000 kilométer és 20 000 kilométer közötti magasságba vannak telepítve.

A Földtől való nagyobb távolság számos előnnyel jár. Erre Michelle Parker, az O3b mPower nevű műholdat kifejlesztő Boeing űrkutatási részlegvezetője mutatott rá: "Nagy adatátviteli sebességet és alacsony késleltetést érünk el. Hat műhold elegendő az egész Föld lefedésére. Ez a megközelítés segít egy fenntarthatóbb kommunikációs rendszer kiépítésében. Nekünk csak néhány műholdra van szükségünk az egész világ kiszolgálásához, míg más rendszereknek több ezerre" - tette hozzá a szakember. A Starlinknek novemberben már több mint 3000 műholdja volt alacsony Föld körüli pályán, hosszú távon pedig azt tervezi, hogy több mint 40 000 műholddal rendelkezik majd. Az Amazon a Kuiper-projekt keretében szintén műholdas internetet tervez alacsony Föld körüli pályán és több mint 3000 műhold pályára állítását célozta meg.


A SES közepesen magas pályán keringő műholdjai hatalmasak, a Boeing 11-et gyárt le belőlük

A Starlinkkel és a Kuiperrel ellentétben a SES rendszerének használatához a nagyobb távolság miatt a sokkal nagyobb vevőkészülékekre van szükség. Ez utóbbiak fő vásárlójának a tengerjáró hajók üzemeltetői számítanak. "Gigabites sebességet kapunk a nyílt tengeren" - indokolta a döntést John Padgett, a Princess Cruises hajótársaság elnöke. Igaz, hogy a Starlink a hajók számára is kínál megoldásokat, de a SES megoldása jelenleg jobb lefedettséggel rendelkezik, hiszen bárhol a világon elérhető. A továbbfejlesztett műholdakra való átállással pedig az adatátviteli teljesítmény is javulni fog.

A cég másik nagy ügyfele a Microsoft, amely a SES-t használja globális felhőinfrastruktúrájának biztosítására. A műholdas kapcsolatokon keresztül a redmondi konszern közvetlen kapcsolatot biztosít a világ nagy adatközpontjai között. "A szerverek ugyan kábelekkel vannak összekötve, de a SES rugalmasságot kínál" - emelte ki William Chappell, a Microsoft Azure Global alelnöke. "Hosszú távon az ügyfeleink körülbelül fele kormány, nem pedig vállalat lesz. Velünk az ügyfelek megbízható, üvegszálas internetszerű kapcsolatot és a hálózat szinte teljes körű ellenőrzését kapják" - hangsúlyozta a SES vezetője.

Az első ügyfelek között van a Csendes-óceán déli részén található Cook-szigetek, amely azért is döntött így, mert a szomszédos Tonga tenger alatti kábelei az elmúlt időszakban kétszer is elszakadtak, egyszer egy hajó horgonya, egyszer pedig egy vulkánkitörés miatt. "A SES biztosítja, hogy megbízható alternatívánk legyen" - mondta Phillip Henderson, aki a Vodafone helyi részlegét vezeti a Cook-szigeteken. A vezetékes szélessávú szolgáltatásokkal ellentétben azonban a SES és a Starlink sávszélessége jelentősen korlátozott. A műholdas hálózat első generációjával a világ 50 nagy tengerjáró hajójának lehetett lefedettséget biztosítani. De Collar szerint most mindent megtízszereznek és így az ügyfelek ezután akár 10 gigabites letöltési sebességet is kapnak, de csak akkor, ha a feltételek optimálisak.

