Gyurkity Péter

A kiadók beperelhetik a LokiTorrent összes felhasználóját

Az egykor oly népszerű BitTorrent hub ügyét tárgyaló szövetségi bíróság Dallasban olyan ítéletet hozott, miszerint az MPAA hozzáférhet a szerver összes bejegyzéséhez, beleértve a letöltők adatait is.

A döntés értelmében több százezer felhasználó kerülhet veszélybe, hiszen a LokiTorrent bejegyzéseiből az is kiderül, hogy ki, mikor, és mit töltött le a hubon keresztül. Az MPAA szóvivője kijelentette, hogy gyors győzelmet arattak a fájlcserélgető hub elleni perben, és a szerverbejegyzéseket felhasználva hamarosan egyéb hubok ellen is pert indítanak. A szövetség embereinek minden bizonnyal nem lesz könnyű dolguk, hiszen a LokiTorrent óriási forgalmat bonyolított le - októberben például több mint 800 ezer letöltést regisztráltak az oldal működtetői - így némi időbe telik majd az adatok átrágása.

A szövetség vezetői megerősítették, hogy a megszerzett információk alapján nagy valószínűséggel magánszemélyek ellen is eljárásokat indítanak majd. "A bejegyzések révén minden bizonnyal rábukkanunk azon felhasználókra is, akik kiemelkedő bűncselekményeket követtek el. Át fogjuk nézni a teljes anyagot, és eldöntjük, hogy mi a megfelelő lépés" - jelentette ki John Malcolm, az MPAA kalózellenes csoportjának igazgatója.

A LokiTorrent működtetőinek kísérlete tehát gyors vereséggel zárult, és az oldal nem tudott helytállni a kiadók szövetségével szemben. Az oldal az elmúlt hónapokban még profitált is a konkurencia - a SuprNova.org, valamint a Youceff.org - eltűnéséből, de talán épp ez volt, ami felkeltette az MPAA figyelmét.

Edward Webber, az oldal tulajdonosa egyelőre nem válaszolt a megkeresésekre. A LokiTorrent látogatói pedig az alábbi figyelmeztetéssel találták szembe magukat: "Letölthetsz, de nem bújhatsz ki a felelősség alól" - áll az üzenetben, amelyet az MPAA helyezett el a weboldalon. "A filmek illegális letöltése nyomot hagy. Az egyetlen mód a büntetés elkerülésére, ha teljesen felhagysz ezzel."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #93
    (Ezek után remélhetőleg mindenki kerülni fogja a mufftorrent.com-ot is, nem juttatva újabb - nem kis - summákhoz Ed Webbwer-t a reklámbevételek formájában...)
  • dez #92
    LOKI TORRENT LAWSUIT :: A HOAX

    Tények:
    - A LokiTorrent ellen nem folyt és nem folyik semmilyen hivatalos per.
    - A site bejegyzett tulajdonosa továbbra is Ed Webber. A LokiTorrent, a MuffTorrent és a WebbSense (utóbbi kettő is Ed Webber-é, és működő site-ok) továbbra is egyazon szerveren található.
    - Ed Webber egyszerűen zsebretette a felhasználóktól az állítólagos perre begyűjtött pénzt (majdnem 30e dollár).
    - Közben Ed Webber árverésre bocsátotta a site-ot a Sedo-n (kb. mint eBay, csak még komolyabb).
    - Az MPAA-nak hivatalosan semmi köze az egészhez, azon kívül, hogy megerősítették, amit Ed Webber nyilatkozott a sajtónak. Így bűntársakká váltak a csalásban, félrevezetésben!
  • Genin #91
    Ha esetleg csönget a rendörség, jó ja van egy EMI bomba otthon
  • Inquisitor #90
    Nem figyeltél! Az oldal tulaja pénzt kunyizott a letöltő emberkéktől, mert álítólag kellett neki perköltségre ... aztán eladta az egész oldalt, meg a userek logolt adatait PÉNZÉRT az MPAA-nak!
  • Zsoltika 007 #89
    De nem értem miért kellett az egész oldalt lelőni. Miért nem lehetett csak a filmeket levetetni??
  • Inquisitor #88
    http://www.shutdownthis.com/
  • Inquisitor #87
    Miért kéne tisztára mosni? Nem szegte nmeg a törvényt :)
    Amúgy meg a Torrent file nem tartalmaz semmi olyat, ami törvénysértést jelent vagy jelenthetne ... önmagában.
    Kb. annyi értelme van perelni elvileg egy Torent oldalt, mint egy késgyárat. Igen, le lehet szúrni valakit egy késsel, de nem törvényszerű.
    Igaz jelen esetben a fegyvergyár példája jobb lenne, mivel egy fegyvert valószínübben használnak ölésre, mert arra van kitalálva.
    Egy torrent filet nagy valószinüséggel illegális tartalom megosztására fognak használni, de erről nem a torrent oldalak tehetnek .... :) .... hanem a userek. Tehát nem az ő saruk. (?)
  • pemga #86
    Hmm, egy érdekes felvetés. Lehet ezzel tisztára mosni egy szolgáltatást? Ugyanis pl. magyar jog szerint a szolgáltatást végző telephelye (tehát mondjuk ahol a szerver van) a mérvadó vitás helyzetben, függetlenül attól, hogy ki (milyen állampolgár) veszi igénybe a szolgáltatást.

    Mondjuk én már bojkottálom a RIAA és MPAA munkásságát, nem vagyok hajlandó megnézni egyetlen filmjüket v. zenéjüket sem, semmilyen formában (mozi, tv, akármi).
  • h4x0r #85
    Isten hozott a jog es szamitastechnika vilagaban... Neumann meg biztos forog a sirjaban...
  • Inquisitor #84
    Tessék itt olvasgatni a jogi levelezést :)
    http://static.thepiratebay.org/legal/
    És megsasolni a fenyegető levelek hatásásra törölt torrent fájlok számát a grafikonon ...
    (Spoiler: 1 év alatt nulla!)

    "As you may or may not be aware, Sweden is not a state in the United States
    of America. Sweden is a country in northern Europe.
    Unless you figured it out by now, US law does not apply here.
    For your information, no Swedish law is being violated."

    "You have
    - confused us with our ISP
    - no knowledge whatsoever about BitTorrent
    - no knowledge whatsoever of the appliciable laws (trademark or copyright)
    - made very entertaining threats (hey, go ahead and contact RIPE NCC,
    please, I beg you)"

    Néhány szólíd válasz a levelezésből. :D