7249
Egosoft X4
  • Jóózsf István #1725
    "storage at player HQ." Mégis mi a sz.rnak kellene nekem széf a hákúra, amikor minden belefér a hátizsákomba... Hacsak nem a tiltott motyók miatt, ami miatt most sem zavartatom magam!
    "options for ware transfer and trade with build storage to docked menu." Yeaaahhh!
    "option to configure autosave interval (and prevented autosave immediately after a manual save)." Na abbahagyom, mert úgy néz ki, hogy sok kedvező módosítás történt...
  • goyo2
    Köszi a támogatást.
  • Jóózsf István #1723
    Version 2.50 Beta 1 (343159)

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

New Feature: Resupply ships are now available and carriers can also resupply their fighters.
    New Feature: Sector blacklist settings to prevent ships entering certain areas.
    New Feature: Inventory management with lockboxes in space and inventory storage at player HQ.
    New Feature: Tobii eye-tracking support (Windows-only in this build, Linux support to come).
    Added images and background information relating to star systems and planets in encyclopedia.
    Added logbook entries for NPC ships being built, restocked or repaired at player shipyards.
    Added note/hint while mouse direct steering mode is active.
    Added more variations for Build Station, Rescue Ship and Scan missions.
    Added new global orders section in player information menu.
    Added options for ware transfer and trade with build storage to docked menu.
    Added inventory information to player-owned ships.
    Added categories to object list and property owned in the map.
    Added options to sort the object list and property owned menus by name, size or hull.
    Added warning in trade menu if a ship cannot transport a ware.
    Added possibility to cancel builder ship assignments before ship deploys at station.
    Added current build progress information to the module type summary lines of station entries in the map.
    Added option to configure autosave interval (and prevented autosave immediately after a manual save).
    Added information about hacked research module to research menu.
    Added information about hacked production modules to info menu and Logical Station Overview.
    Added ability to configure Logical Station Overview graph data for each station individually.
    Added wreck filter option to map.
    Added interior sounds to rooms, shops and ship bridges.
    Added mining and resupply tutorials.
    Improved selection of multiple wares for behaviours and map filters.
    Improved out-of-sector firepower calculations.
    Improved resource preview in the ship build/upgrade menu.
    Improved satellite deployment tutorial.
    Improved performance of loading and saving.
    Improved interface for dropping player inventory.
    Improved map object list performance when looking at many player stations.
    Improved faction behaviour when dealing with ware shortages.
    Improved ship formation behaviour when flying in travel mode.
    Improved controller support for initial ship type selection in ship build menu.
    Improved ship docking and undocking movement in certain cases.
    Improved behavior of free-flying police.
    Improved defence drone handling by capital ships in combat.
    Improved mission reward text for paint mods.
    Improved updating of wares to be traded or harvested by station-based trading ships and mining ships.
    Improved Logical Station Overview graph data selection.
    Improved AI station generation logic to make selection of large habitation modules more likely where appropriate.
    Removed Fly To objective from Build Station missions.
    Removed ability to load construction plans that contain more venture modules than the player has available.
    Removed ability to move an empty station plot after paying a cheap licence to a location with an expensive licence without repercussions.
    Fixed issues with moving station plots during Build Station missions.
    Fixed Rescue Ship mission potentially creating unowned ships which don't get cleaned up.
    Fixed Rescue Ship mission reward calculation in the variant where the ship must be delivered.
    Fixed warping to a different sector when getting up during specific stage of HQ mission.
    Fixed missile range calculation for dumbfire missiles.
    Fixed very slow mission offer display if many offers are known.
    Fixed menu errors when opening information menu for ship under construction.
    Fixed huge player-owned stations not displaying all stored wares in information menu.
    Fixed encyclopedia links to ships not working correctly.
    Fixed NPC buy/sell orders not honouring minimum amounts.
    Fixed ships stuck waiting for upgrades.
    Fixed error messages when attempting to unlock EMP-induced data leaks on ships.
    Fixed dock speed limits being applied when travel mode is active.
    Fixed ships docking at moving objects appearing to strafe very quickly at certain times.
    Fixed police ships remaining in space where they no longer have police authority.
    Fixed some factions' police ships not being named as police.
    Fixed defence drones belonging to Teladi Trading Stations not docking after completing their tasks.
    Fixed stations potentially trying to trade with other stations when they no longer have any available cargo drones.
    Fixed ships built for invasions sometimes not performing their intended orders.
    Fixed subordinates not responding to attacks in some cases.
    Fixed ships attacking targets outside their engagement area when on their way to their engagement area.
    Fixed squadron subordinates getting distracted by hostile targets encountered while on their way to join their commander.
    Fixed subordinates of carriers waiting for the player's permission before undocking to attack if player is on board the carrier.
    Fixed station-based miners and traders not updating their range when they or their manager improve in skill.
    Fixed construction vessels not always being unassigned when a station is destroyed.
    Fixed NPC ships not firing their weapons when attacking under certain circumstances.
    Fixed turrets set to Fire on my current target only firing sporadically when current target is a station.
    Fixed turrets set to Attack my current target periodically stopping firing.
    Fixed player-flown ships with turrets set to mining mode only acquiring asteroids 3km away regardless of mining turret range.
    Fixed mass traffic sometimes using the wrong ships directly after loading a savegame.
    Fixed asteroids in certain regions sometimes ending up with negative mineral yields.
    Fixed incorrectly-scaled rendering of paint mods when redesigning certain ships.
    Fixed promotion of crew to pilots removing existing pilot from ship.
    Fixed object selection failing in the map when switching between tabs.
    Fixed cases where map continued panning/rotating even after having released all mouse buttons.
    Fixed station building menu asking to confirm loss of changes if nothing was changed.
    Fixed station building menu not updating when a module build finishes.
    Fixed returning venture ships sometimes being displayed in an incorrect location on the map.
    Fixed map object list not showing the correct player logo for player-owned sectors.
    Fixed supply settings for Drones and Missiles in Logical Station Overview.
    Fixed workforce information in Logical Station Overview being greyed-out
    Fixed player map icon being very large in certain situations.
    Fixed external view on surface elements.
    Fixed targeting while in spacesuit.
    Fixed loot-magnet sound stuck after auto-save.
    Fixed tooltip text getting stuck in the station build menu when using the controller mouse emulation.
    Fixed various NPC pathing issues on platforms.
    Fixed NPC rubberbanding when talked to while walking.
    Fixed detached habitation modules during AI station construction (existing station layouts are not affected).
    Fixed factions building more defence stations than they should.
    Fixed situation where ships could appear stuck in internal storage.
    Fixed missing localisation of several texts in menus.
    Fixed several localisation issues in mission texts.
    Fixed being able to fly into planets.
    Fixed NPCs walking in front of pilot in Demeter and Hermes.
    Fixed Pulsar's right weapon being visually disconnected from hull.
    Fixed Nodan lights not turning on.
    Fixed missing mode visualisation in Nodan cockpit.
    Fixed Xenon capital ship engines not having animated exhaust flames.
    Fixed duplicate display on panel in Kestrel cockpit.
    Fixed missing geometry on side of Discoverer Vanguard.
    Fixed missing external geometry when standing on Incarcatura bridge.
    Fixed Incarcatura bridge location.
    Fixed menu crash when opening the map legend in certain cases.
    Fixed several causes of crashes.

Még én sem olvastam végig.

