10049
Europa Universalis IV
  • pocoksari
    nem értem (vagy csak nem olvastam el valamit), hogy miért hátráltatja az új kieg/patch a wc-t?!
  • pocoksari
    a térkép az egyik ilyen intézmény elterjedését mutatja, zöld= van, sárga=nincs
    ez nem tech level térkép
  • NineTY
    Bár ki tudja a jövőben tán lehet, az új tech group rendszer miatt, ami egyébként nem nagyon rossz dolog (a World Conquestelők agyonütésétől eltekintve :D ), mert így legalább sokkal több országgal lehet majd érdemes játszani. (én eddig max a törökökkel játszottam mert nekik csak +25%)

Eszerint a kép szerint India tech cost előnyben van Angliához képest.
  • NineTY
    igen meg tudom nézni, csak azt próbáltam érzékeltetni, hogy nem nagyon érdekelnek :D
  • sadface #7876
    Etiópia. pl.
  • NineTY
    1.18
    Tech group változtatás: yey egy újabb mód a World Conquestelők agyonverésére :D
    (megjegyzem a világhódítás törénelmileg egyáltalán valós, ezért a fejlesztők célja valamilyen szinten akár lehet is az, hogy azt ne lehessen elérni, és lehet igazuk van)

Accepted culture: végre én választom ki, hogy az én országomban milyen kultúrát fogadok el. Ez elég hasznos, mert így a legalább a nem túl sok stated kultúráját elfogadhatod, és így legalább ők tényleg penalty nélkül adják a cuccokat.

Great powers: végre az hogy én vagyok a világ egyik legerősebb országa jelent némi (nem csak gazdasági/katonai) előnyt más országokkal szemben. Az hogy így lehet power projectionra szert tenni eléggé jó lenne, mert most is én vagyok az első, és egészen pontosan 0 power projectionom van, mert nincsenek lehetséges riválisok, és rivális nélkül ugyebár nem lehet szert tenni rá.

Ruler personalities: nem butaság, de attól még mindig az lesz a legfontosabb, hogy milyenek a statjai. Az hogy idővel fejlődik az jó dolog, tán úgy kéne megcsinálni, hogy az uralkodó statjai is fejlődjenek idővel. Úgy lenne az igazi, ha választhatnánk néhány opció közül. (egy 50 éves ember több tapasztalattal rendelkezik, jobban ért bármihez, mint egy 15 éves) Nekem az egyik legnagyobb problémám a játékkal az hogy a legfontosabb dolgot, hogy milyen lesz az uralkodód, azt egy szimpla random dönti el. Nem ártana, ha ezt is lehetne befolyásolni, pl amikor megszületik az örökös akkor nem lennének rögtön statjai, hanem pl. taníttatni kéne 15 éves koráig, ami sok pénzbe/bármibe kerülne (talán relatíven az országod erősségéhez), és 15 éves korában kiderülnének a statjai, ami attól is függne, hogy mennyit tudtál a taníttatására költeni, kb. mint a generalok statjaira az army tradition. Akár bizonyos ideák is fejleszthetnék a jövőbeli uralkodókat.

Ottoman Sultanate: a törökök amikor 30 éves az uralkodójuk, választhatnak 3 trónörökös közül. Na így kéne ennek működnie mindenhol.

Leader traits: a leaderek kapnak valami random dolgot még, ettől függetlenül szerintem még mindig a statjaik lesznek a legfontosabbak, kivéve tán ha valami combat bónuszt kap. Tán olyat lehetne csinálni, hogy limitálni a vezérek instant ugrálását (Amerikából Kínába teleportás), mondjuk olyan gyorsan váltanának helyet, mint a kereskedők/telepesek. De emiatt jelentősen több vezéred lehetne, és így a különböző bónuszok alapján lehetnének különböző dolgokra használt vezérek.

