32214
Maya
-
Mayer, de gyorsan gépelsz:) -
na látod, mindenki rohan a segítségedre :) -
áááá kapjátok be:)) ezért gépeltem ennyit?:) -
szimmetrikus modellezés: edit/duplicate options-ben van egy kapcsoló, instance, ezt bekapcsolod, beállítod a tükrözési tengely-re a scale -1 és go!
extrude: polygon/tool options/keep faces together
pivot: vannak snap billentyűk, a curve spnap a c. move toolal mozgatsz egy pontot, és lenyomod a c-t közben, akkor a közeli curve-ön tudod mozgatni. elég nehéz használni, a vertex snap (v) gyakrabban sikerül:) grid snap x
particle system: ha a particle-jeid pontok vagy vonalak, akkor azt csak a maya hardware rendererjével tudod renderelni, de a cloud particle-t pedig csak maya software-el vagy MR-el. ha sw jel van a particle type neve mögött, akkor az megy MR-el.
művelettől függ, de általában esc (pl render, cloth simulation, polygon reduce satara)
a shelf elején van egy nyilacska lefelé, arra katt, és edit shelf vagy ilyesmi, nincs előttem a progi, nem tudom pontosan.
nursbel kapcsolatban Mayert kérdezd, de van egy olyan érzésem, hogy te azt úgy sohasem fogod attacholni. amúgy a kivágást a trim toollal kell csinálni.
scroll gomb álatalában a zoomolást csinálja, én nem használom.
a clustereket kijelölt cv-khez, vertexekhez is hozzá lehet adni, és paint cluster wight toolal meg állítani lehet a cluster befolyását az adott vertexre 0-1ig. elég jó kis cucc:) -
phoenix: először is, nyugodtan nyomjad a 'pitiáner ügyeidet', nekem is ilyen jellegű problémáim vannak, meg nem biztos, hogy a többiek, akik vágják a GI-t és az egyéb render-cuccokat, pengék modellezésben is. másodszor is, nézz gnomon videókat! hosszúak és nagyon kell figyelni, de érdemes! (ha jól tudsz angolul...)
most pedig csak gyorsan, amit tudok:
-tükrözés: erre jó a mirror geometry... hogy együtt tudd módosítani őket, arra biztos be kell állítani, hogy az egyik reference legyen, nem tudom, én úgy szoktam, hogy dupcicate-elem -1-es scale értékkel a megfelelő tengely mentén (vigyázni kell, hol a világ tengelye vagy a pivot, attól függ, melyik lesz a tükrözés középpontja!), mindez nem copy, hanem instance opcióval. that'll do the trick.
-extrude face: ha mindig közösen akarok extrudeolni őket, akkor polygons, tool options, keep faces together. ha extrude-onként akarod változtatni, akkor ugyanez az opció on-ra v off-ra állít a channel box megfelelő extrude node-ja alatt.
-pivot: objektum kiválaszt, insert-et nyomsz, majd a megjelenő három tengely mentén húzod. igazítás: a status line-ben bekapcsolod a snap to curve gombot, és középső gombot nyomva tartasz a curve-ön, így húzod, és ahhoz fog igazodni. ha nem érthető, próbáld ki, rá fogsz érezni.
-a megszakításra én is kíváncsi vagyok, bár a windózt ismerve erre nincs sok remény úgy, hogy túl is éli a process :)
-shelf: középső gomb nyomva tart bármilyen ikonra és húz.
-a scroll gomb alatt az egérgörgőt érted? az hatos mayában alapjáratban működik (de csak nézetekben, gördülő menükben nem), a korábbiakból asszem, kimaradt
-fillet körvonala: kiválasztod a megfelelő körvonalat (isoparmként), majd edit curves, duplicate surface curve (rögtön az első :)
a többit nem tudom... de látod, máris volt értelme írni :) egyébként tutorialok ezerrel és türelem!
-
phoenix:
1. Azt majában úgy hívják hogy far, és near clip plain. Ez arra való hogy a géped memóriája ne teljen meg pillanatok alatt a virtoális tárben fényávekre lévő geometriai adatokkal. Átállitása a perspektivikus kamera "atributte Editor"-jában történik (CTR+a) itt negkeresed hogy far meg near clip plain aztán átállítod.
