10049
-
KOXI22 #7720 Bocsi minimális angol tudásom van így ezeket meg magyaráznád : national focus (itt arra gondolsz hogy olyan embert béreljek fel aki 1pont ad hozzá és inkább 3pontos Diplomatát ? ), state magokat ?
Developra nem tudok költeni ha jól tudom, alap játékkal nyomom és 1.12 -vel .
Hódítok csak sajnálom rá a pontokat mert nagyon drágák . Így inkább hűbéresekkel etetem meg a tartományokat .
Sajnos most párszol előfordult hogy 999 pont gyűjt össze mert többe került a következő szint váltás . 3 eszmét választottam eddig és egyik se adminisztratív eszme . Következő gyarmatok miatt dipl eszme lett volna de akkor muszáj leszek adminra váltani hamarabb csak így nem ott gyarmatosítok ahol szeretnék hanem majd amit ép látok egy darabig . -
pocoksari #7719 7710re írtam, csak este van :) -
pocoksari #7718 annyit azért megjegyeznék, hogy a WC-ben nem az a nehéz, hogy le tudod-e verni az ellenséget újra és újra, hanem, hogy el tudod-e foglalni a területeket...lesz-e rá elég admin pont nagyon leegyszerűsítve -
pretorius07 #7717 Váltsd le a national focust diplora,vagy militaryra. Azért az elég ritka,hogy összegyűlik a 999 pont. Ha meg igen,akkor költsd el infláció csökkenésre,developra,azzal nem okozol kárt magadnak:)
Vagy hódíts többet! Admin pontból sosem elég. Csinálj state magokat a fejlett területeken,hogy kisebb legyen az autonomy.
Amúgy franciákkal nem fogsz tudni vallást váltani szerintem,nekem legalábbis nem engedte anno,mert nem volt elég reform desire. -
KOXI22 #7716 Jó de ez ellen mit tudok tenni , válasszak egy adminisztratív eszmét ? Következőnek diplomáciából akartam akkor cseréjem meg ? -
hitman1028 #7715 http://www.eu4wiki.com/Religions_and_denominations -
hitman1028 #7714 azért mert a környező országokkal szembe van x év előnyöd,így büntet -
jindesign0100 #7713 a paradox jelenlegi üzlet politikáját elnézve, még jó ideig lehet rá várni. inkább kijön még 4-5 dlc, lásd crusader kings 2 :) -
KOXI22 #7712 2. Franciaországgal vagyok érdemes vallást váltani ? (Lassan gyarmatosítani fogok , nem tudom abban számít valamit.) Illetve milyen pluszt adnak a vallások ha adnak . Gondolom ha váltok nem lehetek pápa sem . -
KOXI22 #7711 Az miért van hogy az adminisztratív technológiám magas ponton kezdi 1500 vagy még több, mármint a következő szinthez történő váltást . De ez nem baj csak az hogy 1000 pont főlőt marad mire lesz 999 pontom és muszáj vagyok valamire elköltenem , hogy ne menyen kárba . -
Chris #7710 Ott van az utolsó mondatomban és bekezdésemben a válasz.
-
Timakrisz #7709 Ha siman lehetne WC akkor legyen. :) Eddig szép, miért nem egyszerre csinalod a Mare Nostrumot ÉS a WCt? Ha annyira siman menne a WC nem csak 0,5% nak lenne meg. -
pretorius07 #7708 Akkor tényleg,a reformáció akadályozása a kulcs. Jól hangzik az egész,és azt is megértem,hogy így már unalmasabb:)
De ezt elérni ilyen hamar elég katarzist ad,ha mem viszed végig,akkor is:)
Ia-t valóban nem ad már a birodalom védelme,de ha nem véded,akkor a negatívum jön ezerrel. De az a jó,ha nem kell ezzel törődni. Viszont akkor a burgundok nem voltak riválisok? Ha rm-et ki tudtál csikarni. Ha meg beüt az inherit,még mindig el tudod engedni a sok kis területet,és akkor jön az ia belőle. És nem szívsz a 90% autonomyval.
Na majd megpróbálkozom vele egyszer én is,de most first come first serve próba van. -
Chris #7707 Köszi, igazából abszolút nem nehéz (pláne a kb. 20x megpróbált Oman run-hoz képest nem :) ), ráadásul ha nem vállalok be egy elhúzódó háborút a szigetország ellen, meg nem követek el még 1-2 hibát, akkor megvan akár 15-20 évvel korábban is. Nem volt egyetlen birodalom-védő háborúm sem, senki nem mert betámadni, de nem is hiszem, hogy még mindig jár érte egyáltalán IA, szerintem ezt megváltoztatták.
