Berta Sándor

Az adatkezelés területén újított Finnország

A skandináv államban január elsejével lépett hatályba egy új törvény az elektronikus adatátvitelről.

Az Information Society Code nevű jogszabálynak négy célja van: egyszerűbbé teszi az adatátvitelt, jobban megvédheti a felhasználókat, valamint könnyebbé teheti egy információn alapuló társadalom és az egyenjogú távközlési piacok létrehozását. A lépéssel sikerült tíz eddigi törvényt egyetlen jogszabállyal kiváltani.

Az Information Society Code erősebb szabályozási lehetőségeket ad a politikusoknak és egyúttal azt eredményezi, hogy minden elektronikus kommunikációra ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd, vagyis az internetszolgáltatók, a chatszolgáltatások és a közösségi platformok is kötelesek lesznek betartani azokat. Olli-Pekka Rantala, a finn közlekedési és telekommunikációs minisztérium munkatársa kijelentette, hogy ez esélyegyenlőséget fog teremteni a távközlési vállalkozások és a kommunikációs termékeket kínáló internetes startupok számára.

Az új szabályozás minden vállalatra vonatkozik, az európaiakra, az amerikaiakra és a kínaiakra is, akkor, ha azok Finnországban is jelen vannak. A törvényt elvileg az Európai Unió még felülvizsgálhatja. Rantala mindenesetre meg van győződve arról, hogy a jövőbeli fejlesztéseknél kulcsfontosságú lesz, hogy bíznak-e az emberek az internetben. Ebből a szempontból pedig fontos, hogy az új és a régi kommunikációs megoldásokra hasonló feltételek vonatkozzanak. Finnország ebben a folyamatban úttörő szerepet vállalhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Meridian #1
    OK, de miről is van szó? Mert valami kézzelfogható konkrétum nem derült ki a cikkből...