1055
Bethesda új open world játéka
-
#648 "Más "normálisabb" játéknál meg van oldva, hogy ne szemetelje tele a háttértárolót"
A játék fixen 3 autosave, 1 quicksave és 1 exitsave fájlt tárol. Minden további a felhasználó manuális mentése. Nem kell 400 mentés. Csináljatok 4-5-öt, vagy 10-et ahogy tetszik és rotálva mentsetek rá a legrégebbire. -
Norbertboy #648 Valószínűleg így van, csak ezt nem írják sehol sem.
Azért írtam meg a megoldást hátha valaki hasonlóan jár. -
#647 Én ennek utána néznék, mert szerintem méret limit van a fiókra.
Amúgy érdekes, hogy ezt még senki nem vetette a szemükre. Más "normálisabb" játéknál meg van oldva, hogy ne szemetelje tele a háttértárolót, így csak pár automatikus mentés készül és mindig felülíródik a régebbi.
Sőt, olyan is van, hogy a manuális mentések száma és helye is meg van határozva, így abból sem készíthetsz akármennyit.
István múltkor 400 mentést törölt. Az azért elég durva. -
Norbertboy #645 Közben meglett a megoldás. Töröltem a régebbi mentéseket és most már működik. Úgy látszik van mentési limit. :) -
#645 Az nagyon hasznos.
Épp nemrég futottam bele, hogy a műhely felülre került és a létra miatt eltűnt egy asztal. -
Norbertboy #644 Nekem elromlott a steam felfő szinkronizálás , otthon pc-én játszom a cégnél Deck-en. Tegnap este óta semelyik irányba nem működik a szinkronizálás. Hiába mentek bármelyik eszközön a másikon nem látszik.
Más tapasztalt ilyent? -
Jóózsf István #643 Ez hasznos lehet, ha hajóépítésre adjátok a fejeteket. Fegyvertárakat hasonlítja össze úgy, hogy még azt is nézi mi vész el, ha ablakot tesztek rá. -
nibron #642 Nekem be-quiet házam van, ott is vannak ajtócskák. Az más, de anno megmértem a légáramot nyitott ill. csukott állapotban. Ugyanannyi volt. Csak csendesebb. Viszont vannak macskáim, úgyhogy az ajtók zárva maradnak a macskaszőr miatt.
Most már SATA3-as meghajtót is nehezen találni. Különben meg inkább egy pcie-s mint sata. A pcie-nél az északi hídról megy, míg a sata a déliről, plusz a sata controller. Pár éve teszteltem egy sata 1300-ast, de nem tom ki volt az, meg azt sem, hogy írásban is tudott-e annyit vagy csak olvasásban. Jelenleg m2-es 7000/7000-esből van kettő, tesztelésből maradt rám. Akkor kaptam amikor megjelent, nem akartam elhinni, hogy írásban is viszi ami rá van írva. A tesztek szerint igen, de eddig még nem találtam olyan alkalmazást ami ki is tudja használni. Az MSFS-el volt a legtöbbet tesztelve, ott a maximum olvasás nem haladta meg a 3500-at. Ergo maga az alkalmazás nem tudja olyan gyorsan olvasni mint amit a meghajtó engedne. Nem mondom, kicsit meglepődtem. Ha letöltök egy nagyobb fájlt és a letöltés súrolja az 1Gbitet, az igazán érdekes, mert a meghajtó kábé 10-15%-on van (amikor ténylegesen ír), míg a CPU legalább 45%-on. -
#641 Fractal eleje nálam mindig nyitva mikor játszom, az alap. -
#640 Na, 50-55 óra nettó játékidő után elértem a main quest végére. 40. szinten vagyok, nem rohantam, de nem is álltam le gombát szedni minden bolygón. Amit megcsináltam:
- 3 faction quest a négy nagyból
- pár érdekes side quest
- a legtöbb templom
- egy darab romance és kettő karakter companion küldetését (a többivel alig beszéltem)
- piloting maxon, legnagyobb hajót megvettem
Amit teljesen kihagytam:
- hajóépítés
- outpost építés
- crafting úgy általában, skillt se tettem rá, majd a második végigjátszásnál
- a többi companion questet
- kimaxolni az összes templomot
- side questek többsége
- saját lakás berendezése
- procgen questek lényegében teljesen
A játék nekem,modok nélkül egy 8/10. Az egyik legjobb bethesda játék, amivel játszottam. Az oblivion vagy a fallout 3, de még megjelenéskor a fallout 4 sem volt 8/10 közelében sem nálam. A morrowind szintjét nem éri el nyilván, de azt semmi sem éri el nálam. A Skyrimét viszont megüti. Lényegében végig skyrim-fallout 4 in space érzésem volt játék közben. Itt érződik a legjobban az előző játékok hatása a BGS legutóbbi játékai közül. Az oblivion után a fallout 3, dea még a skyrim is teljesen másnak érződött, mint a fallout 4 után a starfield.
