7249
Egosoft X4
-
Jóózsf István #1845 "volt olyan szontver, amivel ki lehetett zárni szektorokból, hogy oda ne menjen"
Most feketelista lesz, ha hajlandó lesz működni...!
Ez a 2.5 a legátkozottabb frissítés. Csodálkoznék, ha ebben a hónapban megjelenne! Egyelőre ott tartunk, hogy ami eddig működött, (mármint a 2.5 előtt!) az most bizonytalan. Ha én lennék a fejlesztő, elnézést kérnék a kellemetlenségért és kukáznám az egészet!
És igen. A kalózok rendszeresen leszedték a teherhajóimat X3-ban! De velük lehetett békülni. Nem úgy mint most! -
TokraFan #1844 X3-ban én arra emlékszem, hogy ha a teherhajóra nem tettem egyetlen fegyvert sem, akkor senki nem támadta meg, vagy legalább is, csak elenyészően ritkán (kivéve persze, ha betévedt egy Xeon szektorba, de arra volt olyan szontver, amivel ki lehetett zárni szektorokból, hogy oda ne menjen). Ha tettem rá fegyvert, akkor állandóan támadták és ott sem igazán volt képes megvédeni magát. Ezért én minden teherhajóm mellé adtam kíséretet jól felszerelt Novákból. -
goyo2 #1843 tárgytalan a kérdésem, megtaláltam -
goyo2 #1842 ezmiezmi? -
mumoka 2012 #1841 na végre kis újítás is kitaláltak Scavenger Faction -
kisiku #1840 Szia.No, amiről István beszél, az a "történethez" tartozó rész. Amikor új játékot indítasz, akkor a tutorialon keresztül bevisz egy kis történet részt.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
A sztori szerint, miután részt vettél egy kísérletben, amit a Boron faj egyik itt maradt nőnemű egyede adott, találsz egy furcsa óriás aszteroidát, Grand Exchange-ben. Ez lesz a HQ-d, azaz egy olyan alap űrállomás, amire aztán építkezhetsz, egyfajta kiindulópontként.Ha elkezdted végrehajtani a feladatokat, előbb-utóbb eljutsz egy olyan pontra, amikor majd tudsz fejleszteni/kutatni. Ekkor megjelenik egy Research menüpont is a játékban. Itt különböző témakörökben tudsz majd kutatni.
Én a csalást egyáltalán nem szeretem és ebben a részben már egyáltalán nem is kell. Már az X-Rebirth is könnyebb volt, mint az X első három része.
Nézzük még egyszer a tuningot és a különféle terveket.Vegyük háromfelé: vannak az űrállomás tervek, vannak űrhajó tervek és vannak a felszerelés tervek.
Ahhoz hogy űrállomást építhess, rendelkezned kell tervekkel. A terveket kétféleképpen lehet megszerezni: szkenneléssel vagy vásárlással. Szkennelésnél először is kint kell lenni az űrben egy űrhajóban és Scan Mode-ban lenni. Eztán megközelítesz egy tetszőleges űrállomást és elkezded körberepülni, keresztül-kasul a különféle moduljait. Előbb vagy utóbb találni fogsz sistergést, mégpedig a piros sistergés a jó, nem a csillagszórós. Ezek meghallgatása rejtheti a tervet. Például akarsz egy Argon Bridge Defence Platformot, akkor ha egy ilyenen találsz piros sistergést (data leak-et), elképzelhető, hogy tartalmazza ennek a modulnak a terveit.
Másik módszer, ami egyszerűbb, hogy megveszed. Mindhárom fajnak van egy képviselője.Ezeket meg kell találnod, de elárulom, hogy gyorsabb legyen :
-A TEL Ianamus Zura, Trading Station,
-A MIN az Eighteen Billions-ben van a Wharf-on,
-A PAR Pontifex's Realm-ben a Wharfon
-A HOP Holy Order-en a Shipyardon
-Az ARG Argon Prime-on a Shipyardon
-Az ANT képviselője pedig Antigone Memorial-ban az EQ Dock-on van.
Ha a reputációd eléri a +10-et, előléptetnek. Ha eléri a +20, még egyszer előléptetnek, ha eléri a legmagasabb +30-at akkor már nem léptetnek elő, de a legmagasabb kedvezményt kapod és a legjobb árakon tudsz kereskedni az adott fajjal.
