Gyurkity Péter

Zeneipar - mérlegen a DRM-mentes online zene

Az Apple után az Amazon is elkötelezte magát a másolásvédelem nélküli zenei tartalmak árusítása mellett, a sorba pedig akár a Wal-Mart is beállhat. A nagyobb kiadók egyelőre figyelnek és az eladási mutatókra várnak.

A DRM-mentes, MP3 formátumú zeneszámok és albumok forgalmazását még a hét közepén jelentette be az Amazon, ezzel pedig az Apple után újabb nagy játékos döntött a kiadókat többnyire megrémisztő megoldás alkalmazásáról. Ebben az EMI lesz a segítségükre, amely a zeneiparban szinte egyedülálló módon igyekszik elősegíteni a másolásvédelem alól feloldott tartalmak terjesztését és áll ki amellett, hogy mindez a gyakorlatban is működni fog. Kétségtelen, hogy egy jelentős siker meggyőzheti a többi kiadót is a platform életképességéről, ám a vetélytársak egyelőre a távolból figyelnek és várják az első eredményeket.

Ilyen értelemben nyilatkozott David Card, a Jupiter Research elemzője is, aki szerint mindenképpen egy kiugróan jó eredményre van szükség ahhoz, hogy a zeneipar fontosabb szereplői igazat adjanak az EMI-nek és hasonló megoldáson törjék a fejüket. Ehhez pedig az kellene, hogy a vásárlók valósággal megrohamozzák az Amazon oldalát - valamint az iTunes-t - és a pénzüket nem sajnálva kiemelkedő forgalmat generáljanak, ennek elmaradása ugyanis további óvatosságra intheti azokat, akik pedig jelentős mértékben kiszélesíthetnék a kínálatot. Ez még akkor is így lesz, ha a CD-eladások tovább esnek, mivel a legtöbb kiadó a csökkenő profitnál is jobban fél a másolásvédelem nélküli zene árusításától.

A sorba hamarosan a Wal-Mart is beállhat, amely szintén tárgyalásokat folytat az EMI-vel a forgalmazásról. Amy Colella, az üzletlánc szóvivője ezzel kapcsolatban elmondta, hogy még nem döntöttek, ám az EMI jelzése alapján egyértelmű, hogy ők csak az egyik jelölt, mivel ezzel egy időben számos másik potenciális forgalmazóval is egyezkednek.