A performance oké volt, nyilván fsr-ral meg kis setting állítgatással (DF tanácsait megfogadva) a 60+ fps megvolt a játék 99%-ában. Ahol aláment az Akila meg New Atlantis, de ott se volt vészes 45-55 fps között játszható volt. Ráadásul ezek ugye városok, ahol általában nincs annyi akció, csak shopping meg questek (i7 7700k, 2080 ti, 3440x1440). -
#639 80-84 között van, akkor az még nem para ha jól értelmezem, de érdemes pasztáztatni jobb cuccal mint ami gyárilag lehet alatta. -
#638 Palit 4080 GameRock a kártya.
Fractal Design Define 7 a gépház. Ha kinyitom az elejét, akkor sokkal több levegőt tud beszívni, mint, ha csukva van és oldalt csak két csíkon haladna befele. Ez így teljesen jól működik. Eleve így lett kitalálva. Nem kell ide szobai venti.
Mutass légyszi egy olyan Sata3-as SSD-at, ami 550 fölött képes írni/olvasni!
Én még olyat nem láttam. Legalább is sata csatlakozóval szereltet. M.2-vel szerelttel meg nem foglalkozom, mert akkor már nvme-t teszek bele. -
nibron #637 Nincs rajta semmi. Nem tubus, hanem fecsi. Nálunk csak az IT-s fiúk használnak a céges gépeinkhez, ott is ritkán mert kész gépeket veszünk. Legutoljára nyáron kellett külön gépet összeraknunk. Az MSFS-t vittük ki családi napra egy 737-es cockpit-el. Ahhoz kellett 2. Amit mi alkotunk ott tilos ez a technika. Úgyhogy ha kell lemegyek hozzájuk és kuncsorgok kicsit. Amúgy biztos tudják mi az, én nem tudom.
Milyen kártyád van, hogy nem engedi 70 fok fölé? Az még simán üzemi hőmérséklet.
Általában ha kinyitod a gépházat, rontasz a keringetésen ezáltal a hűtés hatásfokán. Természetesen csak akkor ha egyébként a hűtés rendesen meg lett csinálva. Bár ha a nyitott gépházra beállítasz egy szobai ventit, az már más tészta:). Azért az alkatrészek elég jól bírják a meleget. Mostanság ha sima commercial besorolású alkatrészeket vizsgálunk be, simán viszik -20-115 fok között. Pedig csak 0-70 között kellene. Nagyon nem szeretem a felületszerelést, de azt el kell ismerni, hogy az smd alkatrészek általában sokkal jobban bírják a túlterhelést.
Szerintem elég karcsú az 550-es SSD, tekintve a játék méretét. A SATA3 tud többet is, ez a meghajtód korlátja.
De az a feketeség a töltőképernyő után valszeg nem ezért van. A követő addig tekereg míg a betöltési folyamat véget nem ér. De ekkor még nincs megjeleníthető kép illetve interakció. Amíg az el nem készül addig van a feketeség (míg a memóriában fel nem épül a világ). Mindenkinél. Nagyon egyszerűen kipróbálhatod. Figyelni kell az olvasást a háttértáron. Annak amikor vége van, akkor jön a feketeség a megjelenésig. Namost ha ez igaz, akkor egy egyszerűbb hajóba gyorsabb lesz a belépés, mint egy összetettbe. Egymás után többször kipróbálni, hogy a modellek már a cache-ből jöjjenek. Ez lenne a tippem. Gyanítom, hogy ez az egyik oka annak, hogy eléggé szétdarabolták a játékteret. pszeudo openworld:). -
#636 Gondolom a tubuson van egy szám, az alapján meg kell tudnod nézni a rendszerben az adatlapját.