Goyo. életemben nem láttam ilyet! De majd veszek ki nyáron szabadságot, hogy teljes erőből sajnálhassalak!
  • goyo2
    Legalább sajnáljon valaki!
  • goyo2
    Hát ettől készt vagyok, egyszerűen eltűnik a produktum.
  • goyo2
    Senki nem találkozott ilyennel? Lehet a gyíkok ellopják? :-)
  • goyo2
    Kész az első gyáram. Smart Chip Factrory. DEEEEE: Ha elkészül egy adag Smart Chip, pár másodperccel utána eltűnik a raktárból. A saját trader se viszi el, és NPC se. Hova a rákba tűnt? A állomásnak nem nőtt a creditje.
    Talán olyan okos ez a chip hogy elindul világot látni?
    WTF?
  • kisiku
    Az jó, mert akkor nem lesz unalmas. Egyébként nem én adtam meg nekik a kegyelemdöfést, én "csak" a 80%-át romboltam le, aztán úgy hagytam hogy az XL dokkja még működött, meg olyan 25%-on volt az egész. Szerintem az utánam bejövő és felbátorodott Teladi csinálta ki.
  • Jóózsf István #1717
    "Nincs többé I és K veszély" Ezt te sem hiszed...! :-)

"Meg kéne kérni" Tomonor-t, kérdezze meg készítőktől, (HA esetleg nem tudná fejből...) hogy a gépek spawnolnak, vagy mi van?!?!?
  • Turian
    Szóval Defend és nem Protect. :) Köszönöm!
  • kisiku
    Most látom, megsemmisült a Xenon Shipyard Scale Plate Green-ben...akkor vége, már csak a Wharf-ja maradt. Nincs többé I és K veszély, ha csak nem építi újra egyszer.
  • kisiku
    Kérlek olvasd el #1697-es hozzászólásomban a Hajók hozzárendelése állomásokhoz fejezetet.
  • kisiku
    Ez jó: "előre kell tervezni", meg "így realisztikusabb". Igen, egy sci-fi videojáték realisztikus.
    Mondjuk, úgy sem tudnám megmenteni a teherhajóimat. Voltál arrafelé mostanság? Nálam ugyanis úgy néz ki, hogy elfoglaltuk (elfoglalták) a Teladik a mellette lévő Mátrix 451-et, tehát az már nem Xenon szektor. Így a gépek be lettek szorítva a 9-be, de azt foggal körömmel védik.
    S a legdurvább, hogy a fegyvergyáram, amelynek hajóit itt levadászták (mindjárt mondom, miért, bár a képen látszik), az Hewa's Twin II-ben van, tehát kb 10 szektorral odébb. Közben két birodalmon kell keresztülmenniük, de oda nem visz terméket, csak a még fel sem épült Teladi Defence platformokra, amiket elkezdtek Matrix 9-ben építeni a gyíkok!
  • Turian
    Sziasztok! Nemrég rászántam magam a játékra (az X3TC elég sok időmet elvitte...a régi szép idők), kb. 3. hete űzöm aktívan. Igyekszem pozitívan hozzáállni (pl. milyen jó, hogy a készítők nem zavarják meg a nyugalmam zenével, ha meg igen, akkor is halkan, na meg az autopilot-tal kiélhetem minden szuicid hajlamom, az autosave pedig egészségesen megmozgatja a vérnyomásomat, stb.) és ennyi idő elteltével már egészen élvezem. Lenne pár kérdésem a nálam tapasztaltabbakhoz.
    - A vadász-kíséret biztosítása hogyan lehetséges? Van a HQ-m, hozzárendelt miner és trader hajók, szeretném őket fedezettel ellátni. Milyen és mennyi gép kellhet? Megéri?
    - Egyelőre csak venni tudok hajókat, viszont nem gyártják le, nagy a nyersanyaghiány. Hiába szállítok nekik, de már elég régen be van "szorulva" pár megrendelésem (Paranid gyárak). Van erre bármi trükk? Vittem már nekik tonnányi cuccot...
    - Őrjáratoztatni lehetséges valahogy?
    Köszönöm.
  • Jóózsf István #1711
    Tudod mi a szép? Hogy emlékszem arra a dumára, még a kiadás előtt amikor kivették az ugróhajtóművet.: "Így realisztikusabb lesz a játék. Növeli a játékélményt, hogy nem teremhetünk ott bárhol - bármikor. Előre kell tervezni... Felkészülni az esetleges csapásokra... Ja ja ja ja - bla bla bla bla (A kollégám annyira gyűlöli ezt a számot. Kénytelen vagyok csutkára tekerni a rádiót!)"
    Épp csak elfelejtettek szólni a gépeknek!!!
  • kisiku
    Újabb Xenon szektort fogok ostromolni, mert sok hajóm odaveszett abból a hülyeségből kifolyólag, amit már említettem. Drágalátos gyárigazgatóinkat nem érdekli, hogy Xenon szektorba kell vinni az árut, ők viszik, így nagyon sok teherhajóm tűnt el.
    Kb így néz ki Sándrix 9, illetve a Mátrix 9:

Az azért úgy jó, amikor egyszerre 50-60 db P akar szétlőni...de útközben találtam Ilonkát, ami csak úgy odakerült a már elfoglalt szomszédos 451-es Mátrixba. Azért itt van csalás. Sehonnan nem jöhetett, sehol nem láttam radaron, meg is kapta a magáét:

Utoljára szerkesztette: kisiku, 2019.04.10. 23:55:33
  • kisiku
    Na erre mondom, hogy több szem többet lát. Én sosem foglalkoztam vele, csak töltöttem áruval.
    Aknák, ha jó erős hajód van, akkor bele is mehetsz, aztán ki van pucolva.Nem mindegyik aknát tudod pingelés után sem kijelölni, csak a Friend/Foe mine-t, de mivel az elhagyott hajókhoz simát rak, ezért vagy lelövöm egyesével vagy belemegyek egy XL-es darabbal, aztán annak úgysem árt.
    Én a CV-t akkor hívom, ha kész a terv.Vagy a sajátomat odaállítom.
  • Jóózsf István #1708
    "Amikor tervezem az építést nem lehet látni a végösszeget?" Dehogynem! Ott ahol a zsé-t adod az építkezésre, két vagy három sorral feljebb van a becsült összeg...
    Van ugye az a három kinyitható "menüpont" Az elsőben az szerepel ami nyersanyag rendelkezésedre áll. A másodikban a szükségletek. A harmadikban tudsz játszani az árakkal, aminek az alján van amiről beszélek.
    A kőműves azért megy el, mert nem tudta elkezdeni a munkát adott időn belül. Ez amolyan biztonsági intézkedés, hogy ne ragadjon ott a CV...
    Én szoktam azt csinálni, hogy elkezdem tervezni... rakosgatom be a modulokat és mondjuk a harmadik - negyediknél, anélkül, hogy hozzárendelnék kőművest, adok zsét és leokézom. Innentől beindul az anyagbeszerzés! Egyébként is érdemes időnként okézni, mert fájdalmas tud lenni amikor egy komoly komplex terve "elszáll" (Csak úgy, mint az Offiszban!!!)

Az anomáliák nem mozognak. Téged taszítanak el!!! Én mindegyik mellé tettem bóját!