A piacot illetően óvatos nyilatkozatok is elhangzottak, amelyek szerint a DRM-mentes zene nem lesz önálló termék, inkább más produktumok értékesítését segíti majd elő, míg mások szerint a védelem nélküli MP3 csak tovább bonyolítja a kompatibilitás kérdését azok számára, akik most is nehezen igazodnak el a különböző formátumok és azok követelményei között. A végsőt szót azonban a vásárlók mondják majd ki, és ha a roham megfelelő mértékűnek bizonyul, talán a zeneipar is beadja derekát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • braeburn #12
    Ne legyünk már álszentek és az állandó önkéntes bűnbakok! :) Amikor keresek valamit és általában meg is találom -minden műfajban, minden bitrátán, torrentben, vagy akármelyik cserebere alkalmazáson-, akkor az esetek 99,9%-ában NEM magyar a forrás. Ebben a formában nem is érdekel, hogy a kiadók milyen áttételes hasznot zsebelnek be a másolásvédelem feloldásával, mivel mint a világon mindenki, aki veszi a fáradtságot magának és képes egy szimpla beállítást elvégezni a számítógépén, széles ívben elkerülöm a forgalmazó boltokat. Szinte minden commentben feltűnik valaki, aki anyáz a minőség miatt és teszi ezt, pl. amerikaiként kb. 20$ többletkiadásért. Mi is azt tesszük, amit az egész világ: élünk a lehetőségekkel. Az már egészen más kérdés, hogy hülyék és balekok tekintetében nem sikerül hátrébb kerülnünk a rangsorban, így természetes velejárója a dolognak, hogy mindíg lesznek erre blazírozó emberkék.
  • Hegyikecske #11
    Ja, és kérem, ne akarjon az ember egyszerre tul sokat! többen felvetettétek itt a másolásvédelem nélküli szoftver ügyét, ott azért nem ilyen egyszerű a helyzet, viszopnt ha itt sikeres lenne több esély van rá h otti s megpróbálnák, mint így...
  • Hegyikecske #10
    Támogatom a kezdeményezést ha lenne ilyen magyar "területeken" is és valami emberi összegért, én ha nem is függő lennék de tuti kipróbálnám, mert legalább most a kezdeti időszakban tuti számít, mennyire lehet kilengetni a mutatókat és ennek még van jövője! Azonkívűl ha valami jó minőségű mp3 (320kbps) akkor még az is lehet jh jobban megéri megvenni (támogatván vele a kedvenc előadómat), mint szenvedni a neten keringő rosszminőségű szarokkal! Ez fokozottan igaz néhány amúgy is nehezen beszerezhető zeneszámra!
  • HUmanEmber41st #9
    Kéremszépen!
    Régen az előadóművészek az előadás után körbejártak a kalappal.
    Nem voltak kiadók, és csakis akkor kaptak pénzt, ha tetszett a műsor.
    Ez manapság is ilyen egyszerű lenne. Sokat nyerne vele a közönség, mert az élvezhetetlen szarok rövid időn belül kirostálódnának és előtérbe kerülnének azok az előadók, akik tényleg értékeset tudnak alkotni.
    Menedzseljenek egy nemzetközi weboldalt-országonkénti felbontásban.
    Egy előadó felteszi oda a számait, vagy a számainak rövidített változatát, és azt szabadon le lehet tölteni ( demó). Az egész számot,vagy albumot meg párszáz forintos összegér (~1USD). Aki tényleg jó zenét ( vagy akármit ) csinál és nemzetközi sikert ér el, napok alatt legálisan milliomos lehet ( csak az az adó ne volna :D ).
    Ez ennyire nagyon egyszerű lenne.
  • turul16 #8
    Azt beszélik a népek, hogy a cedega tud mit kezdeni a másolás védett játékokkal.
  • k0zi #7
    Igazából akkor hagytam abba a zenei cd-k vásárlását, amikor egy újonnan vásárolt CD-t behelyeztem a gépbe és közölte, hogy ezt nem fogja lejátszani.
    Néztem a dobozt és valóban apróbetűvel (nehogy a vásárlásnál vegyem észre) rá volt firkálva, hogy számítógépen nem lehet lejátszani. Mivel nem vagyok milliomos, nincs asztali CD lejátszóm, így kénytelen voltam felhagyni a CD vásárlással, most internetes rádiókból veszek fel mp3-akat (höhö ez legális és ingyenes).
    Ami viszont bosszant, hogy csak eredeti játékom van és az egyetlen dolog ami miatt nem mennek linuxon, az az, hogy MÁSOLÁSVÉDETTEK :| Köszönöm a kiadóknak, hogy megvédik attól a terméküket, tőlem, fogyasztótól.

    UI.: honnan vegyek meg olyan terméket, ami nem létezik kereskedelmi forgalomban? (pl.: 24 1. 2. évad szinkronosan, de pl ilyen a Blöff is, ami megvan eredetiben magyar felirattal, de netről le lehet tölteni szinkronosan)
  • strogg #6
    Nos ez nehéz kérdés. Először is a user hozzállása is sokat nyom a latban. A photoshop, és a perimere NEM nekünk készült, hanem szakembereknek. Grafikusoknak, és videó vágással foglalékozó stúdióknak. Nem is mi vagyunk céközönség. Az egy másik dolog, hogy a warez miatt minden X. user gépén ott figyelnek ezek. Az árkápzés is ehhez mért. Nem neked szánják a több 100e forintos szofvtereket. Két külön dolog, hogy kinek szánták, és ki aki használja. (akár warezban is)