Mondanám, hogy normális cégeknél így menne, de a mi cégünket nem nevezném annak. Ennek ellenére mégis ott vannak az adatlapok. Többnyire...
Ha valakinek nincs kedve kenegetni, akkor akár a Thermal Grizzly KryoSheet Wärmeleitpad verziót is használhatja. Csak rá kell rakni (adott esetben méretre vágni), nem szárad ki. Nekem a procin már ilyen van. Mondjuk ennek az árából sok minőségi paszta kijön. De nem szeretek kenegetni. Nekem megérte. A hűtés olyan lett, mint mikor először megkentem a procit. Másodszorra pl. nem sikerült olyan jól megkenni és pár fokkal melegebb is volt.
Ma nézegettem a melegedést és meglepően tapasztaltam, hogy 90 fok is volt a proci. Viszont érdekes módon egyik mag sem volt ilyen meleg. A teljesítmény felvétel meg majd 140W volt. A gigabyte gyárilag túlhúzta nekem :( Megint.
Azt tudom, hogy, ha a proci eléri a 105 fokot, akkor lekapcsol a gép.
GPU esetén 70 fok fölé nem engedi a firmware. Mármint próbálja alatta tartani, ami jelenleg még sikerül neki. Eme játék alatt láttam már 2000 fölött is pörögni a ventiket a kártyán. Szerintem eddig ilyen nem volt.
Lehet, hogy érdemes lenne kinyitnom a gépház elejét, ha ezzel játszok.
Még egy apróság. Nem tudom hányan játszanak Sata3 SSD-ről és hányan gyorsabb nvme SSD-ről. De felmerült a kérdés bennem, hogy a Sata3 SSD lehet, hogy lassú ehhez a játékhoz?
A virágbolti verziót egy nvme SSD-re tette, ami úgy 5-6x gyorsabb, mint a Sata3 550MB/s SSD-m (amin a rendszer is van). A töltőképernyőknél a kép beadása előtt szinte mindig van egy sötét, észrevehetően hosszú átmenet, mióta a Sata3 SSD-n van a steam-es játék.
Más is lát ilyen jelenséget? -
#635 Köszi!
Látod, a skillre nem is gondoltam. Meg kell szoknom ezt a rendszert. Nem győzöm gyűjtögetni a pontokat.
Bár olvastam, hogy a terminálon keresztül aktiválhatóak is. Csak akkor meg hova a kihívás?! :)) -
nibron #634 Kolléga jól írta. Nem igazán szeretem ha 85 fölé megy.
Gyárilag általában a mai chipeknél a 90 fok a max. ajánlott. Úgy hogy ha eléri akkor általában már be kell avatkozni.
100-105 fok környékén már a chip hővédelme fog megszólalni. Ekkor ált. azt tapasztalod, hogy elszáll a játék. Vagy lefagy ha kissé buta, vagy intelligensen befelyezi a futást. Általában ilyenkor a hibaüzi az, hogy nem válaszolt a driver.
Tessék olyan pasztát használni, amit csak 1szer kell felhordani, és nem szárad ki. Nem tudok pontos márkát mondani, mert a cégtől "lopom" és nincs a fecsin felirat, de fehérnek kell lennie. Nem szabad érezni a szemcséket, jó zsírosnak kell lennie. Mind2 felületre vékonyan felhordani, és lehetőleg elcsúszás nélkül összepasszintani. A felületeket előtte alkohollal szép tisztára. Ha van rajta olyan mocsok amit nem old le az alkohol, akkor sebbenzin, és utána alkohol. A lényeg, hogy felhordás előtt "alkohol tiszta" legyen.
Tesztelni egyébként nem játékkal szokás, hanem stressztesztel. Terhelés közben nem az aktuális hőt mutatja, hanem egy előreszámolt értéket. Amikor leállítod a tesztet, a következő másodpercben kapod meg a tényleges értéket. CPU szintén ez a kategória.
