Gyurkity Péter

Az AACS továbbra is bízik saját védelmében

A nagy felbontású tartalmak másolásvédelmét fejlesztő szervezet bízik a technológia sikerében és kiemeli, hogy a korábbi törések ellenére nem a koncepcióval van gond, mivel a kulcsok egyéb úton kerültek ki.

Richard E. Doherty, a Microsoft technológiai stratégiáért felelős igazgatója, aki az AACS munkájában is érintett, a napokban a másolásvédelmi technológiával kapcsolatos eddigi fejleményekről és a várható trendről beszélt egy interjúban. A szakember elismerte, hogy az első sikeres törést követő ellenintézkedésekre hamar megérkezett a válasz, ám itt egyelőre adósak a hivatalos állásfoglalással és tovább vizsgálódnak az ügyben, igyekezvén választ találni arra, hogy milyen módon sikerülhetett az AnyDVD HD készítőinek még az új kulcsok megjelenése előtt előállni egy módosított verzióval. Ennek ellenére továbbra is optimisták a védelmet illetően, és nem tartanak attól, hogy megismétlődhet a CSS, vagyis a DVD másolásvédelmének esete - a teljes kudarc.

"A tisztánlátás érdekében érdemes rögtön leszögezni, hogy az eredeti támadás és törés egyes szoftveres lejátszók sebezhetősége miatt készülhetett el. A PC hagyományosan az ilyen jellegű próbálkozások középpontjában áll és tisztában vagyunk a felhasználók által készített külső szoftverek jelentette veszéllyel. Már jelenleg is alkalmazunk olyan megoldásokat - lásd KCD - amelyek pontosan az ilyen jellegű támadásokat hivatottak kivédeni, mégpedig pro-aktív módon, vagyis többnyire megelőzéssel" - magyarázta Doherty, a technológia esélyeiről szólva.

Az AACS tehát optimista, és arra hivatkozik, hogy a hibás, sebezhető lejátszószoftverek miatt vált lehetővé az első törés megjelenése. Ezt a meglévő kulcsok fokozatos lecserélése, újak bevezetése követte, amihez azonban idő kellett, hogy a legális példányokat megvásárlók ne járjanak pórul. Az ügy pikantériája, hogy az AnyDVD HD már az új kulcsok megjelenése előtt előállt egy új megoldással, ezzel pedig sikeresen megkerülték a védelmet. A szervezet most itt vizsgálódik, keresve a forrást, miközben már felmerült a legális másolás lehetősége is.

Doherty egy egyszerű hasonlattal igyekezett bizonyítani, hogy a technológia nincs veszélyben: ha bezárjuk lakásunk ajtaját, ám a kulcsokat az utcán hagyjuk, ettől még a zárral és annak koncepciójával nincs semmilyen probléma. Amennyiben nem találjuk meg a kulcsokat, minden gond nélkül kicserélhetjük a zárat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • whitehawk #17
    Könyörgöm: Nem mondhatja, hogy szar, mert ez üzlet, a termékéről nem vallhatja be, hogy teljes kudarc. Minden DRM technológiát gyártó cég veri magát, hogy mekkora király, pedig a koncepció szar eleve. Hiszen a kulcsot is oda kell adni a felhasználónak valamilyen formában, ha le akarja játszani a filmet.
  • roliika #16
    Bízik...mivel más nincs és ebbe hatalmas pénzeket őlt mégsem mondhatja hogy szar.
  • savior #15
    meg aztan felesleges a kulcsot keresgelni, ha be is lehet rugni azt az ajtot :)
  • L3zl13 #14
    A kínaiak azt is lemásolnák. :D
  • AljasGetto #13
    Természetesen az egészben benne lenne a film adathordozója is...
  • AljasGetto #12
    Az egyetlen hatékony másolás elleni védelem az lenne, ha filmenként egy TV-t és egy lejátszót egy vaslemez kockába tennének, és az egészet kiöntenék műgyantával... :)
  • Lazarus #11
    A legjobb védelem az, ha a levédett szoftver nem lesz sikeres... akkor senki sem veszi a fáradtságot hogy feltörje, tudom hogy ez sokak elveivel ellenkezik, de én emiatt vásároltam meg a programot :P (meg persze azért mert szükségem volt rá)
  • BlueGold #10
    Mivel kifizettek x mila $ a projectre és valószinűleg fiatal korukba belettek oltva informatika ellen. Elakarják hinni, hogy müködik a védelem. Pedig nekünk úgy kezdte az első órát a info tanár "a programjaitok nem vágyaitok szerint mükönek, hanem az általatok írt kód szerint"
  • gforce9 #9
    "Ezt a meglévő kulcsok fokozatos lecserélése, újak bevezetése követte, amihez azonban idő kellett, hogy a legális példányokat megvásárlók ne járjanak pórul."
    Huhh még szerencse, hogy gondoltak arra, aki megvette eredetiben... hát komolyan röhej... most a kiadók, akik pénzelik ezt a fejlesztést, komolyan azt hiszik, hogy nem törik fel? Vagy mi a fene?
  • FortBalipapa #8
    "nem a koncepcióval van gond, mivel a kulcsok egyéb úton kerültek ki." az eredmény nem ugyan az? Hülyék gyülekezete.