Europa Universalis IV

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

szabii98
"Brutális trade bevétel"
40 ducat és minuszos a gazdaságod 😊) csak belédkötök, eddig szép!

I met God. She's black

Na ez már jobban néz ki😊 Főleg,hogy egyiptomba te értél előbb. Spanyolokkal folyamatosan növeld a kapcsolatot,mert ha így haladsz,be fog rivalizálni😊 ami valljuk be elismerés lenne,csak nem előnyös😊
Oman v43:

1 megállított török terjeszkedés, 1 befenyített India, 2 vassal, 2 x 14 év regency (hogy baxná meg...), közelgő westernizálás, brutális trade bevétel, cél a szövetséges oszmán főellenség utolérése számokban és hátbaszúrása. 😊

ez bizony bosszúért kiált!

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

Nos, sikerült egy elég tűrhető különbékét kötni Franciaországgal, de jó pár területemről le kellett mondanom... A magára maradt Oldenburgot így viszont könnyen legyőztem, és ezúttal annektáltam is.

intel Core i3-3220@3,3 GHz, Asus P8B75-V, 8 GB DDR3, Radeon HD 4890 1 GB

Ahh, megszívatott Oldenburg :/ Amint említettem, 1600-as évek eleji felkelések és lázadások nagyon lenullázták az országot emberi-erőforrás és pénz tekintetében, közben -- az egyébként addig mindvégig lojális és segítőkész, engem zöld szívecskével szerető - Oldenburgban 100% lett a liberty desire. Nem foglalkoztam a dologgal, pedig bár elengedtem volna őket... Lepaktáltak a franciákkal, és szépen háborút indítottak ellenem, amikor megjelent a franciák 40 ezres serege, még reménykedtem, hogy gyorsan zsoldosokkal megoldhatom a dolgot, azóta azóta az oldenburgiakkal együtt 100 ezres seregük dúlja az országom, veri tönkre a reménytelen próbálkozásaimat.

Az utóbbi két napban csak a helyzeten elmélkedtem, bármennyire fáj, de még most kell békét kötnöm, mielőtt rosszabb lesz: Kelet-Poroszországot vissza kell adnom Lengyelországnak, jókora pénzt kell fizetnem, és persze Oldenburg szabad... Fáj a dolog. Ez nem béke lesz, hanem fegyverszünet 20 évre...

Semmi sem kötelező😊
És ha újrakezdeném,akkor is a köztársaságot választanám. Monarch pontban is szuper,nagyon jól lehet gazdálkodni (még sosem volt olyan kampányom,ahol az admin techem a militaryval egy szinten lenne,és most könnyedén megoldom,úgy,hogy quality,és administrative idea van választva,és itáliában csinálom a core-okat közben,ami alapból 25% plusz),illetve a morál és tax boost is perfekt. Ha burgundia megmarad,az nekem csak jó,mert őket majd könnyeb legyűrni,mint egy erősebb franciaországot,pláne a hollandok úgyis kilázadnak majd,azok meg jó szövetségesek lesznek...
Igen, lásd lentiek. Így sokkal könnyebben viszi Kasztília (a'la történelem), mert a szomszédos RM az AI kezében nem szokott teljesülni, végső esetben meg Ausztria mivel Kasztília is hülye ahhoz, hogy RM-et kössön. 😊

Szerintem magas autonomy-val kezd, de ez egyszerű az új rendszerben. Egyből state-é core-olod, majd akkor növeled az autonómiát ha úgy érzed, így nem 100% autonomy lesz, hanem olyan 60-70% minimális unrest mellett. Én is átálltam erre a megoldásra a meghódított területek esetében is, ahol megéri. Németalföldön meg szerintem megéri.

Én akár még újra is kezdeném a helyedben a milánói kampányt a burgundiai területekért. Mennyit, kb. 2, max 3 területet kell megszerezned, hogy szomszédos legyél vele (Savoyától és/vagy Svájctól)? Abból még nem lesz koalíció az első években amikor még a HRE-ben vagy.

