Berta Sándor

Megkérdőjelezhetők a szerzői jogi átalánydíjak

Verica Trstenjak, a luxemburgi székhelyű Európai Bíróság munkatársa egy spanyol vitában fejtette ki a véleményét.

Az Európai Unió Bíróságánál úgynevezett advocate generalok működnek, akik minden ügyben kinyilvánítják a véleményüket. Eddig nyolc, a jövőben viszont - a Lisszaboni Szerződésnek köszönhetően - már 11 ilyen szakember segíti az ügyet tárgyaló bírók munkáját. Véleményüket nem kötelező figyelembe venni, de azok 75 százalékban szinte mindig hatással vannak az ítéletekre.

Verica Trstenjak egyike ezeknek a jogászoknak. Most a Sociedad General de Autores y Editores (SGAE) szerzői jogvédő társaság kontra PADAWAN S.L. cég spanyol ügyben ismertette az álláspontját. A szakember úgy vélte, hogy csak abban az esetben vethető ki szerzői jogdíj a különböző készülékekre és adathordozókra, hogy ha valószínűsíthető, hogy azokat magáncélú másolatok elkészítésére fogják használni. Trstenjak hozzátette, hogy ezeket az alkotóknak, művészeknek és producereknek kedvező szerzői jogi átalánydíjakat nem lehet változatlan formában alkalmazni minden esetben.

Az Európai Unió szerzői jogi irányelve lehetővé teszi az egyes tagállamok számára, hogy a magáncélú másolatok készítését engedélyezzék és mindez egészen addig rendben is van, amíg a szerzői jog tulajdonosát egy "igazságos ellenértéket" kap. Spanyolország engedélyezte a magáncélú kópiák létrehozását, ugyanakkor minden digitális másolatok készítésére vagy tárolására alkalmas eszközt és adathordozót egy egységes jogdíjjal terheltek. Ezt a gyártóknak, az importőröknek vagy a kereskedőknek kellett magukra vállalniuk és befizetniük a szerzői jogvédő társaságoknak.

Az SGAE spanyol jogvédő szervezet azért kezdeményezett eljárást az írható CD-ket, DVD-ket, újraírható CD-ket és MP3-lejátszókat forgalmazó PADAWAN cég ellen, hogy az fizesse be a 2002 szeptembere és 2004 szeptembere között értékesített eszközök után járó 16 759,25 euró szerzői jogdíjat. Az ügyet a másodfokon eljáró Audiencia Provincial de Barcelona utalta az Európai Bírósághoz. A luxemburgi székhelyű testület válaszától függ, hogy a PADAWAN-nak ki kell-e fizetnie a követelt jogdíjakat vagy sem. Trstenjak a véleményét a korábbi hasonló eljárások alapján alkotta meg, az álláspontja semleges és mindkét féltől független. Az Európai Bíróság megvizsgálja a szakember álláspontját, majd ezután hozza meg az ítéletet.

Az advocate generalok intézményéről egyébként fontos tudni, hogy a szakembereket 6 évre választják meg, az öt legnagyobb tagország (Németország, Franciaország, Spanyolország, Olaszország és az Egyesült Királyság) állandó tagokat delegálhat, míg a többi európai uniós állam jogászai egymást váltva kerülnek sorra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bowari #4
    De ha már mindenre általány lesz,pc-n adathordozókon akkor meg nehogy már háborogjanak a fájlcserélők miatt, hiszen egyszer már ki lett fizetve(dvd,cd,merevlemez és most meg már komplett pc is)...
    Be van építve az árba annyival többe kerülnek az adtahordozók.
  • dinnyegodre #3
    szerintem azért nem jönnek ide a -k, mert végén még be kéne fizetniük a teljesítményadót az űrhajójuk után.
  • AgentKis #1


    Így a PC-ken is csak akkor jogos, ha magáncélú másolatokat fognak vele készíteni? De ezzel a logikával kellene az ingatlanra is, mert valószínűleg egy ingatlan területén készül ez a másolat. Ha nem akkor közterületen, tehát a közterületre is ki kellene vetni valami szerzői jogvédelmi adót nem?