2480
Microsoft Flight Simulator 2020
-
bunny #1920 > A "mélyen tisztelt" elektr.művek újabban szereti magasan tartani a feszt.
Ez nem inkább a napelem inverterek miatt van? Mármint, hogy azok tolják fel, hogy fel tudjanak tölteni a hálózatra. -
#1919 Hát azért egy 1000W-os Chieftecet nem cserélnék el még egy 2000-es Vargáné tápra sem! :-))) (Bár kétlem, hogy akár csak 250W felettiek is léteztek volna abból a "csodából"!:-)) A NET tesztet, amit ajánlasz, ki fogom próbálni - bár kissé szkeptikus vagyok, mivel olyat már csináltam, hogy egyidejűleg monitoroztam a hálózati forgalmat és a GPU kihasználtságot, de semmi összefüggést nem láttam a kettő közt. De egy próbát mindenképp megér. Az erősáramú hálózatot már jó párszor mértem, (anno elég sok labortápot készítettem) 228 és 230V közt volt minden esetben - de ettől persze még bármikor lehetett kiugrás, amikor éppen nem mértem. Összedobok majd egy figyelő / naplózó rendszert, ami mondjuk egy héten keresztül rögzíti a min/max értéket..., valamint egy ilyen "dadogós" időszak alatt szkóppal ránézek a 230-ra is, hátha valami extra tüsiket is kapok ajándékba az ELMŰ-től! :-) (Bár azokat egy jó tápnak alapból maximálisan tolerálnia kellene)
Köszönöm a tanácsaid és ötleteid!
U.i: A jelenlegi rendszer SSD helyére a jövő héten berakok egy Samsung SSD 980-ast és arra installálok egy szűz windowst és az MSFS-t - hátha... (Már tényleg kezd a vajákoláshoz hasonlítani ez az egész! :-)))
Utoljára szerkesztette: Vizipok56, 2023.10.29. 18:57:43 -
#1918 Bár nálam nincs gond a játékokkal, nem indul újra a gép, semmi sem instabil, de ezért elgondolkodtam ezeken amit írtál. Próbaképp meglestem a Seasonic watt kalkulátorát és 1200-as tápot ajánlott a gépemhez, uh asszem jobb a békesség és cserélek.
Seasonic Vertex GX-1200 Gold lenne az utód, ellenvélemény esetleg?
Utoljára szerkesztette: PhantomAss, 2023.10.29. 18:26:33 -
nibron #1917 Noname táp vs Chieftec táp kábé ugyanazt tudja, sőt ált. a noname az aki többet tud leadni. De nem is ezért drágább a chieftec. egyrészt nem nagyon találkozom rossz táppal, másrészt amikor tönkremegy, nem viszi magával az egész gépet. Egy FSP vagy Chieftec táp eleve többkörös védelemmel rendelkezik, minőségibb alkatrészeket pakolnak bele. És a korlátok is patentre vannak állítva.
Szóval akkor van olyan eset amikor jó, sőt órákig jó. Ezek szerint akkor a gép jó, és a szoftvereknek is annak kell lennie. Különben nem lenne sosem jó. Az, hogy másnapra elromlik, az nem gép és nem is szoftver. Inkább a hálózati feszt kellene kissé vallatni, és a netet. Próbáld ki úgy, hogy huzamosabb ideig letiltod neki a netet. Csúnya lesz, de kérdés, hogy mi a helyzet a lag-al. Ha működik már egy ideje (1-2 óra), add nekii vissza a netet és úgy próbáld. Ha net nélkül is szarakodik, akkor meg kell nézni a vill.hálózatot. Első körben mennyi a feszültség. A "mélyen tisztelt" elektr.művek újabban szereti magasan tartani a feszt. így jutva némileg több bevételhez. Csak éppen ez a fogyasztónak nem jó, mert megy tönkre minden. Meg kell nézni, hogy mi a tápegység működési tartománya. 2fajta van: a normál 100V-240V-ig működik, a széles 90-265V-ig. Ha normál és a feszültség 240V közelében vagy afelett van, már nem jó.