Az öröklési sorrend változott, ugye korábban is beszéltük, hogy elsősorban (kb. 70%-ban) a szomszédos RM örököl mindent, utána Kasztília, aztán a császár. A szomszédos RM elég "behatárolt", mert körülötte mindenki PU alatt van, vagy rivális, vagy RM-képtelen theocracy, de amúgy sem szeret diplomáciával bíbelődni, mivel alapból a PU-k miatt sok relations-e van. Ha a rómaiak a célod, szerintem kötelező... várj, mégsem... inkább úgy mondom, hogy KÖTELEZŐ. 😄

Igen,ebben egyet értek. Nagyon nem szeretem,ha nincsenek összekötve a területeim😊
Egyébként ha megöröklöd németalföldet,tedd a fővárost hollandba-antwerpenbe,és akkor nem lázadnak ki alólad. És még fejlettségben,kereskedelemben is jobban jársz.
A kényeg,hogy nekem sem elsődleges ez. Sőt,ezzel a state rendszerrel nem is tudom,mekkora autonómiát kapnak egyből,és akkor már a megéri kategória is kérdéses😊
Biztos vagy ebben?
Mert én Kasztíliaként egyszer csak megörököltem Burgundy-t. Majd az egészet megkaptam és csak néztem hogy ez mi. Utána ráment majd 50 évem, míg annyira átrágtam magam a franciákon hogy össze tudtam kötni a területeimet. (közben jócskán megnöveltem az amerikai területeket és bekebeleztem Portugáliát is. Az angolokat meg megették a skótok, hogy aztán az északi területeik Inwerness néven függetlenedjenek. Az Abgolok jelenleg egy Dél-Amerikai nép). Aztán meg egy 35K zsoldosbandát kell folyamatosan tárolnom az alföldeken, mert hollandiához akarnak tartozni.
De választhat,és én választottam is. Vissza lehet csinálni,pár választás kell hozzá,hogy visszaessen annyira a tradíció...

Egyébként most jut eszembe,hogy ha megalapítom itáliát,akkor úgyis repülök a hre-ből,és akkor meg tök felesleges most bent maradni,lévén köztársaságként úgysem lehetek császár előtte,hogy eljátszam az újra hozzáadok minden provinciát játékot😊 mert a republicot nem dobnám most... Jól lehet játszani vele monarch pontok tekintetében,nincs stability drop,és mindig van ingyen hadvezér,akik nem is rosszak... Épp most volt egy 6-os shocker,plusz 2-es siege-el😊

Burgundia egyébkén jelenleg nem szomszéd,és nem is terveztem még svájc felé menni,mert arra nagy a koalíció veszélye. Eddig óvatos terjeszkedéssel is elég magabiztosan haladok,semmi nyoma ellenségeskedésnek.
Ezelőtt próbáltam egy ausztriát,szintén 1.17-tel,és ott azt tapasztaltam,hogy irányíthatatlan már a burgund inherit event,nem úgy,mint régen. Inkább maradjon meg ez a nemzet,minthogy a spanyolok,vagy osztrákok nyerjenek vele,a franciákról nem is beszélve,mert ők mindenképp jól járnak,ha beüt az esemény.
Milánó nem monarchyként indul aztán választhat, hogy áttér a köztársaságra? Ha alapból az vagy ha már meglépted, nem tudsz vhogy államformát váltani, mondjuk republic tradition leesésével? Szerintem a Németalföldi területekért simán megéri, mert azzal Európa top5-jébe repülsz egyből.

