37354
11375847381401621903.jpgHivatalos oldal | Magyar rajongói oldal | Fontos infók kezdőknek!| Tutoriálok | GYIK | War Thunder: Air Forces topik
A másokkal való személyeskedés, a provokálás, kötekedés, illetve az alpári nyelvezet, káromkodás a fórumon nem megengedett, ezért külön figyelmeztetés nélkül büntetőpontokkal, bannal jutalmazzuk!
  • [NST]Cifu
    Istenítsd a wikit, hivatalos szervek is megmondják hogy egy forintot nem ér, főleg forrás szempontjából

Én nem vagyok hivatalos szerv, de elég sok esetben vetettem össze haditechnikai és űrkutatási szócikkeket más forrásokkal, és a tapasztalataim többségében pozitívak. Nem mellesleg már hosszú ideje a Wiki-nél is előírás, hogy a leírt dolgokhoz forrásmegjelölés kell. A haditechnikai szócikkek egy igencsak jó részénél pedig nagyon komoly forrásmegjelölések találhatóak.

Az adott, belinkelt Panther szócikknél is...

És az még mindig ISU és nem Iszu

Attól tartok tévedsz. Az Isu az angol átírás, az ISzU a magyar átírás ciril betűröl. Amikor cikkeket kezdtem publikálni, belebotlottam jópár olyan kritikába, hogy az angol átírást használtam. Holott ez hibás, van nekünk egy anyanyelvük, és azért az orosz nyelv átírása erre bizony így működik.

A Su- az SzU-, az ISU- az ISzU-, az IS az ISz vagy JSz helyesebben. Utóbbi ugyebár azért, mert a harckocsit is Joszip Sztálin-ról nevezték el, és gondolom Sztálint te sem Stalin-nak írod.

Nyugodtan keress rá a SzU-, ISzU, JSz, ZiSZ- és többi szavakra, a következtetés levonását rád hagyom.

Gondolkozz acélminőségromlást ötvöző anyagok kihagyására hivatkozva magyarázni a butaság...aki valamilyen szinten jártas kémiában egyből megmondja neked hogy ez hülyeség hiszen konkrétan akkor jóhogy nem esett szét a német tank mint egy skatulya...

Fémipari szakközépiskolában tanultam, éretségin a vas-vaskarbid állapotábráról kellett felelnem. Ha hülyeség volna, én is félresöpörném, de az anyagismereti és fémipari tanulmányaim mást mondanak.

Romlott a minőség mert a gyár és a gyártástechnológia volt hiányos ötvözőanyaghiány az csak zsidó propaganda...

Hogy jön ide a zsidó dolog?

Magyaroktól is vagon számra hordták kifelé az ötvözőanyagot meg az ukránoktól is....

Magyarországon nem nagyon volt komoly króm-, nikkel-, molibdén- vagy mangán bányászat. Ukrajna valóban nagyon komoly forrás volt, de ugye Ukrajna bányászatilag aktív területeit már 1944 tavaszára elfoglalták, és 1944 augusztusára egész Ukrajnát már a szovjetek uralták...
  • R4ng3r
    Akkor ha magyaros akarsz maradni az I meg egyenlő J-vel. Nem vitatkozni akarok...
  • sulouos
    Most tényleg azon kezdel el vitatkozni, hogy ISU vagy ISZU? Az angolok s-nek fordítják a cirill C betűt, a magyarok meg sz-nek. Annyi.
  • [NST]Cifu
    Ez egy olyan síkja a játéknak, amit eszméletlen részletekig lehet vinni. De ha már olyasmikbe kötünk bele, hogy melyik jármű mennyire reális, hogy belekerül a játékba, akkor ezzel az erővel elő lehet venni az ilyen problémákat is. Igen, itt nem csak a német harckocsik 1944 közepétől tapasztalaható drasztikus minőségromlására kell gondolni, hanem arra, hogy a szovjet T-34-esekbe (ha jól rémlik a T-34-85-ig bezárólag) nem feltétlen volt rádióadó (a raj három harckocsija úgy nézett ki, hogy a raj pk.-nak volt rádió adója és vevője, a két másikban viszont csak rádió vevő volt, tehát jelenteni nem tudtak semmit a pk.-nak (és másoknak)). Fel lehet hozni a gyengébb optikai célzórendszert, vagy a nem megfelelő (avagy egyenesen hiányzó) intercomot.

De akkor már azt is, hogy a szövetségesek valójában első sorban a létszámfölénynek és a légifölénynek köszönhették azt, hogy legyűrték a német hadigépezetet.

