10049
-
pocoksari #7800 Az utolso játékomban üzbégekkel voltam, wc lett 1721ben ;) -
NineTY #7799 Az Ironman nagyon szép és jó, csak nagyon szenvedős, és én nem kárhoztatom magam rá :D
Jej bentvagyok a klubban! Milyen klubban? xd -
NineTY #7798 De leírtam hogy mért is jó :D
Azokon kívül arra is jó, hogy a HRE raj üt valami nagy országot, te a seregeiddel oda se mész mert minek, csak miután ők elfoglalták a fortokat, néhány elfoglalt területre képzel fél hónap alatt 1k zsoldost, és elfoglalod azt amit oda akarsz feedelni valamelyik vassalnak
Szal az a lényeg, hogy a mercenary nagyon is jó, ha megengedheted magadnak.
Te milyen néppel játszol aminek van annyi manpowere? mert Ausztriának nincs :P
Nemigen lehet nem pazarolni, mert ha egy csatában meghal 10k gyalog akk az 10 hónapnyi manpower, és nem 10 hónaponta csatázol
De néha muszáj 100% fölé tolni. A 180% egész okés volt -2 revolt riskes advisorral, ami lázadt az első lázadáson kívül az rebel sentiment miatt tette, meg a vazalloknál. Ja meg Kínában él vagy 8 féle nép és mind külön lázad. Nemsokára utolérem magamat a coreolással és akk majd nem lesz ilyen nagy.
Meg elkezdtem annexálgatni a HRE-n kívüli vazallokat, mert -3 diplo repet ad, és a későbbiekben lehet nagyon fog fájni a +9% liberty desire. Meg Portugália kolóniai nemzeteinek 100% LD-jük volt (nemistudom mért, mert Portugália mindössze 4 tartomány nagy volt? :D ) -
KOXI22 #7797 1. Mit takar a overextensi ?
2. Ha zsoldos gyalogost küldöd előre egyedül lovas és ágyú nélkül azokat nem nyírják ki egyből ?
3. Hogy éri meg ha zsoldosokat ha 1000-röl le mennek 100 -ra vagy kevesebbre , egyből kinyírni és újakat gyártani vagy meg várni amíg újra tölt 1000 re ? -
pocoksari #7796 mit választottál? :) -
pocoksari #7795 az nem jó, az nagyon nem jó...én nagyon ritkán használok zsoldost, a manpowerre vigyázok, nem pazarlom
továbbra is tartom, hogy nem szabad 100% fölé vinni az overextensiont, nem az a lényeg, hogy túléled-e, hanem, hogy nem szabad, mert nem éri meg -
NineTY #7794 Ha a normál nehézség miatt nincsenek koalíciók akkor megérte :D
Az Ironman nagyon sokat számít, ha nem tudtam volna időutazni már vagy 10-szer abbahagytam volna.
:D Ha lenullázom a manpowert,,, sztem már 1600 környékén az első pár háborúban lenulláztam, azóta úgy megy, hogy a gyalog az full mercenary, a ló meg ágyú normál. Csatában főleg mindig a gyalogok halnak, és így hogy mecenaryk egy nagyobb csata után újraképzed őket egy hónap alatt és megint fullos a sereg.
Igen drágábbak mint a normál katonák, de ideákkal, nagy prestigevel ezt jelentősen lehet csökkenteni (és fogod is mert az adminisztratív idea úgyis kell a -25% core costhoz). Nekem van már vagy 100 belőle, így 100%-al drágábbak, azaz ~20 dukát, bár igen overextensionnal mégdrágábbak lesznek. Eltartani őket 2-szerese a normálnak, de az ideával csak másfélszerese, és végtelen van belőlük, és nagyon gyorsan képződnek bárminemű te általad kontrollált területen. A HRE-ből pedig vassal income kapok ~75 dukátot/hó, szal pénz az van.
Igen ebben a játékban általában sosem volt nagy az overextensionom, csak kb vonalban törtem előre ázsiában, ezért még a két háborúval ezelőtti területek coreolása folyik :D
A békét újra csináltam, így csak 180% overextensionnal, azt nem túl könnyen, de túléltem. Az volt a nehézség, hogy a vazalloknál is volt legalább annyi szeparatista lázadó mint nálam. De nem tudom hogy ezt módosították-e mostanában, de rengeteg időd van rá, a szeparatisták csak 60 hónap után válnak ki.