Közben eszembe jutott, hogy régebben a KingMax fehér 3 és 5g-os fecsijét használtuk. A gépek teljes időtartama alatt jól szolgáltak. -
nibron #633 Volt, és valszeg jól érzed, mert nekem is ez az érzésem. -
#632 Space egyszer ugrás, mégegyszer jetpack. De skill kell hozzá. -
#631 Volt frissítés?
Meg is fordult a fejemben, hogy utánanézek, mert ma bugosabb volt a játék, mint korábban.
A jetpack boost-ját hogy lehet használni?
A billentyűzet kiosztásnál nem találtam rá gombot és ötletem sincs. -
Jóózsf István #630 NAMAJHA lesz hozzá humorom, akkor kipróbálom. Kedd óta nem ment a játék. Még a frissítést sem próbáltam ki.
De most meg a hófutó bétáját nulláztam le, így valószínűleg ezt "kell" folytatnom. -
#629 Alapvetően típusa, generációja válogatja, de 80-85 fok alatt alapvetően nincs gáz, bírja.
Egyébként ha rákeresel a kártyádra és "temperature limit"-re, akkor megtalálod, hogy az adott típusnak mi a gyárilag ajánlott max hőmérséklet. -
#628 Egy kis kérdés, látom te kened vágod a dolgokat. Max GPU terhelésnél hány fokos lehet max a GPU HotSpot?
Illetve mi az az érték aminél már agyaljak azon hogy újra legyen pasztázva ?
Utoljára szerkesztette: kill3r21, 2023.09.17. 10:39:06 -
nibron #627 Pista bá, nem kell screenshot. A Starfield-ben beállítod a "Magas" definíciót, és ennyi. Magában a játékban nem igazán tudsz állítani jól érzékelhető módon az árnyékokon kívül. Hiába teszed bármire a fényeket, kábé ugyanazt kapod. Magas beállításban az árnyékok elfogadhatóak, a fények meg szerintem jobbak, mint ultrán. Fogyasztás szempontjából a gépemen elég nagy a "Magas" ill. az "Ultra" árnyékbeállítások közötti különbség. Magas vs. Közepes beállítást nem teszteltem.
A másik kérdés, hogy mennyire engedjük meg a játéknak, hogy szétgyilkolja a gépet (no+ a villanyszámla). Ezt úgy oldottam meg, hogy az nVidia inspector profiljában, beállítottam a vsync-et 1/2-re, vagy 1/3-ra. Ha a monitor képfrissítési frekije 144Hz, akkor ugye 72, ill. 48 lesz az fps. 48 képkockával is remekül játszható a játék, szép folyamatos. Ekkor a legalacsonyabb a gép fogyasztása és még a lagok is eltűnnek.
Ezenkívül, mivel nVidia kártyám van, a dinamikus felbontás arányát feltoltam 80%-ra (70% a Magas és 75% az Ultra), kapjunk már egy picivel szebb képet.
Az élsimítást is feltoltam 80%-ra. Ez eltüntette a tipikus villódzást. A Film Grain-t pedig levettem 20%-ra, lehetőleg ne homályosítson el semmit, mert rohadt fárasztó a szemnek.
A fogyasztást nem szoftverrel nézem, mert az a terhelés és melegedés függvényében csalóka, hanem egy adatrögzítős fogyasztásmérőbe van dugva a gép. Tehát a hálózatból felvett villamos teljesítményt mérem amiben benne van pl. a tápegység hatásfoka is. Számolja az átlagot, rögzíti a másodpercenkénti csúcsértéket. -
nibron #626 Gondolkozzunk kicsit logikusan (mint programozó).
Ha a Starfield nem használja, akkor te bármit "force"-olsz az nVidia beállításoknál, akkor sem fogja ugye? Mert ahhoz magába a Starfield-be kellene belenyúlnod. Ezzel szemben magában az nVidia beállításokban, a bios-ban meg a kártya firmware-ben kellene maszatolni. Ez már az interface másik oldala.
