Gyurkity Péter

Új másolásvédelem a Blu-ray szabványhoz

A támogatók a stúdiók érdeklődésének feltámasztását, bizalmuk megerősítését várják az új másolásvédelemtől, amely lehetővé teszi egyéni kulcsok használatát az egyes kiadványokhoz, megnehezítve a kalózok dolgát.

A BD+ Technologies által kidolgozott azonos nevű másolásvédelmi eljárás a hivatalos oldalon található információ szerint gyakorlatilag egy virtuális gép, amely a Blu-ray lejátszók hardverén belül végzi el fontos feladatát. A megvalósítás módja révén lehetővé válik további szoftver alkalmazása a készülékeken, amelyek a nagyobb biztonságért lesznek felelősek, a tervek szerint pedig mindez jóval bonyolultabb és hatékonyabb védelmet jelent majd, mint az AACS, amelynek alaposan meggyűlt a baja az illegális terjesztőkkel.



A virtuális gépen futó szoftver például leellenőrizheti a teljes rendszert, hogy megbizonyosodjon a védelem állapotáról, kiküszöbölve azon megoldásokat, amelyek megkövetelik a lejátszó bármilyen módosítását, vagy eltérő kulcsok alkalmazását. A másolásvédelem készítői a konzolon megjelenő játékokhoz, a PC-re érkező kiadványokhoz, valamint a mozifilmekhez szánják a technológiát, igaz a támogatás még jóval kisebb mint a konkurens AACS esetében. Itt viszont a cég állítása szerint elkerülhető lenne a fiaskók megismétlődése, mivel jóval bonyolultabb lenne a védelem visszafejtése és megkerülése.

Ennek fő oka, hogy a technológiával lehetővé válik egyéni kulcsok, védelem kialakítása akár az egyes kiadványokhoz, címekhez, vagyis nem lehetne egyetlen megoldással feltörni a piacon lévő lemezek másolásvédelmét. Emellett a két konkurens megoldás egyidejű használatával még inkább megnehezítenék a másik oldal dolgát, a stúdiók pedig újult erővel fognának hozzá a kiadványok megjelentetéséhez, az újabb garanciák láttán.

Példaként említik a 20th Century Fox és az MGM esetét, amelyek április óta nem voltak hajlandók bővíteni a kínálatot. A BD+ megjelenésével azonban ez a hozzáállás megváltozhat, bár konkrét nyilatkozat még nem született ebben a témában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • n3whous3 #31
    Hmmmm

    Vajon hány napba fog telni a crackereknek feltörni ezt... Hmmmmm...
  • smv #30
    Ez az egész nem arról szól, hogy tényleg használható másolásvédelmet hozzanak össze... Nem értem, hgoy ti miért vesztiek be.

    1) A fejlesztőknek jó, mert jó sok pénzért el tudják adni a semmire se jó szarjukat
    2) A kiadóknak jó, mert rajolhatnak, hogy ők most milyen májerek, és el tudnak számolni vele, hogy na ezért kapnak a művészek csak lofaszt, mert ilyenekre kell költeni
    3) A jogvédőknek jó, mert mégjobban megbaszhatnak érte, hogy rajtakapnak ha feltörted.


    Senkinek sem érdeke itt normális másolásvédelmet létrehozni. Szerintem. És nem is lehetséges.
  • A1274815 #29
    Lehet hogy lejátszani nem, de másolni lehet majd.
  • Thrawn #28
    Bocs, de nem a filmet vetted meg (vagy van kb. 150 millád dollárban pl. a Titanicért?), hanem a lejátszási jogát.
    Persze szerintem is rég túllőttek már a célon a másolásvédelmis ökörségeikkel, a végén már annyira bekavarnak, hogy az eredetit sem fogja tudni semmi sem lejátszani. Akkor megoldódik minden gond, nézni sem lehet majd, pláne nem másolni, a kiadók meg szépen megpusztulnak.
  • Berber #27
    Ha jól értem, ezek megint agybajt kaptak. Valószínűleg a sw kollégák etetik a munkáltatókat, hogy megmaradjon a munkakör. Ö-kör aki efféléket kitalál! Egy szűk rétegnél működni fog, aki most is megveszi. A többi ezután sem fogja, mivel nem él a kiadványaik utáni múlhatatlan vágy, nem fognak rá költeni.
  • szombi #26
    EZT AZ ÖKÖRSÉGET!!!!

    Amit le lehet jáccani, azt másolni is lehet! Inkább minőségi filmekre kéne költeni,
    és nem arra hogy a gagyi mónikashow-színvonalú filmek védve legyenek!
  • HappyBoy #25
    Hurrá! Remélem szükséges hozzá lejátszó,kábel és TV csere is. Úgy igazán sikeres lenne! :D
  • dez #24
    Elvileg működhet a meglévő cuccokkal is, asztali lejátszók/PS3 esetén egy firmware/OS frissítéssel, PC-nél a lejátszóprogramok frissítésével.
  • dez #23
    "Ha jol ertem ez arrol szol, hogy egy kis java-s program dekodolja a filmeket, amit a lejatszo java ertelmezoje futtat es minden lemez vagy film sajat kis java-s programot kap."

    Ilyesmi, csak nem az egész filmet. Az alap dekódolás a szokásos AACS, de az itt még nem adja ki a végleges, nézhető képet, van fölötte még egy kiegészítő kódolás is. (Most jön jól, hogy a BD-nél Java alapú a menürendszer, így akár ez is megoldható vele, miközben a HD_DVD egyszerű script rendszere nem igazán alkalmas ilyesmire, tehát az megmarad "hacked" státuszban...)

    "A pc-k eseteben ez nem mukodik"

    Miért ne működne? PC-n a dekódolás a playerprogramok dolga (adott esetben HW-es rásegítéssel). Az, hogy már azok is dekódolt képpel dolgoznak, amire később tevődik rá a HDCP (buta egy megoldás), pl. onnan is látható, hogy egyes korábbi verziókban a print screennel le lehetett rippelni akár az egész filmet.

    "Viszont ha valaki fogja a kimeno jelet es kozvetlenul kiolvassa a ttl jeleket amik a megjelenitopanelhez mennek, akkor a dolog semmit sem er, mivel ezek a jelek a monitor/tv dekoder chipje es a panel meghajtoaramkorei kozott mennek."

    Vannak is erre kísérletek. :)

    "Az egyetlen megoldas minden bluray-es gepet es megjelenitot ragasztoba onteni, hogy ne lehessen szetszedni oket. (jelenleg csak az xbox360 hasznal ilyen megoldast a dvd meghajtoiban)"

    Elég lenne, ha a végső dekódolás az LCD/OLED/stb. panel panelre integrált meghajtó áramköreiben (ma már nem ilyenek) történne, ahonnan ugyancsak nem lenne egyszerű kiolvasni a jeleket, és értelmes képpé összeállítani.
  • tproli #22
    Feltéve, hogy igaz, amit a cikkben írva vagyon. Tudja valaki igazolni, hogy tényleg folyik ilyen fejlesztés? Meglehet, hogy csak kiszivárogtattak valami infót, hadd szokja jobban a nép a BR szót. Szerintem utoljára hallunk erről a védelemről...