Amúgy 1.17 nagyon érdekes, változatos dolgokat hozott, volt 1-2 Oman újrakezdésem az utóbbi időben és láttam már mindent: Kasztíliát megevő Aragont, franciákat agyonverő burgundokat, lengyeleket felfaló Magyarországot, stb. De szerintem így van jól. 😊

Milánó,azaz ambrosian republic😊 tehát az RM kizárt.
A franciák még nem döntötték el,hogy erősek akarnak e lenni😊 de remélem nem,mert kell a területük. Jelenleg nem az az elsöprően magabiztos nemzet,és a szövetségei sem. Burgundia létezik,de nem terjeszkedett rúl sokat. És a hollandok úgyis kilátadnak a pu alól. A gond,hogy austria sem túl erős,lévén nem szerzett egy területet sem,leszámítva a magyar pu-t. Lengyelek szintén nincsenek topon,a teuton úgy verte meg őket,hogy megvan a litván pu... Azóta is folyton lázadások vannak.
Szóval nem tudom még,mi lesz itt,de ez az 1.17 teljesen más erőviszonyok tekintetében. Pl régen 10/7 francia osztrák szövi volt,most meg historical rivals. Így meg döntsd el,merre indulsz,mert a kettő együtt nem megy.

Szerintem most lesz az a verzió,hogy backup,lejátszok 50 évet,és max visszatöltöm,mert nem látom,mi lenne a jobb. Bár az 50 év sem sok,de valami csak lesz.

Egyébiránt azért hajlok az osztrák/hre felé,mert a francia provincák mind kellenek majd,míg osztrák csak kettő. Azt meg ráér a végén behúzni...
Ez azért soktényezős dolog. Milyen erősek a franciák, Burgundy létezik-e?
De amúgy ha ez a kérdésed felmerül, úgy egyértelmű, hogy elkövettél egy nagy hibát (bár még van esélyed rá). Burgundyt neked kell örökölnöd. Ehhez a kulcs, hogy szomszédos legyél vele és legyen royal marriage köztetek. Az se baj, ha közben vhogy magas warscoreon tartod/tartja vki. 😊

Nagy külsős államként meg szerintem viszonylag könnyű császárnak lenni.

Utoljára szerkesztette: Chris, 2016.05.24. 22:12:10

Véleményeket,vagy inkább tapasztalatokat kérnék😊
Első itáliai kampányom,milánnal. Felugrott a shadow kingdom event,most dönthetek,hogy maradok-e a hre-ben,vagy nem...
Szitu: szövetségesek austria,aragon,savoy,florance,bohemia.
Ha lépek,akkor nagy valószínűséggel ugrik az osztrák szövetség,ami annyiból nem baj,hogy akkor a franciák tárt karokkal várnak,de később Italy-ként elég nehéz lenne császárnak lenni.
Ha maradok a hre-ben,akkor meg savoy-florance szövi ugorhat,iberian wedding esetén meg ugye aragon bármikor mehet. Ja és ha maradok,akkor itt a +3 unrest,meg presztízs minusz,amit nem tudok,hogy meddig fog tartani...
A nagy római birodalom a cél,amihez jó lenne császárként a revoke reform. Bár ez ugye kétséges,mert az osztrákok még egy reformot sem húztak be... (1485)
Hab a tortán,hogy florance szövi úgyis ugrani fog,mert Firenze náluk,ami kell majd Italyhoz.
Amúgy most hogy mindezt leírtam,és ismeretes a jövő célja,és a jelenlegi szövetségi rendszerek,azt hiszem maradok😊 de ellenvéleményt tapasztalatokból elfogadok!
ám ez mindig változott egyszer balkans volt,másszor meg africa
franciao felett meg austrian europe van xd
Szép😊
Bár ott a balkánon,és kis ázsiában meglehetősen furcsa az africa felirat😊
ez lett aragon

már szoktam vele törődni xd
Estates-ekkel még mindig nem vagy hajlandó foglalkozni, vagy ez csak az integrálás közvetlen utóhatása? 😊