Te is tudod, hogy nem közvetlenül rajzolunk, hanem a megfelelő (többnyire) api függvényeken keresztül megkérjük a wiindows-t, hogy rajzolja meg nekünk. Az pedig a drivereken keresztül elintézi nekünk. Így tudjuk elérni azt, hogy bármelyik PC-n ugyanazt kapjuk. Ennél a funkciónál ugyanaz a helyzet, inicializálni kell az alkalmazásból, és ehhez a fícsörhöz tartozó függvényeket kell hívogatnod. Ha nem teszed "force"-olhatod akármerre. Csak "megnyitás" után lehet a GPU memóriához "közvetlenül" hozzáférni. Azért csak "közvetlenül", mert ezt is csak függvényeken keresztül lehet, Tehát nem arról van szó, hogy pl. egy közvetlen MOV utasítással át lehet másolni területeket. Inkább olyan mintha a GPU memóriát DMA-znánk. Namost ha így nézzük ez már az X-edik megoldás a másolásra, viszont ez a legújabb és egyelőre a leggyorsabb is. Az 1 évnél nem régebbi gépeknél (az összes érintett elem), már semmit sem kell mókolni, mert ez már eleve megoldott. A régebbi gépeknél előfordulhat, hogy van rá megoldás, de ehhez bios-t vagy firmware-t kell cserélni. Ha a GPU drivere nem tudja megnyitni ezt a csatornát, akkor is működik ez a funkció, csak nem közvetlen oldja meg a címzéseket, hanem használja valamelyik régebbi fícsört.
Tehát a gépnek tudnia kell kezelni a közvetlen elérést a drivereken keresztül (ezt kell maszatolni ha nincs meg), az nVidia profil csak egy beállítás semmi több. Viszont az alkalmazásból kell inicializálni, majd használni az ide vonatkozó függvényeket. Ezek majd gondoskodnak magának az átvitelnek az elvégzéséről, függetlenül attól, hogy a géped támogatja-e vagy sem. A közeljövőben megjelenő játékok ugyanígy fogják használni. Szépen lassan mindenki áttér erre a módszerre, míg nem lesz egy újabb/okosabb...
Ezt a megoldást mi is használjuk csak nem grafikai megoldáshoz, hanem nagy mennyiségű adat feldolgozásához. -
Jóózsf István #624 Lőhetnél egy képet a video beállításaidról. Vagy akár egy rövid dejót is. Én is 4K-ban játszom. Nagyon szélsőségesek a kockaszámok (30-tól 70-ig)
Viszont nálem rendre 700 teteje, de már regisztrált 809 Wattot is a HWInfo. (PSU power IN)
Ezt a játékot nem megvenni volt drága, hanem "fenntartani!" :-)
Utoljára szerkesztette: Jóózsf István, 2023.09.17. 04:15:19 -
#623 Nem az a kérdés, hogy automatikus-e, hanem hogy a játék használja-e. Starfield nem használja (ezt sem), ezért kell force-olni. ReBar 3-5fps-t ad, DLSS mod meg ~10-et. A kettővel együtt már lehet karcolni a 60fps-t a leghúzósabb helyeken is 1440p-ben egy 3080-al. (szégyen ez a játék..)
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2023.09.17. 03:01:15 -
nibron #622 amit írtam az 60fps-re vonatkozott. Levettem a monitor képfrissítését 60Hz-re és vsync on. a felbontás pedig 3440x1440 volt.
most, hogy visszább vettem a fényeket és az árnyékot, most 4K-al 144/2 vsync-el (inspectorral állítva), sokkal jobb. Nincs lag, és nem tekernek annyira a ventik a videókártyán. A fogyasztásmérő adatrögzítője eddig csúcsban 680W-ot rögzített az egész gépre. Átlagban 475W-ot ír. És még a játék is jobban néz ki. Az űrnek űr kinézete van. Még az élsimítással kellene vmit kezdenem az inspectorban. -
#621 én ezért korlátozom 60-ra azt fps-t, így talán nem eszik annyit a 3090ti -
nibron #620 nahát ez az. Talán ezzel lehet akkor abból az 57.5-ből 60-at csinálni.:) Biztos azon a pár bögrén meg az árnyékán múlik.