Coptic Holy Sites: a koptik vallásúaknak lesznek szent helyei,, melyik országoknak van egyáltalán koptik vallása? :D

Itt vannak amúgy linkek az új dolgok leírására:
    http://www.eu4wiki.com/Developer_diaries#Unannounced_Content
    Utoljára szerkesztette: NineTY, 2016.08.05. 13:07:56
  • pretorius07
    Én is valami ilyesmit értelmeztem ki belőle. Azt sajnálom,hogy a jó funkciók persze megint a dlc-ben lesznek. Ez az uralkodó,meg hadvezér szemelyiség hasznos lehetne,de annyit meg nem ér,hogy emiatt megvegyem:)
  • pocoksari
    na, játszunk egy kis szövegértést :)
    van az a Institutions rész az 1.18ban

ha jól értettem, akkor mindenki 100% tech costtal kezd...megjelennek szépen itt-ott ezek az intézmények, majd elkezdenek terjedni...akinek van 10% developmentnyi ilyenje az országában, akkor az be tudja ezt fogadni és megkapja a bónuszt...ha valakihez nem ér el (vagy nem akarja befogadni), akkor addig szépen elkezd drágulni a techje és vagy lemarad vagy befogadja...ha befogadja, akkor visszaáll 100%ra a tech cost és megkapja a bónuszt
    tehát lesz western/eastern/stb. továbbra is, de az nem befolyásolja már a tech costot (feltéve ha szépen bevezetgeti ezeket)

jól értettem?
  • pocoksari
    köszi, írtam is :)
  • Lysandus
    Ment.
  • hitman1028
    én tudok xd
  • pocoksari
    nincs valahol virágbolti verzió 1.17.1? :) privátban ha valaki tud
  • pocoksari
    jóóóó, ha a lázadókra b@szod el a manpowert, akkor nem szóltam, mert akkor tudod, hogy mi kell tenni
  • hitman1028
    https://forum.paradoxplaza.com/forum/index.php?threads%2Feu4-development-diary-4th-of-august-2016.961146%2F
  • NineTY
    yey megvan Nagy Britannia, tényleg megkaptam a gyarmatokat

1675 map:

Utoljára szerkesztette: NineTY, 2016.08.03. 22:14:33
  • NineTY
    Igen tudom, a törökök nagyon ütnek az elején, amikor még a leginkább számít (a végén már túlerőbe vagy, jobb seregösszeállítással).
    :D milyen flotta? A törökös játékban egyáltalán nem gondoltam fontosnak a flottát, a nagyon alacsony diplo tech miatt meg minden úgyis szanaszét verte volna. Tán a végére építettem egyet mondjuk.

A törökös játékban ha jól emlékszem nekem az Istenért se akart jönni a mamelukokra a küldi, legelőször az oroszokat szedtem szét, mert az azelőtti játékomba kezelhetetlenül nagyon nagyok lettek, majd úgy jutottam be Európába, hogy Litvánián, Lengyelországon keresztül, Ausztriát sokkal későbbre hagytam. És a HRE-t támadni nagyon gány. Mindig csak egy háborúba lehetsz az emperor miatt, meg rengeteg pici állam,,, az egyik nagy előnye annak ha a HRE-vel vagy, hogy nem kell majd azt támadnod :D
    Én nem mindig a legkisebbet ütöttem, hanem mindig mindent, ami elérhető volt, még gyorsan mielőtt belépnek a koalícióba.

De tuti nem csinálok mégegy törökös World Conquest próbát, mert ez a HRE-s sokkal könnyebb, meg a mostani patchba, mint sokszor mondtam, sztem a HRE-n kívül mással nem is lehet. Meg a katolikusoknak ott a pápaság, ingyen stability (meg néha más bónuszok) csak úgy. A pápaság nélkül hogy lehet stabilityt szerezni? Csak admin pontból, meg imádkozni eventért?
  • NineTY
    :D úgy gondoltam a "fullon normál gyalogot", hogy a 17-4-17-es seregbe a 17 gyalog normál volt, nem mercenary.

Az ellenséges országok seregeit elverni gyerekjáték (a HRE tagok megcsinálják helyetted, múltkor Minget is szétszedték nekem), na de a saját lázadóidat,,, ott kezdődik a kihívás :D
    Én a saját seregeimmel sztem olyan 90%-ban lázadót ütök, 10%-ban valami gyengécske országot, a nagykutyákat meg a HRE-re hagyom.