Nyílván kell egy határt húzni ennek, hiszen ez akkor is egy játék, amely első sorban a szórakoztatásra törekszik. Azt meg annyira nem szeretik az emberek, ha esélytelen csatába kerülnek folyton folyvást...
  • R4ng3r
    Istenítsd a wikit, hivatalos szervek is megmondják hogy egy forintot nem ér, főleg forrás szempontjából. Nézd meg a pz4 szakadási helyét az is illesztésnél van..... És az még mindig ISU és nem Iszu. Gondolkozz acélminőségromlást ötvöző anyagok kihagyására hivatkozva magyarázni a butaság...aki valamilyen szinten jártas kémiában egyből megmondja neked hogy ez hülyeség hiszen konkrétan akkor jóhogy nem esett szét a német tank mint egy skatulya...Romlott a minőség mert a gyár és a gyártástechnológia volt hiányos ötvözőanyaghiány az csak zsidó propaganda...Magyaroktól is vagon számra hordták kifelé az ötvözőanyagot meg az ukránoktól is.....Nem teljesen akartalak megcáfolni csak részlegesen,nah de akkor haditechnikai tapasztalat: az nem ISZU senem SZU.
  • gezu1025
    Nem nagyon van értelme ezen vitatkozni. Egy tényről beszéltek ugyanis. A valóságban a háború végével az anyaghiány miatt, gyenge/hibás, rossz minöségű volt jópár német harckocsi pánzélzata. Ez lényegében egy tény.

De ezt a játékba nem kell implementálni.
  • [NST]Cifu
    Ezzel csak egy a probléma, a wikipedia nem hiteles forrás szempontjából....

Ezzel az a baj, hogy az idézett részeknek van forrásmegjelölése. Sokan megvetik a Wikipédiát, pedig már évek óta messze van (legalábbis az angol nyelvű Wiki) attól a szinttől, hogy csak úgy félre lehessen söpörni. Egy-egy szócikknél lehetnek ostobaságok, ám ettől még leírni a Wiki-t, mint forrást, eléggé fura dolog. Főleg, hogy haditechnika terén a szócikkek jó része tapasztalatom szerint igencsak korrekt.

Tény hogy a németek nyersanyaghiánnyal küzködtek és sok helyen nem csak az acélminőséggel volt a gond hanem a heggesztés minőségével is ami magyarázza a páncélszakadást illesztések közelében.

Te azt mondtad, hogy "Nem a páncélzat minőségével volt a gond". Én erre adtam ellenpéldákat, forrásmegjelöléssel. A Panther tornyát félresöpröd, hogy ISzU-152 találta el. A Pz.IV frontpáncélzatára mi a magyarázat akkor?

Én forrásmegjelöléseket hoztam, hogy miből gondolom azt, amit állítottam. Nem csak egy Wikipédiát hoztam fel, hanem több, különféle forrást, amelyek eléggé hitelesnek minősülő könyvekre támaszkodnak.

Ha meg akarsz cáfolni, légyszíves viszont is ezen a szinten tedd.
  • R4ng3r
    Hát jah az tény hogy a képen látható párduc acélminőségileg bazári kategória
  • sulouos
    Mondjuk itt annyiban el lehet fogadni a képet, hogy tisztán látszik a becsapódás helye ( a szakadás jobb alsó sarka), és ebből már látszik, hogy ez az acél bőven nem olyan szívós, mint amilyennek lennie kéne.

Amúgy érdekes, hogy a szovjet öntött tornyok láthatóan pont ilyen ridegek voltak, mint a képen darabokra szakadt Párduc, de amíg volt elég ötvöző az acélban, addig a hengerelés miatt a német páncélzat klasszisokkal erősebb volt azonos vastagságon. Tovább tartott, és drágábban lehetett gyártani, de megérte.
  • R4ng3r
    Ezzel csak egy a probléma, a wikipedia nem hiteles forrás szempontjából.... sok helyen hibás és hiányos tévinformációkat raknak fel rá. Volt hogy én is olvastam akkora böszmeséget hogy a fejemet fogtam.A másik a kép,ezt a képet már láttam több oldalon is 3 különböző sztorival megspékelve..... Valószínűleg a leghitelesebb az hogy egy isu-152 találata miatt szakadt be az a torony,az meg ha eltalálta a tankot főleg oldalról akkor attól aztán szakadt az acél akármilyen minőségből volt. Tény hogy a németek nyersanyaghiánnyal küzködtek és sok helyen nem csak az acélminőséggel volt a gond hanem a heggesztés minőségével is ami magyarázza a páncélszakadást illesztések közelében.Az amcsiknál és oroszoknál is szakadt az a páncél ha a német ágyú megcsípte, a német tank sem volt messiás.
  • sulouos
    Végre, kaptunk pár választ. Köszi!
  • [NST]Cifu