Érdekes dolog a hálózati feszültség: a múltkor ismerősöm megkért, hogy nézzek meg egy irodaházat, mert az épületgépészet állandóan lehal, és már hónapok óta kínlódnak. A bejövő kábelfejnél láttam, hogy hegesztett sarukkal álltak be az NKI-ra. Haha mondom bórax. Hegesztés után nem takarították le megfelelően a bóraxot, ami berágta magát az alumíniumba. Ez terheléskor úgy működik mint egy változtatható ellenállás, és szemrevételezéskor sem látszik (eleve be van tekerve szigszalaggal), nem tudod kimérni, csak ha már ismered a problémát. Tudni kell, hogy ilyen is van (kábé 30 éve tanultam elektrikusin, és még megvolt:), látni még nem láttam ilyet). Úgyhogy ettől hülyültek le az elektronikák. kábé 2 óra alatt jutottam el a liftelektronikától a bejövő kábelfejig. Szkóp mutatta, hogy valami nagyon nem stimmel a fesz-el. Újrasaruzás óta zavartalanul működnek. Nem volt egyszerű a villanyszolgáltató embereinek elmagyarázni, hogy miért kell újrasaruzni, pedig ők is tanulták. Ilyen szakma ez. -
#1916 Szia! Mint írtam: "Teljes újratelepítést már többször végeztem az utóbbi napokban, csak a Windows, az MSFS és a szükséges driverek (NVIDIA, alaplapi és Intel) kerültek fel - az eredmény nem változott, maradtak a dadogások." Nem is az FPS-sel van bajom (van, ahol a 200-at is meghaladja 4K/ULTRA beállítások mellett), hanem azzal, hogy akár LOW/FHD -ra minimalizálva IS dadog...!! (Természetesen SEMMILYEN plusz kiegészítőt nem töltök be) A háttértáraim: Corsair MP400, CT4000P3SSD8 és CT1000P3PSSD8 - ez utóbbin van az MSFS, a 4 Tbyte-osokon a gépek, sceneryk és photogrammetriák.
Ami a legbosszantóbb, hogy ugyanazokkal a beállításokkal akár órákig is vaj simán elmegy - majd gép kikapcs, másnap bekapcs - és egy kalap sz@r...
(A táphoz még: Az 1000W-os egy nem tudom már milyen noname volt - gondolom egy 1000W-os Chieftec kevésbé lett volna hajlamos az újraindítgatásra! :-) -
nibron #1915 VR-hez egyáltalán nem értek. Ha valaki megemlíti már zárom is a boltot.:)
De nekem mindig is az nvidia 70-es sorozata volt a favorit. Szerintem az a legjobb ár/teljesítmény arány. És minden elmegy rajtuk ami a 80-asokon. 4070 még nem volt a kezemben, mert mindenkinek 80 vagy 90 kell. Szerintem a 70-est is be lehet úgy állítani, hogy csak olyan fícsöröket kelljen visszavenni, aminek a hiányát észre sem veszed a megjelenítésben. 5 évig annak is jónak kell lennie.
Régebben kipróbáltam amikor volt nálam 3090 és 3070-es kártya, hogy ugyanazt futtatva mi a különbség. Hát ami nagyon szembeötlő volt az a fogyasztás:). És vele egyetemben a hőmérséklet. Maga a játékmenet ugyanaz volt, semmi különbséget sem érzékeltem. -
nibron #1914 ha az 1000-essel újraindult (annyira alul volt méretezve), akkor erős a gyanúm, hogy a 250W-os ugrás, ami azért lássuk be az elektronika oldalán kábé olyan 150W (max.), nem lesz elég. Ha csak "libegett" volna akkor igen, de ha megszólal a power good jel az már gáz. Arról pedig nem is beszélve, hogy ilyenkor már az elektronika is jobban fűt, és nem adja le a megfelelő teljesítményt. Van a neten jópár tápszámoló algoritmus (többnyire a tápgyártóknál), számoltasd ki mennyire van szükséged. Sajna a felső kategóriás alkatrészeknél kissé elszalad a ló már ami a fogyasztást illeti. Szoktam is mondani, hogy nem megvenni nehéz, hanem üzemeltetni. Szóval a tápot ellenőrizni elég egyszerű ha van műszer. Gépet kiterhelve a feszeknek meg kell lenniük, és szkóppal a tápokra nézve nem szabad "ökörhugyozásnak" lennie. A kapcsolóüzemű tápegység nem ad ki teljesen sima jelet, egy pár millivoltnyi fésű lehet, az a tápegység "bügyögtetési" frekvenciája. De annak szép egyformának kell lennie. Akkor nem "libeg" a táp. Amikor "libeg" akkor a gépben lévő alkatrészek folyamatosan hibajavítanak. Pl. a CPU adatot küld a GPU felé, de a libegés miatt nem ér oda megfelelően az adat, 1-2 bit átáll ezért a checksum rossz lesz, így ismételni kell. És ez ilyenkor nagyon sűrűn előfordul.
