Europa Universalis IV
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Te adtad le a szavazatot? Nem tudom kivenni.
Nézegesd Ledgert a játékban. Ott megnézeheted az országok adatait. A katonai meg a gazdasági a fontos. És fokozott óvatosság, ha olyan állammal játszol, akit a szomszédai legszívesebben széttépnének. Ők is a kellő pillanatot leshetik mikor támadjanak, mikor gyengülesz (akár győztes háború után is) le, mert leesett a MP-d, meg anyagilag is össze kell szedned magad illetve a szövetségeseknek.
Nem vándorolt el valahova? Pont az előbb kellett keresgélnem Mainzot, mert vele is hadban álltam. De a tartomány Mainz már Hesse volt, fél óráig tartott kibogarásznom, hogy Mainz tulajdonképpen Baden. Illetve Baden megszűnt, és valahogy, valamikor Mainz meghódította azt a provinciát és már csak az maradt neki.
Na hát ennyit haladtam ma😄 Dániának előbb szereztem vissza pár területet a svédektől, most pedig integrálom őket. Angliát folyamatosan bekebelezem, Wales-t meg azért hizlalom, hogy ne terheljem az adminisztratív pontjaim.
Ja, és emellett van két amerikai gyarmatom😊
A franciák meg olyanok mintha a hűbéreseim lennének xd Minden egyes háborúba jönnek velem és darálnak ahol csak tudnak...

Utoljára szerkesztette: Pokki, 2016.04.25. 00:11:01
Ja, és emellett van két amerikai gyarmatom😊
A franciák meg olyanok mintha a hűbéreseim lennének xd Minden egyes háborúba jönnek velem és darálnak ahol csak tudnak...

Utoljára szerkesztette: Pokki, 2016.04.25. 00:11:01
keresd a hibát, 5673. epizód

Köszi a tanácsokat! Egyébként lehet tudni az egyéb államok becsült erejét? Hogy lehessen mérlegelni, érdemes-e megtámadni?
intel Core i3-3220@3,3 GHz, Asus P8B75-V, 8 GB DDR3, Radeon HD 4890 1 GB
Ez amúgy mi? Utrecht, mint autonóm város gyakorlatilag nem létezik, mégis csatlakozna a háborúba East Frisia ellen???

Tudsz bírni velük, a titok abban rejlik hogy ne támadd meg őket (illetve senki mást sem) ellenben tedd meg szövetségesednek minden riválisát/ellenségét, vagy egy-két nagyhatalmat. Egyszer kell jól megfogni őket egy védekező háborúban, utána már tudsz foglalkozni a körülötted lévő kisebb országokkal: megnősz picit, aztán megint védekezel, vagy ha már úgy érzed, támadhatsz is, pl. ha mondjuk kifáradtak egy másik háborúban.
Utoljára szerkesztette: Pokki, 2016.04.24. 21:18:32
Utoljára szerkesztette: Pokki, 2016.04.24. 21:18:32
Hjaj, próbálkozom Poroszországgal, de nem tudom hogy lehetne Lengyelországot megfogni... Bármikor kezdek, egyszerűen olyan erősek, hogy nem tudok bírni velük... Már a korai, 1453-as kezdésnél is, olyan szövetségi rendszerük van, hogy le a kalappal...
intel Core i3-3220@3,3 GHz, Asus P8B75-V, 8 GB DDR3, Radeon HD 4890 1 GB
Köszi.
Más: Éppen nagyban tart az észak-itáliai hadjáratom leghűbb szövetségesemmel a Commonwealthel. Éppen nagyban próbáljuk felszámolni együtt a savoyai erődöket, mikor a brandenburgi király jobb létre szenderült így kitört közöttünk az örökösödési háború. XD
Most már csak azt nem tudom, hogy ez a viszály mennyire borítja fel a több száz éves szövetséget. Tehát nagyon verjem -e szét a lengyeleket vagy ne.
Más: Éppen nagyban tart az észak-itáliai hadjáratom leghűbb szövetségesemmel a Commonwealthel. Éppen nagyban próbáljuk felszámolni együtt a savoyai erődöket, mikor a brandenburgi király jobb létre szenderült így kitört közöttünk az örökösödési háború. XD
Most már csak azt nem tudom, hogy ez a viszály mennyire borítja fel a több száz éves szövetséget. Tehát nagyon verjem -e szét a lengyeleket vagy ne.
most castile örökölte a burgund részt xd
Ha Emperor leszel és öröklöd a burgundokat, akkor szinte gyerekjáték. 😊
Bár most az új ír területekkel azt se tudom már mit kell hozzá foglalni, eddig Meath volt.
Egyébként tegnap kezdtem egyet az angolokkal kíváncsiságból, és az skótok tropára vertek(!), brutális morálja volt a seregeinek, simán leverte a dupla akkora csapataim. A Rózsák bulija elmaradt, mert kaptam egy 5-6-3(!) Lancester porontyot, de 0-0-0 retardált Henrik nem pusztult még ki 74 évesen se amikor abbahagytam.
Bár most az új ír területekkel azt se tudom már mit kell hozzá foglalni, eddig Meath volt.
Egyébként tegnap kezdtem egyet az angolokkal kíváncsiságból, és az skótok tropára vertek(!), brutális morálja volt a seregeinek, simán leverte a dupla akkora csapataim. A Rózsák bulija elmaradt, mert kaptam egy 5-6-3(!) Lancester porontyot, de 0-0-0 retardált Henrik nem pusztult még ki 74 évesen se amikor abbahagytam.
Crimea, go home, you're drunk

