SG.hu

Reklámokat rakott a Windows 11 Start menüjébe a Microsoft

A Microsoft a legújabb frissítéssel beváltotta ígéretét, illetve fenyegetését, miszerint a Windows 11 Start menüjébe reklámokat helyez el.

A 2024-04 Cumulative Update Preview, azaz a KB5036980-as verziószámot viselő halmozott frissítés most kerül kiosztásra az összes Windows 11 felhasználónak, és vele együtt érkeznek a Start menü hirdetései is. Mivel egyelőre csak „előnézetről” van szó, a felhasználók eldönthetik, hogy telepítik-e vagy sem, de idővel simán elképzelhető, hogy a Microsoft végül kötelező frissítéssé teszi. "A Start menü Ajánlott szekciójában megjelenik néhány Microsoft Store alkalmazás” - közölte az informatikai óriás. "Ezek az alkalmazások egy kis számú kurátori fejlesztőtől származnak. Ez segíteni fog felfedezni néhány nagyszerű alkalmazást”.

A cég azt is közölte hogyan lehet letiltani a reklámokat: „Ha ki szeretné kapcsolni, menjen a Beállítások > Személyre szabás > Start menüpontba. Kapcsolja ki a Tippek, alkalmazáspromóciók és egyéb ajánlások megjelenítése kapcsolót”. A hirdetések „ajánlások” formájában jelennek meg, amelyek azt javasolják a felhasználóknak, hogy telepítsék a Microsoft Store promózott alkalmazásait. Ezek az alkalmazások az „Ajánlott” fül alatt találhatók, a nemrég használt fájlok és alkalmazások mellett.


A Start menü hirdetési megoldásába először a múlt héten lehetett bepillantani a Windows Insider bétaverziója által. A Microsoft azt mondta, hogy a bétacsatorna felhasználóitól azt szeretné, ha „elmondanák, mit gondolnak” a Start menü hirdetéseiről, de a netezők ellenezték az ötletet. Úgy tűnik, a Microsoft úgy döntött, hogy a visszajelzések dacára folytatja a bevezetést. A változtatásra nem sokkal azután kerül sor, hogy a Microsoft hirdetési és webes szolgáltatásokért felelős vezérigazgatója, Mikhail Parakhin megígérte, hogy „újra naggyá teszi a Start menüt”. A Start menü hirdetésekkel való felruházása azonban valószínűleg nem az volt, amire a Windows-rajongók gondoltak.

Nem ez az első idegesítő Windows-reklám: a Microsoft tavaly is reklámokkal zaklatta a Windows-felhasználókat, hogy iratkozzanak fel a Teams Essentials szolgáltatásra a támogatásra és hibaelhárításra használt Get Help alkalmazásban. Volt egy kísérlet a File Explorerben elhelyezett hirdetésekre is, amelyet a jelek szerint a szélesebb közösség felháborodása leállított. Aztán legutóbb a Windows-felhasználók folyamatos emlékeztetése a Bingre való átállásra, vagy magára a Windows 11-re való áttérésre is megér egy misét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • szbende #12
  A windowsban Shell-nek hívták azt, amit itt launcher meg ablakkezelő néven emlegettek.
 • Frekvency #11
  nem elég a pénz, még kell, még méééégggggg!!!!!!!!!!!

 • Bruce_Willis #10
  Én nem is tudom miért nem adtam el még a mac minit... Itt van benne fél millió forint, és már másfél éve nem használom. Alapvető dolgokra nem képes..

  "drivertelepítés élménye elveszett, nem lep meg kötelező updatekkel, és mostmár beépített reklámokat sem kapok "

  OSX-en kötelező az update?
  Erre nem emlékszem, de az biztos hogy a rendszerfrissítés nem kötelező.
  Meg is lepődtem, mikor Win11-re váltottam, hogy a microsoft mekkora egy arrogáns szemét banda lett.


  Utoljára szerkesztette: Bruce_Willis, 2024.04.26. 17:18:10
 • mortep #9
  Hát nem az, de szenvedések közepette elvagyok vele... drivertelepítés élménye elveszett, nem lep meg kötelező updatekkel, és mostmár beépített reklámokat sem kapok
 • Bruce_Willis #8
  Ja, hát maga az osx sem egyszerű...
 • mortep #7
  Én is ritkán használom a start menüt... osx alatt nem egyszerű :)
  Utoljára szerkesztette: mortep, 2024.04.25. 22:06:26
 • Bruce_Willis #5
  Én nagyon ritkán használom a start menüt (mert nem kapcsolom ki a számítógépet), úgyhogy ha ilyen formában jelenik meg a hirdetés, akkor talán nem is fog zavarni.

  A widgeteket is sikeresen kiirtottam, és nem futnak már kéretlen reklámok a számítógépemen.
  A feladatkezelőben egy ideig még látszott hogy fut a háttérben, de már hónapok óta nem láttam. kop kop
  Utoljára szerkesztette: Bruce_Willis, 2024.04.25. 20:00:22
 • zola2000 #5
  Remélem hogy nagyon jól figyelik azt hogy mi van a gépen, hogy nekem való érdekes reklámot kapjak.
 • NEXUS6 #4
  Nem értem, hogy miért nem lehet egy sokkal testreszabhatóbb felületet adni a windózhoz. Pl. Anno bevezették a szallag-menüket, amit ha megszokott az ember és van hely, mert 4K felbontásban azért van, akkor kb egy kattintással kevesebb volt az alapfunkciók elérése. Na ezt a W11-ben meg újra kiirtottak. A generációnként változó átmagyarításokról már ne is beszéljünk. Ezért szerintem értelmes felhasználó/admin nem használ magyar nyelvi beállítást a vindózon. Na ez az idegesítő, ja meg a gémkapocs, nem az a néhány ajánlott hasznos alkalmazás.
  Mondjuk szerintem úgy is kikapcsolom őket, ahogy androidon is szoktam.
 • Macropus Rufus #3
  A 10-ben még simán le lehetet cserélni. Nekem win7-es menüje van ott.
  11-el nem próbáltam még, viszont a 10 és 11 közt nincs olyan hatalmas különbség rendszer szinten, lehet ott is viszonylag könnyen meg lehet oldani a cserét.

  Mondjuk az igaz, hogy egy 95/98/98Se rendszerekben a teljes ablakkezelőt le lehetett cserélni pikk-pakk. Ezért nekem az after step grafikus felülete lett beállítva. És ugye a mostani win10/11-ben is az Explorer végzi a megjelenítést, (akár csak a 95/98/98SE esetében) ha csak nincs sajátja a programnak pl. total commander. Ezért ha ezt cseréljük akkor - elvileg - a grafikus felület átrajzolható akármire.

  Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2024.04.25. 15:13:53