A picipuha biztos nem oldja meg a gondot, max. az asobo.
Nekem, illetve azokat akiket ismerek nincs ilyen probléma. Rendezvények miatt rendszeresen csinálok cockpithez gépeket, több "monitoros" módban is jól működik. Sőt még könnyebben felkonfigolom mint a P3D-t. Nálam az asus videókari miatt az árnyékok visszavétele volt a megoldás, de Gigabyte kártyánál nem az. Azt viszont egyelőre el kell fogadnunk, hogy ha mindent maxra állítunk, akkor ahhoz nincs még gép.
Próbáld meg azt, hogy leszedsz minden baromságot, sőt ha más nincs rajta (írtad), akkor újratelepíted a teljes gépet. Nem macerálsz semmit, az MSFS-nél beállítod a HIGH beállítást, és úgy nézed meg. Ha jó a gép, akkor mennie kell. Óvatosan el lehet indulni az ULTRA felé, de csak egyesével. Előtte mindenképpen keress egy olyan területet, ahol jól látszik a probléma. Amit én mindenképpen fel szoktam venni, az a nem tudom milyen cache (területeket cache-olja), 128GByte-ra állítom. Kilépéskori cache ürítés legyen bekapcsolva. Az MSFS esetében a gépet szétfarigcsálni szükségtelen, jól kell működnie. A P3D sok addonnal az ami miatt mindent el kell birizgálni.
Alapvetően azt kellene meghatározni, hogy a "dadogást" a grafikai leképzés vagy a háttérszimuláció okozza-e. Lehet, hogy a háttértárolók környékén nem stimmel valami. Ugye azért is dadoghat, mert az adat nem kerül időben a feldolgozóhoz. Nekem kingston 7000-es SSd-n van a szim és a cache is (kettőn).
Tavaly a cégünk a dunakeszi reptéren tartotta a családi napot. Ott nem engedtek a hangár közelébe mert üzem volt. Saját mobilinternettel kellett dolgoznunk, az példul már kissé kevéske volt a folyamatos megjelenítéshez. De mondjuk az nem is a dadogást hozza elő, hanem inkább megakadozik. -
#1913 "csak egy stabil VR 45fps-t szeretnék szép minőség mellett, semmi többet."
Én meg csak egy dadogásmentes szimulátort! :-) (szuper ajándék lenne karácsonyra a Microsofttól! :-D ) -
bunny #1912 Nem számoltam még konkrétan utána, de én is azt írtam, hogy "inkább nagyobb" szóval jah, akkor ezekszerint biztosan nagyobb :) 1200 körül meg végképp százas környéke, ami azért lássuk be rohadt nagy ugrás akár egy tényleg jó 850-eshez képest is. És a GPU se olcsó, a mostani meg ugye ordas bukta lesz a vételárhoz képest, és ugyebár semmi garancia, hogy nem lesznek továbbra is mikrolagok, miközben kb csak a repszim VR-ben ahol kevés a mostani kártya. Úgyhogy ezeket összeadva engedtem el a váltást, gondolkoztam 4070TI-n mint opción, eleve az AMD-től is szabadulni kéne mert VR alatt sajnos nem úgy muzsikál mint ez nvidia, de egyszerűen nem érzem, hogy jó döntést lehet hozni.
