Berta Sándor

Véget ért az MPAA kontra Sigma Designs vita

Az MPAA azzal vádolta meg a vállalatot és a MediaTek társaságot, hogy az általuk kifejlesztett chipeket olyan cégeknek is eladták, amelyek úgy módosították ezeket, hogy ezáltal tiltott funkciók is elérhetővé váltak a felhasználók számára.

Megegyezett egymással az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) és a Sigma Designs cég. A módosítás önmagában még talán nem is lett volna akkora probléma, ám az MPAA szerint ezek a funkciók már nem feleltek meg a DVD Copy Control Association (DVD CCA), vagyis a DVD Másolás Ellenőrző Szövetség CSS licencfeltételeinek. Az Egyesült Államokban a hatályos jogszabályok szerint egy DVD-lejátszó bármilyen olyan alkatrészének a gyártója, amellyel az úgynevezett Content Scrambling System (CSS) dekódolhatóvá válik, kötelezi magát a DVD CCA előírásainak az elfogadására és ezeknek az irányelveknek a betartására.

Amennyiben ezt egy gyártó vagy beszállító nem vállalja, abban az esetben köteles arra ügyelni és figyelni, hogy az ő beszállítói vagy az alkatrészét alkalmazó cégek betartsák a CSS licenszfeltételeit. Ez a folyamat azt hivatott biztosítani, hogy a chipgyártók figyelemmel tudják követni, hogy egy DVD-lejátszó készüléken ténylegesen lejátszottak-e egy adott DVD-lemezt és hogy a készülék mely kimenetein az illető személy milyen minőségben tekintette meg az adott tartalmakat.

A Sigma Designs vállalta, hogy a jövőben jobban ügyel majd arra, miszerint a chipjeit felhasználó cégek maradéktalanul betartják-e a CSS licencelőírásait. Mint Thinh Tran, a Sima Designs vezetője elmondta: tisztelik a szellemi tulajdont és annak védelmét. Az üzletember hozzátette, hogy a jövőben a partnereikkel együttműködve főleg olyan, az eddigieknél erősebb és megbízhatóbb processzorok kifejlesztésén fognak dolgozni, amelyek lehetővé teszik a DVD-lemezeken "a legerősebb és hardverigényesebb digitális másolásvédelmi eljárások" alkalmazását is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pite #4
    hiába no. a törvényeket ma már nem erkölcsi , hanem üzleti alapon alkotják.
  • arty #3
    dede, sok velük a baj ;)
  • galocza #2
    nem a sigma volt az amelyik xvid-kódot lopott annakidején?
  • arty #1
    ujabb cég feküdt le az MPAA-nak ...