Az előléptetéshez el kell látogatni a fent említett helyekre és kérelmezni az előléptetést.Ugyanezeknél tudsz venni Blueprinteket. Vásárolni nagyon sokba kerül, de csak egyszer kell.
A másik blueprint fajta, az űrhajók és felszereléseik (építőelemeik) a 2.0 újdonsága, hogy építhetsz saját hajógyárat is.
Az űrállomások építést elolvashatod a #1697-es írásomban, ott vagy 10 oldalon keresztül kifejtem.
Utoljára szerkesztette: kisiku, 2019.04.25. 09:22:57 -
Jóózsf István #1839 Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa?!?!?!?
Akkor azt még várjuk meg...!
Ezek szerint teleportálni sem tudsz még? -
nibron #1838 Nem fejlesztettem (nem is értem mit írsz:)), de küldikből kaptam párat, mert abból sokat csináltam míg meg nem untam. Azokból egyiket sem tudom használni csak a festéseket.
A saját HQ-on kell a kutatást (szó ez lesz a research?) megtenni? Mert az még nincs. -
Jóózsf István #1837 A HÁKÚN kifejlesztettél mindent csutkára???? (Kutatási oldal. Teleportálás és EGYEBEK) Merthogy ugye azt mondtad, hogy vannak tuningjaid!
Viku! Az nem kérdés, hogy szebb lesz. Az sem, hogy fejlettebb. De ha ugyanazt a motort használják, mint az elődjéhez, akkor megette a fene! Kb hajítófát sem ér majd! A többit a saját fórumában! -
nibron #1836 Köszi, tehát igazából annyi a különbség, hogy a hack eszközöket is el tudom adni a csempésznek. Elvileg a pirate base-n is el tudnám, de nincs meg hozzá a reputációm. És ha az még nincs megcsinálva, akkor azt a jövőben sem tudom majd eladni. Csempésszel nem szarakodok, mert próbáltam a csillagszórós módszert, de csempésszel nem találkoztam, viszont egy csomó más szarsággal húzták az agyam. Most már keresek annyit, hogy inkább kidobálom az illegális cuccokat amikor elkapnak. Az egyik rendszerben beakadt az egyik biztonsági hölgyikének az agya, és akkor is az illegális cargo eldobására szólított fel amikor nem is volt nálam. Azután bepirosodott minden és menekülnöm kellett. Ezért aztán egy idő után ki kellett lőnöm szegényt. Némi repu leesett, de végre megnyugodtak a kedélyek.
Közben rájöttem a tuning nem működésének az okára: blueprint problémája van. Hiába veszem meg a hajó és az egységek blueprintjét, nem kapom meg rájuk a módosítást, ezért üres az egész. Azt még nem tudom mit kellene tennem, hogy meglegyen a módosíthatóság is, de indítottam egy próbajátékot, és a slan féle cheat-nél ha rábökök a blueprintekre (amivel ugye megkapom az összeset), akkor megjelenik a modifications menüben az összes módosítás is. Ha elmegyek a shipyard/wharf-ra, akkor le is tudom gyártani, és fel tudom rakni (az Elite mérnökei lettek ellopva és rohadtul leegyszerűsítve). -
kisiku #1835 Ez milyen játék? ugyanolyan jól fog futni, mint most is? Bár egy ideje nem játszom vele, a legutolsó alkalommal 15 perc volt, mire betöltötte egy állásomat és szinte semmi modom nem volt hozzá, csak pár modell.
-
Jóózsf István #1834 Óf: Aki esetleg nem figyelte volna... ón. -
goyo2 #1833 Mellesleg nekem az nem tetszik, hogy egy L-es teher nem bir el egy S-es scout-al, OOS-ban sem. Van pár turret, de szart se ér. Azért az X3-ban ha feltoltam legalább 1 HEPT-et, ami néha betalált, akkor vége volt a kis köcsögnek. -
mumoka 2012 #1832 egyet értem mert a többi részben 3x annyi van mint ebbe rendszer itt az ego ki spórolta rendesen. -
kisiku #1831 Igazándiból minden azon múlik, hogyan lövik be az igényeket. Miből mennyi kell egy köztes termék vagy egy végtermék (űrhajó) legyártásához. Valamint, hogy a végtermék hogyan, milyen tempóban készül és fogy. Tehát én szándékosan végig szoktam nézni, ahogy az ellenség (xenon) tombol és tör-zúz. Tudom szemétség,de a valóságban is ezt csinálják sokan, ezért mondják, hogy a háború a világ legnagyobb üzlete. Azért, mert így fogynak, s ha fogynak, majd rendelnek újat. Ha újat rendelnek, fogynak az alkatrészek és így tovább.
