Gyurkity Péter

Blu-ray, HD DVD - jön a legális másolás

A HD-formátumok másolásvédelmét fejlesztő szervezet jelezte, hogy a következő verzió a korlátozott másolási lehetőségeket is biztosító úgynevezett "managed copy" opciót is magába foglalja majd, vagyis jön a legális másolás.

Az Advanced Access Content System Licensing Administration (AACS LA) szóvivője a brit HDTVUK-nek adott interjúban beszélt az új technológia megjelenéséről, amely az AACS másolásvédelem 0,93-as verziójában jelenik majd meg. Ennek révén lehetővé válik az eredeti példányok korlátozott célú másolatainak elkészítése, a "managed copy" másolatok felhasználása, természetesen kizárólag engedélyezett, a kiadók által jóváhagyott formában. A nagy felbontású lejátszókat, tartalmakat jelenleg is birtoklók számára szükségessé válik a technológia frissítése az új - kompatibilis - kiadványok ára pedig növekedhet.

A korlátozott célú másolás megjelenése bonyolult megoldást kíván a szervezettől, amint azt a szóvivő is jelezte az interjúban. A technológia elsődleges feladata felmérni a kiadvány birtokosának jogait, hogy az adott magánszemély pontosan mire jogosult és mire nem, ezt követően pedig lehetővé válhat a másolatok elkészítése, illetve azok megtekintése az illető személyi számítógépén vagy hordozható eszközein. Ezzel a hackerek vitorlájából is szeretnék kifogni a szelet, ugyanis a HD-tartalmak másolására jelenleg kizárólag külső, a kiadók által nem elfogadott módszerekkel nyílik lehetőség, az AACS kibővülésével viszont megfelelő módszert kínálnának a vásárlóknak.

A részletek egyelőre nem világosak, így azt sem lehet tudni, hogy pontosan milyen megoldásokkal vélik megvalósíthatónak a korlátozott célú másolást. Az azonban már most biztosnak tűnik, hogy a kiadók növelni fogják a kiadványok árait, mivel arra számítanak, hogy a korlátozott másolási lehetőségek jelentős mértékben növelik majd a vásárlói érdeklődést és igényeket a nagy felbontású tartalmak iránt. Ezen a véleményen van az AACS is, amely szintén arra építi elgondolását, miszerint a legális másolás a forgalom megugrását eredményezi majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yfel #13
    Egy normalis DVD ara: $22
    Egy HD-DVD: $35-65(!!! - egy uj filmert). Osszehasonlitaskeppen egy szezon ujonnan kiadott sorozat DVD-n kb $45-50. (atlag 22 epizod)

    Es ezen meg novelni akarnak?! Be vannak ezek rugva. Most is a filmek es a lejatszok ara a legnagyobb problema amivel az HD DVD-nek es a BD-nek szembe kell nezni. Na meg a formatumhaboru.

    Azt hiszem, hogy megtartom a penzemet addig amig:
    1: Az HD DVD vagy a Blu Ray kiesik a versenybol, vagy lesznek _normalis_ hibrid lejatszok (kb olyanok mint a mostani DVD piacon amelyek mind a -R mind a +R formatumot le tudjak jatszani)
    2: Elterjedt lesz a technologia annyira, hogy $200 alatt tudjak lejatszot venni hozza. Normalisat. Japant. Nem taiwani vagy kinai szart.
    3: Egy film $20-25-nal nem lesz dragabb.

    Az iparag nagy banatara a vasarlok 90%-a ugyanigy gondolkodik.

    1080P HDTV-t azert fogok magamnak venni (upconverting DVD lejatszoval), ugyanis a konzol-jatek ipar nem koveti el ugyanezt az eszetlen hibat. Egy ujonnan kiadott jatek az XBOX-ra is $70 volt, a 360-ra is $70.

    Y
  • dez #12
    Tényleg nem komplettek, ha azt hiszik, most majd ettől hirtelen megugrik a kereslet. :/
  • fifi #11
    hát ha a mostani árakat még emelni akarják, akkor annak izgalmas következményei lesznek...
  • Darth Sith #10
    tényleg jól hangzik, csak az a gond hogy ők nem akarnak elmenni havat lapátolni és a többi sem. Ergo, maximum profit, bármi áron. Innentől kezdve nem a minőség számít hanem a marketing...
  • HUmanEmber41st #9
    Legyen minden előadóművész egyben a saját műveinek kiadója is.
    Így a fantáziátlan droidok hamar kiesnének, és maradnának a színvonalas előadók.
    Mindenki jól járna, a kiadóknál dolgozó ügyvédsereg pedig elmehetne a Déli-sarkra havat lapátolni, nem másokon élősködni.
  • arty #8
    emelkedő árak LOL

    igy se kell a kutyának se a HD, de ez a kiadokat nem zavarja ... istenem ... inkabb növelnék a keresletet olcsob árakkal, stb ...
  • csimmasz #7
    Ekkora f*szságot!
    Miértnem lehet kicserélni a sérült példányokat(cd/dvd/hd-dvd/bluray és az ügy lezárva,semmi másolás semmi fölösleges baromság stb.
    Mindenki jol jár.
  • Tetsuo #6
    fuck kiadók!
  • scnad #5
    Csatlakozom ! Épp ma másoltam át EREDETI VHS kaziról Anyámnak az "Értelem és érzelem" c. filmet. Mit ne mondjak, SCART, S-VIDEO, AV kilőve ( DVD író letiltott, tv karim meg nincs ), így maradt az ősrégi coax. Kicsit idegesítő, hogy ha már egyszer megvett az ember valamit, arról miért nem készíthet minden cécó nélkül ( relative ) jó minőségben biztonsági másolatot. Ekkor jön az, hogy leszedem a netről a DVD/HD minőségű kópiát, s rámásolom a szinkront, majd elvileg beszólhat az ASVA, hogy illegális a másolat ? Hát hol élünk ?
  • balee66 #4
    Ez minek?
    Adnák inkább olcsóbban másolásvédelemmel, úgyis mindenki másolgatja...