2012
A Paradox Interactive és a Colossal Order által fejlesztett városépítős szimulátor
  • kisiku
    Hogy patch vagy nem patch, fogalmam nincs, szerintem a DLC része.Egyébként szerintem a legtöbb ötletet a modderektől "elveszik", majd pénzért eladják...ezt úgy hívják, hogy "szellemi tulajdon lopása".
    De ne bántsuk őket.A komp nem rossz, utasokat szállít, autókat nem.Maguk a megállók nem drágák, 96 credit/darab, a depó viszont 800.Most csak két megállóval próbáltam, 40 bevétel 1000 kiadás...na ennyit a tömegközlekedésről...
  • gebali
    Igazából az ingyenes patch része volt.
  • TokraFan
    "Ami nagyon jó, hogy játszadozhatunk a közutakkal, azaz meghatározhatjuk, irányíthatjuk a forgalmat, hogy lámpa legyen, STOP tábla vagy "jobb kéz" szabály. Ez fontos, amikor dugó alakul ki, egymás alá, illetve fölé rendezhetjük az utakat."

Ez a fícsör ezzel a DLC-vel jött? Bár már régóta létezni sem tudok a Traffic Manager és társai nélkül, melyek végülis hasonló megoldásokat kínálnak, csak többet, de az jó hír, ha már gyárilag is van lehetőség ilyesmire.
  • kisiku
    No, tesztelgetem napok óta az új DLC-t, sajnos elkeserítő abból a szempontból, hogy a tömegközlekedés jegyárait továbbra sem lehet állítani.Van ugyan új Edict, azaz rendelet, amit kerületekhez lehet rendelni, de még azzal sem tudom nyereségere hozni a tömegközlekedést.Számomra továbbra is csak a busz és a villamos ami legalább nullszaldós.
    Oké, ne állítsunk jegyárakat, de legalább emelhették volna egy kicsit a tömegközlekedési eszközök bevételét.
    Jó, persze a valóságban sem feltétlenül nyereséges a tömegközlekedés, de azt kipótolják a kormányzatok, csak hogy itt ilyen nincs. Nem szedhetünk parkolódíjat sem.
    Kipróbáltam a léghajót, mint legolcsóbb megoldást, 3 megálló, egy depó: elvisz kb 1500-at és hoz kb 80-100 creditet.
    A kompot, a monorail-t illetve a "libegőt" :) még nem próbáltam ki, mivel olyan térképen játszom, ahol nincs vasúti összeköttetés, sem hegy (ezt dobta fel kezdésnél, mint Mass Transit DLC-speckó térképet).
    Sajnos elég nagy zajt okoznak a megállói, úgyhogy egy idő után egy sűrűn lakott részen panaszkodni kezdenek a zaj miatt.

