7252
Egosoft X4
  • goyo2
    Ja, gondoltam, hogy nincs. Mellesleg egy kinetikus lövedéket mi akadályozna meg az űrben, hogy megálljon, mint egy másik tárgy. De hát ez játék.
    Sajnálom hogy nincs Novadrone, vagy hasonló, az jó móka volt.
  • kisiku
    Nincs 28 km-es fegyver. A rombolóknak van főfegyvere, az is 7 km-es. Illetve modban van az antimatter turret, az 10 km-es.
    Az L Plasma 5, az M Plasma 4km-es.
    Az L Beam 3, az M Beam 2 km.
    Az L Pulse 4 km, az M Pulse 2 km.
    Az M Shard 1 km, L nincs belőle
    Az M Bolt 2 km, L nincs belőle
  • goyo2
    Én is csak azért tettem bele a Claytronics gyárba, hogy ne kelljen venni. Ha venném, akkor kellene pénz az állomásnak, de nem akarok neki adni, mert csak magamnak termelek. (egyenlore). Szóval marad a dilemma :-)
  • kisiku
    Én nem építek egyáltalán mert veszteséges. Építettem egy nagy gyógyszergyárat és onnan szállítok a Trading Station-re. Kaját nem érdemes termelni, mert alig van felhasználás belőle. Építettem egy Food Rations gyártót, az is veszteséges. Sokkal nehezebb eladni, mint a Soja Husk-ot. Ez utóbbi az egyetlen, amivel lehet keresni.
  • goyo2
    Azon agyalok, hogy a Medical Supplies és Food Ration gyártást nem kéne minden gyárba beépíteni, mert majdnem több modul kell hozzá, mint a végtermékhez. Lenne helyette egy gyár ami ezeket termeli, és majd szállitgatják ahova kell.
    Ti hogy csináljatok?
  • kisiku
    Ne aggódj, nálam is szétlőtték, de hamarosan visszaépítem.
    Mindenhol próbálkozik a Xenon, én már visszavertem őket, most már csak azzal kell vigyáznom, ki ne irtsam őket, mert unalmas lesz a játék és leáll a gazdaság.
  • goyo2
    köszi, de itt az anyaggal már elkéstem, mert 6-7 K és egy I garázdálkodott, lezúzott egy csomó mindent.
    Egy szaros behemoth-al szedtem le mindet, még rakétám se volt. (azt akarom most tesztelni)
    Itt nézegetem a weapon statokat. Gyanitom, hogy nem pontos minden.
    https://roguey.co.uk/x4/weapons/

M Mass Driver Mk2 100e méter /sec, gondolom nem 28 Km a hatótáv. De a sebzése se rossz.
    Van valakinek ennél pontosabb táblázata?
  • nibron
    Nálam folyamatosan támadják, hordani kell nekik az anyagot, és megvédik magukat. A Zura-ban ki volt az a nem normális aki odarakta a Xeon kaput a Trading Station mellé? Teljesen szétlőtték, levegőben állnak a dokkok.
  • kisiku
    Rakétalövegnek nem tudod meghatározni, hogy melyikkel lőjön, ezért vegyesen rakj.
  • kisiku
    Igen,nagyon jó amit írsz! Én emlékszem, amikor még története is volt. Írtak belőle könyvet is (Farnham's Legend), nem is egyet ha jól emlékszem. A múltkor kitöltöttem egy felmérésüket (melynek linkje egyébként megtalálható a steam fórumban) és írtam is nekik, hogy sztori nélkül üres és ilyen gyenge zenével pedig lélektelen az egész játék. Ez az egyik legüresebb rész.Itt nincs semmi körítés,ezt sajnálom.
    Utoljára szerkesztette: kisiku, 2019.04.28. 23:36:44
  • Jóózsf István #1878
    Azt az elméletet állítottam fel, hogy betegesen küzdenek az információ kiszivárgása ellen. Aztán amikor már térdenálva könyörgünk nekik, akkor nagykegyesen odabiggyesztenek valamit.
    Mindenesetre valóban egyértelmű jelenség.
  • TokraFan
    Van ahol tényleg fícsör, de éppen attól jó egy játék, ha képesek ezeket a dolgokat arányosan a helyükön kezelni.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.04.28. 20:31:47
  • Jóózsf István #1876
    Azt hittem, ez a "titkolózás" egyfajta ficsőr. (intelligencia teszt)
    Természetesen megbuktam.
  • TokraFan
    Ego-val az a baj, hogy nagyon nem érzik az infók átadását a játékon belül. Már a korábbi részeket is jóformán csak fórumokról lehetett megtanulni rendesen játszani. Pl. az általad leírt építési feltételek esetén is mindössze annyit kéne csinálni, hogy ha valamelyik még nem teljesült a háromból, de a játékos mégis elküld egy hajót bányászni, akkor csak ki kéne írnia egy kis abalkba, hogy miért nem csinálja pl. "Nincs igazgató a gyárban".Ennyi. És akkor nem szívna szegény játékos napokig, hogy most bug miatt nem bányásznak a hajói, vagy valami más oka van és neki kéne még csinálnia valamit?

