Berta Sándor

Minden kommunikációs adatot 1 évig őriznének Svájcban

A svájci titkosszolgálat átfogó internetellenőrzési jogosítványokat kaphat.

A Svájci Digitális Társadalom nevű szervezet, a helyi Chaos Computer Club, a Svájci Kalózpárt és a Grundrechte.ch nevű portál aktivistái szeretnék megakadályozni annak a törvénynek (Büpf) az elfogadását, amely lehetővé tenné, hogy az alpesi ország titkosszolgálata 12 hónapon át tárolhassa a postai küldemények, az e-mailek, a telefonbeszélgetések és a rövid szöveges üzenetek kommunikációs metaadatait.

A jogszabály engedélyezné a számítógépek, a táblagépek és a mobiltelefonok esetében a szövetségi trójainak nevezett programok telepítését is. A Büpf mellett a titkosszolgálati törvény is hasonló jogosítványokat biztosítana az érintett hivatalnak, így nem csoda, hogy az aktivisták mind a két jogszabály elfogadását szeretnék megakadályozni.

A civilek álláspontja szerint a módosítások megszavazásával és alkalmazásával a svájci titkosszolgálatból könnyen "Mini-NSA" válhat. Mindezt úgy lehet meggátolni, hogy ha sikerül a törvényekkel kapcsolatban népszavazást kiírni, ehhez azonban az aktivistáknak 3 hónapon belül 50 000 támogató aláírást kellene összegyűjteniük. A jogszabályokról a tervek szerint október 6-án dönt előbb a svájci parlament alsó-, majd felsőháza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Egyelőre nem teszik legálissá a titkosszolgálat ilyen mértékű megfigyelésiet, nem fogják elfogadni ezt a törvényt.