Viszont a fények és árnyékok visszavétele elég sokat hoz. A 70 fps meg sem reccen a gépemen (144Hz half vsync). A fények egyértelműen szebbek, az árnyékok meg olyanok amilyenek. De még mindig vakít egyes helyeken. Pl. a Stroud orvosi kabinban. Kár, hogy a gammát nem lehet a játékon belül állítani, azzal lehetne kissé javítani. nVidiások az inspectorral még javíthatnak rajta, de az már macerásabb. A fogyasztást is sikerült 600W alá terelni, az átlag kb. 450W körül. Ez a távoli homályosítás is egy baromság. Hiába fókuszálok rá attól még homályos. Biztosan nagyon egészséges a szemnek, monitoron az ilyen dolgok életképtelenek. Most kereshetem meg, hogy hogyan hatástalanítsam. Azért 4K-ban lassan elérem egy jobb iphone-os játék szintjét a grafikában. A dinamikus felbontás is szarul van megcsinálva, viszont ha kikapcsolom, rosszabb lesz az élsimítás. -
Norbertboy #619 Ez egy hasznod mod, pár fps-t lehet vele nyerni. -
nibron #618 Az újabb (vagy inkább a legújabb) gépeken ez a menet már automatikus. Tehát pl. nálam a Starfield már eleve így fut a kezdetektől. Ha jól tudom már ki sem lehet kapcsolni a bios-os részeket. Csak a profilerrel lehet letiltani. De alapból ott is be van állítva.
Az RTX3000-es részt nem is igazán értettem. A 3070-3090 tudom, hogy tartalmazza alapból, nem kell firmware-t frissíteni. Lehet, hogy a legelején volt olyan amiben nem volt a közvetlen elérés támogatva? Ami azért érdekes, mert az RTX2000-es sorozatban vezették be. A belépő szintű 3050 és 3060-as kártyáknál nem tudom, olyanokat sosem használok. Ott a memória mérete miatt lehet, hogy szükségtelen ez a "funkció".
Amire viszont oda kell figyelni: létezik az nVidia Inspector, és az nVidia Profile Inspector. A két szoftver nem ugyanaz. Tehát amivel próbálkozni kell az az "nVidia Profile Inspector", és abból is a 2.0.0.0 vagy magasabb verzió. Csak onnan indulnak a legújabb ficsörök. Letöltése az "nvidiaprofileinspector.com" oldalról ildomos. -
nibron #617 Nem fog a PC-s platform a háttérbe szorulni. Erről a befektetők elég határozattan tesznek. Amit említettél az max. egy rémálom mittomén kitől, de egy alapvetően működésképtelen üzleti modell.
Amúgy a Bethesda javasolta a gépfejlesztést. Alapvetően pc-kről volt szó nem konzolokról. Fejlesztenéd az általam említett gépet? Mire és mennyiért? Erről írtam.
Viszont ha ez a gép is akad, mi a garancia, hogy a fejlettebb nem fog?
Ez a hsz. a #612-re válasz, nem a #608-ra. Gratula SG.
Utoljára szerkesztette: nibron, 2023.09.16. 11:56:40 -
nibron #616 Hány éves vagy, hogy hiszel még a csodákban?:D
Ezt a krumplis megoldást már jó pár helyen és különböző formákban láttam. Csak éppen nem hiszem el, azonkívül elég buta aki bedől neki. Találd ki, hogy miért?:) Nem hiszem el, hogy embereket ennyire könnyű becsapni. Ez inkább csak egy jól megtervezett hype, semmi köze a játékhoz. Talán a reklám kifejezés illik rá a legjobban (talán media hack). És valóban csak annyira valós és hasznos mint a tévében a reklámok:). Viszont ezek szerint működik. Csak nem biztos, hogy hasznos.
Sokkal jobban örülnék, ha a játékból ragadnának ki valós részleteket. Amúgy pedig igenis középszerű, pont a fényeket és árnyékolásokat vesszük vissza elsőnek. Ráadásul a fények még csak nem is funkcionálnak jól, a szemnek és az agynak is jobb ha ezeket kivesszük. Az egyik grafikusunk nagy űrbuzi, és rettentően ki van akadva amiért így elcseszték a grafikáját az egész játéknak. Mert szerinte űrben játszódó játékot csinálni a legkönnyebb, azért hogy ez így el legyen bszva, komolyan meg kellett dolgozni.