X3R-ben még enciklopédia se volt, úgy kelltt minden egyes fegyvernek az adatait egyesével leírni, vagy később már voltak ilyen modok és weboldalak, ahol meg lehetett nézni egy táblázatban. Ezek apróságank tűnnek, de nagyon le tudják lassítani a játékot, szerintm sok embernek a kedvét is elvette/veszi az, hogy nincs dokumentálva egy csomó minden a játékon belül.
  • Jóózsf István #1874
    Te vezeted, vagy npc?
    Ha npc akkor nem. Ha te, akkor ott, ahol az ágyúknak mondod meg mikor lőhetnek (Védelem, aktuális ellenség, minden ellenség.)
    Van egy legördülő ahol...
  • goyo2
    juhé, sokáig védtem, és nekiálltak újjáépíteni.
    Jól gondolom, hogy a behemoth Tracking Turretnek nem tudom megadni melyik missile-t töltse be?
  • goyo2
    Félig szétlőtték a xenonok a HOP-os warfot, ahol épp át akartam venni a kitüntetést.
    Nem működik a dock, az állomás már nem jelölhető ki, mert eléggé hiányos. A builder odament, de el is ment.

Ezt már b...hatom?
    Ilyenkor mi van?
  • goyo2
    Amúgy nem semmi ez az állomás építés. Biztos sok meló volt benne míg megtervezték. Azért le a kalappal.
    Ilyent összerakni nem kis programozó tudás kell, de a kapkodás hibákat szül.

Lassan kész a claytronics gyáram. Remélem beindul a pénztermelés, mert most lassan nő.
  • Caliph
    bakker,már tolnám én is de várok még,kibírom azt a 4,0 -t :D
    de mire nekikezdek már mindent fogok tudni mit merre,és remélhetőleg minden működni is fog :) aship mod must have,esetleg majd ha vannak még jó modok amiket ajánlotok,de nem csalás szagú jöhetnek majd a tippek :)
  • kisiku
    Ez megint csak egy jó példa a programozásra és logikus is. Amíg az egyik feltétel nem teljesült, addig a másik el sem kezdődik.
    Azért nem bányásznak az állomáshoz rendelt bányászok, mert :
    - vagy nem épült fel a feldolgozó
    - vagy nem épült fel a hozzá való raktár
    - vagy nincs igazgató a gyárban

addig nem fog bányászni egyik sem, hanem csak járőröznek, mint ha katonai hajók lennének.

Más. Azt hiszem ismét dicsérnem kell magam és azt az embert aki ezt a "szuper-csillagrombolót" kifejlesztette. Elmentem tesztelni a Bayamon-t egy kicsit jobban. Van a Matrix 9-es szektor, ami színültig van (volt) xenonnal. Ezt úgy kell elképzelni, hogy kb 100-200 Xenon P volt egy rakáson, ami azért elég brutál, főleg, ha egyszerre indul meg mindegyik feléd. De ügyes taktikával és jó hajóval kisöpörtem őket onnan. Lásd képek

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Ilyen volt:

...meg ilyen is volt:

most meg ilyen:

A Teladi már kezd beköltözni, ezért nem nyírtam ki sem a nagy sem a kicsi hajógyárat, ráadásul nem akarom, hogy unalmas legyen az egész.