Minden aknát ki lehet lőni! Jó szem kell hozzá. Vaaaaagy.:
    Az én módszerem az ilyen hajófoglalásra, hogy amikor már látom, hogy ott egy préda, akkor megközelítem kb 40 km-re és nyomok rá egy hosszútávú letapogatást. Ez bejelöli a térképen az aknákat! Aztán megközelítem 5 km-re (Itt jön a képbe egy komoly feltétel: Rendelkezned kell egy olyan fegyverrel, ami minimum 3 km-re hord! (Az "M"es pulse tökéletes!))
    Innentől már szem sem kell hozzá, mert oda-vissza váltogatva a térkép nézetre ki lehet jelölni célpontként az aknákat!!! Kijelölöd, - térkép ki, lövöd - térkép, kijelölöd... De mondom mégegyszer, hogy minimum három kilométer távolságot tartani kell az aknáktól, mert ha "észrevesznek" a jelük eltűnik és így értelem szerűen kijelölni sem lehet őket.
    Ha elég kitartó és ügyes valaki, akkor ezt a kezdő vadásszal is meg lehet tenni ("S" pulse) csak ott nagyon centizgetni kell a távolságot!!! "szompolyogni"

A Szent látomást én is csak ajánlani tudom. A HOP a legjobb vevőim! A vagyonom jelentős részét tőlük kapom.
  • kisiku
    Itt van az Enciklopédiában, hogy mibe kerül egy Claytronics gyártó modul

Mint látható kb 2820 darab Claytronics kell hozzá. 1 db-ot kb 1650-2000 credit között vesztegetnek...na ezt fel kell szorozni és kijön, hogy kb 5-5,5 milla csak ez az anyag. Kell még 10000 darab Hull Part, darabja kb 260 credit, 2,6 milla és a többi és a többi...
  • kisiku
    Ja még egy, hová érdemes építeni?

Érdemes Holy Vision-ben elkezdeni építkezni vagy Argon Prime-on. Ezek biztonságos jól őrzött szektorok, és van hajógyár, tehát igény is lesz anyagokra. Építhetsz a semleges/kalóz szektorokban is, de Xenonhoz soha! A kalózok olyan gyengék, hogy az űrállomásod bármilyen kalóz támadást visszaver, még ha Behemoth rombolóval is jön. Viszont ha tudsz, adj kíséretet a teherhajóidnak vagy vezesd te vagy kísérd, mert kalózszektorokban inkább a teherhajókat inzultálják.

Építhetsz Profit Center Alpha vagy Eighteen Billion-be is, ezek Teladi szektorok, biztonságosak és van hajógyár.

Utoljára szerkesztette: kisiku, 2019.04.10. 12:16:56
  • kisiku
    Egy, ne bánd, hogy kérdezel, ez a fórum lényege :) Itt mi kialakítottunk egy olyan légkört, hogy egymás lehurrogása helyett segítünk.
    1. Szóval, a játék megáll, ha alt+tabbal kilépsz, ezt így tervezték, ezen nem lehet változtatni. Mivel elég nagy a gépigénye, nem feltétlenül jó, ha más is fut mellette. Nálam a 16 giga ramot eszi és a proci is pörög, de jó hűtés mellett ez nem gond. Szerintem nem lehet megcsinálni hogy fusson is, hacsak nem ablakban futtatod, de nem tudom, hogy ezt lehet-e, de itt van valami.

2. Igazándiból asszem nincs előzetes építési költségvetés, mivel minden anyagot más áron szerzel be. Ezért jó, hogy ha például a saját teherhajóidat utasítod hogy vásároljanak be. Ha nem adsz pénzt az építkezéshez, akkor magadnak kell mindent leszállítani, így lehet spórolni. A CV csak az igányelt anyagok mennyiségét mutatja meg, de hogy mibe kerül, asszem nem.

3. Az aknákat meg ne próbáld felszedni, mert könnyen meghalsz. 3 fajta akna van:
    - A Friend/Foe mine mindig ahhoz "lojális", aki lerakta és annak szövetségeseihez. Magyarán ez felismeri a célpontját.Ez kék színű.
    - A másik akna a Tracker mine, ez már halálos arra is aki lerakja, viszont van időd eltávolodni. Ez annyit csinál, hogy ha közelítesz, akkor elindul feléd és robban, tehát nem egy helyben áll. Piros színű.
    - A harmadik a sima Mine, ez a hagyományos akna, aminek ha nekimész, robban.Sárga színű, egy helyben áll, nem mozog.
    Van egy trükk, hogyan tudsz aknamentesíteni.Ehhez türelem és jó szem kell, majd elmagyarázom.

4. Az anomáliák idegesítőek, szerintem összefügg azzal, hogyan közlekedsz, merre, mennyiszer. Látni nem lehet csak Long Range Scan módban pingelhető. A zölden világító aszteroidák The Void nevű Argon/ANT szektorban vannak. Ez volt az X-Rebirthben is, csak sokkal nagyobb területen. Ez a Danger Zone, amit el kell kerülni, ez súlyosan károsítja a hajódat! Ha eljutsz ebbe a szektorba, látni fogod. Repülj felfelé vagy lefelé, lényeg hogy gyere ki belőle minél gyorsabban.

6. A felfedezést tedd meg te a saját hajóddal. Ha találsz kaput menj át rajta, majd gyere vissza. Ezután már át tudsz küldeni másokat is.
  • FireHand71
    Köszönöm a részletes leírást, nagyon jó lett!
    Ha más programra váltok játék közben a játék megáll, lehet ez ellen tenni valamit?
    El kezdtem építkezni, odarendeltem a "mestert", aki dolgozott egy darabig, majd lelépett. Igazi kőműves, több helyen dolgozik egyszerre és elfelejt visszajönni. Amikor tervezem az építést nem lehet látni a végösszeget? Találomra adok valamennyi pénzt, Időnként a modulok pirosak lesznek és az alapanyagokat elkezdi negatívba írni, miért?
    Igyekszem mindent scannelni, használom a help-ben található oktató módot is, de sajnos sok minden hiányzik még.
    Melyik szektorban érdemes elkezdeni az építést?
    Találtam hajókat, amiket aknák vettek körül, elhoztam őket. Az aknákat nem lehet felszedni, vagy szétlőni?
    Az anomáliák jók valamire? Meg lehet jelölni hol vannak? Tényleg kóvályognak vagy csak nekem tűnik úgy?
    Az egyik felfedező hajóban ácsorogva elküldtem azt egy másik szektorba felfedezni, egyszer csak hallom a fülesben hogy baj van, mire bezártam a térképet már fel is robbantam. Visszatöltés után azt látom, hogy valamilyen zölden világító aszteroidák között kóvályog a hajó és folyamatosan csökken a pajzs, majd a hull, pukk. Sebaj, töltés, csere a pilótával, nagy gázzal ki a mezőből és utána minden rendben. Nincs annyi esze, hogy elkerülje a problémás helyeket? A másik felfedezőm, akinek kijelölöm az útvonalat meg beleköt az élő fába is, mindig megáll lövöldözni, úgy kell törölgetnem a harcot a feladatok közül. Ha a felfedező felfedez egy kaput, hogy tudom átküldeni rajta?

Bocsánat, hogy csak kérdéseket teszek fel, de a játék nagyon összetett és a játékmenetről még nem nagyon tudok mit írni, jelenleg csak felfedezek, scannelek és zaklatlak benneteket.

Utoljára szerkesztette: FireHand71, 2019.04.10. 11:31:20
  • kisiku
    A végére elfáradtam...lehet, hogy van benne pár hiba.
    Áhhh, látom te az építőiparban vagy. Valóban, annak tényleg az a neve. A tűzoltóknak is van felvonulási területe. de az más tészta . Egyébként korábbi szavaiddal élve, írhattam volna "tüzép-telepet" is.

A kötekedésről meg annyit, hogy egyrészt tudom, hogy viccelsz, másrészt nem geometriai/matematikai dolgokat részleteztem, hanem azt, ahogy szerepel a játékban. De akkor mondhatnám hogy 6 dimenziós a játék
    Igen tudom, nem nyilaztam,karikáztam be, stb a képeken, hogy miről beszélek, ezért majd ha egyszer összerakom normálisan, akkor átláthatóbb lesz.
    Amit írsz az XL dokkról köszönöm, nem volt ilyen tapasztalatom, én kapásból 3-as dokkot építek. A hajógyáramnál építettem egy 3+1-es dokkot, mert ott tényleg nagy forgalom volt.