az nincs xd
az sokkal nehezebb lett,mivel előbb tengerpart kell,utána a tengerészekre várni kell,közben anglia meg fejlődik
az sokkal nehezebb lett,mivel előbb tengerpart kell,utána a tengerészekre várni kell,közben anglia meg fejlődik
na ez lett csehország

Járőrözni kell. Elég rá egyetlen hadihajó/gálya.
A Hunt Pirates is megteszi, de ha továbbra is fosztogatnak, akkor nem a megfelelő node-ban csinálja.
A Hunt Pirates is megteszi, de ha továbbra is fosztogatnak, akkor nem a megfelelő node-ban csinálja.
Nem lehet valahogy elvenni Tunis kedvét attól, hogy fosztogassa a partvidéket? Nincs valami opció erre, hogy legalább rajtakapjuk őket, valami ellenakció?
Jó most kiküldök pár hajót "hunt pirates" üzemmódba, de az se biztos erre van szükségem. Mert ez ugye a trade node kalózkodását akadályozza.
Jó most kiküldök pár hajót "hunt pirates" üzemmódba, de az se biztos erre van szükségem. Mert ez ugye a trade node kalózkodását akadályozza.
Nem fogalmaztam érthetően, bocsi. Inkább nem is magyarázom, küldök egy képet, hogy mire is gondolok:
western
Na ezekből kéne nekem több, nem pedig csak +5 😄
western
Na ezekből kéne nekem több, nem pedig csak +5 😄
- Gyűjts power projectiont, és ha 50 felett van, mindenből +1-et kapsz,
- bérelj tanácsadókat,
- esetleg national focus...
Vagy ha alapjáraton szar királyokat ad az uralkodóházad, akkor válts dinasztiát 😄
- bérelj tanácsadókat,
- esetleg national focus...
Vagy ha alapjáraton szar királyokat ad az uralkodóházad, akkor válts dinasztiát 😄
Nem mai játékos vagyok, de mivel ez az EU4, mindig tud újat mutatni(bár ez nem egy új dolog, de ez mindegy 😄) Keveset játszottam nem western néppel, de most Bahrattal vagyok. Elkezdtem nyugatiasodni, de csak 5-öt kapok minden pontból havonta. Ezt nagyon keveslem jó lenne 8-9-et kapni, de persze, ha már eggyel több lenne annak is örülnék. Szóval, ezt hogyan lehetne meggyorsítani?
De mostmár egy ideje van olyan, hogy az AI sem csatlakozik védekező háborúba, és az enemy ai direkt ilyenkor támad
I met God. She's black
Védekezőháborúba alapból behív.
De miért hülye az AI? 25 presztízsnek oda...