Na, még egy jó kép, amolyan Titánok Harca:

• Jóózsf István #1868
    Így van! Ha nincs szüksége gázgyűjtőre, akkor nem tud mit kezdeni vele. (Legjobb esetben beteszi védőnek!) A szükség akkor jelentkezik, amikor már be is került a termelési láncba az adott anyag. Ebben az esetben teljesen irreleváns, hogy te milyen raktárat biztosítottál előre neki!
    Ez így ebben a formában nem a játék hibája. Talán a jövőben megengedi, hogy előre feltankoljon. Nem lenne butaság! Korábban én is alkalmaztam ezt a gyorsító trükköt, hogy a saját fennhatóságom alatt telebányászattam egy-egy hajót, hogy mire szükség van rá, ott legyen.
  • goyo2
    Na, megvan mi volt a gond, leírom, hátha más is belefut.
    Épül a gyáram, a Liquid storage már kész volt, de ami felhasználja az anyagot, jelen esetben a metánt az még nem.
    Amint megépült az antimatter prod modul, el is indult a gáz gyűjtés. De azért a hajót újra a gyárhoz kellett rendelni.
    Biztos hogy nem csak az utóbbi volt a gond, mert a hozzárendelést többször töröltem és hozzáadtam.
    Tehát nem az alapján dolgoznak a minerek, hogy milyen storage-om van, hanem hogy kell-e valamelyik prod. modulhoz. Mondjuk ez logikus.
    Most bódógság van.
    Utoljára szerkesztette: goyo2, 2019.04.27. 15:04:08
  • goyo2
    köszi
  • Jóózsf István #1865
    Nem. Az egy hiba. vedd el, add vissza. Esetleg cseréld le az igazgatót. Előbb utóbb menni fog.
  • goyo2
    Urak, lehet hogy a GÁZ gyűjtők azért nem dolgoznak, mert az állomás managere csak 1 csillagos? (ilyen volt csak)
    Van a szektorban gáz, kézzel megy is a bányászat. Hozzá van rendelve rendesen az állomáshoz. Nem ez az első állomásom.
    köszi
  • Jóózsf István #1863
    Furcsa ez a játék. Már így egészségileg. Hogy két külön gépen szinte teljesen eltérő hibákat produkál. Nálam pöllő ez az "elfáradásos" jelenség nincs. (játszom három órát és behülyül) Legalábbis nem észrevehető! Ha baromságot akar csinálni, akkor azt rögtön indulás után is megteszi...

De nem is erről akartam, hanem a megoldásokról. Kicsit zavar, hogy a nagy teherhajók "Hátulról" mennek át a kapukon. Értem én, hogy ez közlekedésbiztonság szempontjából rendben van, de így talán jobban ki vannak téve a rosszindulatú egyedeknek.
    Másik jelenség, hogy egy szektoron belül is mintha bizonytalanok lennének a kapitányok.: Főleg SETA-val figyelhető meg, hogy a teherhajók egy adott távolságot nem egy gyorsítással tesznek meg, hanem: Gyorsítanak, lassítanak, aztán megint és így megy háromszor, négyszer, ötször. Már így a Ribörsz után, ahol becélozta és dzsassz! Legalábbis furcsa.

"Kicsi cég az Ego..." Hát igen. Néha olyan érzésem van, mintha itt mind családtagok lennénk velük együtt. Főleg a viszályok tekintetében.
  • goyo2
    basszus megvan. köszi
  • goyo2
    Végignyomkodtam, de most se találom. :-(
  • Jóózsf István #1860
    Térkép, Fent emberke (pléjerinfó) és valahol a bal menüben lesz olyan, hogy sztenderd viselkedés! (Global standing orders)
    De ne mondd, hogy még nem nyomkodtad végig soha!!!
  • goyo2
    Hol lehet megadni, hogy ha megtámadják egy hajómat mi legyen az alapértelmezett viselkedés. pl amikor mondja a csóka, hogy drop cargo. És ha nem tudok pont rákattintani az comm. ablakra, akkor buktam a választ.
  • Jóózsf István #1858
    Kellemesen csalódtam: "Problem occurs if you click on "Total cash in station accounts" or "Inventory items" in the Empire Overview. This is now fixed. Fix should be in a future update.

Thanks for the report.

Igazán nincs mit!
  • kisiku
    Így van! A Wing nem nevezhető át. De kit érdekel? Én mindig azt nézem, melyik hajón van kék homokóra, mert az jelenti azt, hogy már nincs dolga, azaz áll.

Más.Na, vettem egy Bayamon Carrier-t. Eddig a Albatross Freedom Carrier volt a non-plus ultra nekem, ez kenterbe veri. Egyrészt feltuningolva a végsebessége 15000 m/s (!), az elején lévő 2 darab ANT löveg (antimatter turret) pedig szétkapja a Xenon I-t is. Baromi erős hajó, pedig ez a normál, nem-csatahajó verzió.
    Egy baj van vele: lakott területen nem lehet bevetni.
    Mivel az antianyag löveg olyan, mint egy atombomba, nagy területre hat a becsapódásnál, ezért pillanatok alatt válik ellenséggé körülöttünk mindenki. Egy kis vadászgép a robbanás közelében 0,5-1 km-es körzetben simán elpusztul. Egy találat egy Ilonka pajzsából kb 8-10%-ot vesz le, egy K-nál ez 25-30%, tehát néhány lövés és vége van.