2. Van egy olyan funkció hogy Duplicate ( hotbox/ edit/ duplicate optionbox) itt beállítod hogy -1 es duplikáció legyen azon a directionon (x,y,z) amejyoken tükrözni akarod, és átállítod a copit instandance vagy valami ilyesmire :) (nem megy minden fejből :)) és akkor accept. (fontos hogy a geometria forgástengeje (mejet insert lenyomása után tudsz helyezni) a tukrozni kívánt modell szélén negyen (snappeld rá vagy állítsd be numerikusan a pozíciót)
3. A funkciót amire szüséged van úgy hívják hogy "keep faces together" ez a hotbox/poly/legylsó menüpont :)/ keep faces together alatt található. Ha ezt bepipáltad akkor utána extrudálhatsz.
4. "c" lenyomása mellett.
5. Nem értem :)
6. Sehogy... kifagysz kiváve ha meghagysz egy kis szabad memóriát operálásra de ez már más és szerintem akkor is kifagysz :)
7. Van egy olyan a self ball oldalán hogy self editor.
8. Csak a render view ablakban müxik (legalábbis nálam) de nincs is ré szüség szal.
Remélem segítettem valamennyit. -
szjozsef én akármit csináltam maya 6.0-ban, a gi nem ment sosem.
Phoenix, megpróbálom sorrendben már amelyikre kapásból tudom a választ:)
-
Találtam most ilyeneket, jók ezek valamire?
- AnimaLogic MayaMan 1.2.10
- Biographic AI implant 1.81
- Hypermatter for Maya
- Illuminate Labs Turtle 1.0
- Okino Nugraf Rendering System 4.1.2
- Okino PolyTrans 4.1.2
- RoyalRender 4.5.04 -
Hát látod Youth, én konkrétan ezért nem merek témához kapcsolódó dolgokat írni a fórumra, mert ilyen global illumination, caustics, meg photon energy dolgok után hogy merjem felhozni az én pitiáner problémáiat?
Na de csak feldobok egy pár témát, mert egyik másik kezd már bosszantó lenni:
- Van valami olyasmi, hogy "camera view distance cut", legalábbis valahol így láttam, nemtudom Mayában hogy hívják. (A persp. view-ban csak egy bizonyos távolságon bell mutatja az objektumokat és a rácsot.) Ezt hol tudom kikapcsolni?
- Hogyan lehet szimmetrikusab modellezni? (Valahogy úgy, hogy miközben modellezem egy fej egyik felét, közben real-time-ban mutassa mellette a tükörképét.)
- Extrude face-nél hol lehet beállítani, hogy ha több face-t extrude-olok egyszerre, akkor azok együtt maradjanak?
- A pivot-ot hogy tudom a görbe végpontjához (vagy csak simán a görbéhez) igazítani?
- Ütköztetésnél miért van az, hogy az objektumok átesnek egymáson? (A mozgó object iránya megváltozik, de a statikus objektumon átesik.) Isoparmok sűrűségének növelésével ki tudtam küszöbölni a problémát, de honnan tudom, hogy mennyi szükséges?
- Particle system-et hogy lehet renderelésnél láthatóvá tenni? Fel kell valahogy textúrázni azt is?
- Hogyan lehet egy műveletet megszakítani, ha a gép nem bírja szuflával?
- Hogyan tudom a Shelf ikonjait átrendezni?
- Hogy tudom a fillet kötvonalát a felületből kivágni (,hogy aztán később attach-olni tudjam) ?
- Miért nem működik a scroll gomb a Mayában? (Vagy ha működik, akkor hol/mit kell átállítani?)
- A clusterekre van-e valami selection mask? (Illetve tudom, hogy van, de nem találom?)
Hát pillanatnyilag most ennyi lenne a problémám, előre is köszi a segítséget. -
Lekonel #7998 Flegos stand alone os v ray készülget ami mindenhez jo lesz majd:) -
szjozsef #7997 Szevasztok! Aki ismeri az mr dolgaot elég jól az segítsen már, mert elég szegényes az angol tudásom, Légyszi írjátok már le a Gi meg a cautics különfée és hozzá tartozó kapcsolóinak az értelmezését, igaz le tudnám fordítani de lehet nem értneém, Pl.Global Illum Accuracy - hogy ha ezt álítom mit csinál, szal. ilyenekre gondolok. Hátha vannak akik még tanulhatank belőle. Remélem nem nagy a kérésem. -
Udv!
