Berta Sándor

Kínos vereséget szenvedett az MPAA

Alighanem az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) lepődött meg a legjobban egy amerikai bíróság ítéletén, mely szerint a felhasználók elleni keresetek egybevonása után már nincsenek meg a vád bizonyításának feltételei.

A múlt héten a szervezet tizenkét beadványt nyújtott be egy amerikai bíróságnak. Az MPAA az internetes felhasználók ellen benyújtott kereseteket egyesítve adta át a testületnek. A hidegzuhany akkor érte az amerikai szervezetet, amikor az ügyben eljáró bíróság elnöke, William Alsup elutasította a közös beadványt. A bíró indoklása szerint a tizenkét külön beadvány egy kollektív keresetté olvasztása után az MPAA által benyújtott dokumentumok már nem voltak elegendőek a vádak bizonyításához, illetve a per megkezdéséhez.

Amennyiben a tizenkét beadványt külön-külön nyújtotta volna be az Amerikai Mozgókép Szövetség, úgy minden bizonnyal megkezdődhetett volna a per. Mivel azonban úgynevezett John Doe-ügyekről van szó, amelyekben ismeretlen tetteseket jelentenek fel, így ebben az esetben a bíró döntése miatt a Pacific Bell internet-szolgáltató cégnek nem kellett kiadnia az ügyben érintett internetes felhasználók személyes adatait.

A bíró döntését nagy örömmel fogadta az Electronic Frontier Foundation (EFF), amely civil szervezet folyton kritizálja a zene és a filmipart az internetes fájlcserélő közösséget érő támadásai miatt. Wendy Seltzer, az EFF ügyvédnője szerint bár az egyéni felhasználóknak a kollektív keresetek esetében nehezebb megvédeniük magukat az ellenük felhozott vádakkal szemben, ám ezeknek az ügyeknek az is sajátossága, hogy az emberek adott esetben így könnyebben keresztül tudják vinni közös akaratukat.

Az MPAA részéről eddig még senki sem kommentálta a bíró döntését. Az amerikai filmipar egyébként a múlt hónapban bejelentette, hogy az első hullámban körülbelül 230 internetes felhasználót akar beperelni a szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Demon Eyes Kyo #10
    Az amerikai terrorizmus ellen mikor foznak létre már vmi szervezetet?

    Köcsög "jogvédők", néha ugrálnak, pofáznak és élnek mint hal a vízben 0 munkával. Elég vérszívó van itt nálunk is, ingyenélők. Most kaptak egy szép nagy pofont. Adják olcsóbban és akkor majd visszaszorul a warez.
  • HUmanEmber41st #9
    Ezek nem adják fel olyan könnyen. majd akkor örüljünk,ha már elköltöztek a Déli-sarkra
  • [HUN]PAStheLoD #8
    mért ne ? legalább elpuffogtathatják a rakettáikat , úgyis csak porosodnak a silókban..
  • Freddy TNT #7
    Nyah azé atomot ne. Vannak ott értékes emberek is akik nem csak a vérszívásból élnek. Egyébként már M.on van az FBI,hogy segítse a rendőrök munkáját az "amerika elleni terrorizmus legyőzésére". úgyhogy jogos a "félelem".
  • Macc #6
    atomot az MPAA-ra, es tarsaikra... jajj lehet holnap kopogtat az ajtomon az FBI es terrorizmus alapos gyanuja, es gondatlansagbol elnemkovetett tomeggyilkossag vadjaval villamosszekre ultetnek.
  • RelakS #5
    MPAA:
  • mad mind #4
    Talán, mert nem bűnszövetkezetben követték el a letöltést, és így nem lehet őket egy kalap alá venni.
  • rolika #3
    ehh, korán van még: nem értem, miért nem jó...
  • rolika #2
    nem értem nem jó a kollektíven benyújtott kereset, de
  • Razgon #1
    Erre csak annyit lehet mondani: muhahahahahaha!