Néhány fontos dolog van, ami prioritást kell hogy élvezzen:
- Ne legyen reformáció. Egyáltalán.
- A reformáció meg se jelenjen.
- Minél több herceget kell fenntartani.
- És a reformációt is meg kell előzni.
A fentiek sorrendje kiemelt fontosságú! Viccen kívül, éppen ezért nálam második idea religious volt és a maxolásra koncentráltam. Amint az 1500-as évek környékén megjelenik az első center of reformation, instant hadüzenet a következő napon és mielőbb el kell tűntetni, akár no-CB háború árán is. Ha ez a fővárosa egy nem túl nagy államnak, akkor mák, ha egy egy-provinciás miniállam a delikvens akkor még nagyobb mák, a force religion egyből kigyomlálja. Ha vmi nagyobb államban jelenik meg, akkor bizony el kell venni a területet és magadnak áttéríteni. Egy eretnek állam kb. három-négyszer annyit visz az IA-büdzséből, mint amennyit hoz, plusz egy idő után jön a ligaháború is.
Nálam ez elég nehéz volt, mert az egyik Norvégiában volt, térítette az északi HRE államokat és a dán/svéd/norvég/livóniai kombóval szemben kellett megszereznem úgy, hogy egy darab flottám sem volt (átjutás a dán szigetvilágon így?). Plusz még egyszer meg kellett velük aztán küzdenem, hogy Lübeck-et visszatérítsem... Egy másik a teuton területeken volt, akik összebútoroztak szintén Livóniával, nameg Muscovyval, harmadik meg az ír+angol kombónál, ezt tudtam elvenni a legkésőbb, közvetlenül a revoke előtt.
1. Az elején baromi mikromanagement intenzív az egész, kevés diplomata, baromi sok tennivaló. Soha egyetlen választóval sem voltam szövetségben, talán csak a legelején egyel. Végig a PU-kra koncentráltam, aminek meg is lett az eredménye. Bohémia meg Magyarország megszerzése ugye egyértelmű és könnyű, Brandenburg, Savoy és Kasztília volt még terítéken, ezek közül Brandenburg összejött, meg is kellett érte verekedni a lengyel-litván duóval. Viszont így folyamatosan rotálni kellett a diplomatákat.
2. HRE területek visszaszerzése a külsősöktől asap. Dánok ellen flotta nélkül szopás volt ugyancsak, Burgundyt először meg akartam örökölni, volt vele royal marriage is, franciák is megtámadták őket, bezúzták, de az event cseszett bejönni, helyette inkább a franciák vittek egy csomó területet, köztük HRE területeket is. Majd gondoltam kikényszerítem én, ültem is rajta évekig, de megint cseszett bejönni, úgyhogy inkább felszabadítottam még több HRE herceget alóluk és bezúztam a franciákat. Szerintem jobb is így, úgyis alám kerültek, nem kellett szenvedni legalább a 100% autonomy-s területekkel sem.
3. Shadow kingdom megelőzése is kötelező, erre is kell figyelni, jó sok AE-t is generál, ráadásul fogalmam sem volt, hogy már elég csak elfoglalni vagy vassal alá tenni, rányomni egy decision-ra és vissza is lehet adni a pápának Rómát. Helyette bevállaltam a büntiket is...
4. Pár egyéb tipp. Sajnos túl későn jöttem rá, hogy annyit kéne csak csinálni, hogy szépen minden hercegnek küldeni egy jó kövér warning-ot, hogy ne falják be egymást. Így azzal is baromi sokat kellett foglalkozni, hogy aki felszólításra nem engedte el vmelyik egy-területes hercegséget, akit elfoglalt, hadat kellett üzenni és kiverni belőle. Ez szívás, mert mind a demand unlawful territory, mind a háború agyon szokta vágni az elektorokkal a kapcsolatokat, így félő volt, hogy elveszítem a császárságot. Tehát még többett kellett diplomatákkal mikromanagelni. Másik fontos tipp, hogy a free city-kre úgy kell vigyázni, mint a szemünk fényére. Sok IA-t generálnak, viszont ha vmelyik szomszéd elfoglalja őket és emiatt fel kell őket szabadítani, akkor már nem republic-ként, hanem monarchy-ként jelennek meg, amiként nem fogják elfogadni újra a free city jogot.