Eddig is reklámoztam az estates rendszert, de most, hogy a sokadik iterációs Oman kampányomat erőltetem, még jobban ajnároznám. Egy ilyen gyenge országban gyakorlatilag azt dönti el, hogy élsz-e vagy halsz: pl. egyből ki lehet venni egy 40 traditionos generalt, -2 unrest a vallási frakciótól, stb. Azért nem mindegy, mikor a 12-es forcelimited mellett 14-16 rebel spawnol... 😊

szabii98
+2 mercantilism a pápai pontokból? 😄

I met God. She's black

még nem tudom xd
aragonnal még nem játszottam,ezt is kipipálhatom xd
Közben keleten meg felborult a map 😊
És itt mi a cél?
megszenvedtem mire integráltam
délelőtt játszottam kicsit,végre megcsinálták a gfx overhaul modot,így öröm a játék xd csatille pu alatt,dauphine és auvergne vazallus
itt csak a lázadók vezetője lesz az új király
évek óta nagy felkelések és lázadások rázzák az országot, egymás után spawnolnak a 20-as 30-as regimentek... Jártatok már úgy, hogy adott lehetőségnél az uralkodó ellen léptetek fel? Az úgy működik mint az ETW.ben, hogy egyszerűen a lázadó csapatokat irányítjuk onnantól?

kezd újra xd
maradjál
Oh, megvan, az lesz a baj, hogy nem vagyok elektor, csak prince... Jaj, nem tudom mi tévő legyek, maradjak a birodalomban, vagy legyek király?

sadface
én amikor tall gamet akarok 😄D

forrás: Rough Roman Memes
Utoljára szerkesztette: sadface, 2016.05.21. 19:35:15

I decide when I'm done.

nem kell kilépni
Azt hittem, hogy amikor megalapítom Poroszországot, akkor a government rank automatikusan hercegségről királyságra növekszik (ahogy az "act" is ígéri). Ehhez képest csak most veszem észre, hogy még mindig hercegség vagyok. Elrontottam valamit? Ki kell lépnem a HRE.ből, hogy király lehessek?

hát pedig hátravan még a lebensraum 😄
már nem játszom tovább,ez volt a cél
Itt sem sok ország fog maradni a végére😊 ekkora pápát még nem is láttam...
na kész a nagy mű
szabii98
Mit tettem a magyarokkal...
A lengyelek és a csehek megtámadták őket, én meg mondtam hogy hát akkor köszönöm szépen, ennyi volt a barátság 😄
Azóta aki csak tudja veri őket, a kép egy picit előbb készült de most éppen Nyitra támadja őket aki egy OPM 😄

I met God. She's black

Mostanában amúgy is úgy tűnik,hogy a francia-spanyol-angol nemzetet mintha kicsit nerfelték volna... Amiket látok térképeket,mindig kicsinek tűnnek,ha egyáltalán megvannak még😊
Mit szólnál akkor egy lucky lucca-mare nostrum-master of india combóhoz? Ha már lúd,legyen kövér😊
És a végén megalapítani a római birodalmat:p

Asszem elég lesz az eredeti terv😊
na játszottam ma majdnem 200 évet
ausztria hihetetlen,mióta ó a pápa,mindig kiátkozza a franciákat,így esélyűk sincs,egyre csak fogynak
Nem, Genovával instant eljutsz a Krímig, onnan kell csak elérned Lucknow-t. Ehhez az ötletemhez most én is kedvet kaptam. 😊
Másik opció meg sokkal jobb, Theodoro - Gothic Invasion és Mare Nostrum. 😊

Napersze😊 az egy fél wc😊
Asszem maradok milánnál,annak egész jó ideái vannak,és még úgysem játszottam sokat republiccal...
mert persze muscovyba pont akkor kell kitörnie a lázadásoknak
sajnos csak döntetlen,vesztfáliai béke lett
ausztria nem tudott még belépni a háború kezdete előtt xd
hihetetlen szerencsém volt,az utolsó pillanatban anglia lett a császár xd
Ha férfi vagy, akkor Lucca és Római Birodalom + Lucky Lucca. 😄