Másrészről amit írsz mint optimalizációs megoldás, az egyáltalán nem vonatkozik a grafikára. Az a háttérszimuláció hatásköre, semmilyen vonzata nincs a GPU működésére. Pusztán csak CPU és memória. Az meg egyelőre elég, legalábbis nem az a szűk keresztmetszet. Amikor alszol és azon a fekete képernyőn visszaszámol, akkor a háttérben felpörgeti a szimulációt (más kérdés, hogy minek). A CPU talán ekkor van a legjobban megterhelve (az i9 ekkor veszi fel az eddigi legnagyobb mért teljesítményt), és láthatóan jól teljesít. Tehát Pistike ettől egyáltalán nem lesz boldogabb, mert semmi sem változik.
Halkan jegyzem meg, hogy amikor procedurális generálással készül el valami, ott nem kell semmit sem regisztrálni/tárolni, mert a procgen-nek pont ez az alapvető feladata. Az Elite-ben sincs az összes objektum tárolva (400mrd csillagrendszert hogyan is lehetne), ott is a procgen számolja ki. Csakúgy mint az NMS 16 trillió bolygóját. Itt egyedül az inventory tartalma kerül folyamatos tárolásra/feldolgozásra, de ha azt mondom, hogy ez max. 1000 elem, akkor már erősen túláraztam. Ennyi elem kezelgetése pedig nulla idő. Magyarán az összes között nem kimutatható.
Az 1 dolog, hogy ki kinek a tulajdonosa és, hogy azok milyen technológiákat használnak, támogatnak. A piacot hál isten nem a kínálat hanem az igény határozza meg. A játék fejlesztőinek így is, úgy is meg kell oldaniuk a piaci igényt. Csak így utólag jóval nehezebb és költségesebb lesz. Na és ezért kretének de nagyon, ugyanis ez egy igen könnyen előre látható következmény. Plusz még azért is balfékek, mert a támogatási szerződés bevétellel jár a fejlesztőnek. Most a befektetők hatalmas tapsvihara közepette csinálhatják meg saját keretből. Bár valamennyire az eladott példányszámok valamennyire kárpótolják őket. Most. Viszont amikor majd meg kell finanszírozni a fejlesztést, már hol lesz ez a pénz? Ráadásul azt az időt amire fejlesztőt kell biztosítani nagyon nehéz előteremteni (saját tapasztalat).
Az AMD egyébként is elég furcsán tud viselkedni. A cégemnek alapvetően adatlap hamisítás miatt, kimutathatóan ~790m Ft kárt okoztak. Plusz a nem kimutatható anyagi és a hitelrontás miatti erkölcsi kár. A bírósági pert meg is nyertük, visszakaptunk közel 700 millát. Plusz kötelezték az AMD-t az adatlapok kijavítására. Utóbbi nem történt meg, így második alkalommal is bepereltük őket. Lett belőle ~200 milla. És még mindig hibásak az adatlapok. Valszeg lesz újabb per:). Az már senkit sem érdekel rajtunk, illetve a velünk kapcsolatban álló cégeken kívül, hogy az összes AMD termék feketelistán van. Tehát azokban a modulokban amiket tervezünk vagy "társ cégek" terveznek, egyáltalán nincs és nem is lehet AMD termék. Természetesen amikor ezek gyártásba kerülnek, akkor sem lesznek, mert szerződéssel tiltjuk meg pl. a helyettesítést. De időnként a laborunk bevizsgál néhány AMD terméket, hogy mennyiben felelnek meg az adatlapokon közölt paramétereknek. És az AMD kínálatában nem igazán találunk "kifogástalan" terméket. Csak összehasonlításképpen az Intel esetében még sosem találtunk ily módon hibás alkatrészt. Az ST esetében igen, de azonnal ajánlottak másik típust. És ez elmondható majdnem az összes alkatrész gyártóról (gyártónkról). Ma már olyan szinten tudunk chipeket készíteni, hogy inkább túlteljesítik az adatlapokon közölt adatokat. És ez a történet 2000 környékén kezdődött. Tehát az AMD több mint 20 éve bizonyíthatóan, tudatosan követ el adatlap hamisításokat. -
#615 Van rá megoldás.No more junk.
Utoljára szerkesztette: L OuiSe, 2023.09.16. 10:13:51 -
Probatbicol #614 Nem középszerű az a grafika
https://youtu.be/PfomRbqQ07g
Nagyon durva ahogy a rengeteg objektum reagál az NPC mozgására.