Hátha az kiforrott FSR támogatást segít valamit, csak egy stabil VR 45fps-t szeretnék szép minőség mellett, semmi többet. -
#1911 Egyetértek! Nálam is egy 1250W-os Chieftec Polaris van használatban (80 Gold Plus)- előtte egy 1000W-ossal néha előfordult, hogy újraindult. -
nibron #1910 nyugodtan vehetsz gold-ot, hatásfokban nincs akkora különbség mint az árukban. Részben erről is írtam. De az 1000 az kevés lesz. 4090 a hozzá való procival, lappal, és a többivel min. 1200-as táp kell. De nem muszáj nekem hinned, használd nyugodtan a tápszámító algoritmusokat. Azokat amit eddig láttam, elfogadhatóak. Azért ne lepődj meg ha az 1200 is a "vörös" sávban lesz:). Alant találod a leírást, hogy miért. -
bunny #1909 Én 1000 de inkább nagyobb alatt nem gondolkozom 4090-nél, nem egy évre veszem plusz nálam szempont a csendesség, és egy gold is 80 rugó körül kóstál nem beszélve a platináról amik már inkább 100 felett, szóval izé ... egyelőre marad a "kis" AMD. -
nibron #1908 azért az már erősen határ. Az Inno kártyáknál csak a GPU fogyasztását tüntetik fel felelősségvállalás nélkül (így tulajdonképpen 125W-ot is írhatnának), de a kártyán ott van még kb. 700 db alkatrész a RAM-okkal kezdve. A 9700K-hoz most fejből nemtom, de olyan 125W körül lehet az adatlapon. Kevesen tudják, hogy ezt egy magra adják meg. A valóságban 200-250W körül mozognak az Intel CPU-k a teljesítményfelvételük alapján. És így tovább. Pl. egy M2-es SSD elég kicsi, de fogyasztása több mint a SATA-s társaié. Végülis valamitől fel kell fűtenie.
Elég érdekes dolog a PC tápja, eddig nagyon nem is foglalkoztam vele. Úgy lazán kiszámoltam kábé mennyire van szükség, és az alapján választottam tápot. Általában a platinum tápokat keresem, elég környezettudatos vagyok, hajlandó vagyok kiadni kicsit több pénzt a jobb hatásfokért cserébe. Akkor kezdtem kicsit komolyabban foglalkozni velük, amikor egyre több gépnél jelentkezett olyan hiba amit leírtam. Viszont ezeknél ha a tápot néztem csak az adatlapja alapján, meg kellett volna felelniük. Amikor pedig összeraktam az első top kategóriás gépet meglepődtem, hogy egy 1200W-os platinum+ táp kevés hozzá. Ha már befújt a szél az ablakon egy vill.mérnöki fecnit, nézzünk már utána. Eddig akárhány tápot vizsgáltam meg, a platinumokról meg a plat+-ról kiderült, hogy a hatásfokuk a felvett és leadott teljesítmény alapján igen nehezen haladja meg a 80%-ot. A Gold-ok a 70%-ot, a többi 60% körül mozog. Mivel elég régóta foglalkozom a kapcsolóüzemi tápokkal (jómagam is terveztem már néhányat), megállapíthattam, hogy az évek során tényleges hatásfok javulásról nem igazán beszélhetünk, ez inkább a termék "fényezésének" köszönhető. Míg a DC/DC konverterek esetében reál javulást értünk el pl. az induktív szegény kapcsolástechnikákkal, az AC/DC konverterekről ez sajna nem mondható el. És minél nagyobb egy ilyen átalakító teljesítménye, annál kevesebb erdeményt mutathatunk fel. Ami alapvetően a vasgyártás technológiájára vezethető vissza. Magyarán, még nem tudunk olyan nagy darab vasat gyártani, ami egy 95%-os hatásfokú átalakítóhoz szükség lenne. És még akkor is ott az erővonal szóródás problémája. Laborkörülmények között is nehéz ilyet előállítani, az űreszközökben is inkább kerüljük a váltóáram használatát. Rendben van, de akkor most hazudnak a gyártók? Van egy nagyon