Berta Sándor

Kompatibilis másolásvédelmeket akar az MPAA

Miközben a nagy zenei kiadók és forgalmazók egyre inkább a digitális másolásvédelem (DRM) nélkül képzelik el a jövőt, az Amerikai Mozgókép Szövetség nem akar lemondani a megoldásról, azonban hajlandó kompromisszumokat kötni.

Mint ismeretes, az Apple és az EMI néhány hete jelentette be, hogy üzleti megfontolásból a CD-n kiadott zenei anyagok 90 százalékát mindenféle másolásvédelem nélkül fogja forgalmazni. Az Amazon pedig néhány napja jelezte, hogy heteken belül DRM nélküli zene forgalmazásába kezd. Az Amerikai Mozgókép Szövetség közel sem örvend túl nagy népszerűségnek a felhasználók és a fájlcserélők körében. Ez érthető is, hiszen az illegális másolatok kiszűrésére alkalmazott megoldásai nem nevezhetők éppen szokványosnak.

Elég például csak a tavaly kirobbant botrányra gondolni, miszerint magánnyomozók és hacker segítségét is igénybe vette a szervezet, de említhetjük a Malajziában alkalmazott módszert is, ahol - a világon először - a jövőben az Amerikai Mozgókép Szövetség segítségével 17 000 dollárért kiképezett két fekete labradort is bevetnek az illegálisan készült film-, zenei, játék- és szoftverkópiák felderítésére. Nos, mindezek fényében meglepőnek tűnik, hogy a szervezet ezúttal igyekszik megengedőnek mutatkozni.

Dan Glickman, a szövetség elnöke ugyanis a Los Angelesben rendezett Variety Digital Rights Management Conference-en elmondott beszédében kijelentette, hogy az Amerikai Mozgókép Szövetség továbbra is a digitális másolásvédelmek alkalmazása mellett áll ki, azonban elvárja ezek fejlesztőitől, hogy rendszereik egymással kompatibilisek legyenek. A szakember szerint fontos, hogy a felhasználók bármilyen készüléken lejátszhassák az általuk megvásárolt DVD-ket vagy más tartalmakat.

A szervezet vezetője emellett kiállt a magáncélra készülő másolatok mellett, ugyanis ezek szerinte teljesen legálisak és így ilyen kópiák készítésére bárkinek joga és lehetősége lehet. Glickman hozzátette: elvárják, hogy a megvásárolt HD-DVD-k tartalmát már az idén felmásolhassák a számítógépek vagy egy hordozható eszköz merevlemezére. Ugyanez fontos lenne a hagyományos DVD-k esetében is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #4
    én azt várom hirnek, h "valaki ebola virust juttatott az MPAA/RIAA irodaépület szellőzőrendszerébe" ... akkor lesz a világgal egálban a két szervezet :(
  • Tetsuo #3
    ehehe
  • juhand #2
    "Nyolcvanöt éves korában csütörtökön washingtoni otthonában elhunyt Jack Valenti, az amerikai filmszövetség volt elnöke, a hollywoodi filmipar egyik legbefolyásosabb embere." index.hu

    Évek óta várok erre a hírre :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  • Gerygrey #1
    elvárják, hogy a megvásárolt HD-DVD-k tartalmát már az idén felmásolhassák a számítógépek vagy egy hordozható eszköz merevlemezére. Ugyanez fontos lenne a hagyományos DVD-k esetében is.
    Úgy látszik, vannak még az iparágban normális gondolkodásra képes egyének is.