Csak már nagyon kéne egy galaxis bővítés.
Utoljára szerkesztette: kisiku, 2019.04.24. 11:26:35 -
Jóózsf István #1830 Nos. Ha így marad a 2.5, akkor megint megnő a kereslet az Okoscsipekre! -
goyo2 #1829 Persze egyszerűbb, ha eladom őket, és amikor épitek akkor csak pénzt adok a gyárnak. Ugy gyorsabb is, de nem biztos hogy olcsóbb. Mellesleg tetszik az ötlet, hogy magam szállítok mindent. -
kisiku #1828 Nekem volt egy időszakom a játékban, amikor elképesztő mennyiségű smart chip kellett mindenhová, de annyi, hogy százmilliókat kerestem vele.Aztán kijött a 2.0 és visszavették az árát, meg az igényt. Azóta megint nagyon kell. Mindig megéri gyártani, csak akkor nem, ha valamiből túlkínálat van. Például nagyon kevés Field Coil kell, mert azt csak űrállomáshoz használnak és minimálisat a hajógyártáshoz. Én meg elkezdtem orrba-szájba gyártani, majd rájöttem, hogy nem kell. Ekkor visszabontottam és csak egy gyártómodult hagytam meg.
Telerakhatod raktárakkal bármelyik gyáradat, így nyugodtan tud termelni,te meg elképesztő mennyiségeket tudsz felhalmozni, hacsak közben el nem adja. -
goyo2 #1827 Azannyja, én egy 10xSmart Chips gyárat huztam fel, (persze nem érte meg, csak először jó ötletnek tűnt.) és azokhoz amiket oda tettem, emlékeim szerint csak ez a kettő kellett. Köszi az hasznos infó volt. -
kisiku #1826 Építkezéshez azokon kívül kell még sok más dolog is. Például Field Coils, Turret/Shield/Drone Components, Smart Chips, meg még pár dolog.
A Build Storage-et nem feltétlenül az állomás mellé húzza fel, ez gondolom a térbeli elhelyezkedés miatt van. Teljesen nem, tehát a dokkoló részt nem lehet kilőni, de a többit igen.
Építs raktárakat a HQ-hoz, többet is. Egy L-es raktár 1.000.000 m3-es, ebből mindhárom fajnak van egy típusa. Én az Argon és Teladi raktárakat szeretem, az elhelyezkedés és a fegyverzet miatt. Az Argon lapos és széles, a Teladi keskeny és magas.
A legtöbb a Container típusú storage-ből kell, a többi csak akkor, ha bányászol is. -
goyo2 #1825 Látom irod, hogy szét lehet lőni teljesen. Mivel befogni nem lehet, nincs infó róla, nem is tudom hogy egyáltalán sebzem-e. -
goyo2 #1824 Igazából gyűjteni akarom a Claytronics és Hull partot a HQ-ban, mert kizárólag abból akarok építkezni. De meglátjuk, lehet felrakom a warehouse modot.
A Xenon defence platform tárolóit ki tudom lőni, persze nem úgy hogy térképen célba veszem, mert az nem ott van ahol valójában van. Ez gondolom bug.
Mellesleg azt nem lehet kilőni teljesen?
-
kisiku #1823 Igen, abban kizárólag az űrállomás építőanyagai vannak és csak addig, amíg beépítik őket. Raktárnak nem jó és valóban védtelen, de mivel nem lehet célba venni/kijelölni, ezért az ellenség nem is lövi ki. Az addig van védve kb., amíg mellette van a CV.
Viszont ha meg akarod nehezíteni/állítani a Xenon terjeszkedését, akkor körbeaknázod az ő ilyen raktárát, és raksz pár lasertower-t is. De szét is lehet lőni, csak befogni nem lehet. A kipottyant árut meg össze lehet szedni egy teherhajóval. -
goyo2 #1822 A Building Storage az amit a gyár kezdetekor lepakol a gép, az állomáson kívül ugye?
