Gyurkity Péter

A tv-műsorok védelmére koncentrál az MPAA

Az Amerikai Mozgókép Szövetség bejelentette, hogy a filmek illegális terjesztése mellett a tv-műsorok védelmére is figyelmet fordít, és első lépésként beperelt hat BitTorrent-oldalt, amelyek ilyen jellegű anyagokra szakosodtak.

A szövetség szerint a televíziós műsorok illegális terjesztése rohamosan növekvő tendenciát mutat, és ezen tartalmak védelme legalább olyan fontos, mint a nagy költségvetésű filmek megóvása a kalózoktól. A közleményben megjegyzik, hogy a szervezet első alkalommal kezdeményezett jogi eljárást tv-műsorok megosztásával foglalkozó internetes oldalak ellen, amely azonban szerintük halaszthatatlan lépés volt. Ebben nagy szerepet játszott az Envisional nevű kutatócég tanulmánya, amely felhívta a figyelmet arra, hogy a tavalyi évben 150 százalékkal nőtt a tv-műsorokkal kapcsolatos kalóztevékenység.


Magyarországon nem is fogható csatornák műsorát nézhetjük a neten

"A világhálón keresztül megvalósított lopások elfogadhatatlanok, és az elkövetőknek rá kell ébredniük, hogy nem maradhatnak névtelenek. A televíziós műsorokon emberek ezrei dolgoznak, és ezeket a munkahelyeket ugyanúgy meg kell védenünk. Minden televíziós sorozat több piacra támaszkodik, és ez szükséges is ahhoz, hogy megtérüljön a befektetett pénz. Az általunk megcélzott oldalakon egész sorozatokat lehet letölteni egyetlen kattintással, amely nyilvánvalóan hátrányosan érinti a piacot" - indokolta a döntést Dan Glickman, az MPAA elnök-vezérigazgatója.

Közleményében megjegyezte, hogy a világhálón a BitTorrenttel kapcsolatos letöltések csökkenését figyelték meg, miután a korábban beperelt oldalak 90 százalékát sikerült megszüntetni, a meglévő oldalak aktivitása pedig több mint 40 százalékkal csökkent az elmúlt hónapokban. "Amióta elkezdtük bezáratni a legforgalmasabb oldalakat, a letöltéshez szükséges idő jelentős mértékben meghosszabbodott, az élmény tehát már nem ugyanaz. Tervezzük, hogy még tovább rontunk a letöltők helyzetén, és ebben a televíziós műsorok védelme fontos szerepet játszik" - tette hozzá Glickman.

A tegnap beperelt hat BitTorrent oldal sorrendben a következő: Bragginrights, Btefnet , CDDVDHeaven, Scifi-Classics, ShunTV, és Zonatracker.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • entreri #53
    Lesz vagy 50 reklámcsatorna, ahol éjjel nappal reklámok mennek. Meg lesz egy számláló, ami számolja, hogy hány percet nézel. Egy híradó= 20 perc reklám. Egy film=60-120 perc reklám (film minőségétől függően.) Persze a tv-ben lesz valami érzékelő, hogy ül-e valaki előtte. stb. stb.
  • Caro #52
    Állami műsorok alatt elsősorban tudományos-ismeretterjesztő magazinokat értek, meg ilyeneket. Nem filmeket, vagy sorozatokat. :D
    Bár ki tudja, talán a jövő embere számára a saját lábán is megáll majd ez a kategória (lásd Spektrum).
    Ebben a reklám dologban meg nagyon igazad van. A mai reklámokat csak élő közvetítések esetén lehetne fenntartani, pl. amikor szünet van. De akkor meg ma is úgy van, hogy általában elkapcsolsz másik csatornára(amelyik birka meg nem, azoknak kell csinálni egy reklám-csatornát, aztán hadd élvezkedjenek)