Szóval a csaták zöme 30-40k-s lázadó seregek ellen megy. És ugye a lázadóknak ugyanolyan techje van meg ilyesmi, szal nem csak seal clubbing. Egy-egy ilyen csata alatt mindig elfogyik vagy 10k gyalog, és jön a következő csata. Ezt pedig ilyen kevés manpowerből nem lehet folyamatosan pótolni, illetve ha tudnád is, akkor relative hosszú idő alatt. Meg ugyebár a lázadók ellen ha jól tudom nem jár armytradition, szal olyan 30-40 környékén lézeng max, ezért is akarom megint az Offensive ideát, hogy legyenek már valamirevaló leadereim, meg +20% forcelimit modifier az kb. +20% mercenary is :D

Utolsó Minges hódításom alkalmával megint felmentem egy kis időre 200% környékére,,, hát lehet ilyet tényleg nem nagyon kéne csinálni (de tök izgi xd), sztem a lázadók összlétszáma volt vagy 1 milla :D (najó annyi tán nem, de olyan 800k bizta)
    [Túl nagy az országod? Már mindenkinél erősebb vagy, nincs már ellenfeled? Te vagy a saját ellenfeled! Szerezz jó sok overextensiont, nem fogsz unatkozni egy ideig :D]

De amúgy egy ilyen lázadás hullám nem nagyon vészes, csak pénzbe fáj sokba (a mercenaryk folyamatos újraképzése miatt, nagy overextension mellett), de nemrég Portugália és Kasztília annektálásával nagyon beindult a kereskedelem (100+ dukát/hó), szal pénz az van.
  • pocoksari
    a törökkel max. kétszer lesz muszáj támadnod kis túlerővel:
    - egyiptom meghódításakor (a mameluk imád kimenni ciprusért, ha egy seregét oda bezárod a flottáddal, akkor sima ügy), mert nem sokkal gyengébb és szövije is szokott lenni
    - bécs elfoglalásakor ill. az oda vezető úton lehet komolyabb ellenállás

ezt a két háborút leszámítva, ami ugye időre megy nem vagy lépéskényszerben simán nekimehetsz mindig a legkisebbnek, aztán a következőnek és így tovább...aztán amikor megerősödsz (azt onnan tudod, hogy a döntő fölényhez nem kell sereget mozgatnod) fizikailag képtelenség elhasználni a manpowert
    a török meg alapból nagyon bika, bár én nem azért szeretem, mert alapból erős...
  • pocoksari
    olyan baromi egyszerű pedig...pl. ezt a full gyalogot szerintem felejtsd el...10-4-14 felállás pl. szerintem teljesen jó, biztos, hogy van jobb arány, de azt nem tudom kitapasztalni, mert minden csata más és más...
    mindig a kicsiket ütjük, a gyengét, így mindig túlerővel mész, minden háborúba és minden csatába...akkor veszteséged sem lehet olyan sok, rápakolsz egy jó kis offensive ideát, az állandó harc miatt a tradícióból meg egy kraftos hadvezért , ott vannak a janicsárok is és felszántod a pályát
  • NineTY
    Csak a törökösben általában relative jó uralkodóim voltak, +3-as tanácsadó mindenből, és alig bírtam a corolást meg a békekötést admin/diplo ponttal minimális bármi másra való költés mellett is. Gondolom a diplo pontos gondjaim jórészt a deus vult használata megoldotta volna, de az admint nem, vagy akkor még az hogy van claimed valamire csökkentette a corolás árát is?

Bár gondolom akkor eléggé nagyon elszaladtam a terjeszkedéssel, mert még arra a nem túl sokra maradt volna 110 év, illetve nem sokat diploannexeltem, csak vagy 3-4 országot, meg nem is force vassalloztam semmit.