Más. Tegnap lezúztam a Xenon Shipyard-ot Scale Plate Green-ben és nem is kellett hozzá 200 hajó, csak kettő. Az egyik az Albion Skunk, azaz a saját széttuningolt Nemesis-em, meg egy Albatross Freedom carrier (Aship mod).
    Meguntam, hogy nagyon sok hajóm veszett oda és hogy 2 óránként legyártott 1-2 db Ilonkát. Nem lehet megtiltani az állomáshoz rendelt kereskedelmi hajóidnak, hogy ne menjenek Xenon szektorba kereskedni. Először is átmentem rendet rakni. A Teladi nem tudott vele mit kezdeni, én 15 perc alatt lekaptam két Ilonkát, a harmadikat később egy óra múlva találtuk meg. Majd áthívtam a Freedom Carriert és megközelítettem a hajógyárát, amit először távolról lőttem, majd közelebb is mentem.
    Kb 18-20%-os hullnál leálltam, mert nem akarom azt sem, hogy végképp ne jöjjön ellenfél, mert megint unalmas lesz a játék. Viszont amit ezután találtam. Rengeteg Xenon Drone köröz az állomásaikban, gyakorlatilag végtelen. Ezeket kilőve találtam/kaptam egy rahedli tuningot és egyéb loot-ot. Persze nem kell ehhez hajógyárat lőni, bármelyik Xenon állomás jó erre.
    Ki lehet lőni készülőben lévő űrhajót is. Nagyon jó dolog "belerobbantani" a hajógyárba a készülő Ilonkát, mert egy jó darabig nem tűnik el a roncs, így nem tud újat gyártani. Kíváncsi vagyok, mennyire fogja visszajavítani a hajógyárát. De nyertem bőven időt, hogy felügyeljem a tevékenyésgét. Van még egy Wharf is itt, az teljesen működőképes. Majd rakok képeket.
    Utoljára szerkesztette: kisiku, 2019.04.10. 09:23:48
  • Jóózsf István #1702
    Csak egy kis kiegészítés.:
    Előfordulhat, hogy valakinek nem lesz elég egy xl-es dokk. Mondjuk mert akkora forgalmú a gyár, vagy eleve összetett és sokan látogatják. És akkor elérkezik a pillanat, hogy épít mégegy xl dokkot. Igen ám, de csodálkozva tapasztalja, hogy nem tudja lerakni. Az okokat Viku leírta a barna kijelölő-határoló vonalakkal. Nagyon sokáig görcsöltem ezen, mert nem tudtam, hogy le lehet tenni ideiglenesen úgy, vagy olyan területre is ahol nem működhet (belelóg a "leszállópályájába" valami, vagy épp a dokk lóg ki a telekről). Ha csak simán kattintunk, akkor eltűnik, mi meg zaklatottak leszünk. Nos: A megoldás annyi, hogy NYOMVATARTJUK a bal gombot 1-1.5 másodpercig. Et voila! Ottmarad! Majd elforgatva - beigazítva már odahúzhatjuk, ahol működhet.
    Természetesen ez minden elemre érvényes!

"építőanyag-udvar" = Felvonulási terület (szakmai ártalom)

És egy kis kötekedés: Ha jól megfigyeljük, akkor a telek dimenziói mind a HAT (pozitív és negatív!!!) irányban 2-es értékűek. Tehát a telek alap mérete valójában 4x4x4.
  • kisiku
    Igen...köszönöm. Az van, hogy belekezdtem egy válaszba Firehand-nek, aki nemrég kezdte, de sajnos nem tudom egyszerűbben vagy rövidebben elmagyarázni és ez csak egy része a játéknak.
    Úgyhogy elkezdtem írni, mert ma nem volt különösebb dolgom, de nem bírtam abbahagyni és én utálok félbehagyni dolgokat, az engem zavar. Aztán gondoltam, hogy írok még, mert mindent el kell magyarázni.
    Vannak akiket zavar, hogy sokat írok, régen a főnököm is rühellte, mert az nem tudott/nem szeretett olvasni, de aztán betörtem. Elmagyarázni egy gyártó cég ügyvezetőjének valamit, amikor ő nem is egy műszaki ember...hagyjuk.
    Munkám során én szoktam használati utasításokat írni, meg fordítani (igen ez is része a melónak), aztán ez is ad a sok íráshoz.
    Tudom ,hogy sokkal jobb lenne egy tutorial videó, ezt többször mondtátok, de őszintén bevallom, azt nem nagyon csináltam még és vannak többen is akik sokkal jobban csinálják,mint én. De próba cseresznye.
    Köszönöm, majd még fogok írni, mert ez megint arra sarkall, hogy nem fejeztem be, aztán a végén összeáll megint egy könyv

Utoljára szerkesztette: kisiku, 2019.04.09. 23:12:43
  • TokraFan
    Eszméletlen vagy!
  • mumoka 2012
    szerintem videot kéne csinálni az jobb lenne és nem kell gépelni
  • mumoka 2012
    az super lesz mert nekem még nincs álomásom 1 se
  • kisiku
    Előre szólok, hogy bocs, de nagyon hosszú lett. Gondolkodtam, vajon rakjam-e be egy pdf-be, de ahhoz fáradt vagyok és lusta és messze nem teljes ez a leírás, hiszen csak egy témakört érintek. Majd folytatom, csak nem akarok másokat sem váratni, akik most kezdik. Ha emiatt le leszek tiltva, mert túl hosszú, akkor szorri
    Berakom spoilerbe az egészet, némi képpel megtoldva. Majd egyszer lehet hogy megírom a teljes leírást, mindenre kiterjedően.

Akkor egy kis űrállomás építés tutorial:

I . A korábbi részekkel ellentétben, legelőször venned kell egy "telket". Térkép, majd a baloldali menüben a "körző" ikon (Manage Plots). Abban a szektorban tudsz építési telket venni, ahol éppen vagy. Először rányomsz a Create Plot gombra, majd megjelenik egy zöld ikon, amiben fogaskerekek vannak. Ez jelenti, hogy te ott telket akarsz venni.A térképen ezután ezt az alap kockát oda rakod ahová akarod. Klikk+nyomva tart, mozgat. A térképet meg tudod dönteni, hogy ne csak felülnézetben legyen, így az űrállomás (a telek) magasságát is be tudod állítani.

Az alap beállítás egy 2x2 km-es kocka.Mivel ugye az űrben vagyunk és térben, ezért a "telket" a koordináta rendszer minden irányába tudod növelni, (X+ X- , Y+ Y- , Z+ Z-). A telek méretének növelésével nő az ára is. Az árat továbbá erősen befolyásolja annak elhelyezkedése, melyik faj, melyik rendszerében van, illetve ha highway vagy ugrókapu mellé építed, akkor a legdrágább, mert jó lesz a közlekedése.

A telekméret növelése a csúszkákkal lehetséges. A telek csak akkor lesz a tiéd, ha a Confirm gombot megnyomod, addig nyugodtan állítgathatod. Ne feledd, hogy ha már egyszer megvetted, kifizetted, lehet utána is bővíteni nagyobbra a telket, de kisebbre venni már nem. Alapból egy 5x5x5 km-es telek bőven elegendő. A Real Estate Transfer Tax mutatja, hogy mibe fog kerülni. Lehet úgymond illegálisan is építkezni (nem fizeted ki a telek árát), sosem próbáltam és figyelmeztet is, hogy súlyos következményei lesznek, ezért ne csináld.