Egyetlen baj van csak. Elvittem 1600-ig és meguntam.
Eleinte vicces, ahogy az 500+ ezres HRE raj az én beavatkozásom nélkül is egyszerre veri bucira az oszmán-svéd-francia kombót (mert hogy-hogynem egymásra talált egy szövetségben a három legnagyobb szunnita, protestáns és katolikus állam vallástól, távolságtól, mindentől függetlenül, ergo ismét leszarja a szabályokat a gép), de aztán baromira unalmas és fárasztó azt tervezgetni, hogy hogyan szabadítok fel még több HRE herceget és hogyan etetem beléjük az elfoglalt területeket.
Simán lehetne belőle WC, de nincs időm és lelki erőm ezt csinálni még 3 hónapon keresztül, így max egy Mare Nostrumot fogok szerintem kihozni belőle.
-
#7706 Szerintem ja, max a csigaevőkkel csetepatézott hogy ne legyenek opék. -
pretorius07 #7705 Azért majd egy hogyan sikerült ilyen hamar revoke leírást csinálhatnál. Azt látom,hogy shadow kingdom megelőzve,de ezen kívül "csak" birodalom védelem volt? -
pretorius07 #7704 Azt a kurva,már bocs:)
Ez tényleg vicces lesz! Gratula az eddigihez is,a továbbiahoz már nem is kell:) -
Malarki #7703 Na ezt így hogy? -
steweee #7702 mikorra várható az ötödik rész ? készül? -
Chris #7701 Ez viccesnek ígérkezik. :D
-
Chris #7700 Mert?
Figyelem, nem vazallusok, hanem junior partnerek, nem jár utánuk az IA levonás, csak két fix voks. :)
Ha meg arra gondolsz, hogy Brandenburg befalt 2 hercegséget, az 100 év alatt mindössze 9-10 IA veszteséget jelent... azzal meg együtt tudok élni. :)
Viszont a 3 junior önmagában kiad annyi force limitet, amennyi a franciáknak van, úgyhogy most az osztrák császár az osztrák pápa által kiátkozott frankok elnyomása alól szabadíttatott fel pár új államot a magyar/cseh/porosz testvérek közbenjárásával, miközben sajnálatos módon a kasztíliai és a szavojai koros uralkodó rokon-dinasztia is kihalni látszik... Bár a hűséges hazai csapatok még nem tudják, de amint hazaérnek nyugat-Európából, máris megállás nélkül masírozhatnak tovább keletre, hogy egy keresztes háború folyományaként oszmán vérrel öntözhessék meg a balkán kevésbé termékeny földjeit... és még mindig csak a 1400-as években járunk. :)
-
pretorius07 #7699 Én Hatekayamával csináltam anno,az kisebb,két provinciás. Azzal is meg lehet csinálni,csak lassabb. Nyílván a nagyobbakkal könnyebb.
Jó tanács! Ne menj bele olyan függetlenségi háborúba,amit nem te indítazs! Az ai nagyon buta,és sosem vívja ki. Ha szövid indít ilyet,utasítsd el.
Mikor japánt magát támadod,akkor mindenképpen kevesebb provinciája legyen,mint amennyi warscore-t összegyűjthetsz,hogy te lehess a császár. Gyorsan kell mindent csinálni,mert ha japán két nagy vazallust annektál,már elhúzódik az egész. Jah,és kore lehet jó szövetséges. Bár amint császár leszel,rivalizálni fog,de addig használhatod őket. -
Timakrisz #7698 Jaja, minden lesz itt csak reformok nem :D -
hitman1028 #7697 annak idején én is hosokawával csináltam,elején figyelni ki kivel van,mert egyből kihasználják a másik gyengeségét
kikell fejleszteni a felfedező ideát,aztán lehet menni ázsiába
-
#7696 Engem betámadtak miután kolonizáltak pár közeli szigetet.
Mindkét japán játékomban ők jelentek meg először. -
hitman1028 #7695 portugálok?
eszúk ágába sincs elfoglalni japánt xd -
#7694 Hosokawa-val játszottam, nem volt nehéz vele, csak lassú voltam, nem eléggé agresszív.