Egy Panther tornya egy BSz-3 pct. löveg találata után, lehet látni, hogy a páncélzat "beszakadt", vagyis gyatra minőségű (feltehetően gyengén ötvözött) acélból készült

1944 júniusa után Hitler beleegyezett, hogy a STuG-ok, és harckocsik hátsó páncélzatát gyengébb minőségű acélból gyártsák, hogy a frontoldali páncélzat számára maradjon elég ötvöző. Ahogy ennek a Pz.IV.-esnek a front páncélzatán is látni, ettől függetlenül a végén már a front páncélzathoz sem jutott...

Egy másik idézet:

...As a result, the molybdenum content in thick armor plate fell from a high of about 0.55 percent in 1943 to 0.25 percent in mid-1944 to none at all in 1945, leading to declining shock properties in the Panther's armor. In combination with declining industrial quality control in the quenching process, the Panther's armor was flawed, losing resistance. By some estimates, as much as half of the Panther armor was flawed, losing about 10 to 20 percent of its effectiveness.

Forrás: Zaloga: Osprey Duel: "Panther Vs Sherman - Battle of the Bulge 1944"

A képek és az idézet forrása
  • [NST]Cifu
    "As the war progressed, Germany was forced to reduce or no longer use certain critical alloy materials in the production of armor plate, such as nickel, tungsten, molybdenum, and manganese; this resulted in lower impact resistance levels compared to earlier armor."

Panther @ Wiki

The quality of AFV production armor suffered, though. The loss of nickel and molybdenum supplies was critical, and they could only compensate successfully on a proportion of the plate delivered, due to the finicky and troublesome interrupted-quench system, wherein plates were hoisted in and out and back into huge quench pools, with timing to the nearest second...

...Difficulties with armor production led to hull front, sides, and rear of the Nashorn/Hummel and possibly Wespe to be plain mild steel, according to Guderian's memoirs.

Forrás

(Mindkét forrásban szerepel, hogy ezek mi alapján mentek).
  • a.carkey
    Minimális Off (Men of War Assault Squad 2):
  • Amaymon
    "Will we have change of day and night during one session of the Full Real Battles (SB)?"

Hoppá és nem azt válaszolja, hogy nem lesz ilyen mód hanem, hogy nem lesz napszak váltás 1-2 órás menetben LoL :)
  • Glo
    És ugyanilyen Q&A a CBT-ről:

http://forum.warthunder.com/index.php?/topic/85052-qa-session-closed-beta-for-ground-forces/
  • Glo
    Q&A a GF-ről (is)

http://forum.warthunder.com/index.php?/topic/85079-qa-session-upcoming-ground-forces/
  • R4ng3r
    A háború vége felé pont hogy az acél volt a drágább nem pedig az ötvözőanyag,éppenséggel ezért nem tudtak akkora harckocsimennyiséget legyártani a német gyárak.Nem a páncélzat minőségével volt a gond hanem a szövi tankok mennyiségével,ugye egy tommy kuktát jóval gyorsabban legyártottak mint teszem azt egy Tigrist. Ráadásul a gyárakat még bombázták is...
  • Nazarov77
    Dev szerver megint kapott egy updatet, bekerült a panzer 38(t) is. Más érdekes egyelőre nincs.
  • [NST]Cifu
    Amennyire én tudom, az 1944 második felében, 1945 elején készült német harckocsik páncélzatában már egyáltalán nem volt molibdén és magnézium ötvöző például, 1944 legvégétől a króm és nikkel is kiesett, 1945-ben pedig olyan is előfordult, hogy minimálisan ötvözött szénacélból kellett már dolgozniuk. Gyakorlatilag a háború legvégén a német acélművek már igencsak gyenge minőséget tudtak prezentálni...