Bazi sok hely van benne, de gyakorlatilag védtelen. Jól gondolom?
Tehát nem érdemes benne halmozni a cuccot. -
kisiku #1821 Túl nagy különbség nincs.Csempészekkel (ők azok, akik a csempét lerakják ) leginkább küldetés formájában találkozol. A csempészekkel kis mennyiségben tudsz kereskedni, a kalózbázisokkal nagyban. A "Bár" csak kalóz megbízatású küldetéskor érhető el.A kalózos küldetések a pénzen kívül másra nem jók. De nem érsz el vele semmit, hiszen nem növekszik a reputációd. Az SCA-hoz "friszolódás" még nincs kidolgozva, tehát maximum a HAT (Hatikvah's Free Alliance vagy ilyesmi), amivel jóban tudsz lenni.
A Trading Station-ök vesznek illegális árukat, de ezt lentebb kifejtettem, hogy akkor az igazi, ha te vezeted a hajókat.
Illegális cuccok: Spacefuel, Spaceweed, Maja Dust, meg a hackelő alkatrészek. Ez utóbbiakat csak akkor tudod eladni, ha csempésszel találkozol. Ezenkívül még illegális a Spacefly Eggs és az ebből készült Spacefly Caviar (ez nagyon sokat ér), lehet hallucinogént is craftolni, ez is illegális.
Ha termelni akarsz illegális cuccot, akkor először jóban kell lenni a HAT-tal (min.+20-as) és ellátogatni az űrállomásukra megvenni a gyár modulokat. Ezek után egy semleges vagy ha bátor vagy, Xenon szektorba felépíteni az illegális cuccot termelő gyáradat. -
Jóózsf István #1820 Nem olyan sok. A kalózbázison és a szabadkikötőben lévő boltban is lehet tiltott holmikat kapni, de a csempésznél talán húzósabb cuccok vannak! Persze kevesebb mint a boltokban. -
nibron #1819 mi a különbség a pirate base tradere és a black market között? -
goyo2 #1818 köszönöm -
Jóózsf István #1817 Így konkrétan sehol, bárhol, és mindenhol! Olyan, hogy feketepiac nincs. Kereskedővel tudsz találkozni, aki tiltott motyóval üzletel. Azt meg úgy lehet, hogy szkennelsz egy állomást, megkeresed a rádiózajt és a CSILLAGSZÓRÓT. Ha szerencséd van, akkor olyan küldetést ad, hogy szállíts le valamilyen cuccot (rendszerint a hátizsákból) valahova. Ha minden igaz, nem kell rendelkezned a kívánt áruval, így is - úgy is elvezet a csempészhez! -
goyo2 #1816 Urak, hogy tudom megkeresni hogy nálam a black market hol van? Az EGO forumban volt egy tipp, hogy egy Medical Supplies II-ben az egyik szektorban. Hát ott nem volt. Gondolom mindenkinek mashol van.
köszi a tippet. -
Jóózsf István #1815 Hááát, nem lett kevesebb a gondom, de majd csak összerakom az infókat... Köszöntem!
Remélem az AMD-s pletykák nagyrészt valósággá válnak... Ez az Intel dolog egyre gyanúsabb nekem.
Május végén már többet tudunk. -
nibron #1814 Nem hardweres vagyok, hanem villmérnök+programozó, és ezen a területen dolgozom ezért elég jól kell ismernem a technológiákat. Évente rakok össze jó pár pc-t, de azok általában nem egyszerű gépek. Mivel nem igazán tudom követni a kínálatot ezért szűkítenem kell a kört amire rendesebben odafigyelek. És ez az Intel, nVidia vonal. AMD-el nem foglalkozom, mert egy nagyon ratyi cég. Adatlap hamisítás miatt anno majdnem tönkrement a cégünk miattuk. Tőlük használtunk alkatrészeket és az egyik flash memóriájuk miatt az egyik általunk fejlesztett egység hajlamos volt leállás után nem újraindulni úgy, hogy még az addig tárolt adatok is elvesztek. És ez tulajdonképpen egy adatgyűjtő egység volt. Megvizsgálva a memóriát közel sem felelt meg sem a szabványoknak, sem a leírásában szereplő adatoknak. Szerencsére találtunk olyan chipet amivel sima cserével orvosolni lehetett a problémát, így nem kellett újratervezni azt a részt, így kisebb volt a veszteség. Na de majd 20000 chipet lecserélni elég komoly logisztikai és anyagi kihívás. Azóta feketelistán vannak, ennek ellenére időnként a kezünkbe kerül néhány alkatrészük próbára, és hát az eredmény az, hogy még mindig tartják ezt a magas színvonalat. Szóval kicsit jobban teljesít náluk a marketing, mint a gyártás-fejlesztés.