II. Építkezés megkezdése

Tehát megvetted a telket, van egy üres 3D-s kockád (vagy téglatest,attól függ milyet vettél). Ahhoz hogy űrállomást építhess, vásárolnod vagy szkennelned kell terveket.Ezeket megveheted a fajok képivselőinél - Faction Representative. Hogy ők hol vannak, majd később spoilerben megmondom, mert neked kellene felkutatni őket.
    Mindhárom fajnak van egy képviselője, náluk tudod a fajspecifikus modulokat megvenni.Sokba kerül minden, ezért vagy szkennelj vagy gyűjts sok sok pénzt, mielőtt belevágsz. A képernyő bal oldalán van a menü, amelyből kiválaszthatod a különféle modul típusokat.Például, gyártó, védelmi, összekötö, dokk,stb. Középen látható maga az építendő űrállomás 3D-s kinézete. A jobb oldalon a Modules-ben mutatja, hogy milyen elemek lesznek beépítve, milyen sorrendben, némelyik elemen egy kicsi ceruza ikonnal, ez a fegyverezéshez való, erről később.

1. Minden űrállomáshoz kell legalább egy dokk. A dokk mérete határozza meg, hogy mekkora hajók állhatnak be. Ezenkívül a dokkoban van a Manager "irodája" is.A kicsi dokkok között van különbség. Pl az "1M6S" 1 db M méretű és 6 db S méretű leszállópályát tartalmaz. A Basic, Standard, Luxury verzió csak a kinézetre van hatással. A "3M6S" típusú már egyszerre 3 db M méretű hajót és 6 db S méretűt tud fogadni. A dokkok úgy működnek, hogy ha dugó vagy sorbanállás van, akkor a hajókat elrakja a belső dokkba, tehát nem csak 3 db hajó fér el benne. A nagy méretű dokk kizárólag L és XL hajóknak van, ezekből van 1-es és 3-as beálló. A háromágúból van E és T alakú. Ezekre te is csak nagy hajókkal tudsz dokkolni. Tehát első dolog, hogy felépíted a dokkot. Az elemeket a baloldali menüből tudod kiválasztani.

Navigáció építés módban:
    W A S D mozgatás. Jobb egérgomb lenyomva, döntés és forgatás.Bal egérgomb kiválasztás, elemek mozgatása.

2.Építkezés

Én elsőre mindig a dokkot rakom le, abból is a nagyot. Nagyon sok helyet foglal és mutatja barna térhálóval, hogy hol tartozik hozzá egy be nem építhető terület. Ez a "hely kihagyás" az űrhajóknak. Ez azért van, hogy még véletlenül se tudjál beleépíteni a dokkba, és emiatt a hajók ne tudjanak bedokkolni.Mindenkinek a fantáziájára van bízva milyet épít, de én úgy szoktam, hogy a lehető legjobban ki tudjam használni a rendelkezésre álló építési telek méreteit. A nagy dokkot nem
    kötelező, de erősen ajánlott megépíteni.
    Ezután összekötőelemekkel építem tovább, majd lerakom a kicsi dokkot is.Innentől már rád van bízva, hogy hogyan, milyet építesz, mintha Legóznál.Az elemeket tudod forgatni és mozgatni. Ballal kijelöl,bal lenyomva és húzás a mozgatás, jobb lenyomva tart és húzás a forgatás.Ha egy elemen a jobbal klikkelsz, feljön a menü. Az elemeket lehet másolni (Copy Module), illetve kijelölt komplett részeket is (Copy Sequence). Az elemek egymásba csatolhatók, tényleg, mintha legóznánk. Nyilak mutatják, hol, hogyan tudod egymásba csatolni őket.Az építési menüben az elemeken jobb egérgombot nyomva behívhatjuk az Enciklopédiát, azaz megnézhetjük, hogy mit csinál az adott elem, mibe kerül és ha gyártó elem, akkor mit fog felhasználni, mennyit termel,stb.

3. Felfegyverzés

Űrállomásunknak vannak komoly védelmi képességei.Szükség is van rá, hiszen bármikor megtámadhatnak. Továbbá lehet építeni csak fegyverplatformokat, amik nem gyártanak, de őriznek egy nagy területet.
    A fegyverek, pajzsok, rakéták, stb tervrajzait is meg kell vennünk. Ezek ugyanazok, mint az űrhajókon, tehát egyszer megveszed és aztán mindkettőhöz jó.Szkennelni csak magát a platformot lehet, a lövegeket/pajzsokat,stb-t meg kell venni.
    Vannak elemek, amelyeket fel lehet fegyverezni.Ilyenek a gyártómodulok, a raktárak és a védelmi platformok.Ebben az esetben jobb egérgomb az elemen, majd az Edit Loadout-ot kell kiválasztani és bejön az adott elem képe.

A képen látható hogy hasonló, mint hajógyártásnál. Ki kell választani a menükből, hogy mit szeretnénk, hová, majd a Confirm Loadout-tal véglegesíteni. A fajoknak különféle fegyverplatformjai vannak és máshogyan lehet felfegyverezni. Mindenkinek meg kell ismerni, melyik fegyver mire jó, mit érdemes mivel kombinálni, majd adok ehhez is tippet.

4. Véglegesítés

Ha megépítettük a modellünket, el is menthetjük. A felső sorban lévő Floppy lemez gombra klikkelve, majd nevet megadva elmenthetjük űrállomás-tervünket, hogy ha később ugyanilyet akarunk,ne kelljen az elejétől megépíteni. Szükségünk lesz még egy CV-re, azaz építőhajóra. Nem kell megijedni, nem kell megvásárolni 10+millióért, fel lehet bérelni 50000 creditért. Tehát, az Assign Builder-re nyomva bejön a térkép. Ha szerencsénk van és van a közelünkben CV, akkor felbérelhetjük azt, ha nincs, odébb kell mennünk, majd ő odajön, csak így tovább tart az építkezés valamivel. Klikk a CV-n jobbal, majd Select. Ha van saját CV-nk, akkor megjelenik a menüben. Ha az adott faj CV-je foglalt, akkor a BUSY jelenik meg a hajójának sorában. Az 50 ezret levonta, de ő már nekünk dolgozik.Odajön és elkezd építkezni.

Nézzünk át mindent, mielőtt a Confirm Module Changes-re nyomunk.

III. Az űrállomás részei

Nem fogom mind a 300 féle alkotóelemet felsorolni, de beszélek róluk.

1. Építőelemek és összekötőelemek (Other): ezek kötik össze a főelemeket, felfoghatjuk távtartónak, és kereszteződésnek,elágazásnak is őket.Ezekhez csatolhatjuk a főelemeket.

2. Gyártóegységek (Production modules): ez a lényeg. Ezek a modulok gyártják a termékeket. Minden terméknek van egy saját modulja, egy modul egyfajta terméket gyárt/termel. A gyártómodulok fegyverezhetők és tartoznak hozzájuk drónok, amiket majd nekünk kell felszerelni az állomás beállításainál.Értelemszerűen minél többet építünk, annál többet és gyorsabban fog előállítani.

3. Raktárak (Storage): Háromfajta raktárunk van. Hál'Istennek nem bonyolították túl a dolgot, mint az előző részben. A Liquid Storage a nyers gázoknak van, a Solid a nyers, szilárd anyagoknak, a Container pedig az összes többi kész,félkész anyagoknak, még a Víznek is ! Ezutóbbi a termékek 80%-át lefedi. A raktármodulok mindhárom fajnál máshogy néznek ki, de mindegyiküknél van S,M,L méretű. Az Argon raktárak vízszintesen nagyok, a Teladi függőlegesen, a Paranid szintén, de az még kerek is egy kicsit. Attól függően, hogy mit állítunk elő, és milyen anyagok kellenek az előállításhoz úgy válasszuk meg a raktár típusát.

4. Dokkok (Docking modules): már említettem, hogy kétféle van: kicsi (S és M hajóknak) és nagy (L és XL hajóknak) a dokkok fegyvertelenek, de itt állomásoznak a vadászgépek és fregattok is. Dokk nélkül nem működik a gyár.