Úgy kellett volna optimalizálni, hogy akinek gyengébb gépe van, annak kevesebb legyen a loot, akkor kevesebb objektumot kell adminisztrálni és Pistikének meg lett volna az 57,5 FPS helyett a 60, boldog lett volna :) -
#613 MS megvette Bethesdát, a konzolokban meg AMD gpu-k vannak. De van ígéret DLSS-re és egyéb NVIDIA-optimalizációra is. -
SaGa #612 Nem hülyék, A Bethesda Microsoft tulajdon. Az elsődleges célplatform az XBOX series S/X. Abban AMD rendszer van. Miért kötöttek volna támogatási szerződést az Intellel vagy az Nvidiával?
XBOX-on még a kisebb teljesítményű Series S-en is tökéletesen fut, bár sok óra játék után van akinél elkezd akadozni. Vagyis emiatt nem kell milliókat költeni gép bővítésre, elég egy százast egy XBOX S-re. És fel kell rá készülni, hogy a MS által felvásárolt cégek játékainál is ez lesz az elsődleges platform, erre lesz optimalizálva, a PC a háttérbe szorul. -
nibron #611 Most már értem, hogy miért ilyen középszerű a grafika ezzel a játékkal. Nekem vhogy kimaradt, hogy az AMD-el kötöttek támogatási szerződést, ezek a nagyon hülyék. Meg is lett az eredménye: i9 5.5GHz, 64GB DDR5 RAM, gamer alaplap és RTX3090Ti mellett általánosságban 800W körül van a fogyasztás. New Atlantis-ban felszökik 1000W fölé, és az fps is beesik időnként 60 alá. És a Bethesda szerint ez optimális, csak gépet kellene fejleszteni:D. Jó, rendben van fejleszthetünk, mert van hová. Na de ki az az idióta, aki alsó hangon 1,5millió Ft-ért halandó lenne, pl. egy ilyen géphez hozzányúlni. Utána pedig ott a villanyszámla. És a játékban nincsenek benne a ma már alapból elvárható technológiák. Szóval elég nagy kreténség kell egy ilyen megugrásához. -
nibron #610 Lehet azon szomorkodni, hogy üres. Ebben a játékban csak a hülye IQ0-ák teszik ezt, mivel szinte mindenütt 1 km-en belül van valami. Sőt általánosságban több valami. Ezzel kapcsolatban pont ez miatt húzom kicsit a szám, mert így nem kell keresni semmit. Bárhol leszállok egy planétán 1.5km-en belül van minden. Sajnos ez egyúttal feleslegessé is teszi az outpost építését, mert minek? Bányászkodni elég csak annyit amit kézzel meg lehet ejteni. Sőt ha eléred a 4.kitűzőt, bármit lézerezel, kapsz mellé extra (többnyire ritka) juttatást. Pl. több antimont össze lehet szedni így, mint amennyi kell.
Szóval pont, hogy tele van az űr, ennél jobban már nem is lehetne. Van temérdek bázis és nyersanyag is mindenütt. Még a legextrémebb planétákon is könnyen megtalálod amit keresel. És egyetlen feltétele van csak, hogy megtaláld: be kell kapcsolni a szkennert.
Pl. az Elite-ben sokkal jobban meg kell küzdeni, hogy amire szükséged van, az meglegyen. Mert ott a ritkaságok tényleg azok. Sokszor kilométereket kell kocsikázni ahhoz, hogy találj valamit. -
#608 Vicces nézni, ahogy emberek szomorkodnak azon, hogy az űr ... izé, üres. :) Igen, a legtöbb bolygó üres lesz, hála Istennek. Mert az űr üres és ez így is van jól. Van a játékban egy rakás kézzel generált tartalom, legalább annyi, mint Skyrimben volt, ha nem több. Plusz egy csomó procgen extra. Az "üres" bolygók a háttér, ami a realitást erősíti. Ez olyan, mint a régi Fallout 1-2-ben volt a térkép, ahol hetekig vándoroltál és semmit sem találtál és ez így volt jól, mert a wasteland azért wasteland mert üres. Egyik legnagyobb kritika a Fallout 3-ban az volt, hogy a Capital Wasteland az minden volt, csak wasteland nem. 10-20 méteres távolságban voltak encounterek, települések stb.