na sikerűlt az integrálás

pedig az sokszor szokott lenni ritkább a vesztfáliai béke,amiután marad minden ,protestánsok ,katolikusok vegyesen maradnak választók
Én már ilyet kétszer is láttam. Egyszerűen nem ugrottak egymásnak a felek. Lehet nagy volt a fölényed eleve.
Más: Ez a hadsereg kölcsönadással kicsit feldobta a játékot. A bajor AI jól "betrollkodott" vele a velence elleni háborúmban. 😊
Magyarországgal vagyok osztrák területekről a Boszporuszig (azon túl még kicsit) tartom uralmam alatt az egész térséget. Na mondom behúzom most már a velencei területeket. A Franciaországgal helyett cserélt Burgundia egy erős Savoy és még pár állam volt a szövetségese (nagyra hízott Commonwealth a szövim, ami nem vesz részt a harcokban mert előzőleg kikapott, meg Anglia, aki igen).
Szóval elég erősek voltak, hogy ne legyen sétagalopp. Kezdetben az erős nagyra nőtt Bajorország is garantálta Velence függetlenségét, na az már sok lett volna, de aztán visszavonta és garantált mást. Én erre vártam és indítottam meg a támadást. Nem volt meg a döntő fölényem így kivéreztetésre és elhúzásra mentem. Erre egy idő után a bajor elkezd csapatokat odaadni Burgundiának 3 csillagos tábornokkal, amivel el is döntött egy komoly csatát, amiben nyerésre álltam. Aztán megjelent a bajor erősítés és meg is fordult az ütközet. Aztán még küld támogatást is.
Itt suttyomban proxy háborút vív ellenem és tényleg akadályokat görget elém. 😊
Más: Ez a hadsereg kölcsönadással kicsit feldobta a játékot. A bajor AI jól "betrollkodott" vele a velence elleni háborúmban. 😊
Magyarországgal vagyok osztrák területekről a Boszporuszig (azon túl még kicsit) tartom uralmam alatt az egész térséget. Na mondom behúzom most már a velencei területeket. A Franciaországgal helyett cserélt Burgundia egy erős Savoy és még pár állam volt a szövetségese (nagyra hízott Commonwealth a szövim, ami nem vesz részt a harcokban mert előzőleg kikapott, meg Anglia, aki igen).
Szóval elég erősek voltak, hogy ne legyen sétagalopp. Kezdetben az erős nagyra nőtt Bajorország is garantálta Velence függetlenségét, na az már sok lett volna, de aztán visszavonta és garantált mást. Én erre vártam és indítottam meg a támadást. Nem volt meg a döntő fölényem így kivéreztetésre és elhúzásra mentem. Erre egy idő után a bajor elkezd csapatokat odaadni Burgundiának 3 csillagos tábornokkal, amivel el is döntött egy komoly csatát, amiben nyerésre álltam. Aztán megjelent a bajor erősítés és meg is fordult az ütközet. Aztán még küld támogatást is.
Itt suttyomban proxy háborút vív ellenem és tényleg akadályokat görget elém. 😊
Nem tudom, átolvastam már kb az egész fórumot és sehol se írja hogy egy országba két központ is lehetne.
Plusz nem ez az első játékom ezzel a moddal, eddig sose volt ilyen. Szóval lehet hogy bug, vagy csak benéztem valamit, nem nagyon figyeltem Svájcot.
Más, amit eddig még szintén nem láttam, pedig több mint 2 éve játszom már: nem volt vallásháború. Létrejött a Protestáns Liga, majd szépen fel is oszlott 😄 Így ugyan azt kaptam mintha megnyertem volna a háborút, csak harc nélkül. Tudtam hogy erre is van esély ha x évig nem üzen hadat a liga vezetője, de eddig se nálam se másol nem láttam. Érdekes volt 😄
Plusz nem ez az első játékom ezzel a moddal, eddig sose volt ilyen. Szóval lehet hogy bug, vagy csak benéztem valamit, nem nagyon figyeltem Svájcot.
Más, amit eddig még szintén nem láttam, pedig több mint 2 éve játszom már: nem volt vallásháború. Létrejött a Protestáns Liga, majd szépen fel is oszlott 😄 Így ugyan azt kaptam mintha megnyertem volna a háborút, csak harc nélkül. Tudtam hogy erre is van esély ha x évig nem üzen hadat a liga vezetője, de eddig se nálam se másol nem láttam. Érdekes volt 😄
Egy dologhoz van igazi tehetségem: hogy tehetségesnek látsszam.
köszönet ausztriának