5. Védelmi és adminsztratív modulok (Defensive modules)

Fegyverplatformok, amik brutálisan felfegyverezhetők. Ha erődöt építünk, ezek kellenek. Ha gyárat, akkor is, csak nem kell annyi. M-es és L-es lövegeket, M-es és L-es pajzsokat tudunk rájuk aggatni. Összekötő elemekkel érdemes bekötni őket és úgy helyezni, hogy nagy területet fedezzenek. Ha építünk rakétakilövőt, akkor a rakétákat majd az állomás beállításánál tudjuk feltölteni. Az adminisztratív épületek egy másik operett, még nem teljesen kiforrott dolog. Ezekkel lehet szektorokat elfoglalni. Építünk egy ilyen, körbevesszük fegyverplatformokkal és tartjuk. Aztán egy idő után miénk lesz a szektor.

6. Lakómodulok, habitátumok

Építésük nem kötelező, de nagyon jó. Növelik a termelést, 25-30%-kal.Ezt régen a specialisták csinálták, itt most a lakosság adja.Ezenkívül lesz élet a dokkban, azaz egyre több emberünk lesz, nem lesz üres dokk. Ezeket utána ugyanúgy felhasználhatjuk vagy kijelölhetjük hogy dolgozzanak valamelyik hajónkon.Háromfajta méretben vannak, mindhárom fajnak. S,M és L: 250,500 és 1000 lakos befogadására. Ha építünk lakómodult, szükségünk lesz az adott lakómodul fajának kajájára és Medical Supplies-ra is.
    Tudni kell, azonban hogy csak az adott faj képviselői költöznek bele. Tehát Teladi Biome-ba, csak Teladi költözik, és leginkább akkor, ha Teladi rendszerben van az állomás.Tehát hiába építünk Argon lakómodult Teladi rendszerbe, nem nagyon fognak az emberek beköltözni, illetve nagyon kevesen.Persze lehet vegyesen is építeni. Igazából mindegy ki lakja. A beköltözés időzített, nem lehet gyorsítani, nincs ráhatással semmi. Az állomás infóban van egy rész, ami az ajánlott dolgozó létszámot mutatja. Minél nagyobb az állomás, minél több dolgot gyártunk, annál több dolgozó kell.

7. Építőmodulok (Building modules)

Ez csak akkor jelenik meg, ha már megvettük a hajógyár terveit. Igen, építhetünk saját űrhajógyárat, de ez borzasztó sok pénzbe kerül (százmilliókba) és meg kell venni minden tervrajzot, minden űrhajó, minden eleméhez. Tehát ebbe csak akkor fogjunk bele ha minimum 1 milliárdunk van.Ez majd egy külön fejezet lesz.

8. Utazó modulok (Venture modules)
    Ez egy kísérleti dolog, én nem használom. Terveznek egy olyan "multiplayer" módot a játékhoz, amelyben a saját hajóinkat átküldhetjük egy másik játékos világába kalandozni és feladatokat végrehajtani. Ez fejlesztés alatt van, nem is biztos hogy lesz végleges része és kapásból beindultak a csalások ezügyben.

IV. Az építkezés

Maga az építkezés egy hosszú folyamat, ezért segíthetünk magunkon, ha már összeraktuk a SETA-t. Ez egy időgyorsító cucc. Építkezésnél a CV lerak egy Build Storage-et, ami egyfajta "építőanyag-udvar", ahová majd a teherhajók leszállítják az építőanyagot.Az épülő űrállomás ikonjára jobbal kattintva menjünk a Manage Funds-ra. Itt kétféle csúszka van, nekünk most az alsó kell, a Funds for Construction. Itt adunk pénzt a kőműveseknek, azaz az építőknek. Miért is?
    Az építkezéshez kétféleképpen lehet az anyagokat leszállítani:

a. Vagy a saját teherhajóinkkal megvesszük és leszállítjuk, mint ha kereskednénk
    b. Vagy adunk pénzt az építkezésre, és amíg az tart, addig a CV kifizeti az építőanyagok árát a kereskedőknek.Ha van lóvé, elkezdenek ömleni a teherhajók hozzánk és hozzák az anyagokat. Ha elfogy a pénz, akkor leállnak a szállítással. Gyártól függően indulásnak 15-20 milliót szoktam adni. Aztán ha elfogy, adok még. Igen, mint mondtam, sokba kerül. Egy Claytronics gyártómodul önmagában 15-20 milliónyi építőanyagba kerül. Egy Ore Refinery kb 1 millióba...
    Be lehet állítani, hogy mennyiért vegyen max anyagot, azaz mennyit fizzesen a beszállítónak a CV. Ezt nem tanácsos nagyon elállítani, mert különben baromi sokáig fog tartani az építkezés. Kapcsoljunk kereskedelmi módba a térképen, hogy lássuk milyen anyagok kellenek.Szállítsuk le az összes építőanyagot vagy adjunk pénzt és várjunk. Az építkezés abban a sorrendben történik, amilyen sorrendben a modellt megépítettük. Erről a jobb oldali Modules pontban tudunk tájékozódni, az építés/módosítés menüben.

V. Indítás, beállítás

Ha készen van a kicsi dokkunk, már be is állhatunk és leszállhatunk. Ideje beállítani az űrállomást. Habár én javaslom, várjuk meg, amíg teljesen elkészül, hiszen a legfontosabbakat akkor tudjuk. Szükségünk van egy Manager-re. Ez lehet bárki, de ajánlott egy kereskedelmi teherhajó képzett kapitányát adni, neki ugyanis magas a Management skill-je. De ha nincs ilyenünk, hát kijelölünk valakit. Ő lesz a gyárigazgató. Ahogy beindul a termelés és rendelünk pár hajót is az űrállomáshoz, az igazgatónk elkezd fejlődni. Minél több csillagja van, annál nagyobb lesz a terület, ahová elküldi a hajókat eladni, illetve vásárolni. Rajta kívül más nem kell. Adjunk neki pénzt is vagy kezdjük el magunk beszállítani manuálisan az anyagokat, termékeket. Egyszer csak beindul a gyártás.
    Térkép módban jobb katt. a gyáron, majd Logical Overview. Ide bejön egy grafikon és egy folyamatábra. A folyamatábrán látjuk, hogy mit gyártunk, ahhoz milyen anyagok kellenek, mi a végtermék. Az egyes buborékokra klikkelve lejön egy kicsi menü, ahol beállíthatjuk, hogy megtiltsuk az adott termék kereskedelmét az AI-nak (Restrict Trade to other factions), illetve hogy az eladási árak automatikusak legyenek vagy sem és az árát a terméknek.Látjuk azt is, mely hajók várhatók, mikor amik hozzák/viszik az anyagokat.

Nézzük tovább. A folyamatábrát lehet széltében és hosszában is görgetni. Ha lefelé görgetjük találunk ott olyat, hogy Workforce, Station Account, Drones és Ammunition. No, ide vannak eldugva azok a legfontosabb dolgok, amik nem hiányozhatnak. A Drones és Ammunition részeket lenyitva tudunk hozzáadni állomásunkhoz drónokat és lőszert.

Drónok: négyféle drón van, ebből az egyiket csak hajógyár építése esetén látjuk.
    - Cargo Drone: segítségével felgyorsul az L és XL hajók és az állomás közötti rakodás. Ha pl a hajónak nincs, de az állomásnak van, akkor is ki tud rakodni.
    - Defence Drone: ők támadás esetén kirajzanak. Kicsik, gyorsak és elég erősek, egy XL-es hajót is meg tudnak semmisíteni, ha sokan vannak.
    - Repair Drone: javító drónok. Ha megsérül az állomás, ők fogják visszaépíteni/javítani a sérült modult. Ehhez persze majd be fognak kérni építőanyagot is, de nem kell a CV-t hívni, mint a korábbi részben.
    - Build Drone: hajógyárnál van szerep, ők építik az L-es és XL-es dokkban az űrhajókat, továbbá CV-re lehet még rakni.