ócska mondás: ha nem sikerült vmit megoldani, hozz létre egy szabványt. Ez arra jó, hogy a gyártók egymás között elkezdik különféle címkékkel felruházni a termékeiket. Mindenki ugyanazt csinálja, így pl. egy bíróságon kikezdhetetlenek. Így született meg a tényleges hatásfok leírása helyett a Gold, Gold+, Platinum és egyéb elnevezések. Kíváncsi vagyok mikor érjük el a Platinum+++ kifejezést. De hiába írják rá, attól még nem lesz 115%-os ugye. Így egy 850W-os Gold tápot max. 75% hatásfokkal váltanék be a mérések alapján. És ebből az értékből levonódik az AC/DC átalakítók működési sajátossága. Egy egység max. terhelése sohasem haladhatja meg a kb. 80%-ot. Eleve a 850W nem a leadott, hanem a felvett teljesítmény. Ebből lejön az átalakítókban használt induktív elemek cosinus fi-je. Mostanság lehet 0.9-el számolni, régen 0.6-0.8 között mozgott. Tehát 850*0.9=765W. Tehát max. ennyit használhat fel a táp, többi a meddő teljesítmény. Ebből plusz még lejön az átalakító hatásfoka (vas, réz ill. erővonal veszteség). A Gold tápegységek a gyakorlatban a 80%-ot sem érik el (a méréseim alapján), de számoljunk most azzal. Tehát 765*0.8=612W. Magyarán ez azt jelenti, hogy egy Gold-850-as tápról 600W-ot lehet kinyerni. És ez még csak egy elméleti maximum. Mivel 80% terheltség felett instabillá válik egy ilyen tápegység (elektronika táplálása nem lehetséges), ezt is le kell vonnunk belőle. Így 612*0.8=490W lesz az optimális kiterhelhetőség felső értéke. Ugye a 490 és 600W közötti részről írtam mint problémaforrás. Egy induktív fogyasztót (pl. egy motort) simán járathatunk 600W-ig, egy izzónak sem lenne problémája, de elektronikát már nem. Tehát a mostani tápod már lazán ebben a bizonytalan tartományban rezeg. Lazán hátradőlve mondhatnám azt is, hogy még szerencse ha csak a videókártyát magában elviszi. A saját 9700K-s gépemben anno 1050W platinum táp duruzsolt, és akkoriban még én sem számoltam így. De ezzel most nem azt szeretném, hogy rohanj a boltba újat venni, ha neked így is jó. Viszont amikor majd fejleszted a gépet, célszerű kalkulálni vele. Nálam ez az egyik indok, hogy mindig csak teljes gépet rakok össze. Hosszú távon így az olcsóbb. Használt gépet el is lehet adni, így valamennyi visszajön. Olyan mint a gépkocsi. Az öreg autó ára részben fedezi az új autót.
Pályafutásom során egyszer futottam ebbe bele nagyon keményen. Van vagy volt (nemtom létezik-e még) MO-n egy nagy gyertyagyár. Mindenféle gyertyát gyártottak, hazánkat teljesen lefedték, sőt sok magyar az ő termékeiket hozta haza szuvenírként:D (illatgyertya). Kinőtték Újpestet és leköltöztek vidékre egy falu (névre most nem emléxem) szélére, Salgótarjántól kábé 20km-re. És kezdődtek a problémák. Elektromos cuccok instabilan működtek. Kiderült, hogy az elektronikák hülyültek le a tápjuk miatt. Alapvetően a 10KV-os vezeték volt a hibás, túl hosszú volt az üzem fogyasztásához képest. Az elmű-el egyszerűen nem tudtuk a trafón a csapolásokat úgy állítani, hogy jó legyen az üzemnek. Megterveztünk és legyártottunk speciális tápegységeket, azokkal jó volt. De nem minden gépet lehetett megbontani, illetve ott volt még a irodai és kommunális üzem problémája is. Nem lehetett a gondot teljesen kiküszöbölni. A vége az lett, hogy el kellett költöznie a gyárnak. És mindezt csak a "libegő" tápoknak köszönhették.