De amúgy majdnem mindegy, amelyiknek szimpik a tradition-jai és a vezetője. -
Ntj #7693 Szerinted kivel érdemes kezdeni? -
#7692 A rivális daimyo-k riválisai általában barátságosak feléd, velük nem nehéz szövetségre lépni. Csak az első háborúm kell túllenni, akár 2-3 terület megszerzésével már feléd billen a mérleg. Fontos, hogy legyél agreszzív, hogy mire a portugálok megjelennek az egyesítés már kész legyen. -
Ntj #7691 De rég írtam már ide. :D Most viszont írok és egy kérdéssel fordulnék hozzátok
Akik már játszottak Japánnal/vazalussával azoktól kérdezem:
Melyik országgal érdemes, és hogyan /szövetségesek,riválisok/ érdemes kialakítani egy Japánt?
Ha már egyesítettem a szigeteket onnan, ok, csak egy kis kezdőlöket kellene, hogy mégis hogyan érdemes nekikezdeni. -
Chris #7690 Mikor jön az érzés, hogy ebből még vmi jó fog alakulni... :D
-
pretorius07 #7689 Nem húztam be senkit. Egyszerűen elfoglaltam. A franciákkal kezdtem,nem szabad hagyni őket megerősödni. Azután spanyol-portugál,marocco,tunis,mamluk,ottomán. Mire ide jutottam,addigra csak két állam maradt itáliában. Velence,és a megalapított tuscany. Úgyhogy nem voltak kis államok.
A taktika egyszerű. Elfoglalsz egy területet,elengedsz egy vazallust,akinek vannak core-jai ellenséges területeken,majd reconquest cb-vel eteted őket. Majd diplo annektálod a vazallusokat.
A legelső háborúban franciák ellen is ez volt. Elengedtem gascogne-t,mert volt hét core-juk a franciáknál,és ilyen cb-vel nincs akkora agressive expansion sem,meg kevesebb warscore-ba kerül egy-egy provincia.
Mondjuk a taktika egyszerű,de kivitelezni nehezebb:)
Personal uniom sosem volt még.
-
phylemon #7688 Nagyon szép, gratula! Hogy sikerült elérni hogy behúztad pl. a franciákat, spanyolokat, az itáliai kis államokat, stb? Nekem ez a perszonáluniós integrálós dolog sosem volt teljesen világos. Egyszer sikerült valahogy a cseheket behúzni, nagyon régen... -
#7687 Gratula, szép teljesítmény! :) -
pretorius07 #7686 Némi kontraszt:)
Anglia volt az első játékom eu4-el,még normálban,szűk fél éve,ez lett az eredménye:) (milyen büszke voltam magamra:P)
És most az utolsó játékom szintén angliával,ironman,mare nostrum achi... Az utolsó 80 év nagyon kemény volt,mert rohadtul le voltam maradva. Szinte teljes itália,teljes balkán,és sok francia terület hiányzott még. Utóbbi osztrák kézen,a burgund inherit óta . Szóval 80 év alatt végig háborúk,koalíció azért nem lehetett,mert mindig truce volt:) De élveztem a végéig!
több képet nem szúrok be:)
Utoljára szerkesztette: pretorius07, 2016.07.11. 22:27:01 -
phylemon #7685 Na csak sikerült:
-
hitman1028 #7684 egyszerűbb azt kérni a magyaroktól ,h ne legyen velúk
ük szövetséges
Utoljára szerkesztette: hitman1028, 2016.07.03. 19:20:30 -
hitman1028 #7683 asszem kb 3 év,de nem biztos -
barnetpowa #7682 Á értem.Köszi a választ :) -
pretorius07 #7681 Kérdésem van. Ha megtámadok valakit,meddig tud behívni szövetségest ellenem?
Szitu: magyarokat megtámadtam. Szövetségesei ausztria,skandinávia. Ezek az én szövetségeseim is,ezért korábban behívtam őket egy fake warba. Így nem tudnak segíteni a magyaroknak,mert mellettem harcolnak már egy másik háborúban.
Namármost a fake war vészesen közeledik a 100%-os warscore felé,azt hamarosan le kell zárnom. De ha idő előtt békét kötök,akkor a magyarok behívják ellenem őket,amit nem szeretnék. (Ugrik a szövi,na meg rohadt hosszú háború lenne,bár nyerhetném is,mert egyedül vagyok akkora,mint ők hárman. De már 1765 van,nincs idő egy 20 éves harcra,ami után még 20 év kiheverni)
Tehát mennyi ideje kell menni,vagy mekkora warscore kell magyarok ellen,hogy biztonsággal lezárhassam a fake wart?