Ammunition, lőszer:

Adhatunk kétféle rakétavető löveget űrállomásainknak, úgymint az űrhajóknak is. Az egyik a Tracking (ez célkövető), a másik a Dumbfire (nem célkövető). Itt tudjuk megadni, hogy mennyit szeretnénk és miből. Ha beállítottuk, megjelenik a kereskedelmi ablakban a Missile Components igény is.

- A Workforce mutatja, hogy mennyi az optimális munkaerő a legjobb működéshez, mennyi van, mennyit esznek és mennyivel nő a számuk.Tulajdonképpen a lakosságot mutatja meg.

- A Station Account ugyanaz, mint a Manage Funds. Mutatja mennyi pénze van az állomásnak és mennyi kéne minimum a működéshez.

VI. Gyártás
    Nem egy komplikált dolog,még mindig a Logical Overview nézetben vagyunk. Nézzünk meg a képernyő fölső részén a gyártási folyamatábrát:

A végtermék legyen a Smart Chip. Ehhez nyersanyag: Energy Cell, Silicon Wafers --> Smart Chip
    Eldönthetjük, hogy minden hozzávalót megveszünk és csak a végterméket gyártjuk vagy építünk olyan kompluxumot, ami magában foglalja a végtermék előállításához szükséges anyagok termelését is. Be tudjuk állítani mennyiért vegyük és mennyiért adjuk a termékeket. Én soha nem nyúltam hozzá, kivéve, ha célom volt vele. Ha megvan az alapanyag, indul a gyártás.
    Később, ha nem akarjuk venni az alapanyagot, akkor építünk egy Silicon refinery-t pluszban az űrállomásunkhoz. Ebben az esetben a folyamat így fog kinézni:

Energy Cell, Silicon Ore --> Silicon Refinery-->Silicon Wafers-->Smart Chip Factory + Energy Cell-->Smart Chip Factory

Tehát mindjárt közbeiktattunk egy bányászmodult, ami legyártja nekünk nyers szilícium ércből és energiából a szilícium ostyát, ami megy a chip gyárba és így tovább.Persze ide már kellenek bányászhajók is, hacsak nem hagyatkozunk a többiekre, akik szívesen hoznak nekünk, ha van pénzünk.
    Minden gyártó modulnak van egy rendje, miből mennyit használ fel. Ha többet termelünk, mint a felhasznált anyag, akkor azt külön el tudjuk adni. Például maradjunk a Smart Chip-nél. Ha szeretnénk Silicon Wafers-t is árulni, akkor többet kell termelnünk, mint amennyit a Smartchip Factory felhasznál belőle, így a felesleget el tudjuk adni. Ki lehet alakítani komplett önellátó központokat is, de ezek igencsak megterhelik a gépet, és az adott szektorban eléggé vissza fog esni az FPS.

Hajók űrállomáshoz rendelése

Előbb vagy utóbb szükség lesz saját űrhajókra is, amik nekünk kereskednek, illetve kellenek olyanok, amik megvédenek.4 féle feladatra lehet használni a hajókat.Mindent a Manager, azaz a gyárigazgató irányít, nekünk nincs dolgunk vele.

- Protect: ebben az esetben magát az űrállomást védi a kijelölt katonai űrhajó. Felrajzol egy gömböt azállomás körül, egy kábé 15-20 km átmérőjű. Ami ezen belül repül és ellenséges vay akár megtámadja gyárunkat, annak nekitámad.
    - Defend: hasonló, mint feljebb, de ez a kereskedelmi hajóinknak ad védelmet, azaz kíséretet. Ha viszont egy L-es méretű rombolót vagy XL méretű hajót adunk így hozzá, akkor az az egész szektorban fog járőrözni, ahol a gyárunk van.Például van 4 teherhajónk, veszünk 4 vadászt, így mindegyikhez jut 1.Ha 8-at veszünk akkor kettő,stb. Rendelhetünk fregattot is, az is elkíséri a teherhajóinkat.
    - Trade: kereskedelem. Ez eladást és vételt jelent. Eladja a gyárunk által termelt termékeket és veszi aa szükségest.A Manager irányítja.
    - Mine: bányászik a gyárunk részére. Ha például gázt vagy szilárd nyersanyagot felhasználó gyárunk van, akkor kell a bányászhajó. Minden automata, a Manager irányít.

Az űrhajók állomáshoz rendelése egyszerű.A Térkép, Properties menüből válasszuk ki a kiszemelt hajót, majd jobb klikk az állomáson és válaszuk ki valamelyik feladatot (Assignment).

Kb ennyit a gyárakról és az építkezésről.

• kisiku
    Enyhe túlzás, az hosszú lenne, inkább csak írogatok, aztán majd összeollózom. Sok munka és kevés időm van. Egyelőre most csak az építkezésről írok, de már most 17 ezer karakternél tartok...pedig csak reggel kezdtem és közben dolgozok is.
  • goyo2
    Na, mégis lesz könyv
  • kisiku
    Kicsit hosszú lesz a hozzászólásom, kb 15 oldalt írtam eddig...na mindegy, majd berakom spoilerbe. Pedig csak egy témát kezdtem boncolgatni.
  • kisiku
    Kis kiegészítés. Én a magam részéről mindig kereskedelemmel kezdtem, nem nagyon építettem gyárakat. Azokhoz sok pénz kell és az elején komplikáltnak tűnhet. Tehát kereskedek, majd abból még több teherhajót veszek, még nagyobbat. Aztán ha már van 100-150 millád, elkezdesz építkezni. Egy űrállomás felszereltségtől és modultól függően 10-100 millió között van. Azért adok ekkora határt, mert neked kell az elejétől felépíteni, te döntöd el hogy nézzen ki, mit csináljon, stb. Tehát meg lehet építeni 10-20 millából is, de általában ettől több szokott lenni.
  • kisiku
    Elkezdtem leírni, hogyan kell űrállomást építeni, ez még hosszabb lesz, mint a tegnapi válaszom, de érdemes elolvasni. Ha kész, akkor berakom ide.
  • goyo2
    A blueprint szerzésre én egyszerűbb módszert találtam: Help/ asszem 3. menupont, ebben vannak a hajó módok.
    Vársz picit, majd kiírja, hogy nyomj entert, ott scan mode. Vársz, megjelöli az egyik sistergő pontot, keresni sem kell. Igaz néha bebod küldiset is, azt ignorálni kell, mert help módban nem engedi elfogadni a küldiket.
  • kisiku
    Szívesen. Igen, értelek, de ez ugye egy űr-szimulátor-akció, tehát az például, hogy a térképen kicsit RTS-re hasonlító módban tudsz kiadni parancsokat a hajóknak, az újdonság. Ez a felfedezés öröme hogy ilyen sokat kell repülni benne...
    Sistergés: igen, elég hülye helyekre szokta rakni, van hogy nem éred el, ekkor átmész egy másik űrállomásra és ott keresgélsz. Nem mindenhol és nem azonnal kapsz blueprintet, ez változó. És igen, ha pl egy Wheat Farm tervét szeretnéd, akkor elmész egy olyanra, ahol van és ott kóricálsz körülötte, aztán vagy ad sistergést vagy nem. A piros szektorokat hagyd egyelőre, ott amíg nem vagy elég erős vagy harcedzett, ne menj.Majd ők jönnek úgyis.
    Bocs, hogy a képeket nem nyilaztam be, de elég gyorsan akartam válaszolni. A játék előző részéről írtam egy közel 100 oldalas leírást, erről is kéne, de már nincs időm és kedvem sem nagyon, de segítünk. Az elején komplikáltnak tűnik ,de nagyon jó, sok időt el tudsz vele tölteni.
    Utoljára szerkesztette: kisiku, 2019.04.08. 22:03:24
  • FireHand71
    Köszönöm a részletest választ.
    Ha jól értem, akkor habitat blueprintet, habitat modulon kell keresnem. A scannelést csinálom, de soha nem tudom 100%-ra csinálni, pedig nézem az Object List-ben is mi hiányzik még. Van olyan, amikor hallom a sistergést, de nem látszódik semmi, egyszer beestem a modul belsejébe és ott találtam a piros kört.
    A 4. választ nagyon jó lett, már tudom hol a hibám.
    A "felszerelés csomagokat" csak egyszer láttam,mindig inaktívak, erre próbáltam rákérdezni.
    A szektorokat igyekszem felfedezni, de az, hogy nekem kell az útvonalat körbe-körbe bevonalazni, kicsit vicces. Azt hittem, hogy odaküldöm, beállítom a felfedezést alapviselkedésnek, akkor apránként felfedez mindent. Az első piros szektorokba még csak beugrottam és vissza, mert az Elitet nem erre találták ki.
    A HQ megvan, a fejlesztések is kész vannak.
  • kisiku
    Trading Station veszi, de nem nagy mennyiségben és nem mindegyik. Az EQ dock ugynaz mint a hajógyár, tehát hajóalkatrészeket vesz.
    A kalózoknál csempész cuccot lehet venni és eladni a Trading Station-ön, de csak akkor ha vállalod a kockázatot, lásd Goyo2-nek küldött 1680-as válaszom.
  • kisiku
    Szia. Na nézzük, kicsit hosszú lesz:

1. Blueprint-et csak báziselemekhez tudsz találni, hajókhoz nem. Kapcsolj Scan módba a hajón és közelíts meg egy űrállomás elemet. Kezdd el szkennelni, azaz, repüld körbe, keresztül-kasul. Ha mákod van, előbb-utóbb hallasz sistergést, ehhez persze érdemes fülelni és lassan menni. Néha nagyon hülye helyen jelenik meg, de legrosszabb esetben kiszállsz űrruhában és úgy közelíted meg. Ilyenkor vagy a legkisebb és könnyen meg tudod közelíteni. A sistergés helyét egy pirosan villogó kör jelenti. Ha több ilyet találsz, akkor valamelyik megadhatja annak az állomás modulnak a tervrajzát, ahol ezt hallod. Van hogy nem piros kör van, hanem szikrázó, csillagszerű valami. Ez általában küldetést jelent. Ezeket a dolgokat egyébként adatszivárgásnak hívják a játékban.
    2. Az 1-es pontban megválaszoltam.
    3. Szintén megválaszoltam az 1-ben.
    4. Kétféle főfegyver van: elsődleges és másodlagos. Ha Enter-t nyomsz, bejön a menü (lásd kép), itt be tudod állítani, melyik melyik legyen. Ezenkívül ha többféle van, váltani tudsz/kell közöttük. Én alapból a K és N gombokat használom, de beállítottam az elsődleges fegyverválasztásra a középső egérgombot is. Lehet hogy nem a kiválasztott fegyveren áll, ezért nem tudsz lőni.
    A lövegtornyok automaták, ezeket nem tudod irányítani, csak viselkedést adni nekik.

5. A hajók méreteikben és fegyver/felszerelésben is különböznek. A legkisebbek az S-ek, ezek vadászok, kicsi bányászok és kis teherszállítók. Az M-ben a közepesek vannak, mint a Cerberus, ami egy Fregatt, de itt vannak a közepes teherhajók és közepes bányászok is.
    Az L és XL méretűekhez már licensz kell, főleg a rombolókhoz. Ez azt jelenti hogy +20-as szintnél előléptetnek, de csak akkor ha átveszed az előléptetést a faj képviselőjénél. Ezután megveheted őket. Minden hajóra más és más felszerelés típus rakható. A hajó méretétől függően, pl M-es hajóra, csak M-es hajtómű és M-es lövegtorony rakható, de többnyire ezeket ajánlja fel. Fegyvertelen hajó nincs, de tudnod kell, hogy a nagyobbaknál már nincs általad irányítható főfegyver, csak a rombolóknál.
    Most arról beszélek, hogy ha egy faj hajógyárában vagy.Ha sajátod van, akkor más a helyzet:
    A bal oldali menüben kell végighaladnod, amikor hajót vásárolsz vagy felszerelsz. Pirossal jelzi ha valami kötelező alkatrészt nem raktál fel, addig ugyanis nem tudod legyártani a hajót.

Tehát, fentről lefelé:
    Hajtóművek (opcionálisan pajzzsal és/vagy fegyverrel)
    Kormánymű
    Fő pajzsok
    Fő fegyverek
    Lövegek+lövegtorony pajzsok
    Szoftverek
    Felszerelés (drónok,katonai és kereskedelmi/bányászati)
    Rakéták/torpedók
    Legénység (technikus/katona)

A legutolsó ikon akkor látható, ha a hajó sérült és javítanod is kell. Lehetőséged van a fenti legördülő menüből egy előre beállított összeállítást kérni, ha nem akarod egyesével. Ez a Small, Medium, High Preset. Ezek "felszerelés csomagok", Persze érdemes átnézni, mert csomó olyan dolgot is tartalmaz, amire nincs szükséged vagy nem kell annyi.

6. Mérd fel, hogy mire van szükség.Ez egy sandbox játék, mindenkinél máshogyan megy, de általánosságban elmondható, hogy a Trading Station-ök órási mennyiségben vesznek kaját, medical supplies-t, claytronic-ot (de ezt nagyon drága gyártani és sokminden kell hozzá) Ezenkívül, érdemes az elején nyers Ore-ból és Silicon-ból Refined Metal-t és Silicon Wafer-t gyártani, ezek a modulok olcsók, és egész kellemes áron el lehet adni és mindig szükség van rájuk. Első dolog legyen a felmérés. Fedezd fel a szektorokat, rendszereket és az állomások köré telepíts sima vagy Advanced Satellite-et, ezek ugyanis a vonzáskörzetükben folyamatosan közvetítik, mit ad el és mit vesz az állomás. Egy idő után látni fogod, hol mire van szükség.
    A végtermék mindig az űrhajó, tehát vagy azoknak az alkatrészeit gyártsd vagy a hozzávaló nyersanyagokat. Kaját és eü cuccokat nem nagy mennyiségben használnak, de folyamatosan. Ezeket inkább kereskedelmi állomásoknak tudod eladni.
    Nyersanyagokat, gázokat, és az említett érc/szilícium párossal érdemes kezdeni, majd jöhetnek a high-tech cuccok, Microchip nagyon jól megy, Smart Chip, Hull Parts, Engine Parts,Weapon Components. Ezeket hajógyárak veszik óriási mennyiségben.

7. Van az űrhajóknak Explore parancsuk, amit a térképen tudsz kiadni

Egyéb: Van egy minimális sztorija a játéknak, melyben egy Boron nemzetiségű "nő" segítségével kell végrehajtanod különböző feladatokat, majd kapsz egy induló űrállomást, ami a HQ-d lesz. Itt tudsz majd kutatást is végezni. Amíg nem fejleszted ki a szkennelést tökig, addig nem biztos hogy kapsz blueprint-et, hiába szkennelsz.

Utoljára szerkesztette: kisiku, 2019.04.08. 20:27:40
  • mumoka 2012
    hogy kerek legyen a nap én is kérdeznék a nividium hol lehet eladni mert equipmentdock_argon vet 1-2 fuvart és ennyi pedig jól hoz a konyhára