Europa Universalis IV

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ez nem igaz. Csinálhatsz bármikor mentést ironmanben is. És vissza is tölthetsz,ha voltál olyan előrelátó,hogy csináltál egy backupot a mentésből. Meg lersze kb 1 hónapot mindig vissza tudsz tölteni,mondjuk ha indítasz egy csatát,amit elszámoltál,akkor még van esély visszatérni. Persze az egy hónap nem sok. Én minden leülésemnél azzal kezdek,hogy csinálok egy biztonsági másolatot,hogy ha nagyon elcseszem,akkor csak egy órát kelljen újrajátszani😊
De fontos hadüzenetek előtt játék közben is backupolok.
Lehet ezt csalásnak is nézni,de annyit nem játszok,hogy több száz év kukába menjen egy rossz döntéssel.

A fő témához meg. Ezg nem tudtam,hogy ennyire nerfelik a playert szándékosan. Persze érthető valamilyen szinten,mert egy bot sosem fog tudni úgy gondolkodni,mint egy ember. Vagyis ebben a játékban😊 ettől még dühít😊
jaja ironmanbe eleve hátrányból indul az ember
Na majd megnézem

intel Core i3-3220@3,3 GHz, Asus P8B75-V, 8 GB DDR3, Radeon HD 4890 1 GB

Na majd megnézem

Ez nem így van. De meg tudod nézni a nehézségi beállításoknál is. Ráviszed az egeret a megfelelő opcióra és kiírja, hogy mi mit jelent. Az AI bónuszt kap a manpowerre, AE-re, bevételre, leaderek számára, és kevesebb pontjába kerül a core-sítás, stb.
Utoljára szerkesztette: Lysandus, 2016.05.30. 14:27:05
Úgy tudom az uronman nem szól bele a nehézségbe, csak nem enged biztinsági mentésekkel biztonsági ját3kot játszani, nincs visszatekerés, aminmegtörtént, megtörtént.

Igazad van, de az ironman lényege, hogy nincs egyenlőség az AI és a player között. Nézd meg a beállításoknál. Az AI-nak bónusza van mindenre, az AE-re is.
Komolyan akkora csalódás az ai csalása,hogy hihetetlen. Már sokszor elmondtam,de ez az aggresszív expanzió,amit az ai egyszerűen nem kap meg,több,mint felháborító. Példa. Elfoglalom milántól milánt és navarrát,utóbbit a vazallusomnak. Egyből worrisone. Florance elfoglalja sienát,modenát,ferrarrát,urbinot 15 év alatt,ami alatt képtelenség,hogy nullára csökkenjen az impact,és senkinél nem éri el az 50-es határt,hogy koalíció legyen ellene. Ez már nem is csalódás,hanem kiábrándító. Nem elég,higy alig lehet 3 provinciára való claimet összeszedni,mert annyira nerfelték a fabrikálást,és nem elég,hogy a state rendszerrel lassabban lehet terjeszkedni,ha mindent core-osítani akarsz,de még esélyed se legyen háborút indítani,mert egyből rád ugrik egy koalíció... Ez aztán az egyenlőség ai és player között.......
Képek nem sikerültek... Így csak egyet,úgyis ez a lényeg...
Nyehehe😊 két éven belül jött😊

Szép első 15 év! Maradéktalanul nem vagyok elégedett,minden 85%-os autonómiát kapott,lehet state/core-ra költeni. Most megint nem szeretem az új patch-et:p

És akkor lehet dönteni a továbbiakról. Van egy francia szövetség,akik a spanyolokkal paktáltak le,meg van egy osztrák-angol blokk,ami sokkalta gyengébb. Viszont nem akarom,hogy a francia/spanyol nagyon megerősödjön,már így is elhúztak. De kell az angol terület is a mare nostrumhoz. A osztrákokat épp agyonverik,tehát ők nem sok vizet fognak zavarni egy ideig. Ha most az angolok ellen megyek a franciákkal,akkor rövid távon jó,mert meglesz a full english channel controll,de utána garantált,hogy a gallok hátba támadnak,és erősödnek megint csak. Most kellene megfogni őket,de kasztíliával túl erősek most. Az angolok meg nem feltétlen elegek ellenük. Nem könnyű helyzet😊
De az vicces,hogy hírtelen mindenki velem akar szövetkezni😊
egy habsburgot xd
szabii98
Valószínűleg a von Hohenzollern már nem tér vissza, de ha meghalnak a Pogyebrádok és nincs RM-ed mással, akkor kaphatsz új dinasztiát