már csak meg kell tartani

megkaptam ajándékba magyarországot,ill a winter king eventtel egyből protestáns lettem presztizs veszteség nélkűl xd
Szerintem valami változhatott a vallási központok kiosztásában is, túl sok az eltérés a korábbi szabályokhoz képest. Lehet, hogy ott lesz központ, ahol a legnagyobb a reform desire?
Változtak pl. a HRE-hez való csatlakozás feltételei is, lehet, hogy már számít valamilyen szorzóval a vazallusok developmentje is?
Változtak pl. a HRE-hez való csatlakozás feltételei is, lehet, hogy már számít valamilyen szorzóval a vazallusok developmentje is?
Amióta játszom én ilyet még nem láttam, pedig nem ma kedztem.
Nem costum nation, ha az alapjátékban nincs benne akkor az EVE mod hozz be, az osztrák és magyar területek nagy részére és Prágára kell hozzá core, akkor lehet létrehozni.
Nem costum nation, ha az alapjátékban nincs benne akkor az EVE mod hozz be, az osztrák és magyar területek nagy részére és Prágára kell hozzá core, akkor lehet létrehozni.
Ilyet még én sem láttam, de annyira nem meglepő, hiszen a valóságban is Svájcból indult ki a református irányzat, szerintem ez a két központ csak a történelmiséget erősíti a játékban.
Egyébként ez az Austrian Empire custom nation?😄
Egyébként ez az Austrian Empire custom nation?😄
KÉP
Ilyet látott már valaki? Svájcnak két református központja is van egyszerre. Hogy hogy hozták össze azt nem tudom. Nem elfoglalták, mert mindkét terület alapból az övék, el meg nem veszítették. És persze mindkettő térít is mint a fene...
Utoljára szerkesztette: Malarki, 2016.04.23. 13:29:19
Ilyet látott már valaki? Svájcnak két református központja is van egyszerre. Hogy hogy hozták össze azt nem tudom. Nem elfoglalták, mert mindkét terület alapból az övék, el meg nem veszítették. És persze mindkettő térít is mint a fene...
Utoljára szerkesztette: Malarki, 2016.04.23. 13:29:19
Van még ott egy duplacsavar is, Savoy megörökölte Burgundiát, majd PU-ba került Ausztria alá. 😊 A szemét ugyanígy megörökölte a szegény magyarokat is.
Amúgy a francia PU félig tudatos volt, mert mikor láttam, hogy hogy terjed a Habsburg ház, direkt hagytam őket nálam is, igazából az osztrákokat reméltem behúzni, de így is jó. 😊 Végül 50 évvel később is megvannak még a franciák, van új subject action is, a havi bevételük 10%-ának kifizetésével 20%-kal csökkenthető a liberty desire. Nem kevés, de ezzel sikerült őket 50% liberty desire alá nyomni és így már úgy vívják a harcaimat, mint a kisangyal. 😊
Bizánc vazallizálása meg a legelső tettem volt 1444-ben, de csak akkor annektáltam, mikor a kép készült. 😊 Mostanra már csak Ausztriát hagyja csak riválisnak megtenni, úgyhogy azzal még várok kicsit.
Amúgy a francia PU félig tudatos volt, mert mikor láttam, hogy hogy terjed a Habsburg ház, direkt hagytam őket nálam is, igazából az osztrákokat reméltem behúzni, de így is jó. 😊 Végül 50 évvel később is megvannak még a franciák, van új subject action is, a havi bevételük 10%-ának kifizetésével 20%-kal csökkenthető a liberty desire. Nem kevés, de ezzel sikerült őket 50% liberty desire alá nyomni és így már úgy vívják a harcaimat, mint a kisangyal. 😊
Bizánc vazallizálása meg a legelső tettem volt 1444-ben, de csak akkor annektáltam, mikor a kép készült. 😊 Mostanra már csak Ausztriát hagyja csak riválisnak megtenni, úgyhogy azzal még várok kicsit.
azért bizánc sem rossz 😄
Savoy inherit? 😄 +andalusia
a pu-ért meg a pokolban fogsz égni. <#banplz>#banplz>
Utoljára szerkesztette: sadface, 2016.04.22. 20:13:18
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
a pu-ért meg a pokolban fogsz égni. <#banplz>#banplz>
Utoljára szerkesztette: sadface, 2016.04.22. 20:13:18
I decide when I'm done.
"Hol a hiba a képen" című játékunk következik:
Hol a hiba a képen? 😄
Gyanítom, hogy a seggem hamarosan át lesz nyújtva nekem egy peace-deal alkalmával... 😄
Hol a hiba a képen? 😄
Gyanítom, hogy a seggem hamarosan át lesz nyújtva nekem egy peace-deal alkalmával... 😄
elfoglaltam, vazallusommá tettem, aztán mikor már készültem volna annektálni észrevettem hogy soha nem lesz +190 viszonyom velük a vallási eltérések miatt, így megpróbáltam a force religiont mikor csak 5% volt a liberty desire. (ez a konvertálás után felugrott 55-re, de aztán septiben lement az annektálás így esélyük sem volt fellázadni.)