De a lázadókra/szövik lázadóira kell pazarolni az erőforrást (az ötből egy sereg rohangál körbe), mert mindegy mi van elfoglalás után egyszer úgyis lázadni fognak, ha jól csinálod, akkor másodszorra nem. A vazall az esetek 90%-ában nem tudja leverni a lázadóit (hogy is tudná, nemrég még egy kicsi ország volt, mostmeg 30k-s stackok lázadnak a világ túlvégén), néha csak háború közben a többi HRE tag besegít és úgy. -
pocoksari #7793 a wc-nél túl sokat az ironman nem számít...én a hardot jobban hiányolom -
pocoksari #7792 nem terheljük túl a vazallt sem, nem éri meg
100%ig kell elhozni, neked is meg a vazallnak is, ami afölött van azt ott kell hagyni...kérhetsz pínzt vagy ami jól esik vagy nem kéred maxig és akkor hamarabb mehetsz újra
a lázadás nem jó, mert leköti a sereget, a manpowert, kapod a negatív eventet...ha kinullázod a manpowert akkor ráfaragtál, mert belassulsz
akkor támadsz amikor még 100 körüli az overextension, mire core lesz a területed addigra érjen véget a folyamatban lévő háború és ott is már úton vagy a következő célpont felé, tehát előre kell gondolkodni és támadni, támadni, támadni...a lázadókra vagy éppen a szövinek nyújtandó segítségre nem pazaroljuk az időt és az erőforrást...a vazall egy nagyon jó puffer ehhez, de ha idő előtt bedől, mert teletoltad területtel, akkor az neked sem jó -
#7791 Majdnem azt mondtam, hogy feladatkezelős de a kupás gomb szürke, szóval ja nem az. -
Chris #7790 Jaaa, nem ironman?
Ebbe a klubba mostanában már mindenkit beengednek? :D
-
#7789 Van azóta új is. -
NineTY #7788 :D hát szerencsére nem próbálkoztam 1,5 évig, és megnyitottam legrégebbi autosavet
sok területet inkább a vazallnak adtam, lehet hogy szegény összeomlik, de még mindig jobb mintha én :D
amúgy sztem a 18 lázadás nem lett volna nagyon vészes, csakhogy 300%-nál annyi rebel sentimentet dob a játék, hogy a vége felé már nem is próbáltam megszámolni a lázadókat, meg hát nekem egy seregem ~30k-s, és 50k-k lázadtak mindenhol -
#7787 EU4 térkép MS Paint-tel
:)) -
Chris #7786 Na hány éven belül lett gameover a 300% miatt? :D
-
NineTY #7785 Hát tudom, hogy a 300%-os overextension nem jó, de mit tudtam volna tenni, már ketyegett a needforpeace :D
Nem is olyan gáz, mindössze 18 lázadás lesz egy éven belül :D
Szerintem ha egy országhoz sok háború kell hogy elfoglald, akk először a fortok jelentős részétől kell megszabadulni, mert akkor utána sokkal hamarabb nyered meg a háborút, pl Mingnek volt vagy 20 fortja, hát az nem kevés idő csak azokat leostromolni, és az ellen seregét kb csak akkor tudod majd kinyírni, ha már elfoglaltad az összes fortot, mert ha oda is tudsz jutni ahova ő visszavonul, akkor sokkal hosszabb úton, és akkorra megint lesz annyi morálja, hogy ne oszoljon fel rögtön.
Feldarabolni tán úgy kéne hogy bizonyos szeparatistákat ne tudjon bántani, bár sztem Mingben kb. csak "particularisták" vannak, van vagy -16 revolt risk-je, meg a HRE vazallok mindig leverik az ellen lázadását is háború közben.
Lehet olyat hogy nem behívni egy háborúba a vazallokat? (azt tudom, hogy meg lehet csinálni, hogy ne jöjjön be semmilyen háborúba, azt nem lehet, hogy csak bizonyosokba ne? van valami kolóniai háború tán az?)
Az olvasztásnál hogy van-e elég diplo pont nemigen számít, mert mostmár a diplo pont mehet negatívba is, szal sztem nem akadna meg ha elfogyna. Bár igen a beolvasztás eredményeként kapsz -30 relationt a vasallokkal, meg -3 diplo repet (inkább ez a rosszabb).