Memóriák: régebben nem volt ekkora kihívás megfelelő memóriát tenni a gépbe, de ezekkel a "turbósításos" technológiákkal eléggé bekavartak. Nem szeretnék nagyon belemenni, mert rém hosszú lenne és nem egyszerű, de most már abszolút nem működik a "drága a legjobb" szisztéma (egyébként ez régebben sem, de akkor még nem volt ekkora különbség). Játékra mindenképpen ezek közül a gyors ramok közül kell választani, személyes kedvencem az xtreme technológia, nagyon hatékony és elég sok alaplaphoz jól lehet használni. Gyártók tekintetében a Gigabyte a favorit. A régi "szentháromság"-ból mára 4-ség lett, mert most már az alaplap is bekerült a képbe. RAM-ot mindenképpen az alaplaphoz kell választani, mert mindegyik lapnak van egy preferált frekije a memóriához (ez ált. az 1866MHz). A mostani ram-ok hiába 3000-4000MHz-esek, natívan 1600-2400MHz-esek. Tehát egy 1866-os laphoz natív 1866-os ram a legjobb választás. Az xtreme ebből alkotja meg a 3000MHz feletti órajelet. De ez csak a memóriamodulon belül van, tehát a modulon lévő chipek ezzel a magas órajellel dolgoznak, de a csatlakozón a natív órajellel döngetnek az adatok. És ez nekünk jó, mert eddig is a legnagyobb probléma maguk a chipek kezelésével volt, ott vesztettük el az idő ~90%-át, várva a kért adatra. Eddig a CL értékre kellett odafigyelni, most már sokkal fontosabb, hogy a frekik stimmeljenek. A CL érték most is fontos, de már nem akkora tényező. Gyártó szempontjából igazából a Corsair a kedvenc, a Kingston csak a második nálam (összességében ő a favorit), de pl. a Geil kva nagyot bukott nálam. Az xtreme elég kihegyezett téma, itt már nem lehet az adatokat fényezni. Beraktam a Geil-t egy 7820X mellé, és nem működött pedig kellett volna. Átraktam 7700K-hoz ott jó lett, de ezek után asszem oda a bizalom. És a Corsair azért előzi meg a Kingstont, mert most már nem elég az elérést nézni/számolni, hanem a teljes ciklust kell. Tehát a számoláshoz jóval több paramétert kell felhasználni, amihez már érteni kell. Volt nálam egy gép amiből kivettem a 3600-os ramot és beraktam helyette 3200-ast és úgy volt az igazi. Mert, hogy ahhoz az kellett. Itt jön be a nem a legdrágább a legjobb. Egyébként kicsit idetartozik még a videókártyák memóriái is: kb. ilyen technológiát használnak ott is, de ált. a freki osztó fixen 4: tehát a 8GHz-es ram natívan 2GHz és így tovább.