Most, hogy az utóbbi időben így megugrott a PC alkatrészek teljesítmény felvétele, ez sok, még nem nagyon ismert problémához vezet majd. A táp problémáját marketing-el nem lehet megoldani, és lassan a melegedés is külön gond lesz. Már gondolkodom, hogy a PC házak mikor lesznek hőcsövesek, így kivezetve a hőt a házon kívülre, mert belül már nem lehet lehűteni (rengeteg rejtett hő van már most is egy házon belül). Úgy mint ahogyan a 80-as években a műholdakkal is csináltuk. És akkor majd a gyártók előadják, hogy ez mekkora innováció:). Na igen. A videókártyáknak az alján pár éve megjelent egy innováció (alulemez), hogy ez hű de, meg mennyire nem engedi károsodni az alkatrészeket a meleg miatt. Hatalmas találmány, de nem most. Már 1960-ban is alkalmazták, egyetemen a tanáraim is tanulták már hallgató korukban. Industrial/Military/Aerospace kategóriákban kötelező a használatuk mióta tudok róla. A Commercial-ban pedig most az innováció része:D. Ilyen ez a világ. -
#1907 Én 850-es táppal használom a 4090-t (Seasonic FOCUS GX-850 Gold), és simán bírja. Hozzáteszem ez egy Inno kártya aminek 450w a tdp-je és direkt ezt választottam mert egyrészt felesleges húzni ezt a gpu-t, másrészt a procim sem egy kazán (9700k). Ha cserélni fogok procit akkor biztosan cserélem a tápot is, de most tökéletesen elég.
Utoljára szerkesztette: PhantomAss, 2023.10.27. 09:53:13 -
#1906 Igen, sajnos valahogy úgy.... :-( -
bunny #1905 Igen, nálam most a táp kérdés is egy komoly hátráltató a GPU frissítés terén, gondolkoztam én is valami 4080 váltáson a 6800XT-ről, de kéne akkor egy izmos táp is, mert a mostani 850-es platinum már necces lesz, aztán amit érdemes venni olyan áron fut, hogy mindig elmegy a kedvem. P / E magok esetén nagyon nem tudom mi a jó döntés, most váltottam win11-re, az állítólag már jobban kezeli, de én már futottam bele, hogy program csak a takarékos magokat használta és összességében lassabban futott emiatt mint a régi gépemen. Nagyon nincs még erre felkészülve a windows, állítólag az intel akar valami megoldást kiadni erre.
Utoljára szerkesztette: bunny, 2023.10.27. 09:39:04 -
bunny #1904 Ezesetben a "csillagok állása" opció lép életbe :) -
nibron #1903 "aki nem szakember hiába vásárol össze mindenféle drága cuccot, még bőven lehet sz*r a végeredmény, míg más egy gyengébb vasból jobb hatást hoz ki csak mert tudja mit csinál"
Na igen. Az MSFS meg a P3D is nagyon kényes az alkatrészekre. Szakembereket is megizzasztja az ilyen szoftver. Már gondolkodtam rajta, hogy ha jön új kolléga legyen olyan próbafeladat, hogy telepítsen fel jól egy MSFS-t.
Jobbára Gigabyte cuccokat használok, de a mostani videókarit nagyon jó áron vettem meg, így ASUS-ra sikeredett. Az ASUS-t egyébként sem szeretem, főleg a szoftveres oldal miatt. A mai napig sem sikerült még rendesen belőni a gépet. Vagy a fogyasztás túl sok, vagy túl sok fícsört kell elengednem. Gigabyte-al sosincs ilyen gondom. ASUS-ból még a billentyűzetet is ki kellett vágnom, pedig az nem volt occsó. Az ASUS szoftverekkel egyébként is vigyázni kell, mert folyamatosan írják az SSD-t, még akkor is amikor már több órája nem csinál semmit a gép. Ha újratelepítem és csak ASUS drivert rakok fel, már akkor is. Bsszák+.
Amúgy nekem ettől függetlenül nem szaggat. Ha túl sok a felhő amit át kell világítani, akkor üvöltenek a ventik, no+ égetem a pénzt, de jól teljesít. Nálam az árnyékokkal lehetett hasznosan variálgatni, de másik gépen nem az vált be.
I9 van a gépben, de az nem optimális a szimhez, a 700-as sorozat az ami jól teljesít. Az i9-et is megcsináltam, de az nem embernek való feladat. A P és E magok külön történet, ráadásul a fórumokat böngészve legtöbbször azt ajánlják, hogy ki kell kapcsolni. Pedig nem.
Ezeken a gépeken például már tilos priority-t vagy az affinity-t állítgatni, de még mindig sokan javasolják. Ezek csesztetése a régebbi gépeken is inkább problémát okoznak az MSFS futásának, de pl. a P3D-hez lehet jól használni.
