Maya
  • Magnificat
    nah szép, a maya mindig tesz arról, hogy pofán csapjon, amikor kezdeném már úgy érezni, hogy érek is valamit :D Mivel még mindig lassúcska a drága, a lent említett tutor miatt is elkezdtem végignézni azokat a toolokat, amik benne vannak poly modellezés alatt a progiban, és nem használom őket (aztán már azokat is átnéztem, amiket használok, mert azokban is találtam meglepetéseket :D). Szóval most nagy facepalm, hogy a dolgok felénél, aminél valami bonyolultabb módszert választottam, van már rá (valszeg már vagy 2-3 éve :D) jobb tool :D Noha a soft selection toolnak már láttam hasznát (még ha nem is sokszor használtam), amiken fogtam a fejem:

Sima Extrude esetén még sosem használtam offset-et :D én általában szarakodok a scale toolal, mikor ezzel gyorsan és egyszerűen lehet PONTOSAN dolgozni :D

Offset Edge Loop tool: a kívánt él(ek) mellé betesz két oldalra egy-egy másikat. Én erre bevelt használtam, de utána mindig takaríthattam a topológiát... természetesen bizonyos helyekre még mindig a bevel lesz a megoldás, de azért mégis csak egy jó toolnak tűnik (bár használva dől majd el)

Slide edge tool: A tangens mentén lehet gyorsan és könnyen tolni az éleket, ergo nem bontja meg a formát... eddig a move tool-nak az axis-aival próbálkoztam, de nem mindig álltak úgy a normal vektorok, hogy meg lehessen oldani szimpla move toollal...

Component transform dettó, csak akár vertexekkel is...

A Wedge tool is már bent van időtlen idők óta, mondjuk ez első blikkre számomra ugyanúgy (és könnyen javítható topológiai hibát vétve) megoldható extrude + bevellel is... Azért meg kéne már jegyeznem, hogy mire is használható ez is :D

A merge vertex mellé meg kéne már szoknom a Merge Vertex Tool-t is... mint a MAX-os weld, topológia javításhoz szerintem jó lesz...

Szóval A Select, Mesh és Edit Mesh menüből ezeket találtam első blikkre hasznosnak azokon kívül, amiket eddig használtam (meg persze amiknek nem látom sok értelmét). Elég beteg :) Majd igyekszek harcolni a berögződéseimmel, és rávenni magam hogy használjam is őket :D