S mivel csalás nélkül tolom, mire megjelenik a monorail építési lehetősége, már zsúfolt minden és gyakorlatilag az egész várost át kellene építenem, de mondom, nincs is vasúti összeköttetés.
    Szerintem autópályával és busszal még mindig olcsóbb, mint léghajóval. Ráadásul ugye lassú és kevés embert tud szállítani, de ez érthető,mivel léghajó, nem kell magyarázni a működését :)
    Ami nagyon jó, hogy játszadozhatunk a közutakkal, azaz meghatározhatjuk, irányíthatjuk a forgalmat, hogy lámpa legyen, STOP tábla vagy "jobb kéz" szabály. Ez fontos, amikor dugó alakul ki, egymás alá, illetve fölé rendezhetjük az utakat.
    Pl autópálya lehajtó becsatlakozik egy 2x3 sávos főútba, de várakozás van a lehajtón, vegyük ki a lámpát és rakjunk stop táblát a 2x3 sávosra, hogy elsőbbsége legyen az autópálya felől érkezőknek.Dugó megoldva...részben :)
    Ezenkívül csináltak 2x2 sávos autópályát,ami olcsóbb, csináltak kétirányú, azaz 1-1 sávos autópályát és még jó néhány egyéb úttípust.
    Folyt köv.
  • tuvixplayer
    Tudtok egy olyan modot, amelyik a letöltött asset-eket (tárgyakat) kategorizálva listázza? Korábban nálam a játék így működött, de a patch miatt mindent kikapcsoltam, sőt amik nem voltak bekapcsolva, azokat ki is töröltem. Lassan visszakapcsolgattam, amiket korában használtam, de az assets panel még mindig az alap.
    Találtam egy mod-t ami elvileg ezt csinálja, az hibát ír, ha újból letöltöm.
    Improved Assets Panel
    Szerintem nekem nem ez volt, de most csak ezt találom. Ez a hibás
  • gebali
    Ha rákattintasz a buldózerre, akkor felette megjelenik egy új ikon, amivel földalatti dolgokat lehet törölni.
  • tuvixplayer
    Ha valaki magyar fordítást használ, érdemes visszaállni angolra, mert az újdonságok neve, magyarázata így nem látszik.
  • tuvixplayer
    Én is új térképet kezdtem, mert az összes modot kikapcsoltam először, hogy ne fagyjon le. Most egyesével szoktam visszakapcsolni először azokat, amelyek a cikk szerint működnek.
  • tuvixplayer
    Ezt akkor írja ki, ha már behúztad az út végét egy másikba, és mintha önmaga végpontjára akarna húzni még egy szakaszt. Bajt nem csinál, csak fura a kiírás.
    Egyébként itt van egy 05.18-i állapot a patch és a modok akkori állapotának kompatibilitásáról.
    Cities: Skylines - List of compatible mods for 1.7.0-f5
  • kisiku
    Nekem is van egy érdekes észrevételem, még nem nagyon értem, mi ez: húzok egy utat és nem engedi lerakni, mondván "It's too short"
    Amúgy nem rossz a Mass Transit, elég részletesen be lehet állítani a tömegközlekedést (pl járatsűrűség, mennyi jármű menjen az adott vonalon,stb), de sajna jegyárakat még nem találtam.
    Mivel új várost kezdtem, nem meglévőt folytatok, ezért még hátravan egy jó része a felfedezéshez.
    Utoljára szerkesztette: kisiku, 2017.05.21. 09:33:47
  • mancunianh
    Valakinek van esetleg ilyen problémája: a Mass Transit óta nem tudok alagutakat "törölni". Valami mod miatt lehet, vagy ők állítottak el valamit? Köszönöm, ha valaki tud segíteni!
  • PetruZ
    Hát, az általam linkelt listában nagyítóval kell keresni a maglev-eket, a döntő többsége hagyományos monorail. :)
  • kisiku
    Monorail alatt ne a mágnesvasutat értsük, én elhiszem, hogy az lesz az egyik jövője az utazásnak, de ma még nem olyan elterjedt. De azt viszont nem tudtam, hogy troli van a finneknél is...hm, azt hittem jellemzően kelet/közép európai országok használják.
    Mindegy...hétvégén megnézem, mit ad hozzá a játékhoz, mert ennyit azért megér.
  • PetruZ
    Miért "nem túl realisztikus"? Üzemszerűen működő monorail-ek már régóta vannak, és zeppelinjárat is volt a közelmúltban (igaz, ez egyáltalán nem elterjedt). A trolival kapcsolatos dolgot sem értem, mindefelé van az is. Az "arrafelé" meg inkább errefelé, elvégre a C:S fejlesztői finnek, a PDX meg svéd (és mindkét országban vannak/voltak trolik). :)
  • kisiku
    Na, megjelent a Mass Transit DLC.Megvette már valaki?

Páran írják, hogy nem túl realisztikus, hogy zeppelinek vagy monorail-ek szállítsanak utasokat, hát szerintem sem.Igaz villamos már van, metró van, a trolit szerintem arrafelé nem is ismerik, busz van, vasút van benne...
    13 euróért mérik a Gőzön.
    Ha már csak annyit megcsináltak, hogy nullszaldósra vagy netán nyereségesre is ki lehet hozni a tömegközlekedést, már nagy szó!Lehet hogy megveszem.
  • lazartamas
    Köszönöm megnéztem,- kompatibilis.
  • TokraFan
    Nézd meg a MOD leírásban, hogy egyáltalán kompatibilis-e a legújabb C:S verzióval.
  • lazartamas
    Üdv ! Az a gondom, hogy letöltöm a Prop Line Tool-t, vagy a Prop Precision -t a Steam Workshopról, "bekapcsolom" az eszközkezelőben és a beállítások alatti, mód beállításokban nincs ott, nem látja, mintha nem is töltöttem volna le. Köszönöm a segitséget. Tamás
  • PetruZ
    Ha olajat és bányászatot tudsz, akkor ezt is. Resource térképen megnézed, hol vannak a sárga foltos területek, ezek a jó termőföldek. Azokat "befested" a zónázóval, mintha kerületet jelölnél ki, és a végén nem az olajkút, vagy a bánya ikonnal kattintasz rá, hanem a traktorral. :) Utána, ha ipari területet raksz le ide, azok változatos mezőgazdaságok lesznek.
  • generalGGabe
    Sziasztok!
    Nekem olyan kérdésem lenne, hogy hogyan lehet termelni? Olajat termelni tudok, meg bányászni is, de mezőgazdaságot hogy tudok fejleszteni? Kerestem róla anyagot a neten, de nem találtam semmit.
    Előre is köszönöm!
  • MasterMason
    Most miért mondod, tök hülyék tök hülyén közlekednek a városban, pont mint az életben.