Mostanában felütötte egy új probléma a fejét. Mégpedig az, hogy a tápot sikerül kissé alulméretezni. Annyira, hogy a túláram védelem még nem szólal meg, de a videókari már nem kap eleget (meg amúgy más sem, de a grafika a legfontosabb). Ez a probléma az erősebb 3090-eseknél kezdődött. Egy 3090Ti OC nagyon kényes a feszültségre, és ha határra terheljük a tápot, akkor letörik a feszültség, a kondik már nem tudják a feladatukat ellátni. Ilyenkor lecsökken pl. a számítási teljesítmény, majd a következő pillanatban visszatér. Aztán újra és újra. A vicc az, hogy igazából észre sem lehet venni, mert a monitorozó chip-nél "rezegnek" a feszültségek, még a referencia is. Szkóp kell hozzá.
Szóval van buktató dögivel. -
#1902 Ezt a gépet csak az MSFS futtatására használom, mindent mást Debian alatt végzek. Teljes újratelepítést már többször végeztem az utóbbi napokban, csak a Windows, az MSFS és a szükséges driverek (NVIDIA, alaplapi és Intel) kerültek fel - az eredmény nem változott, maradtak a dadogások. (Ami még furcsa, hogy volt olyan is, amikor egy adott beállítással jó volt (10.19-én linkeltem is az akkori beállításaim) - másnap reggel pedig UGYANAZOKKAL a beállításokkal már ismét dadogott.... :-( -
bunny #1901 Nem ismerlek, nem tudom mennyire vagy otthon a windows világában, de azért azt tudni kell hogy azonos hardverek között ég és föld a különbség a szoftver oldal miatt. Igazi teszt az lenne, üres gép új windows rendes driverekkel, új FS2020 minden izét mellőzve, windows optimalizálások megcsinálva és úgy tesztelni. De egy amúgy másra is használt gépnél ezer meg egy dolog zavarhat be. Én már komolyan gondolkozom azon, hogy telepíteni kéne egy csak játszós windowst és külön egy mindennapit. És akkor még nem vettük számba a "csillagok állását" szóval a faxtudjamitőlvan faktort. Lehet valamiből pont egy vacak verzió van fent, vagy valami a háttérben zaklatja a gépet és azért dadog stb. A lényeg, hogy aki nem szakember hiába vásárol össze mindenféle drága cuccot, még bőven lehet sz*r a végeredmény, míg más egy gyengébb vasból jobb hatást hoz ki csak mert tudja mit csinál. Nem mondom, hogy nálad ez van, de lehet.
Utoljára szerkesztette: bunny, 2023.10.26. 08:55:37 -
#1900 Köszönöm, megpróbálom majd átnyálazni az említett fórumokat. (Csak az a furcsa, hogy a szintetikus tesztek - a hasonló konfigokhoz viszonyítva - jó eredményeket hoznak. Pl. 3DMark, Cinebench, SOTT,Unigine Superposition, Inigine Heaven, stb... - valamint az utolsó SU előtt sem volt problémám a játszhatósággal) -
#1899 A cpu is úgy néz ki mint egy sündisznó, furcsa nekem. A ph-n van egy 4090 fórum, esetleg kérdezd meg ott, illetve az ottani FS fórumban, hátha tud vki segíteni:
4090 fórum
FS fórum -
#1898 Sajnos semmi javulás - ilyen szakadások vannak benne: -
#1897 Köszönöm, igyekszem mennél előbb kipróbálni (A DX11 eszembe sem jutott!) További szép napot:
Imre -
#1896 Raktam fel képeket, de azért néhány észrevétel: én vr-ban repülök és oda egész más beállítások kellenek mint monitorra. A gép bírná a magasabb részletességet némi fps-ért cserébe de nincs értelme mert vr-ban nem igazán látod úgy a különbséget mint monitoron, és én a vr útmutatók alapján állítottam be, ezért sok esetben medium vagy off-on van az adott opció. Ráadásul 9700k procim van ami azért nem tudja 100%-ra meghajtani a gpu-t.
