Kruza Richárd

Vezet a Blu-ray a HD DVD-vel szemben

A 2007-es első negyedévi eladások alapján kirajzolódni látszik a Blu-Ray/HD DVD harc kimenetele, ugyanis az első negyedévben az összes eladott HD korong közül 70% Blu-ray és csak 30% HD DVD.

A Home Media Magazine statisztikái szerint a Blu-ray februárban vette át a vezetést majd tovább növelte előnyét, és márciusban már majdnem minden harmadik eladott HD korong Blu-ray volt. Ráadásul a két formátumban megjelent filmek közül is úgy tűnik kelendőbb a Blu-ray: a Warner Home Video február 13-án adta ki a "A tégla" (The Departed) című filmet mindkét formátumban. Március 31-ig 53 640 darab fogyott a Blu-ray korongokból, és csak 31 590 HD DVD-ben.

A Home Media Magazine szerint január 1-től március 31-ig mindösszesen 1.2 millió HD korong fogyott el, ebből 832 530 Blu-ray, 359 300 pedig HD DVD. Csak márciusban pedig 335 980 Blu-ray és 119 570 HD DVD fogyott. A felmérésekből az is kiderül, hogy legnagyobb példányszámban elkelt filmek közül tízből nyolc Blu-ray, és csupán kettő talált gazdára HD DVD formátumban.


A HD DVD 2006 áprilisában jelent meg, a Blu-ray pedig két hónappal később. Azóta 2,14 millió korong fogyott el összesen, ebből 937 500 HD DVD. Szakértők nem találják meglepőnek az eredményt, hiszen a hat legnagyobb filmstúdióból öt a Blu-ray-t támogatja, a HD-DVD-t pedig csak három. A Sony, Disney és a Fox kizárólag Blu-ray pártiak, ahogy a kisebb Lionsgate is. A Paramount és a Warner minkét formátumot támogatja, és az Universal az egyetlen, mely kizárólag a HD DVD formátum mellett tette le a voksát.

A Sony természetesen örül a fejleményeknek: "Mérföldkőnek számít, hogy az eladott Blu-ray korongok elérték az 1 millió példányt, mivel ez azt jelzi, hogy a felhasználók egyre nagyobb köre fogadja el ezt a forradalmi platformot. Biztos vagyok abban, hogy az eladások tovább fognak növekedni egészen addig, amíg a Blu-ray lesz a vezető HD formátum." - mondta David Bishop, a Sony Pictures Home Entertainment elnöke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #17
    Hát persze. Reklámmal a szart is el lehet adni :)
    Íme
  • cloud.strife #16
    Az az XD cam jóember... és még véletlenül sem vonják ki, hanem épp most adnak el belőle jó sokat....

    Félinformációkra ne ugorj lszi....
  • Yfel #15
    "Vezet a Blu-ray a HD DVD-vel szemben"
    ------
    "a Blu-ray februárban vette át a vezetést majd tovább növelte előnyét, és márciusban már majdnem minden harmadik eladott HD korong Blu-ray volt."
    ------

    Tessek mar rendesen forditani, ilyen hulyeseget regen olvastam mar.
    Ez kb annyit ert mint az alabbi...
    --------------
    "Elvtarsak! Ma a kommunizmus a vilag 1/3-at uralja! De ha ilyen eredmenyeket erunk el akkor nemsokara 1/4-et, 1/5-et talan meg 1/10-et is uralni fogja!!!"

    Y
  • csorfab #14
    Na, végre egy jó hír :
  • bandypappa #13
    Hát asszem itt csak a 3d-s lemez lesz a megoldás. kicsit több fér rá elsö körben (300gb).
  • dez #12
    Az elsőre nem tudom a választ, a másodikra: biztos nem, mert egyrészt szerintem marad olyan, amilyen volt (profi területen nem szoktak naponta váltani), másrészt itt nem írható lemezekről van szó, hanem filmekről. Amúgy az elsőtől függetlenül, kimondottan forgalmazott film esetén, ugyanannak a filmnek a Blu-ray kiadása is sokkal jobban fogy, mint a HDDVD kiadása!
  • NEXUS6 #11
    És azt vajon támogatja a pornóipar, de legalább valamelyik kiadó/stúdió?
  • NEXUS6 #10
    "hiába ezek akkor is elavult cuccok"

    Abszolút!!!
    Biztos azért fogy még csak ilyen kevés belőlük, mert már mindenki 8TB-os, kvantum rácsrezgéses, szupravezető, gammalézeres letapogatású diszket használ!;)))
  • Berber #9
    Ejnye, de rossz indulatu valaki! :D

    Én már nem foglalkozom ezekkel.... jön a taperty disk!
  • fourgee #8
    Igaz én Sony-párti vagyok, sok mindenem Sony, de ebben a hírben kételkednem kell :) Abban a 70 százalékban az ilyen-olyan módon ingyen osztott BluRay lemezek benne voltak? Meg jó tudni azt is, hogy a Sony-nak volt egy kéklézeres formátuma professzionális felhasználók számára, amit szépen leállítanak/leállítottak és a felhasználóikat megpróbálják átállítani BluRay-re (állítólag a két szabvány alig különbözik). Vajon ezt az előző szabványt is beleszámolták a 70 százalékba?