Igazán realisztikus.
  • TokraFan
    Legnagyobb gondom az, hogy nem teljesen jól oldották meg az AI-t. Mindig a legrövidebb úton mennek, így hiába építek kerülő utakat, nem mennek arra. A másik, hogy még az addonok használatával sem sikerült maradéktalanul kihasználni a többsávos utakat, sokszor mennek még mindig egyetlen sávban, hiába van 4/6 sáv összesen.
    Persze ha az ember ismeri az AI logikájáat és működését, akkor valamennyire tudja kezelni a helyzetet és aszerint építkezni, de így sem lehet optimálisan kihasználni a lehetőségeket.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2017.04.28. 18:08:55
  • MasterMason
    Köszi. Nálam is csak az fog menni ezek szerint, mondjuk én a játékba komolyabban belemászó módokat soha nem is használtam, most is csak a kamera additiont tettem fel, a city vitals watch-t, a transparent selectort, a 25 tiles-t a Precision_Engineering-t és az extended building information-t.

A játékmenet meg olyan amilyen, az életben sincs ma még valódi megoldás nagyvárosoknál sem a szemétre sem a közlekedési dugókra, az minden nagyvárosban megoldhatatlan probléma a mai világban. Szóval az pont olyan mint az életben, éppen hogy csak kezelhető ilyen vagy olyan módon de valódi megoldás nincs rá.
    Utoljára szerkesztette: MasterMason, 2017.04.27. 22:38:59
  • TokraFan
    Passz, én a 25-öst használom, az szépen megy...
  • MasterMason
    Na, hát ez a 81 tile mod nem igazán müxik ahogy látom.
  • MasterMason
    De remélem nem gondolod komolyan, hogy csak processzortól függ ez a dolog? A megjelenítésért nagyrészt a vidkártya felelős, de egyéb számos dolog is lehetett nála... Amit én tudok, hogy én játszottam azzal a játékkal, és nálam a nagy városok is futottak szépen, de nem csak nálam, redit-en és youtub-on azért nem egy-két hatalmas várost megnézhetsz még úgy is, hogy közben a gép veszi videóra a játékmenetet...

De kár is volna erre több billentyűleütést pazarolni, inkább arról mondj valamit, próbáltátok e a 81 tile mod-ot?!
  • TokraFan
    A srácnál 7FPS-en pörög a game, szerintem ez kimeríti a szükség fogalmát, ennek ellenére 1 core megy...;-)
    De mindegy, akkor neked ezek szerint olyan verziód van, amiben kizárólag számodra valakik megcsinálták a multicore támogatást. Merthogy senki másnál nincs...
    Más véleménye engem sem érdekel, de amikor valamiről több ezren írják le ugyanazt, annak már oka van! ;-)
    A Skylines körökkel ver rá az XXL-re, még a problémáival és a limitekkel együtt is. Szigorúan szubjektív véleményem szerint persze...
  • MasterMason
    Most nézem, hogy van 81 tile mod? Próbáltátok?

• MasterMason
    Hiába mutogatsz nekem képeket, nálam tökéletesen futott még nagyvárosoknál is. Nem mellesleg a multicore támogatás az nem azt jelenti, hogy minden processzormagnak egyfolytában állandoan 100%-on kellene pörögnie , hanem arról, hogy SZÜKSÉG ESETÉN a többi magot is terheli... Ami többit illeti, ja kiadták egy párszor "látszólag viszonylag kevés fejlesztéssel", pedig volt ott fejlesztés nem beszélve arról, hogy mindentől függetlenül még mindig az egyik legjobb városépítős játék. Gyakorlatilag máig nincs olyan játék, amelyben ekkora városokat építhetnél. Persze én is szívesen látnék több fejlesztést, meg bizonyos dolgok mélyebb értelmet is nyerhetnének akár, de majd egyszer talán...

Ami meg a "mostly negative" értékelést illeti, mások véleménye pont nem érdekelt. Pláne akkor nem, amikor közel távol sem volt olyan játék a piacon, ami legalább meg tudta volna közelíteni az XXL-t. Nem beszélve a sim city botrányáról...

Naná, hogy kiadták újra...