Ez mi lenne konkretan?
http://vray.info/newsread.asp?ID=91 -
rakd fel, majd akinek kell leszedi. -
potyek #7994 nincs semmi, a jobb also negyedben van a kép 1/4 e, a többi tök fekete vmiért, van egy jo kis anim effekt plugin cuccom, ilyenet lehet csinálni vele maya ban : http://cg.uw.hu/uveges.mp4
ha kell vkinek felpakolom a villámvadászra -
Youth ne kíméld te Oryont:)) nem magadat fárasztod:) -
nincs körülötte piros keret?:) -
potyek #7991 Sziasztok
Ki találkozott már olyan maya hibával, hogy csak a kép 1/4 ét rendereli ki vmiért a mental ray , mitöl lehet ez? -
Igazad van, éncsak meg akartam kímélni a sok írástól :) -
szerintem viszont lehet részletesebb is, mert pl nekem semmi közöm nincs zbrushoz. Youth ne legyél önző:))) mindenkinek ki kell elégíteni az igényeit:) -
Nem kell priviben írni Oryonnak mehet ide nyugodtan, hogy ki mikor ér rá...
Köszi, várjuk a tutort, ne mkell ám sokat szórakozni vele csak a lépéseket, melyik gombal tudjuk kimenteni, a mapot ilyenek, Köszi nagyon! -
Lekonel #7987 Plummer is nagyon jó...és hogy alap renderrel nyomták, .... -
Lekonel #7986 Ha pénteken lett volna......
-
----Találkozó----
Augusztus 19.-én (csütörtök) a Western Pub-ban 18:00-tól lesz (100%)!!! -
lehet, de nehéz ps-ben belőni a magasságokat :P
Itt meg realtime látod :PPPPP
De való igaz kell még egy kis idő...
Bár néha jól jöhet a displacement, de még nem kell eröltetni! -
Utolsó offtopic: a privátok azért mentek, hogy méltassatok válaszolni!!! :) -
Ha tudsz várni egy kicsit, akkor megcsinálom a teljes leírást, mert Peet-nek megigértem...
Meg másoknak is jól jöhet... :) -
Hehe, aranyos nagyon, bár szúrja a szemem az alacsony polyszám :))))
Kíváló Textúrával simán feletetheted!!! :P -
Peet: Deko szépen haladsz, de nem igen tudjuk, hogy ez konkrétan hova is készül. Penatesz említette, hogy valakinek dolgozol most, mondasz erről néhány szót a közönségednek?:) Youth, a ps-es festegetés nem gyorsabb, mint szenvedni zbrushban, mire minden változtatást leszámol a gép? Nekem Oryon múltkor mintha azt mondta volna, hogy jobban megéri ps-t használni, bár nagyon szép és nagyon jó a zbrush. Számomra kicsit olyan szaga van ennek, mint a fényszimuláció, az is nagyon szép dolog, cska még nem jött el az ideje. -
Oryon!
Neked sikerült annak idején a Maya > Zbrush > Displacement > Maya kombináció.
Na én addig jutottam el hogy Maya > Zbrush SubD-be nyomom a testet aztán tudod sculpt-toolal vagy hogy híják festek rá mintázatot de meg vagyok lőve mert nem tudom ezt a festést kimenteni képként hogy aztán mayaban rá tudjam rakni a testre mint Displacement.
Előre is köszi! -
Johny: 6.01
Plumbernek megleltem a linkjét is közben:
http://www.antropus.com/senzaazione/videos/plumber640x480.rar -
Bocsesz! Melyik a legujabb verziója a proginak? -
Mavis in the park nagyon ott van 
De ha már arckifejezéseknél tartunk: az Antropus féle "Plumber's dream"-et láttátok már? -
Deko, a füléről néhány munkafázist tudsz mutatni? -
Ő lesz a kiccsávó? :)
Nem is kérdeztem mekkora környezetet kell hozzá csinálnod? -
Lekonel #7973 ÓÓÓ itt az uj képem:DD
Paintel készült kevesebb mint 22 mp alatt és haonlit az igazi aláírásomra:DDD
-
ahogy ígértem, egy kis fórumszínesítés. Az elmúlt 4 órám termése:
-
oh nagyon jó köszönöm szépen! -
Persze meg lesz az ftp ott virít majd... -
Youth, az majd engem is érdekelne alkalom adtán, van rá mód, hogy majd felkerüljön a szerverre?
Amúgy Penatesztől jelentkezem, nekiállunk poly modeling lecture 2-nek:) -
Hehe nagyon jó!!!