Berta Sándor

Nincsenek biztonságban az európai felhasználók adatai az USA-ban?

Egy előzetes állásfoglalás veszélyezteti az USA és az EU közötti adatvédelmi megállapodást.

Az Európai Unió Bíróságának egyik főtanácsnoka közölte, hogy véleménye szerint az európai uniós állampolgárok adatai nincsenek biztonságban az Amerikai Egyesült Államokban. Az állásfoglalás az USA-val megkötött úgynevezett Safe Harbour-egyezmény kapcsán született és emiatt a szerződés akár hatályát is veszítheti.

A főtanácsnok hozzátette, hogy az Európai Bizottság korábbi döntése nem gátolja meg, hogy a nemzeti hivatalok megakadályozzák a Facebook európai felhasználóinak birtokában lévő személyes adatok továbbítását a tengerentúlra. Az ügyben a végső szót az Európai Bíróság kamarája mondja majd ki, de a testület aligha fog az állásfoglalással ellentétes döntést hozni.

Amennyiben az EU felmondja a Safe Harbour-egyezményt, akkor az amerikai konszerneknek az európai internetezők adatait a kontinensen kellene tárolniuk és feldolgozniuk. A döntést kötelesek lennének átültetni a saját joggyakorlatukba az európai uniós tagállamok is. A Safe Harbour-megállapodás egyébként lehetővé teszi, hogy az amerikai társaságok az USA-ban dolgozhassák fel az adatokat, ha megfelelnek bizonyos követelményeknek.

Az Európai Unió Bíróságánál 11 úgynevezett advocate general működik, akik minden ügyben kinyilvánítják a véleményüket, amit ugyan nem kötelező figyelembe venni, de azok az esetek 75 százalékban szinte mindig hatással vannak az ítéletekre. A szakembereket 6 évre választják meg, a hat legnagyobb tagország (Németország, Franciaország, Spanyolország, Olaszország, az Egyesült Királyság és Lengyelország) állandó tagokat delegálhat, míg a többi európai uniós állam jogászai egymást váltva kerülnek sorra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #7
    Az ún. jószándékúnak tűnő eurobürokraták egyáltalán nem jószándékúak és ameleltt, hogy a mellébeszélés nagymesterei, magasról sz@rnak az európaiakra, ugyanis ők nem azok. Ők "kozmopoliták" és mindegyik azt csinálja, amit mondanak neki.
  • FoodLFG #6
    erről van szó!
    +
    az európaiak érdekérvényesítő képessége szánalmas.
    akinek pedig ilyen nincs, azt eltapossák ebben a világban.
    +
    az ilyen kirakat erőlködésekből természetesen semmi nem lesz.
    ezek csak azt szolgálják, hogy a rendszerellenes egyéneknek befogják a szájukat, mert ezzel lehet érvelni, hogy hát "már elindult egy ilyen folyamat, amellyel megvédjük a felhasználók érdekeit".
    bullshit. időhúzás. megtévesztés.

    profin csinálják, meg kell hagyni. a sok amőba pedig tapsol nekik. :'D
    Utoljára szerkesztette: FoodLFG, 2015.09.25. 18:48:46
  • Skylake #5
    Egészen bámulatos, és nevetséges, hogy ezek az (amúgy jószándékúnak tűnő) eurobürokraták mennyire le vannak maradva. Ez a való világ: akié az adat, és akié a technológia, amivel az adott adatot rögzítik és feldolgozzák, bármi is legyen az: és azé a befolyás is! Régen is, most még inkább, később pedig maximálisan! Ha minden így marad, ahogy most, azaz a felhasználók kommunikációja, adattárolása és adatcseréje döntően USA-beli szolgáltatókon megy keresztül, illetve ott összpontosul, akkor ez egyben hatalmi tényezők ugyanekkora komplexitású összpontosulását jelenti és jelenti majd. Csak ez még nem nyilvánvaló, de egyre nyilvánvalóbb lesz, ahogy a technológiák (következő ugrás IoT) fejlődnek majd.

    Az USA nem hülye: "adtak a világnak" infokommunikációs technológia-rendszereket, amelyeket gyakorlatilag ma mindenki használ. Nem kéne csodálkozni azon, hogy ez nem önzetlenül történt.

    Ezek a szerencsétlen ostoba eubürokraták pedig még csak most is pislogni tudnak, mint a hal a szatyorban. És még mindig nem értik: ez az egész a hatalomról szól - amelyet információ koncentrálásával lehet fenntartani. Közben persze nyújtunk nagyon is értékes és fontos szolgáltatásokat az userkék százmillióinak, de ez pontosan azt célozza - függésben maradás, és a függőség létszükségletté válása. Teljesen mindegy, hogy a Google, Facebook, Microsoft, vagy bármilyen más szolgáltató web2 jellegű és cloud szolgáltatásról van szó.
  • Macropus Rufus #4
    sajnos a mai világban már ez sem megoldás. Elég ha valamelyik okoska tag-el egy FB képen téged. Nem kell, hogy legyen neted, a rendszernek már van egy képe rólad és egy azonosító száma ami a hozzád rendelt adatbázist tudja azonosítani. Lehet ennél több infó nem is lesz benne. De előbb vagy utóbb vélhetően lesz. Sajnos az a világ már elment ahol net nélkül azonosíthatatlan voltál. A saját környezeted segít a beazonosításodban úgy, hogy neked nincs neted.
  • tomboy013 #3
    Ha valaki biztonságra vágyik ne használjon semmilyen eszközt ami a netre van kötve. Ennyi.
  • arty #2
    én maximálisan megbízok a facebookban, az ő érdekük is, hogy biztonságban legyenek az adataim!

    ( :D )
  • Tetsuo #1
    Nincsenek hát.