• TokraFan
    Az állítólagos "multi core" támogatás, akció közben.
  • TokraFan
    XXL már támogatja a többmagos processzorokat

Az XXL az egyik legnagyobb átverés a játéktörténelemben. Tulajdonképpen a korábbi Cities XL, 1:1-es úrakiadása, az egyetlen változtatás, hogy átszínezték a GUI-t. Az XL fejlesztői már régen nem léteznek, szétszéledtek, bőven az XXL kiadása előtt, nem is volt senki aki bármit fejlesszen rajta. A grafikai árszínezés is kb. abból állt, hogy valaki a Focus Home kiadónál fogott egy photoshop-ot, és egyszerűen átszínezte a textúrákat.
    Tehát fejlesztő már régen nincs, a Focus Home-nál már csak a jogok voltak meg és szemét módon el akarták adni a játékot ismét, látva a Simcity bukását. A durva az volt ebben, hogy új játéknak hazudták be az XXL-t...de az a "mostly negative" értékelés nem véletlen a Steam-en!
  • kisiku
    Igen, egyetértünk, habár én még nem tudtam olyan nagyot építeni, mint te, nekem valahol 250-300 ezernél van most a lakosság, de tényleg döglődik.
    Ami viszont idegesítő, hogy a szirénázó járművek elől senki nem tér ki, így simán állnak órákig a dugóban vagy a pirosnál.Ez nagyon nem helyén való.Ezért több helyre építesz rendőrséget,tűzoltóságot,kórházat, majd azt látod hogy a büdzsédet szinte ezek teszik ki legjobban.No meg a szemétszállítás és az oktatás...
    A tömegközlekedés veszteséges (remélem ez változni fog az új DLC-ben), a szemétért nem fizet a lakosság, a vízért, áramért, fűtésért úgyszintén nem, parkolódíj nincs, súlyadó nincs,stb,stb, pedig a valóságban mind van...
  • MasterMason
    Nálam tök szépen futott a Cities XXL igen komoly városokkal is(bár nekem elég komoly gépem van), XXL már támogatja a többmagos processzorokat, vagyis van multicore támogatás, az XL-ben nem volt. Egyébként szerintem az egyik legjobb városépítős játék az XXL.

Skylines valamennyire más, és bár valóban vannak benne limitek és néhol itt ott anomáliák is, a hangulata mégis fantasztikus szerintem. És mivel lesz új kieg, ezért ezzel kezdem a városépítést, utána meg majd újra az XXL.

Egyébként reménykedem benne, hogy az évek folyamán csak lesz még valami ezen szegmensben. De addig is, felváltva elő lehet venni hol ezt hol azt, és egy újabb várost építeni benne.
  • Borg
    Skylines-ban sem lehet különösebben nagy városod, de ott nem azért mert szarul futna (bár ebben sem túl sok fps van), hanem mert az agent limit miatt kb 350e lakos felett nekiáll döglődni a város működése, mert hol ez nem tud spawnolni, hol meg az.
    Onnantól kb a gameplay egyre nagyobb része arról szól, hogy hogyan próbálod megkerülni a problémákat amik jelentkeznek. Én pl eltoltam a városomat 1M lakosig is, de értelme nem sok van. Hol az ipar döglődik, hol a commercial, hol a turizmus, hol meg rendőr/tűzoltó/halottas nem tud elég spawnolni, ami miatt jönnek a crime wavek, death wavek stb...
    A 16k vehicle limit kb az első, amit az ember elér már bőven 350ezer lakos környékén. Aztán úgy 750-nél már beütött az object limit, a net node limit, a tree limit is... Innentől csak szépítgetni, javítgatni lehet a várost, de érdemben továbbfejleszteni már nem.
    És akkor erre tolnak most ki egy "mass" transitot. Hurrá.
  • kisiku
    A Cities XL/XXL nekem is nagy kedvencem volt, egészen addig játszható, amíg a városod kicsi. Mivel nincs multicore támogatás, így tökmindegy milyen géped van, gyalázatosan sz*rul fut.Egyébként nagyon szép, nagyon jó, főleg hogy a városaid kereskedhetnek egymással, azaz lehet az egyik high-tech, a másik ipari, a harmadik mezőgazdasági,stb.
    A Skylines tulajdonképpen nagyon jó, csak plusz lóvéért adják el mindazt, aminek alapból benne kéne lenni...jó, nem kérnek eget rengető összegeket,de mégis csak pénz.
  • MasterMason
    Asszem kijött nekiülök a játéknak megen, úgy is rég játszottam már vele. Éppen azon gondolkodtam, hogy XXL-nek, vagy a skylines-nak neki kéne ülni még egyszer, de látva új kieget, ezzel fogom kezdeni.
  • PetruZ
    Mass Transit: május 18.
  • TokraFan
    Igen, de a Stellaris-t ők is fejlesztik, a CS-nél meg csak kiadók, ráadásul a két játék eléggé eltérő is, tehát szerintem nem olyan meglepő a dolog. Bár végülis mindegy...nincs sok jelentősége.
  • PetruZ
    Ugyanaz a kiadó. A PDX nem szokott egyszerre sok különböző DLC-t kiadni (bár most kettő is jött egy napon).
  • TokraFan
    Mi köze lenne az Utópiának ehhez? Két külön cég...