Na az jó, akkor hogy nem alakulgatnak csak úgy koalíciók, mert régen tették mindenre való tekintet nélkül :D -
zombitibi #7784 Ezt nem lehet eljátszani. Nem támadhatsz HRE tagot, ha a császár mellett harcolsz. -
Lysandus #7783 Mondjuk behívod egy másik háborúba, majd megindítod ezt. Akkor a másodikban nem fog belépni ellened, mivel az elsőben együtt harcoltok. Csak először a második háborúban köss békét, nehogy az első lezárásával beugorjon ellened a másodikba. -
KOXI22 #7782 Akarom növelni Hollandia (jelenleg 3 területe van , gyarmatokon meg 4 terület) európai területeit 4 van kinézve neki ami ugyan az a kultúra csak a német romai területen van és most pont Ausztria a császár aki meg szövetséges . Akivel meg nem akarok háborúzni . -
pocoksari #7781 Ha tul gyenge az anyaország és jo kövér a gyarmat, akkor jo eséllyel fellázad és el is tud szakadni. De ha folyamatosan adsz területet az anyaországnak (tehát tápolod), akkor meg tudja tartani.
A másik megoldás, hogy igazábol hagyod az elszakadást és mivel neked is van gyarmati területed az elszakadás után simán hozzácsapod a sajátodhoz, nem tul erösek, szoval nem jelenthet problémát. -
KOXI22 #7780 Mit értesz tápolás alatt ? általában 180 kapcsolatom van vele , küldjek neki pénzt ? Ha fellázadnak majd le verem őket . Jóbban járok ha 2x erővel tudok kolonizálni mert amúgy is le vagyok maradva . -
pocoksari #7779 Ha elfoglalod az anyanemzetet akkor a gyarmatait megkapod.
A 300as overextension viszont nagyon huzos, azt nem szabad, nekem sosincs 100% felett. Nem a fortokat kell elfoglalni, hanem az országot felszeletelni ilyen kis folyosokkal, tehát félbe vágod, majd nlgy részre stb.
Azt látod, hogy mennyi,idö az olvasztás, de kalkulálni kell az azzal is, hogy birod-e a dipo ponttal ill. a kapcsolatromlást sem szabad elfelejteni.
Bizonyos eröarány felett nem alakul koalicio függetlenül a AE-töl. -
pocoksari #7778 Szerintem igen, elöbb vagy utobb de fellázadnak a gyarmatai ha az anyaországot nem tápolod párhuzamosan. Ha beolvasztod akkor a gyarmait megkapod. -
NineTY #7777 [bocs a végtelen szövegért :D]
A nehézség normál, mert úgy gondoltam, hogy diploannexelgetni akarok és ott nagyon fáj a -20 relation, bár az utóbbiakban rájöttem, hogy nincs sok értelme, odafeedelem egy vassalnak azt kész.
Igen ez a játék kb. olyan első játék, a mare nostrumban ez az első, régebben csináltam még 2 ottomant res publicába, szal a HRE-vel is első. A 2. ottoman 1710 környékén relative elég közel WC, bár nem hiszem, hogy meglenne, mert már mindenki koalícióba van ellenem, meg így utólag visszagondolva nem is csináltam túl jól, nem foglalkoztam a vallási egységgel semmilyen szinten, nem használtam a deus vult-ot, ilyesmi.
Azért is jó, hogy ez nem ironman, mert most jövök rá dolgokra, pl. a deus vult jóóó (a vallási ideákért kiütöttem a fullos offenzívet, bár a military pontok techen kívül nemigen számítanak, szal nem gáz), meddig is tudnak a vazallok coreolni, meg valamit pár évvel ezelőtt valamit nagyon nem úgy kellett volna, és akk tadaaa időgép :D
Szerintem relative egész jól haladok, végülis mindennemű hódítást az utolsó 55 évben csináltam, 1590-ben vazallizáltam a HRE-t, előtte csak Shadow Kingdom nope, hercegekkel vesződés, Kasztília, Portugália, Brittanny vazallizálása (mert ők gyarmatosítanak az angolokon/franciákon kívül), meg kisebb foglalások Európában. A World Conquest gondolata akkor jelent meg, amikor 1590-ben a vazallizáláskor Genoa épp háborúban volt Crimeával, és így ki tudtam juttatni keletre saját területet (az európai kontinensen tudsz coreolni vazall mellett) Így tudtam elindulni hódítani Ázsiába anélkül, hogy nagy nehezen először átverekedjem magam a törökökön, meg ekkor jöttem rá, hogy a vazallok bármit elfogadnak, amíg tudják coreolni, mint egy youtube videóban láttam. (azt hittem ezt már fixelték)
Eztán indítottam el vazallokat a szélrózsa minden irányában. Nem tudtam, hogy létre lehet hozni HRE hercegeket, lehet úgy könnyebb lett volna, bár nemigen volt földi összeköttetésem, szal nem biztos, hogy egyáltalán tudtam volna jó helyen.