Ez ugye egy modification, az alapjáték nem tartalmazza. Az "Aship" mod másik szörnyszülöttje. Tudom, már bemutattam,ezért csak ismétlem: a modifikáció 6 darab Capital Ship-et tartalmaz. Ebből 3 már ismerős a Rebirth-ből és 3 új van, minden fajnak 1-1. Ez a hajó kb 130-150 millióba kerül,ebből 80 millió a két löveg. A hajó nem csalás, mert kellően drága és nagyon drága a terveit is megvenni.

Ez a hajó felveszi a versenyt a Xenon I-vel. Amíg rá nem jössz hogyan lőheted ki, addig semmi esélyed ellene. Kicsit túlkompenzáltak a srácok e téren, ugyanis nincs olyan űrhajó az alapjátékban, ami még max tuning mellett is egyenlő lenne a Xenon I-vel. Én már kb a harmincadikat lövöm ki, de azért, mert tudom, hogyan kell és mivel.
    Utoljára szerkesztette: kisiku, 2019.04.26. 14:56:50
  • goyo2
    Eljutottam odáig, hogy az L-es teherekhez rendeltem 2-2 vadászt. Viszont most frankón nem átlátható, mert a wing nem átnevezhető. Remélem ezzel kezdenek valamit.
  • goyo2
    Bakker, egy scout egy kics tücsökpöcse csúzlival leszedte a shuyaku pajzsat 1 sorozattal. WTF???
  • goyo2
    Az állomás építésre visszatérve. Ha nem teszek pajzsot és fegyvert rá akkor csak claytronics és hull parts kell, és némi EC.
    Most épül a claytronics gyáram 5x Claytronics modullal, teljesen önkiszolgálóra.
    A HQ-n van 2 claytronics és hullpart modul, abból látom el. Végül is csúzlikat ráérek rátenni, úgysincs aki a gyárat lőné.
  • kisiku
    Nagyon szívesen.Húú, akkor te is olyan voltál, akinek egyáltalán nem volt élete (idézet a South Park-ból). Én is nagyon sokat toltam bele a 2-3 részekbe főleg, mert 1999-ben, az első résznél én még az RTS-es és TPS-ek világával ébredtem és álmodtam.

Az egér klattyhoz: értjük egymást.Igen, érthető is az xml alapú mentés. Gigantikus mennyiségű adatot kérdez le folyamatosan, mint egy adatbázis kezelő. Én nem vagyok programozó, bár pár dolgot ismerek, de értem miről van itt szó. Lehet, másik fajta programnyelv vagy másik engine sokat dobna rajta. De szerintem nem akarták/nincs pénzük megvásárolni. Épp azon gondolkodtam most munkába jövet, hogy az Egosoft egy kis cég, aminek gyakorlatilag ez az egy terméke (játéka) van. Nem dolgoznak több projekten, nem fejlesztenek mást, így erre kell koncentrálniuk, ebbe kell beletolni a pénzt és ebből kell kivenni. Ezért van többek között ez a folyamatos javítás és törődés, mert nem tehetnek mást.

Off: Meg ugye PC-s alkalmazásoknál megengedett az utólagos update/patch/hotfix/stb (ezt főleg a Mcafee Enterprise termékeknél látom ), ezt konzolon nem lehet megtenni. A bátyám ezzel foglalkozik már vagy 15 éve, videojátékokat fejlesztenek, s ő mesélte, hogy milyen elképesztő checklist-nek kell megfelelni, hogy egy platformra kiadjanak (egyáltalán szóba álljon a kiadó egy fejlesztővel) egy játékot.
  • kisiku
    István, én kicsire nem adok, ettől még jó, már hozzászoktam , különben is 876 órát beletoltam...egyébként azt érzem, amit mondtam korábban is. Olyan, mintha egy idő után ki kéne lépni, majd újraindítani a játékot és akkor megint néhány óráig "lag-mentesen", simán fut, minden kattintás jó, sima a játékmenet. Rengeteg adatot kell feldolgoznia, a 3D modellek megjelenítéséről már nem is beszélve. S ahogy bővíted az egészet, azaz újabb űrhajókat rendelsz hozzá vagy építkezel, úgy nő az egész.
    S nem a béta hibája, egy jó ideje megvannak már a menühibák, már a 2.0 előtt is megvoltak,csak akkor se érdekelt. Zavaró, de elviselhető. Olyan, mint amit mondtál, a beakadó Junoszty az űrhajókon, felállsz az ülésből és megjavul.

