Berta Sándor

Továbbították a világ vezetőinek személyes adatait

A Brisbane városában rendezett G20-as találkozón megjelent vezetők személyes adatait egy sportrendezvény szervezőjének küldték el.

A nem mindennapi eset az ausztrál bevándorlási hivatal nevéhez fűződik, amelynek az egyik munkatársa a tavaly novemberi G20-as konferencián tévedésből továbbította e-mailben az Ázsia-kupa egyik szervezőjének a politikusok adatait. Így került ki többek között Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök, Angela Merkel német kancellár, Xi Jinping kínai elnök, Narendra Modi indiai és Shinzo Abe japán miniszterelnök, Joko Widodo indonéz elnök, valamint David Cameron brit miniszterelnök összes személyes információja.

A botrányt a The Guardian robbantotta ki. A napilap értesülései alapján az adatvesztés összesen 31 kormány- és államfőt érintett. A kiszivárgott adatok között vannak például az útlevélszámok és az ausztrál beutazási vízum elkészítéséhez szükséges minden információ.

A bevándorlási hivatal dolgozója az adatokat november elején nemes egyszerűséggel átküldte e-mailben az Ázsia-kupa szervezőbizottsága egyik tagjának. A legnagyobb probléma azonban, hogy az érintett vezetőket egyáltalán nem tájékoztatták az ügyről. A bevándorlási hivatal megerősítette, hogy valóban megtörtént az eset, de további részleteket egyelőre nem akart elárulni. Csak annyi derült ki, hogy az adatokat azonnal törölték és azokat nem továbbították másoknak, emellett haladéktalanul tájékoztatták az ausztrál adatvédelmi biztost.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    Ez véletlen volt, különben nem egy rendezvény szervezőjének küldte volna el. ;-)
  • KopaszIsten #1
    A hírrel kapcsolatban az érdekelne, hogy direkt vagy véletlenül küldték-e el az adatokat.
    Ha direkt, akkor mi vezérelte, ha véletlenül akkor pedig miért ilyen szellemi fogyatékosokat alkalmaznak (kattintó droid).