Ez egyben azt is jelenti, hogy az 1944 tavasza után gyártott német harckocsik páncélzata egyre gyatrább minőséget képviseltek, és ez által egyre kisebb védelmet tudtak nyújtani.
  • Coral Springs
    Én ahogy kaptam a gépeimet, a legújabbat mindig az első crew -ra raktam, a korábbiakat meg hátrébb toltam. Tehát nálam mindig az első crew volt a legfejlettebb, de nagyjából kialakult hogy melyik gépet hova rakom, a többi gépet is használom, így a többi crew is elkezdte utolérni az elsőt.
  • Coral Springs
    Nekem az amerikai és a szovjet a fő nemzeteim, ezeknél van 5db crew. 4 a vadászoknak, egy pedig a bomber -eknek, de gyakorlatilag 1-2 crew elég egy csatára, inkább dísznek vannak kirakva a gépek. A többi nemzet nem érdekel azokat ritkábban tolom, ott elég a 3db crew.
  • V43 1105
    Kénytelenek kihagyni? Te miről beszélsz? Maximum kevesebb került bele, olyan nincs, hogy kihagyják.. :O
  • Conqvistador
    Én nekem az oroszoknál van 7 slot.
    De azt Arcade-on többnyire ki is használom.
    Kéthetente 1-2 órára benézek és megyek bombázni ezerrel.
    Úgy fest azóta se változott a játék képe Ground pályákon, ha győzni akarok magamnak kell kiszedni a végső célpontokat. A végjátékok érdekesek amikor már csak 2-3 cél marad főleg hajóknál durva. 1 hajó 1 gép.
    Nyílegyenesen kamikaze rá a hajókra 700+ al de mivel ilyenkor többnyire már 3-4 en is rajtam vannak a fordulózást már se a Peshkaval se a Yer2 vel nem érem meg. Ilyenkor jól jön a sok slot és a győzelemért járó + lé. 2 Vadász és 5 Bomber slot van beélesítve :D
    HB-n tényleg elég 2 is. FRB nekem egérrel kínai. Nem is nagyon próbáltam...
  • bgabor
    Én annó arcadera megvettem mind az öt slotot minden nemzetre. Majd átálltunk HB-ra a társasággal, és jött a változtatás hogy előre ki kell jelölni a gépet HB-ra. Azóta egy fighter és egy bomber slot van nemzetenként, a többi felesleges. Az a fontos hogy egy, de minél jobb képességű crew legyen.
  • Amaymon
    Engem annyira nem zavar az új rendszer, már így sem tudom kihasználni a hangárban levő gépeket. Nem tűnik soknak, csak mikor megláttam. Van egy achi ami számolja 206 db(!)-ot mutat. És még rengeteg nincs meg. A büdös életbe nem fogom mind kihúzni RB-n :)
  • Nazarov77
    Igen ezt az eltávolodást én is tapasztalom de lehet tenni ellene, az új gépet nem a top legénységre rakod rá.

Pl nekem így volt most Japánoknál
    B5N2; A6M3, lvl 8as Ki-61; D3A1; A6M3 mod22; A6M2; Ki-45

Ezek közül a 2 A6M3asomnak van a legjobb legénysége érthető okokból, mivel ez a 2 a legjobb és velük megyek a legtöbbet.
    De most hogy lettek új gépek így változott:

B5N2; A6M3, lvl 11es Ki-61; D3A1; A6M3 mod22; A6M5; Ki-102

A kicsit lemaradott A6M2 helyére ment az új M5ös és most ez lesz elsősorban használva és így behozza a lemaradását. ( ugyanez vonatkozik a Ki-61re bár ezért a gépért egyáltalán nem vagyok odáig de muszáj tolni mert 1.37től ugye más lesz a rendszer)
  • Amaymon
    Nekem anno AB-n is lassan eltávolodott egymástól a crew skill, mert mindig volt egy kedvenc gép indulásnak a többi nem került sorra. HB-tól kezdve pedig kialakult egy szakadék, oda nem kellett 2-3-nál több. Japóknál van 5 slotom abból 2 fullos fightereknek, 1-et attacker esetleg bomber-nek szántam, de az már nem nagyon akar emelkedni. Nincs olyan RB event ahol húzhatnám az utóbbit.
  • Nazarov77
    Én Japánokkal és Németekkel 7 slotot használok, az 1200 goldos bővítést nem vettem már meg, ennyivel kényelmesen el lehet lenni. Ha valaki meg nem akar goldra költeni 5el is el lehet venni, ABre elég határeset de ha vigyázol a gépre akkor nem vészes, britekkel elvagyok ennyivel.
  • Amaymon
    AB-n kell szerintem 5 vagy több. HB-n vagy ha lesz magasabb elég 2-3 slot. Habár 5 megtelik könnyen nagyon szét tud csúszni a crew skill köztük.
  • Nazarov77
    4. slot 10 000 az 5. meg 50 000 silver. 6tól kerülnek goldba, 5 az tűrhető ha nem akarsz költeni goldra.
  • lexlutor
    ezt ertem. es akinek 3 slotja van csak, mert nem kolt semmit erre? az hogy osztja meg?
  • Nazarov77
    Hogy adjanak?
    Szerintem így lesz:
    Ha mondjuk van 7 slotod repülősbe akkor a tankosba is megmaradnak ezek, betehetsz 7db tankot és nem kell megint unlockolni őket silverért meg goldért.
    Ha meg közös csata módba játszunk ahol repülők és tankok is vannak ott meg a slotjainkba azt teszünk be amit akarunk.
  • lexlutor
    mondjuk az megjobb lenne, ha adnanak par slotot a tankoknak.
  • Nazarov77
    Q:
    I have 8 crew slots for the germans.