Nekem tudod mit csinál újonnan? Kilépek szabályosan, majd feldobja a hibajelentő oldalt, hogy valami nvidia hiba miatt kerültem az ő oldalukra. De minden jó, nem fagy, szabályosan kilép az asztalra, stb és nem látszik sehol sem...ezek ilyen megfejthetetlen dolgok.
    Utoljára szerkesztette: kisiku, 2019.04.26. 08:58:04
  • Jóózsf István #1851
    Nálam a duplakatt úgy is működik, hogy automatikusan szkriptelve van az egerem egyik gombjára. Tehát mindegy milyen gyorsan hajtom végre. Szerintem attól (és mindentől) függetlenül a duplakatt NEM ÜZEMSZERŰ. Sokkal inkább hiba. De ha az nem is, a páros páratlanra semmi elfogadható magyarázatot nem sikerült még kreálnom!
    Így, hogy Viku is beszámolt menühibákról még kétségbeesettebb lettem, mert meg voltam győződve, hogy a 2.50 hozadéka!

Önsanyargatóknak tudom ajánlani az ego bétafórumát: "Ez nem jó, azt nem csinálja, kijavítottuk, de nem javítottátok, nem a mi hibánk, de a tiétek, rajtad meg megint nincs sapka!"
  • nibron
    Köszi, amit írtál. Nagyon rutinos X3-as voltam (>8000h), Rebirth (0h), elég könnyen jönnek a dolgok. Szintek, kommunikáció, blueprint minden megvolt, csak ez a nem látszás dolog fogott ki rajtam. Mondjuk itt azért segíthetnék kicsit jobban a játékost, hogy mi a bibi. Mint ahogy a játék számos pontján megteszik. Én sem használok csítet, ezért indítottam próbajátékot ahol kipróbálhattam, anélkül még mindig csak néznék ki a fejemből. Újratelepítettem a játékot (beragadt gőz frissítés miatt), tanácsra új játékot kezdtem, szarrá néztem a csövet és egyebek. Igen, elég könnyű a játék, az új indításnál ki is derült, hogy a nulláról egy elfogadhatóbb szintre lépést elég hatékonyan meg lehet oldani. Ha tudja már az ember mit kell csinálni. Egyedül az "Engine parts" vs. "Hull parts" hiány akasztott meg, mert feltöltöttem a Wharf-ot hajtóműalkatrészekkel, mire meghoztam a szerkezetet már nem lehetett hajtóművet gyártani, és így tovább. Elsőnek mindig csak a saját rendeléseit gyártja le, a Paranid pedig gyárt hajót rendesen. Egészen addig, míg a Wharf trade konzolt fel nem törtem, mert az előre vesz a kiszolgálási listában.

Egér klatty: nálam csak a duplakatt okoz némi problémát, az néz ki úgy mintha nem venné be. De ott csak annyit kell tenni, hogy öregesen kell kattintani a katonás helyett. A játékok többségénél a graf.engine-nek kell kezelnie a bejövő események egy részét (egér,bill.) ezért az események feldolgozási ideje nagyban függ az éppen futó task-októl. Ezért aztán minél több működő (taskot/taskokat futtató) objektum van a játékban (állomások,hajók,satellitek,stb.), annál kevesebb idő jut egy-egy eseményre. Így megnyúlik a billentyű/egér válaszideje. Az Ego pedig különösen "hírhedt" a foreach típusú feldolgozásról. Pl. az X4-ben a satellite-eket eleve globálissá kellene tenni, mert most tele kell szórnunk a szektorokat velük, nem elég a szektoronkénti egy satellite. Márpedig ha szektoronként csak egy kellene akkor is az legalább 50, ami ugye ennyi folyamatosan működő foreach taskot eredményez. És ezek a taskok nem úgy működnek, hogy csak a hatósugár belsejében lévő pár objektummal foglalkozik, hanem le kell kérdeznie minden egyes alkalommal a galaxis összes objektumát, eldönteni, hogy foglalkozni kell-e vele, stb.stb. És mindezt scriptben nem pedig natív módban.
    Szóval öregesen, nem kell kapkodni.
  • Jóózsf István #1849
    Dzsízisz! ezek szerint nem az én tükröm görbe! Nálam ilyen nem fordult elő a 2.50 előtt! Komolyan mondom, hogy nemhogy fejlődne, hanem inkább omlik össze a játék!