"Trükkök" még: a vazallusodnak békeidőben tudsz saját szomszédos/egy tengerkockán belül van, így oda tudod juttatni az elfoglalandó területhez, pl. te kolonizálod neki (pl. Afrikában), mert ő nem tenné soha. Illetve ha ily módon az ellen mellé juttattál egy vazallt, és neked talán már nincs ott területed, a deus vult CB még él pár napig. Békeidőben vissza is adhatsz az ellennek területet, hogy majd meghódítod a vazallal, és így juttatod át te területeiden.
Úgy terjeszkedek, hogy egyszerre több háborút folytatok, ráuszítom a rajt valami közeli nagykutyára, én pedig messzebb a könnyebb ellenfeleket szedem. Bár legutóbb Ázsiában is tök hasznosak voltak, még Kínába is odakerültek vagy 50k-an (sokkal fontosabb 400k katona a 3 provinciás Tuníziára :D ), meg leverték a tengernyi lázadást.
Amúgy szerintem az új féle fortokkal jelentősen nehezebb lett egy ország elfoglalása. Mivel blokkolnak nem tudod kinyírni teljesen az ellen seregét, nem terülhetsz szét az összes elérhető fortra, mert még mindig van serege, meg nem is éred el a fortokat beljebb. Meg megcsinálták, hogy nem lehet csak úgy 50k-val assaultozni a 2k védőt, meg kell várni, hogy betörd a falat. Na hát eddig azt vettem észre, hogy az ostromok nagy-nagy része hamarabb véget ér, minthogy betörnék a falat :D
Ezért mostanság úgy veszem el a területeket, hogy a lehető legtöbb fortot először, a többit majd a következő háborúban (persze csak ha valami magasabb szintű stratégiával, pl előrenyomulás nem ütözik) Most is elvettem Ming ~20 fortjából 10+-ot, hát meglátjuk amúgy a 300% overextensiont túlélem-e. :D
Igen nem lenne rossz ötlet partot szerezni Ázsiában, mert hajóval sokkal gyorsabb, mint gyalog. Van mondjuk néhány területem a part mentén Indiában, aztán meg kérek áthaladást, nem utálnak még nagyonnagyon, de a jövőben nem így lesz :D
A mostani ottománok elleni háborúval be akarok vezetni egy új vazallt, az majd ott a part mentén megy.
Európa az okésan van, vagy 3-4-5 kör háborúban meglesz, hát Ázsiából még sok van, Afrika nem túl nehéz, Amerika is kb megvan, az indiánokat ki kell még majd írtani, de az angoloknak/franciáknak nincs túl sok nem kolóniai nemzet területük, és akkor ugye ha elfoglalom az összes nem kolóniai nemzet területüket, megkapom a kolóniai nemzeteiket?
Illetve a vazallus integrálása mennyi idő, mikor kezdjem majd el? (Kasztília, Portugália, Brittany)
Az AE-t meg énse nagyon értem. Mielőtt vazallizáltam a HRE-t, 70 AE környékén is beléptek koalícióba, mostmeg 300+-nál se. Szerintem az van, hogy bár azt jelzi, hogy vazallusok feedelésénél is te kapod az AE-t, pedig nem is. Abból a sokból csak egy kevés a tied és az ne legyen túl sok. Bár úgy egy csőppet nehezebb koordinálni, ha nem tudod igazából mennyid is van. :D
Szal igen most nincs egyetlen koakíció sem ellenem, ezért is tudtam 55 év alatt ennyi hódítani. -
KOXI22 #7776 Hollandia a vazallusom aki gyarmatosít , jobban járok ha nem olvasztom be Hollandiát had gyarmatosítson úgy is az enyém lesz ha be olvasztom , ha jól gondolom ? Vagy előbb utóbb fel lázadnak a gyarmatai ? -
KOXI22 #7775 Meg találtam köszi , következő diplomata szinttel pont el érek egyet remélem addig nem foglalják be . -
Hungary2016 #7774 Van egy térkép a gyarmatosításhoz, beszinezi a még szabad területeket, ha ráviszed az egeret, kiírja a távolságát / a saját colonial range-dat. -
pocoksari #7773 Pedig azokat vagy a kettö közül az egyiket legalább beadja küldetésben...legalábbis igy emlékszem -
pocoksari #7772 Milyen nehézségen?
Szerintem necces, hogy meglegyen, de ha nem lesz meg akkor nagyon közel leszel és következőben simán meglesz. A folyosok tetszenek, de az, hogy nincs part ázsiában szerintem lassit, mert pont a mobilitást veszted el, amitöl nagyon belassulsz.