@Tokrafan: hát igen, a xeon-okból épített játékgépek eléggé faramucik tudnak lenni. Pl. csináltam gépet egy grafikai állomásból, 2db 1070-es volt benne. Kimondottan repülőszimulátor volt a cél. X-Plane11-re csúcsszuper volt, de a Prepar3D akkorát bukott mint Rottenbiller a 8700K-hoz felépített rendszerrel szemben. Ebből aztán látszik is, hogy ugyanarra a feladatra is születik gyökeresen eltérő megoldás (xpl vs. p3d). De az új típusú processzorokkal is ez a helyzet. a 7820X-el vagy i9-el épített rendszerek is alulmaradnak a mainthread-es alkalmazásokban egy sima 7700K-8700K-s rendszerrel szemben. Húzni pedig csak a teljesítményhatárig lehet őket. Ezért tuning szempontjából is sokkal jobbak a 7700-8700K-sok, mert jóval kisebb a W/MHz tápigényük. Ez a gép amin írok, 7700K-s és 5.2GHz-ig lehetne biztonságosan húzni, de 4.8GHz-en megy, mert csak a lap gyártójának az automatikus tuningja van bekapcsolva. Van benne egy max. 2.1GHz-en ketyegő sima 1070-es kártya szintén csak a gyári tuninggal. Ez a régi játékgépem anno Prepar3D-hez építettem. Amit ez tud azt nem tudom más vonalon előállítani, az előállítási árról pedig már ne is beszéljünk. A 8700K-s vonalon pedig egy kicsit még jobb a helyzet. -
TokraFan #1813 Én egy 2 CPU-s Xeon munkaállomásból építettem meg a játékgépemet, és igazából azt tapasztalom, hogy azoknak a programoknak, melyek nem képesek a feladatokat párhuzamosítani, jóformán csak az órajeltől (1 szálon) függ a teljesítményük, vagyis lényegében nem sokkal megy többre az ember i7-el, mint i5-el (most a VGA kihajtását nem számítva). A Xeonok alapórajele általában alacsonyabb, mint egy top i7-nek, viszont a Xeonok a lehető legjobb minőségű lapkákból készülnek, tehát megfelelő alaplappal gond nélkül 4GHz fölé húzhatók. Én nem húzom őket, nincs rá szükség. Eddig még mindent vittek, limit maximum a vGA miatt volt (sima 1070-em van). Azok a programok, melyek képesek a párhuzamosításra, na azok viszont úgy repülnek a Xeonon, mint egy rakéta... -
Jóózsf István #1812 Na ez jobb téma mint az én picsogásom. Említed hogy elcseszik a memória választást.: "megfelelő alaplappal, belevaló és rendesen passzoló memóriával (ezt nagyon sokan elcseszik)." Mostanában egyre többször jön velem szembe a téma. Eddig úgy voltam vele, hogy a pénztárcámnak megfelelőt vettem és nem volt gondom. Most viszont úgy néz ki, hogy idén beruházok és minden ezzel kapcsolatos téma érdekel! Azt is hallottam, hogy az AMD-nél különösen számít mit rak a lapba az ember. Sok múlhat rajta! -
kisiku #1811 Húú, látom hardveres vagy, ez igen! Köszönöm! Én is mindig tanulok! Tök jó, ha valaki ilyen szinten ért hozzá. Igen, én tudom, hogy szerver proci nem gamingre való, de eléggé ellentmondásos mindenki vele. Én igazából csak azért hoztam fel a témát, mert egyik kedves itteni fórumozónak vannak problémái, és hátha...de ugye rengeteg dologtól függ egy program futása. S igen, a harmadik bekezdésedben mondod a legjobbat: "sokkal precízebben kell tervezni..." valóban így van. Ez valami saját fejlesztésű engine-jük asszem.
Nekem nincs különösebb problémám ezzel a játékkal, én eléggé alkalmazkodó típus vagyok, nem érdekel az sem, hogy most valami hány fps-sel fut, lényeg, hogy élvezzem. Az SSD-ben teljesen egyetértünk, én vagyok egy kicsit még elavult, inkább lusta, hogy cseréljem.
Fúú, ez nagyon jó írás. Vissza a játékra!
Utoljára szerkesztette: kisiku, 2019.04.18. 15:16:54 -
Turian #1810 Ez egy igen korrekt leírás volt! Megnyugtattál, hogy az 1070Ti jó választás volt, hosszú heteket vakaróztam rajta... :D És elgondolkodtattál a dupla SSD-n, egyelőre csak a rendszer van azon. Köszi! -
nibron #1809 A két proci két egymástól teljesen eltérő feladatra készült. Annyira, hogy nem is igazán van értelme összehasonlítani őket. Az egyik a rengeteg, de egymástól teljesen független folyamatokra lett kitalálva, míg a másik inkább a mainthread-es alkalmazásokra, mint pl. a játékok is. Olyan mint most i9-en futtatni, egy olyan játékot ami lazán elfutkosik egy közepesebb i5-ön, aztán azt mondani, hogy "jéé alig van különbség" csak az i9 jóval drágább (nem csak a proci, hanem az alaplap is, meg a többi), és a teljesítményfelvétel csak a procinál ~200W. Viszont pl. egy nagyon egyszerű lottószámgenerátor (megfelelően szétdobálva részfeladatokra) sokkal hamarabb végez i9-en, mint 8700-ason.