    Cat:ne a mai szabályozásokat nézd, itt nem erről van szó. Ennek az itt ilyen ott meg olyan rendszernek meg szerintem baromira nincs értelme. Egy közös pont már van: a net. Ott nem tilthatnak meg semmit, legfeljebb nemzetközi jog alapján, de még ott is vannak olyan országok, amikre az sem terjed ki, és lekapcsolni meg nem lehet őket.
    De ennél sokkal egyszerűbb példa a külföldi TV csatornák. Ott sem csinálhatják azt, hogy blokkolnak egy műsort, mert az Magyarországon illegális elemeket tartalmaz.
    Ergo hülyeség az egész. De az egész megosztott Föld hülyeség. Csak senkit nem érdekel...
    A nyugatiakat azért nem, mert nekik így tökéletes, a harmadik világot meg azért nem, mert nekik nem jut idejük ilyenekkel foglalkozni.
  • Cat #51
    viszont a rejtett reklámokat (ezt hivatalosan ugy hivják hogy termékelhelyezés) ugyanugy szankcionálja ORTT
    barátok köztnél csináltak statisztikát, hogy hányszor történt ilyen, majd jól megbüntették az rtlt (ezért vannak a szappanoperákban képzelt márkák)
  • pemga #50
    Reklámok jövőjét én a beépített reklámban látom. Egyszerűen azért, mert a blokkban levőt senki nem nézi meg, iszonyatosan irritálja aki megnézi, eleve negatívan áll hozzá bárki aki látja. (Nem véletlenül :)). Viszont pl. sportesemény szponzorációnál még örülnek is, jajjdejó megint lesz meccs; vagy a filmek ahol a főhős mittoménmilyen telefont használ, stb. Ugyanis itt azonosulnak is nézők a karakterrel, ez emiatt sokkal hatékonyabb. Máshogy ezt nem nagyon lehet megtenni, pláne hogy országonként eltérnek a reklámszabályozások, nálunk pl. nem lehet gyerekekNEK reklámozni (nem lehet ő a megszólított), US-ben ezt teljesen elfogadják, kifejezetten szeretik is (mármint a reklámozók, etikailag már problémásabb.) Emiatt nem lehet egy-az-egyben szétszórni ugyanazt, még ha a műsort meg is néznék.

    Államilag finanszírozott műsorok, ez valahogy elég keserű szájízt hagy jelenleg :).
  • Caro #49
    de ez hülyeség. ha már egyszer úgyis láttad, akkor nem mindegy hányszor látod még?
    a moziban jóhogy többször fizetni kell, de az a fenntartási költségek meg minden.
    Ha én licenszelek egy szoftvert azt is akárhányszor feltelepíthetem(persze miután az előzőt letöröltem), nem semmisül meg a CD használat után.
    Nem ahhoz kell hasonlítani, hogy milyen volt régen valami, hanem hogy a kor elvárásainak megfelel-e?
    Ma már ez egyáltalán nem gond.
    Két alternatívát látok(itt a pénzzel, meg az egyebekkel):
    1)Általánydíjas: befizetsz egy összeget, ezért álladóan biztosítanak számodra műsort
    2)on-demand díjas: csak azokért a műsorokért fizetsz, amiket tényleg meg is nézel
    esetleg vannak államilag finanszírozott műsorok, amikért nem kell fizetni
    reklám nincs
  • gz8 #48
    Abba is gondolj bele, hogy 2-3 mozijegy ára egyhavi tv-előfizetéssel egyenlő, a minőségbeli különbségről nem is beszélve.
  • zakika #47
    lenygeben a moziban is ugy van, hogy ahanyszor fizetsz anyiszor nezheted meg. sot a kolcsonzes is idohoz kotott. de kopiat nem csinalhatsz (elmeletileg)
  • Caro #46
    Szerintem mér kéne többször fizetni, ha ugyanazt nézed meg? Simán nyilván lehet tartani. Ha megvetted a "licenszet", akkor utána már lekérheted.
    Mondjuk legyen a tarfia 4 euro/film. Tuti sokkal többen néznék, mint moziban. Aztán ha akarod le is töltheted. De persze csak saját felhasználásra. De arra miért ne?
    A jelenlegi HDTV felbontása elég nagy, annál több nem kell. Még a monitorok többsége se tud akkora felbontást.
    Azt kell megcsinálni, hogy interaktív legyen. Ne kelljen megnézni, hogy tegnap mennyit esett a nasdaq, ha nem érdekel. Meg lehetne "thumbnail" nézet is. Van egy kis rövid összeállítás mindenről, ha érdekel, lehet egy szinttel beljebb menni.
    Meg persze nincs műsoridő. Akkor meg már a csatornák is feleslegesek. Elég, ha van néhány stúdió, mindegyik megcsinálja a műsorát, te meg azt nézed, amelyiket éppen akarod. Ez így lenne korrekt.
    Csak akkor nem lehetne benyomni a reklámokat. Bár az engem nem zavarna. :)
  • zakika #45
    hat akkor vegyuk a jov tveje lehetoseget - szazas plazma digitalis minosegbe a nere rakapcsolva... van egy kartyad amit bedugsz, azonositod magad es aszerint mit nezel fizetsz (on line...) meg a hirekert is (ami kozszolgalati) es meg az agymosasert is. ha valamit tobbszor akarsz megnezni - nem gond, csak fizetned kell... es a honap feleben a TV bejelenti, lejart az evhavi musorelofizetesed, vidd inkabb a csajodat vacsorazni es utana dongesd meg. sajna pornot nem szolgalnak hozza, ugyanis lejart a haviberlet...
  • Tetsuo #44
    Kit érdekel a TV? LOL
    MPAA Fuck!