Can I fly 5 planes and drive 3 tanks or do I need to buy additional slots for the tanks?

A:
    Most likely you will not have to buy additional slots and your assumption is right

Szerencsére nem kell külön slotokat venni tankoknál mert közös lesz, ez jó hír nem kell erre goldot költeni.

Tank crew will be different with different skills, just sharing the slot

• Nazarov77
    Értem mire gondolsz, de biztos meg lesz oldva úgy hogy közben ne rugaszkodjon el a valóságtól és ne kelljen ilyen T110E3,5 marhaságokat berakni.
    Ott lesznek az M46,47,48as pattonok meg ki tudja, lehet hogy tudnak helyet szorítani egy M103nak de az nagyon határeset az év limit miatt, majd meglátjuk.
    A mozgékonyság meg nagy előny, egy egyszerű Sherman is ki tudja szedni a JTt ha mellé/mögé tud menni.
    A közös csatákról meg nem is beszélve ahol repülők is lesznek, oda nagyobb életbiztosítás egy kisebb gyors tank amit nehezebben tudnak lebombázni.

Historicalba meg biztos limitálva lesz tehát Tigrisből Párducból max lesz 2-4 db a többi meg panzer 4 és stug lesz, és így meg lehet oldani hogy fair legyen de ez nagyon a jövő zenéje mert ugye alapból csak AB lesz.
  • [NST]Cifu
    A másik oldalról nézve viszont akkor meg nincs "ellenfele" a német Kingtiger-nek, JagdTigernek, mert a szövetségesek számára nem volt létfontosságú ilyen szintű harckocsik gyors frontvonalba való küldése, mert ekkor már övék volt a légifölény, és olyan létszámfölényben voltak, hogy nem érte meg a velük való küszködés.
  • bgabor
    Idővel mindkettő bent lesz, rajta vannak a német tech treen, de kétlem hogy húszas szintre, mert a Me-262 max a legkissebb Meteorral meg a Yak-15 szutykokkal egyenrangú. Megmondták hogy valószínűleg német és japán Sabrekkel lesz megoldva a top tier jet kérdés.
  • Nazarov77
    Milyen szinten? Én csak közöltem a tényeket, hogy a WT elsősorban csak sorozatgyárott tankokat fog berakni ( tisztelet a kivételnek ami balance miatt szükséges ) és ha JT volt használva stb akkor benne lesz a játékban mint azt a prelimitary tech tree is mutatja még ha nem is lenne párja.

Ezért is hoztam fel az USA treet is, mert ők ugye más doktrínát alkalmaztak és egyáltalán nem is volt heavy tankjuk rendszeresítve max csak 1db lehetne a Pershing mert ugye először heavynek volt titulálva propaganda célból de az se heavy igazából. USA egyáltalán nem tudna párt találni az orosz német heavykhez mert nincs de nem is kell mert ez nem wot.

"Ahogy azzal is tisztában vagyunk, hogy a németek 1945 után majdnem két évtizedig nem gyártottak harckocsit... "
    Ez tiszta, ezért nincs Német, Japán 20as szintű gép. Berakhatnák a Ho 229et vagy a blueprint me 262 HG IIIt de nem tették.
  • [NST]Cifu
    Azért álljon meg a nászmenet. Azért ha már ilyen szinten megyünk bele, akkor jöhetnének azok a problémák is, mely szerint a szövetségesek 1942 után egyértelműen fölényben vannak gyártási mennyiség terén, 1943-tól kezdve pedig egyre nyomasztóbb szintű a központi hatalmak nyersanyagproblémái (például az 1944 végén készült német harckocsik páncélzata is gyengébb kezd lenni, mert az acélöntvényekből kénytelenek kihagyni az ötvözőket).

Ahogy azzal is tisztában vagyunk, hogy a németek 1945 után majdnem két évtizedig nem gyártottak harckocsit...