A GPU kihajtásról sem hinném, hogy jobb lenne a xeon-nál. A mostani processzorokban már egy csomó feladatot áttettek közvetlen kapcsolatra, míg a régi xeon-oknak is az északi hidat kellett használniuk. Igaz, hogy ott már létezett a buszmátrix, tehát lehetett kvázi közvetlen kapcsolatokat létrehozni, de nem olyan komplexen mint a mostani procikban. A mátrix is csak multiplexben működik. Tehát feladattól függően bármikor összeakadhat a gpu adatáramlás egy sokkal lassabb funkcióval. A mostani prociknál ez már nem fordulhat elő mert minden fontosabb részegységhez külön-külön vezetékezés van, ezeket a proci közvetlenül kezeli (ez a lane). Magyarán, ezek a csatornák már teljesen parallel módon működnek, nem akadhat össze (nem kell egymásra várniuk) pl. a memória és a gpu adatáramlása.
Sőt, ha több gpu van a masinában, akkor azok egymással sem akadnak össze. Olyan alaplap kell amiben 3 lane van a gpu-ra, és akkor mindegyik külön csatornát kap. Egy procin minél több lane van, annál jobban meg van oldva az egyidejűség. Arra is van lehetőség, hogy a memóriát is külön lane-eken kezeljük, tehát egy quad channelt 4db lane-el. Ez azt jelenti, hogy egyszerre 4 különböző másik csatorna férjen hozzá egymástól teljesen függetlenül.
Ez tök jó, csak egy a bibi: játékokkal nagyon sokára tudjuk ezt kihasználni. Sokkal precízebben/hozzáértőbben kell tervezni és programozni. És akkor még mindig ott kérdés, hogy mi legyen a régi gépekkel amik nem tudják ezt. Kvázi kétszer kell megírni a feladatokat, rengeteg elágazással. Ebbe egyetlen profitorientált cég sem fog belemenni. Jelen pill. ameddig el tudunk jutni az, hogy szétdobjuk sok monitorra a játékot, ha a játék támogatja. Marad tehát a kutatás, ott viszont nagyon is jól fel lehet használni, sőt a magkezelés is sokkal jobban kijön ott mint a játékoknál. Nincs szükség óriási magfrekikre, viszont minél függetlenebb végrehajtásra igen.
Szoktunk még beszélni arról is, hogy melyik videókari a legjobb a gépünkbe. Igen egyszerű honpolgár erre gondolkodás nélkül rávágja, hogy természetesen a top kártya. Tehát a 10-es sorozatból a 1080-as, 20-asból a 2080 és így tovább. Hát ez amúgy baromira nem igaz. Pl. a 1080-as sima/átlagos játék szempontjából valamivel rosszabb is mint a 1070-es. Ahhoz, hogy a 1080-ason igazán kijöjjön a plusz, azért meg kell dolgozni, amit fentebb leírt okok miatt nem csinálnak meg a gyártók. Max. marketing okokból. Így a játékoknál inkább a 70-esen jobb az ár/teljesítmény. Jobban és biztonságosabban is tuningolhatók mint a 80-asok, viszont a 80-asok sokkal gyorsabban kezelik a memóriát, cserébe az alacsonyabb magfrekikért. Dilemma csak ebből lehet, mert rengeteg videómemóriát használnak már a játékok is, de a másik, hogy a feldolgozások többsége is átkerül a gpu-ra (ahol alapvetően a freki számít). Ezért teljesen átlagos játékozásra (ebben benne van az X4 is) én leginkább a 70-es sorozat 384 bites verzióit szeretem, minél több ram-al. És természetesen megfelelő alaplappal, belevaló és rendesen passzoló memóriával (ezt nagyon sokan elcseszik).