    Én is szeretek játékot venni eredetiben. Először is könnyebb beszerezni, mintha torrentről szenvedném le. Megvan a doboz, a kézikönyv, sok csiribigyó. :))))
    De az tényleg súlyos, hogy megnézem hol lehet kapni a játékot, és mielőtt elmennék megvenni (aztán telepíteném) már előre célszerű ha kéznél van a sok patch (mert bugos mint a szemét), a ncd crack (különben halálra idegel ,hogy előkotorjam a cd-t) stb... A pénzemért rohadtul nem várok sokat ám. Csak ilyen "apróságokat", mint a no másolásvédelem (ki az aki a 10e forintos játékát eredetiben zúgatja a megahajtóban?), ne kérjen cd-t, ne legyen bugos, (vagy ha már tökéletes sw nem is létezik, azért ne súlyos hibák legyenek benne,) jó sztori, élvezetes játékmenet, és ami nagyon fontos: Hangulata legyen. Olyan sokat kérek????
  • Gerygrey #5
    Igazad van, de én csak a zenével vagyok így, azt akkor sem vennék ha megnyerném a lottóötöst. Koncertre, buliba szívesen elmegyek, arra nem sajnálom a pénzt, és tudom hogy az előadó is többet lát a pénzemből, mintha megvenném az albumait (Hogy a kiadó ebből semmit nem tud kaszálni? Szar ügy). A zenei albumra úgy tekintek mint egy promóciós cucc, a XXI században ne mesélje be senki hogy 300 Ft-nál többe kerül előállítani egy zenei CD-t.

    Hasonló a hozzáállásom a filmekhez is, DVD-n nem vennék filmet (leginkább a másolásvédelemtől való félelem miatt, mert én szeretek útközben PDA-n filmet nézni és mi van ha nem engedi átkonvertálni a gyári lemezt) viszont moziba szívesen elmegyek, csak ebben a hónapban például 3 film van, amit tuti moziban akarok először látni.

    Viszont a szoftvereknél tényleg előjön a magyar fizetés ügye, nem hiszem hogy átlag magyar otthoni felhasználó megengedhet magának jogtiszta Photoshopot, Premiere-t egyenként többszázezrekért. Beérem azzal hogy a munkahelyemen hivatalosan, legálisan használom ezeket, itthonra pedig a jobb játékokat meg szoktam venni, illetve a win XP-m is tiszta.
  • virs lee #4
    Ne csak a zenhét, de az összes szoftbert is másolásvédelem nélkül árúsítsák! Én pl. meg szoktam venni minden általam használt jó programot, akár utólag is, és kurvára zavar hogy még ahhoz is cracket kell keresgélni hogy cd nélkül tudjam használni. Sztem a 21. században ez alapkövetelmény, utálom ha minden indítás előtt cd-ket kell keresgélni, megvárni míg felpörög - de a legjobb, mikor az eredeti program 3-ból 2-szer közli velem hogy szerinte az warez (pl. Titan Quest), mert a fostalicska "biztonsági" szoftver még saját magát se képes felismerni... A pénzemért igazán elvárhatnám hogy problémamentes legyen a szoftver.
  • Stormreaver #3
    Hát nekem meg pont az mp3-al van bajom. Mert az odáig még rendben van, hogy amennyiben valamelyik online áruházban találok valami olyan ritka felvételt, amit esetleg már rég óta keresek, akkor azt megveszem. Csakhogy engem elsősorban a klasszikus zene az ami érdekel (vagy mondjuk úgy: ez az, amiért adott esetben hajlandó vagyok pénzt is kiadni...), márpedig a CD egyetlen alternatívája ebben a műfajban csakis valamilyen veszteségmentes audiótömörítés lehet (tehát pl. FLAC vagy APE). Szóval köszönöm, de fizetős mp3 helyett akkor már inkább maradok a postai utánvételes CD rendelés mellet...