Nálam pont fordítva történt.
Kasztíliával (illetve már Spanyolország) haladtam, és az Angoloknak üzentem hadat. Portugália velem és az Angolokkal is szövetségben volt, A hadüzenetkor kapásból beszállt Anglia oldalán. Nem igazán értettem, milyen alapon reménykedett, de a seregeim 2/3-a elverte az angolok maradékát (Skócia éppen elvitte az összes északi területét egy külön háborúban), harmada meg különösebb erőfeszítés nélkül laposra verte a teljes portugál haderőt és még meg is köszönte, amikor elcsatoltam az ibériai 7 tartományából kettőt. Két év múlva nekiment marokkónak, az meg elszedett még egyet az összes Afrikain kívül). Úgyhogy saját magát is ki tudja szépen nullázni a gép. Most ott van, hogy 1538-ban hadat üzentem neki, mire jött egy üzenet, hogy megszűnt a történelmi barátság, viszont a háború végére csak Liszabon maradt neki. Viszont a pápa folyamatosan haragszik rám a Tordesillasi szerződés megszegése miatt (most -198 a relations módosítója emiatt). Tudja valaki mit lehet ezzel csinálni? Ha kilövöm a maradék Portugáliát megszűnik a szerződésszegés, vagy a pápai államot kell elfoglalnom hozzá?
Kasztíliával (illetve már Spanyolország) haladtam, és az Angoloknak üzentem hadat. Portugália velem és az Angolokkal is szövetségben volt, A hadüzenetkor kapásból beszállt Anglia oldalán. Nem igazán értettem, milyen alapon reménykedett, de a seregeim 2/3-a elverte az angolok maradékát (Skócia éppen elvitte az összes északi területét egy külön háborúban), harmada meg különösebb erőfeszítés nélkül laposra verte a teljes portugál haderőt és még meg is köszönte, amikor elcsatoltam az ibériai 7 tartományából kettőt. Két év múlva nekiment marokkónak, az meg elszedett még egyet az összes Afrikain kívül). Úgyhogy saját magát is ki tudja szépen nullázni a gép. Most ott van, hogy 1538-ban hadat üzentem neki, mire jött egy üzenet, hogy megszűnt a történelmi barátság, viszont a háború végére csak Liszabon maradt neki. Viszont a pápa folyamatosan haragszik rám a Tordesillasi szerződés megszegése miatt (most -198 a relations módosítója emiatt). Tudja valaki mit lehet ezzel csinálni? Ha kilövöm a maradék Portugáliát megszűnik a szerződésszegés, vagy a pápai államot kell elfoglalnom hozzá?
A csalással egyet értek😊
De amúgy ez pont az a szitu volt,hogy velem akarta megnyeretni a háborúját... A régióban én vagyok a legerősebb,magasan legnagyobb sereg,és kb 5 katonai techhel mindenki előtt.
Az jobban zavar a presztízsnél,higy egy közepes szövetségi erő volt. De úgy elverette magát,hogy így fikarcnyit sem ér,a rivális meg tovább erősödött... Igyekeznék mindenkit a közelemben kicsit megfaragni,a gyengébb szövetségeseket kicsit erősítve területadásokkal,de a fajankók mennek a saját fejük után😊
Így járt... Meg én is😊
De amúgy ez pont az a szitu volt,hogy velem akarta megnyeretni a háborúját... A régióban én vagyok a legerősebb,magasan legnagyobb sereg,és kb 5 katonai techhel mindenki előtt.
Az jobban zavar a presztízsnél,higy egy közepes szövetségi erő volt. De úgy elverette magát,hogy így fikarcnyit sem ér,a rivális meg tovább erősödött... Igyekeznék mindenkit a közelemben kicsit megfaragni,a gyengébb szövetségeseket kicsit erősítve területadásokkal,de a fajankók mennek a saját fejük után😊
Így járt... Meg én is😊
Viccen kívül én az ilyen és ehhez hasonló dolgokat is a "gép csal" kategóriába sorolom. Jellemzően ilyenkor mindig olyan háborúkba hív be, amiket talán még akkor sem lenne esélyetek megnyerni, ha békéből indultok full manpowerrel. Kb. csak az a célja, vagy bontsa a szövetséget, vagy megveresse magát és téged, ergo handicappet csináljon.
Ez hasonló, mint az én korábbi feladványom, csak itt mondjuk látszik, hogy a te kezed vastagon benne volt a dologban. 😄
Force religiont nyomtál rá vagy egyszerűen csak kiszorítottad Rómából és olyan területre volt kénytelen tenni a fővárosát, amit religious center of reformation konvertált át?
Force religiont nyomtál rá vagy egyszerűen csak kiszorítottad Rómából és olyan területre volt kénytelen tenni a fővárosát, amit religious center of reformation konvertált át?
Vedd úgy, hogy a gép esetében automatikus, nálad manuális. Neked rá kell kattolnod a "dissolve alliance" gombra bosszúból. 😄