A Starlink egyébként már most is szenved a csökkenő letöltési sebességektől. Minél többen férnek hozzá egyszerre a műholdakhoz, annál kisebb az adatátviteli teljesítmény. Az Ookla elemzőcég számításai alapján az idei második és harmadik negyedév közötti összehasonlításban az átlagos letöltési arány a Starlink esetében 17 százalékkal csökkent az Amerikai Egyesült Államokban. A felhasználók átlagosan 50 Mbps-os sebességet értek el. Az Ookla azt feltételezi, hogy a csökkenő adatátviteli sebesség a Starlink nagy népszerűségével függ össze, mondván: "az elmúlt egy év során egyre többen csatlakoztak fel a Starlinkre, a számuk az idei második negyedévében világszerte elérte a 400 000 felhasználót, az elérhető sávszélesség pedig ezzel arányosan csökkent".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #4
  "Nem lassú."

  A ping jelentosen magasabb a nagyobb tavolsag miatt, tehat real time mukodeshez pont nem idealis. (ez a fenysebesseg miatt nem kerulheto meg) Raadasul a teljes rendszer savszelessege jelentosen elmarad a starlink-tol, ugyanis ha mindket rendszernel egy adott muhold teljes savszelesseget beszorozzuk a muholdak szamaval, akkor a starlink egy jo nagysagrendet ver az uj megoldasra, mivel nagyon sok starlink muhold van. Ezert jobb a felszinen is a cellularis halozat a pont-pont iranyitott kapcsolatoknal es ezert mozog az ipar az 5G fele mar vallalati kornyezetben is. Nagyobb a savszelesege egy 5G-s kapcsolatnak mint egy iranyitott mikrohullamu linknek? Nem feltetlen, de nagyon gyorsan jon fel, viszont sokkal megbizhatobb es ha nem egy nagy, hanem sok kis kapcsolat kell, akkor nagysagrendekkel jobb.

  Kormanyzati celra is jobb egy redundans cellularis muhold halozat mint egy viszonylag konnyen megvakithato pont pont kapcsolat. (egy kommunikacios muholdat nem lezerrel, hanem iranyitott mikrohullammal lehet megvakitani) A starlink-eket probaltak az oroszok zavarjellel kiiktatni, de tul sok van beloluk, hogy mindet megzavarjak es a kis magassag miatt tul gyorsan mozognak, plusz pont alattuk kell allni (tehat a kommunikalo fel mellett) , hogy a zavarjel hatasos legyen. Magasabban levo kevesebb muhold eseten a zavarforras korzete is no es a szukseges forrasok szama is jelentosen csokken. Szoval kormanyzati vagy katonai celra a starlink nagysagrendekkel jobb, a cikkben leirt platform mostanra egy meghaladott technika.
 • Cat #3
  Nem lassú. Nem egyéni használatra készült, hanem teljes hálózatok csatlakoztathatók rá olyan területeken, ahol nincs semmilyen mobilhálózat a zord helyszín, vagy valamilyen katasztrófa okán. A biztosított sávszélesség 10 gigabit, teljes konstellációban pedig majd sokszorosa. Olajplatformok, óceánjárók, katonai bázisok, bányák stb. kiszolgálására készült.

  https://en.wikipedia.org/wiki/O3b_mPOWER
  Utoljára szerkesztette: Cat, 2022.12.21. 23:41:44
 • Ellaberin #2
  Na most a cikket olvasva pont arról van szó, hogy nagyságrendekkel nagyobb a sávszél.
  De mindez a mobilitás rovására megy a vevő méretei miatt.

  Ergo alma-körte összehasonlítás.
  A cikk címe írja csak, hogy riválisa lenne az egyik a másiknak holott az egyezik, hogy mindkettőnek köze van az internet kapcsolathoz műholdakon keresztül és semmi több De igazából nem rivalizálnak, teljesen más az alapvető célcsoport.
 • kvp #1
  11 darab kozepes palyan keringo muhold nem igazan tud versenyezni se sebessegben, se valaszidoben a tobb szaz kis magassagu muholddal, amik kvazi cellularis halozatot alkotnak. Ez egy elavult technologia, gyakorlatilag csak az eutelsat-ok kivaltasara jok. Nem veletlen, hogy joreszt csak a kormanyoknak akarnak ertekesiteni, mivel draga es lassu lesz, de az allami szektorban ez nem gond.