Berta Sándor

Hatalmas ázsiai razzia illegális filmek ellen

Az Eradicate hadművelet névre keresztelt kampány során a hatóságok összesen 55,9 millió illegális film-, játék és zenei CD-másolatot foglaltak le és 277 személyt vettek őrizetbe.

Minden várakozást felülmúló eredménnyel zárult a Mozgókép Szövetség által egy hónappal ezelőtt meghirdetett ázsiai razziasorozata. Az összehangolt akciók összesen tizenkét ázsiai országra terjedtek ki és a hatóságok az eltelt körülbelül egy hónap alatt összesen kilencszáz razziát hajtottak végre. Ez azt jelenti, hogy országonként és naponta legalább 2-3 razziára került sor. Az akció célja az volt, hogy amennyiben lehet, felszámolják, de legalább meggyengítsék az ázsiai régióban működő illegális másolóhálózatot, ez által nagyobb bevételhez jussanak a mozik és erősítsék a legális DVD-, Videó-CD- és VHS-kazetta eladásokat.


Az Eradicate-hadművelet keretében Kínában háromszáz árusítóhelyet, huszonegy illegális másolatok értékesítésével foglalkozó boltot, két illegális Videó-CD-gyártó üzemet és egy kalózszoftverekhez, -filmekhez és -játékokhoz borítót készítő gyárat számoltak fel a hatóságok az eltelt egy hónap alatt. Több kínai nagyvárosban is sor került razziákra, így például Pekingben, Sanghajban, Shenzhenben, Wuhanban, Chengduban, Shijiazhuangban, Shenyangban és Guangzhouban. A hatóságok lefoglaltak több, mint 4,3 millió darab illegális videó-CD-t és CD-t, valamint őrizetbe vettek 34 személyt.

Csak Hongkongban még tavaly december 24-én és 25-én több mint kétszáz gyanúsnak minősített árusítóhelyet vizsgáltak át a rendőrök és a szerzői jogvédők. A házkutatások során lefoglaltak 40 CD- és DVD-írót, valamint 89 ezer darab, illegális másolatokat tartalmazó DVD-t és videó-CD-t. Ezenkívül a rendőrök letartóztattak 30 személyt is.

Thaiföldön az egy hónap alatt megtartott összesen 54 razzia során a hatóságok félmillió, kalózszoftvereket, -filmeket és -játékokat tartalmazó videó-CD-t és DVD-t vontak ki a forgalomból, és a rendőrök számos utcai árust is letartóztattak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #14
    Hmm, úgy tűnik már meg is csinálták ezt a filmet, 33. Rotterdami Filmfesztiválon mutatták be. Pirated Copy (2004)
  • pemga #13
    A magyarok a törvények jórészét németektől ill. franciáktól importálják :). (Még jó, hogy a törvények nem esnek szerzői jogvédelem alá :)))).
  • Robeast #12
    Tőlem azt csinálnak a németek amit akarnak, csak nehogy precedens értékű legyen :)
  • pemga #11
    Hehe, csakhogy ezt a törvényt is épp el akarják törölni :). (Pl. németeknél)
  • Robeast #10
    Viszont elvileg, ha megvettél valamit, akkor azt lemásolhatod magadnak egyszer...szal ütközne a két dolog.
  • Gabest #9
    Én olyan másolásvédelmi törvényt hoznék, hogy amit le tudnak másolni az legyen szabad préda, és legyen a kiadók felelőssége a műveik megfelelő védelme. Mielőtt még belekötnétek azzal, hogy akkor a betörők is nyugodtan raboljanak saját felelősségükre, hoznék egy olyan törvényt is hogy arra ez az elv természetesen nem vonatkozik :)
  • palika22 #8
    Hát nem tom....... Voltam távolkeleten, egy nyilvános áruházban, ahol árulták standokon a filmeket, progikat. (Gondolom ez a nem teljesen jogtiszta kategória.) Vagy 8-10 stand volt abból vagy kettő FBI felíratú szallaggal lezárva. A töbi stand üzemelt, ahol mit kíván a kedves vevő, mosollyal kínálták a portékát. Itt is így ment, vagy teljes áruházakat bezártak?? Kötve hiszem.... Arra én is kiváncsi vagyok, mikor mernek majd oroszhonban a maffiánál raziázni.
  • pemga #7
    Én vagyok paranoid, v. ez tényleg kezd kísértetiesen hasonlítani arra, mint amikor kokain-gyárakat számolnak fel Kolumbiában?

    Király kis Jo Woo hangulatú filmet lehet ebből csinálni. Csendélet: kis bolt valahol a külvárosban, polcokon dobozok, újságok, pár lézengő vásárló. Felhangosodik valami lágy zene, fiatal női kánon és hegedűk, egy fekete füstszínű üvegezésű minivan lefékez a bejárat előtt, elvágódik az oldalajtó. Gépfegyveresek ugrálnak ki fekete maszkban, bedobnak pár füstgránátot. Ablakcsörömpölés, gépfegyverropogás (jó öreg alulról mutatjuk a töltényhüvelyeket lassítva effekt), vér fröcsköl a dvd-tokokra, szilánkok repkednek. A füst eloszlik, megáll egy limó a bolt előtt, ablak lehúz: texasi kalap és szivarozó fej jelenik meg. Egyik kommandós benyújt az ablakon egy Britni Szpírsz cd-t meg egy Miss Congeniality dvd-t. "Take him away! Küldjétek a Gulágra, 4 évig a gyáramban fog dolgozni, ahol folyamatosan szar hollywoodi filmek mennek. A lelked az enyém..."

    Bocs :).
  • thunderhu #6
    Oroszorszagban nem mernek razziazni, ott a mafia levagna a farkukat, ha mar ilyen nagyon igyekeznek "rendet" teremteni.
  • pemga #5
    Egyik Michael Moore filmben volt, hogy a szülővárosában, ahol anno nagy volt a biznisz majd a szegénység és elkeseredettség, elkezdtek börtönöket építeni nagy számban. A lakosság nagy része két részre szakadt: aki ült és akit fegyőrré képeztek át.

    OK, h. a emberünk gyakran csúsztat, én most a képet próbáltam vizionáltatni :).