Amerika hogy áll? -
KOXI22 #7771 Nem rég vetem fel Exploration ideát 1 szint ki van fejlesztve a második még nincs így nincs felfedezőm még . De látok több szabad terület is amit tudnék gyarmatosítani .
Valószínű kevés a colonial range , köv diplomata szintnél kapok 100 és úgy lesz 425 remélem az már elég lesz , következő növelés messzebb lenne ahogy látom .
Kösz az infót. -
#7770 Arra is van event emlékeim szerint -
NineTY #7769 Bohémiával nem tudom hogy lehet PU-ba kerülni, de az annyira nem is fontos, mert a HRE-ben van, később majd úgyis megkapod. -
NineTY #7768 http://www.eu4wiki.com/Hungarian_events#Mattias_Corvinus
1450 és 1457 között lesz ez az event, sztem általában amellett döntenek, amelyik opció miatt nem kapsz rögtön PU-t, de kapsz CB-t PU kikényszerítésére, és aztán csak meg kell nyerni a háborút. -
#7767 Elég sok oka lehet.
Az első például az, hogy nincs colonial range-ed. A legközelebbi kikötőből számolva kell meglennie adott távolságnak. A colonial range-t ideakkal és dipló tech-kel növelheted.
Esetleges második ok, hogy nincs felfedeződ. Ha nincs felfedeződ, nem látsz területeket, és ha nem látsz területeket, nem küldhetsz oda colonist-ot(nyilván.) Ehhez is az egyik ideaból a második kell.
-
NineTY #7766
Én is csinálgatok egy HRE World Conquest szerűséget, persze nem Ironmanban, annyira nem utálom magamat :D
Utoljára szerkesztette: NineTY, 2016.07.26. 21:05:43 -
Timakrisz #7765 Baszki, te hogy puztad be olyan hamar Bohemiat és Magyarorszagot? En mar a 3. at kezdtem es se event se quest se semmi :(( -
KOXI22 #7764 1. Mi lehet az oka hogy nem tudok kolonizálni pedig van 1db emberem . Az baj hogy Hollandia a vazallusom és ö gyarmatosít ? Ha beolvasztom Hollandiát meg kapom a gyarmatait vagy felszabadulnak ? -
Hungary2016 #7763 Nagy Britanniával milyen idea-k ajánlotok? A franciák, bretronok, skótok elnyelését tervezem, csak később jön majd a gyarmatosítás.
-
Chris #7762 A reconquista elől Tlemcen felé menekültem, majd elkezdtem megenni a kis maghreb államokat. Kasztília mikor hadat üzent, gondolkodás és harc nélkül odaadtam neki az Andalúz területeket, majd mire Fezzant is sikerült bekebelezni, elég nagy voltam, hogy az oszmánok felfigyeljenek rám és szóba álljanak velem. Innen biztosítva volt egy rövid időre, hogy Kasztília ne folytassa a reconquistát Afrikában, majd Tunis segítségével Marokkón megerősödtem.
Egyből exploration első ideájával nyitottam, hogy megnyissam az utakat dél felé Afrikába, de amint meglett a három üres terület, el is dobtam és foglaltam közép Afrikában. Eközben volt egyszer, hogy Kasztília és Lengyelo. (???) betámadtak, és hogy-hogynem a lengyelek ekkorra kb. 4 military tech-kel jobbak voltak az oszmánoknál és röhögve ízekre szedték őket. Ekkor sikerült még Sevillát is megszerezni úgy, hogy a Gibraltáron átkelő kasztíliai sereget egy sokkal kisebb csapattal stackwipeoltam (-2 passing, mountain és a csata végével pár hajót beáldozva elzártam a visszavonulás útját) és leostromoltam Kasztíliát.
Volt még egy olyan csel is, hogy vmelyik afrikai kisállamot a portugálok megtámadták, Aragon ally (direkt előkészítettem szövetségesnek), én is megtámadtam az afrikai kicsit, gyorsan vassalizáltam, megörököltem a védekező háborút, mire a portugálok behívták Kasztíliát én meg a mega-Aragont...
Ezt követően már pariban voltam, de háborúztam mindenkivel, oszmánok-franciák-angolok, és Aragónia-Netherlands-lengyelek egyszerre. Küzdős volt, de élvezetes, quantity-quality-offensive mind maxolva voltak hozzá.
-
Chris #7761 Itt untam rá az osztrák kampányra:
Egy black jack achit még kihozok szerintem belőle, 17 subjectem van, ami 5 vagy több provinciás, de többhöz nincs türelmem.