Egy ilyen játék már rengeteg adatot használ (elég csak a grafikára gondolni), ezért ildomos SSD-n futtatni. Főleg mióta így beestek az árak. Én is a 2db SSD-t favorizálom (rendszer,játék), lehet a steam-es játékokat is a C-n kívülre is rakni. Lapozófájl használata a Windows alatt inkább kötelező mint ajánlott. Ha kikapcsolod, akkor sokkal lassabb lesz a rendszered. Hiába van rengeted memória gépedben, a kernel memóriakezelőjének szüksége van a lapfájlra (nagyon sok minden hibára fut, és a rengeteg exception-t le kell kezelni). Amikor az X4-el játszol, akkor abból semmit sem fog kitenni oda, de a háttérben lévő system folyamatok, driverek, egyéb huszadrangú folyamatok dolgait/szemeteit igen, ezzel is rendezettebb memóriát adva a fő folyamatnak (jelen esetben az X4-nek). Tehát ha nem használsz lapozófájlt, akkor is be kell kapcsolni az ajánlott minimummal. Ilyenkor a dinamikus kezelést kikapcsolva, fixen adott helyre téve a lapfájl elkerüli a fragmentációt is, mindig ott lesz ahová elsőnek került (kivéve fizikailag az SSD-n), így ennek a fájlnak lesz a leggyorsabb elérése (mármint a többi ilyen típusú fájlal együtt).
Bocsi, hogy ilyen hosszú lett, megpróbáltam a legrövidebben. -
kisiku #1808 Egy kicsit off: találtam egy nagyon jó összehasonlító videót, amiben egy Xeon 5650-es (ez egy kb 10 éves processzor) összehasonlítanak egy I7-8700k-val, ami szinte csak egy éves.Nincs nagy különbség, csak hogy a régi szerver proci ma már 15$ az új asztali meg 370$...ja és ez utóbbi jobban meghajtja a GPU-t is.Ez nagyon jó
-
kisiku #1807 Sajnálom ,akkor nem tudom mitől lehet. Én Ultra beállítással kezdtem, de aztán visszavettem high-ra, mert semmi minőségromlást nem látok, viszont valamivel jobban fut.
Mondom, én inkább arra tudok gondolni, hogy időnként ki kell lépni, majd vissza és akkor megint normálisan fut. Azért elég sok dolog fut játék közben, mármint a játékban. Én ilyet először a Cities XL című alkotásban láttam, hogy egy idő után bedarabosodott (de csúnya szó) a játék, majd kiléptem, visszatöltöttem és megint ment néhány óráig. -
Jóózsf István #1806 Ugyan játszottam azzal a résszel, de nem sokat, mert későn találtam rá az X univerzumra. Hamar áttértem az X3-ra. Abban a terrán szektorok voltak kritikusak. Főleg, ha építettünk beléjük! (Szaturnusz, Neptun. (Puskáznom kellett))
Arra viszont nagyon is jól emlékszem amikor a Ribörsz elején még nem volt "annyira" zökkenőmentes az építkezés, azon belül is az építőanyag leszállítása. Minden szállítóhajó, de főleg a sajátok, ha több fajta árut hoztak, mindegyikhez újra bedokkoltak a CV-hez! Dereng? Mint egy rémálom!
Na ebben az időszakban volt olyan, hogy az építkezés körül negyven hajó körözött, (vagy több) hogy sorrakerüljön! Az viszont nem rémlett, hogy oly-annyira belassult volna a játék. Ez a motor ugyanaz! Ezt említették is, mielőtt kiadták volna. Talán nyár környékén.
Vagy emlékezzünk LávaFolyam-ra. Mind a négy sarkába építettünk valamit. Később amikor lehetőség nyílott rá, a környező ÜresŰrbe is!!! Ott aztán van kavicstól elkezdve, forgalmon keresztül, minden. Nálam minden másodpercben betoppant egy hajó a bójához. Mégsem térdelt le a játék. Ja és hogy tetézzem: Látótávolság növelő módosítást is használtam, ami ellentéte az Egónál az optimalizálásnak, mert az semmi másból nem áll, csak a LOD nyirbálásából!
Szumma szummárum, ez a játék egy talány. Talán sose fejtjük meg!
Azt már elfelejtettem, hogy mennyi idő kellet a ribörsznek, mire azt mondtuk, hogy: "Na ez kész!"