A mecenary megéri vagy sem, nincs más. Havi 1400 manpowerből nem lehet sokmindent csinálni. A régi res publicás törökösben kb mindenhol elfogadtam a lázadók követelését és local autonómiát adtam nekik, de úgyis kaptam vagy 5000 manpowert havonta. A csatákban keletkező lovas/ágyús pótlására is alig elég. Meg múltkor egy seregbe fullon normál gyalogot raktam, hát ki is kopott mind is vagy 3 csata alatt.

A felvonulás meg nem hosszú, mert általában a háborús zónákban tartom a seregeket, nyugaton 1-2, keleten 2, 1 afrikában, a maradék 1-2 épp valahol öli a lázadókat, meg persze Amerikában is van egy kis sereg. Van 4 szállítós hajóflottám (meg Amerikában egy kicsi), így hajóval relative gyorsan el lehet oda szállítani a dolgokat ahova kellenek. Meg ezek a seregek "halhatatlanok", mert folyamatosan újra fel lehet őket tölteni a mercenarykkal, szóval zsinórban a térségben lévő összes lázadó sereget (általában 5-6) egy sereggel el lehet intézni.
    Utoljára szerkesztette: NineTY, 2016.08.03. 16:02:35
  • pocoksari
    üzbég sereg
    Na, ez volt az üzbég...látszik a külpnbség seregben :-)
  • pocoksari
    Mercenary nem éri meg, az egy ideiglenes megoldás, arra van és arra is kell használni
    Lehetett volna több katona, persze, tul is tudtam volna tölteni, kb. 8milla katonát is eltartok egy screenshot erejéig :-)
    coreoltam,miért ne tettem volna (meg azt nem is lehet kikerülni) persze igyekeztem minél többet dipo pontbol behuzni
    Ha kevés a katona, akkor lassan mennek a háboruk, rengeteg idö megy el a felvonulással...meg elég uncsi, hogy még azokat tologatni kell oda-vissza
  • pocoksari
    Grand army, quantity, ottoman ambicio, temérdek épület (ugye itt +5force limit volt a nagy épület) és ugye az összes terület
  • NineTY
    hát én nem fogom megkeresni a januári dolgokat :P

én akkor kifejezetten arra megyek, hogy a legkevesebb katonám legyen :D
    nem látom, hogy hogyan lenne nekem ennél a 200k-nál többre szükségem. (bár ha számítjuk még a HRE 400k-ját, akkor lehet megvan hogy mért)

vehettél volna még mercenarykat, akkor mégtöbb lett volna :D
    Utoljára szerkesztette: NineTY, 2016.08.02. 23:04:10
  • NineTY
    de hogy? :D (a fejemben csak nem tud összejönni ez matekkal xd ) Majd most a végén megnézem, hogy mennyi is a világ össz forcelimitje.
    Mindenesetre én most ezzel a 200k-val tervezem meghódítani a világot, többre nem futja a mercenarykból :D (bár ha úgy gondolom nagyon kell még több, akkor tán kihúzom, hogy legyenek 25%-kal többen, de tuti nem érem el a fél milliót se)

Meg bírom, hogy ki van minden tech, idea húzva fullosan. Amikor én csináltam a törököst, akkor volt vagy 3 idea csoportom, a coreolásos, meg a 2 telepeses, és mind csak a legminimálisabban a legfontosabb dolgokat, meg admin tech a 3 idea csoportig, diplo kb semeddig, military meg fullos. Te nem coreoltad be a dolgokat? :D
  • pocoksari
    Néhány nappal elötte ott vannak az 1750es képek is...látszik, hogy az utolso 20évben raktam le több mint 2milla katonát...kifejezetten arra mentem, hogy jo sok katonám legyen :-)
    Januárban ott vannak valahol az üzbég wc képei is...ha ott megnézed közel sem bolt ennyi katona...a török kitermelte a mindent felégetö üzbég már nem tudta
  • pocoksari
    török
    Common sense kieg. volt 1.13es peccsel kb., fent van a többi kép is 2015.12.05ei hozzászolásomban itt a forumon
  • NineTY
    Egészen biztos vagyok benne, hogy nem valamennyi millióra gondolsz, hanem valamennyi százezerre, mert még a régi Res Publicában én is mentem a törökökkel, 1704-re eddig jutottam:

Ennyi területtel volt 631 forcelimitem, ami max 631 ezer katonát jelent, nekem 360 ezer volt belőle. Igen nem foglaltam el az egész világot, meg nem növeltem semmi plusz módon a forcelimitet, de nem létezik, hogy neked ennek a több mint 10-szerese volt :P
    Vagy a Res Publica után változtattak valamit a számítási módján? Mert most relative sokkal kevesebb saját területtel van kb 200 forcelimit, plusz kb. 100 a vazallokból. (de akkor is több mint 10-szeresére növelték volna? :P )
    Utoljára szerkesztette: NineTY, 2016.08.02. 20:25:31
  • Arsenalll
    Big Blue Bloob

kell hozzá, hogy a csillagok rendesen összeálljanak az ember feje felett, de szerencsére meglett.
  • Lament
    Siker jeje :D Még megfejelhették volna amúgy egy olyan achival, hogy legyen japán a pápa :D de csak európaiak kapnak cardinalt gondolom.
    Utoljára szerkesztette: Lament, 2016.08.02. 18:39:42
  • phylemon
    Köszi, akkor megpróbálom az egyik daimjóval.
  • hitman1028
    Japán vazallusaira más szabályok vonatkoznak mint más országok vazallusaira, olyanok, mint államok az államba. Japánnal csak megkell várni h öljék egymást és utána aki megmarad azt beolvasztani,ez unalmas és nincs benne semmi kihívás. Ezért a játékosok inkább egy daimjót szoktak választani,amivel ugyanazt kell tenni mint egy független állammal,szövetségeket kötni,háborúkat viselni,és persze a legfőbb cél Japán legyőzése
  • sadface #7848
    Nem játszottam azon a régión sokat, de gondolom az Enforce peace, fabricate működik ott is. Van három CB is: Sengoku, Annex Daimyo, War for the Emperor. Ha kívülálló vagy szerintem várd meg míg egyesül aztán 1on1 talán.

Próbáld meg az északi szigetet elfoglalni onnan szerintem lehet fabrikálni.
    Utoljára szerkesztette: sadface, 2016.08.01. 13:24:58
  • phylemon
    Japánt hogyan lehetne létrehozni? Hogy lehet CB-t szerezni a vazallusokhoz (vagy vazallus kollégákhoz, ha nem Japannal vagyunk..)? Próbáltam terjeszkedni de olyan sok minusz jön a stabilityre hogy nagyon. Meg a kincstár is minusz fele megy ha meg csökkentek a sereget rögtön betámadnak.
  • pocoksari
    Én most várom, hogy kijöjjön az uj peccs virágbolti változata és elkezdek egyet..ahogy néztem van very hard :-)
  • pocoksari
    Akkor sem kellett annyi, pusztán azért képeztem le annyit, hogy demonstráljam a tulerömet..a limitet még akkor sem értem el hozzáteszem...kb.2-3milla katona mozgatás nélkül a föld minden pontján elég jelentös tuleröre...kb. 1-1,5 milla tologatással elég...az alatt meg játszik a fene
  • winterpeti
    Mindig megtörténik, amint a portugálok vagy más europai nemzet elér kapsz egy eventet és megtörténik, csak ki kell várnod amíg elérnek téged, vagy elébük mehetsz! én előre kolonizáltam melléjük, hogy hamarabb meglegyen.
  • Lament
    Na ezaz, de az az egy terület hogy katolizálódott? Csak valami eventtel lehetne nem?
  • winterpeti
    Azt én ugy csináltam meg, hogy egy terület katolizálodott, aztán direkt lázadást szitottam és ugy hagytam elterjedni, mert nálam sem akartak jönni :D
  • Lament
    Szia, köszi igen már sikerült. Most a Kirishitan Japan a cél, ha már elkezdtem ezt. De nem nagyon érkeznek keresztények még :/ (1571 van)