Ha megnézed pl. a yt videókban általában az ultra/high opcióknak nincs sok jelentősége monitoron sem, nem látod a különbséget (kivétel pl a felhők de a high/ultra között ott sincs nagy különbség). Amit még észrevettem hogy nálam dx11-ben a játék sokkal stabilabb, illetve a gpu nincs húzva, gyári órajelen megy. Ami nálam sokat segített az az nvidia cache törlése, de igazából előtte sem volt probléma, New York felett sem szokott akadni. Amit még kb. mindenki ajánl hogy a windows játék módot ki kell kapcsolni és nem érdemes proci affinitást sem birizgálni.
msfs vr
Kb így néz ki a játék, a vr felvétel miatt úgy látszik mintha akadna de nem, teljesen simán fut:
Utoljára szerkesztette: PhantomAss, 2023.10.23. 09:20:28 -
#1895 OK, köszönöm előre is! -
#1894 Holnap rakok majd fel -
#1893 Én sem értem... Beállításokról tudnál küldeni képeket? -
#1892 Érdekes hogy erősebb géped van és mégis nálam jobban fut. Ott vmi más gond lesz, sokkal simábban kellene mennie. -
#1889 -
TomStorm #1890 . -
TomStorm #1889 Dx11-nél is ilyen? -
#1888 Tévedtem... Rosszabb lett, mint volt. 5-10 másodpercenként leáll, 1-2 másodpercre. Ez nem egy program, ez egy kalap sz@r...! -
#1887 Úgy néz ki sikerült - ha nem is 100%-osan - kiküszöbölni a dadogást. Most kb. azon a szinten van, mint a legutóbbi SU előtt - soha rosszabb ne legyen! :-) A beállításaim
Utoljára szerkesztette: Vizipok56, 2023.10.19. 10:00:31 -
#1886 Köszi a linket - próbáltam a méretét változtatni, de nem vettem észre semmilyen javulást. -
#1885 Nálam sokkal jobb lett a frissítés óta. Az nvidia shader cache törtlést /tárméret növelést próbáltad?
Van egy yt csatorna ahol egész jó tippeket adnak, nekem sokat segített:
yt
Utoljára szerkesztette: PhantomAss, 2023.10.12. 08:26:33 -
#1884 Kipróbáltam - "Nyugaton a helyzet változatlan". Nem tudok mást tenni, mint várni a következő frissítésre - vagy jobb lesz, vagy rosszabb... :-((( -
#1883 Köszönöm! A 4-est még nem próbáltam, mivel mindenhol az ellenkezőjét javasolják és a 2-es is kimaradt. A prioritásra már régebben írtam egy scriptet - https://sg.hu/forum/uzenet/1596558573/1813 - de sajnos nem segít az sem. A legutóbbi frissítés előtt ment, mint kés a vajban, csak azóta vannak ilyen problémáim. Megpróbálom a játék üzemmódot... hátha. Ja és Win11
Utoljára szerkesztette: Vizipok56, 2023.10.11. 16:41:30 -
RaKmaTakaTa #1882 Csak tippek (amiket valószínűleg már Te is próbáltál):
1. Rolling cache kikapcsolása, illetve ha ki van kapcsolva, akkor a bekapcsolása. (Közben rolling cache törlése és "rebuild".)
2. Fejlesztői módban való futtatás.
3. Víruskereső kikapcsolása, (és/vagy játék üzemmódba való állítása).
4. Windows "Játék üzemmód" bekapcsolása.
5. Rendszergazda módban való futtatás.
6. Valamelyik process manager-el priorítás/affinitás állítgatása.
Egyébként win10 v. 11? Igazából mindegy, bármelyiket választod, a másik a jó. :) -
#1881 Na, most lett tele a hócipőm, de nagyon! A konfigom:
ASUS TUF Gaming Z690-Plus BIOS Ver.2703
I9-13900KF 5500MHz
4x32GByte DDR5-5600
Nvidia RTX 4090 (Palit)
Corsair MP400
CT4000P3SSD8
CT1000P3PSSD8
Úgy vélem, nem egy alja összeállítás. De ennek ellenére a legutóbbi MSFS frissítés óta rendszeresek a percenként 8-10x előforduló, 0.1-0.5 mp-es képernyő lefagyások. NVIDIA drivereket egy évre visszamenőleg kipróbáltam, a felbontást 1920x1080-ra csökkentettem, a részletességet a minimumra állítottam - semmi javulás. NVIDIA Control Panelen végigzongoráztam a neten fellelhető összes ajánlást - semmi... Ötletek/tippek/valaki?