Berta Sándor

Nagy-Britanniában támadják a felejtés jogát

A szigetország politikusai egyáltalán nincsenek elragadtatva a néhány hónappal ezelőtt felmerült ötlettől. Szerintük elavult a figyelembe vett irányelv.

A Lordok Házának egyik bizottsága bírálta az Európai Unió által favorizált "felejtés jogát". Mint ismeretes, az Európai Unió Bírósága május közepén kimondta, hogy a Google a felhasználók kérésére köteles törölnie a róluk szóló találatokat. Az EU nemrég jelezte, hogy egyeztetne az ügyben a Google, a Microsoft és a Yahoo! képviselőivel. A brit parlamenti bizottság most úgy foglalt állást, hogy az elképzelés nem praktikus.

Usha Prashar báró, a bizottság elnöke elmondta, hogy nem csupán az érintett jogszabály problémás, hanem a figyelembe vett irányelv is, amely 1995-ből származik, így elavult. Az irányelv nincs tekintettel az elmúlt 20 évben elért technológiai fejlődésre, ez pedig azért hiba, mert napjainkban már bárki világszerte akár egyetlen gombnyomással hozzáférhet bármely ember személyes információihoz.

Az illetékes bizottság két okból tartja aggályosnak az ötletet. Egyrészt nem vették figyelembe, hogy mekkora terheket róna a piacon lévő kisebb vállalatokra. Ezek ugyanis nem tudnák a megfelelő erőforrásokat előteremteni a több ezer törlési kérelem feldolgozására. Másrészt pedig nem kizárólag a keresőcégeknek kellene dönteniük azzal kapcsolatban, hogy mit kell eltávolítani és mit nem. Prashar hozzátette, hogy már konzultáltak az érintettekkel, akiknek rendkívül kényelmetlen az, hogy egy vállalat foglalkozik a személyes adataikkal. A politikus szerint megfelelő indok nélkül nem lenne szabad törölni az egyesek számára kellemetlen keresési eredményeket, még akkor sem, ha ez nekik nem tetszik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #3
    Mellékesen: Usha Prashar nem báró, hanem bárónő. ;-)
  • errorista #2
    mi? ezt akartam:

    "mert napjainkban már bárki világszerte akár egyetlen gombnyomással hozzáférhet bármely ember személyes információihoz"

    Vicces.
  • errorista #1
    " egyetlen gombnyomással hozzáférhet bármely ember személyes információihoz.

    Az illetékes bizottság két okból tartja aggályosnak az ötletet. Egyrészt nem vették figyelembe, hogy mekkora terheket róna a piacon lévő kisebb vállalatokra. Ezek ugyanis nem tudnák a megfelelő erőforrásokat előteremteni a több ezer törlési kérelem feldolgozására. Másrészt pedig nem kizárólag a keresőcégeknek kellene dönteniük azzal kapcsolatban, hogy mit kell eltávolítani és mit nem. Prashar hozzátette, hogy már ko"