I met God. She's black

hát ez ellen nem sokat tehetsz xd
Hát hogy most Pogyebrád nevű uralkodóm van, fajtiszta poroszt akarok megint 😄

hogy értve?
Évek óta külöböző nációbeli urak ülnek a porosz trónon. Van lehetőség ismét honosítani ezt a titulust?

Ez tényleg mázli kérdés. Anno franciákkal nekem is megvolt,de már 10-es kimerültséget is elértem. Szóval el lehet érni,csak az sem mindegy,milyen gyorsan,mert ha nagyon kimerülsz,akkor le sem tudod verni a lázadásokat... És kölcsönt sem akarok nagyon felvenni😊
sadface
Én anno mentem velük egyet és egyből megkaptam az inheritet, akkor csak én voltam hihetetlen mázlista? Még a screent is betoltam ide.. 😄

I decide when I'm done.

Adtam még egy esélyt savoynak,és amilyen mázlim volt,meglett a francia szövi,és burgund házasság is,hab a tortán meg a császárság kb 15 év elteltével,mert az osztrákok belekerültek egy presztízsvesztős csatákkal teli háborúba😊
Már csak az a gondom,hogy 4 év van a burgund utód nagykorúvá válásáig,és ha megindítom a háborút,akkor az rm csak addig tart... És ha addig nem jön az event,akkor buktam😊 bár hamar megkesz a warscore,mert alig van seregük,kikaptak a liege-ért folytatott harcban végül. Úgyhogy eddig szépen halad a dolog,csak még egy kis mázli kell...
Akkor megéri ha a kornál fejlettebb vagy évekkel
Hat savoya nem megérős... 20 indításból 1 esetben nem rivális burgundia,és kb fele-fele barátságosak a franciák. Persze előbbi egy esetben pont a franciák rivalizálnak😊 magyarán a savoyai burgind inheritance esélye kb 0,01%
Maradok Milánnál,csak okosabban fogom csinálom,jobban kell manipulálni európát... És nem itália lesz az elsődleges,hanem a biztonság😊
Nem kell mindenhova mindenféle épület... Én pl nagyon keveset építek mindig. Market place a központokba,néhány templom ahol 0.2 felett ad,meg pár dock a hajóknak... Pl barakkot szerintem sosem húztam még. Workshopot is nagyon ritkán,mert az többnyire nem éri el a 0.2-t sem.

Nekem asszem befellegzett a milán kampányom,ez restart lesz. Franciák lepaktáltak a törökkel,meg a castile-t simán verő aragonokkal. Nekem maradt ausztria-bohemia,ami hát nem éppen vetekszik az előbbiekkel😊 lenygyel-litván darabokban,és amúgy is mindenki utálja ausztriát😊

Asszem a következőben nem mellettük kezdek. Lehet inkább egy savoy emperor indítással próbálkozok francia támogatással,burgund event reménnyel😊

Az a vicc,hogy bizánccal sokkal könnyebb volt. Ott ha megvan az első török elleni győzelem,akkor sima. És mire odaértem európába,már tudtam versenyezni a nagyokkal. Így meg életben maradni,és megtartani az esélyt,hogy terjeszkedni is lehessen...
Pláne ebben az 1.17-ben teljesen mások a szövetségi rendszerek. Még hogy francia-aragon szövetség... Kb mint egy oszmán mamluk😊
Ne már... Az iszonyat mértékű pontot emészt fel... Márpedig a fejlettségi szinttől függ, hogy hány épületet tudok felhúzni egy tartományban.

sadface
Utobbi.

I decide when I'm done.

A tartományok development szinte magától is fejlődik, vagy nekem kell monarch pontokat rááldoznom?

Ebben egyet értek... Pláne egy alapvetően kis országgal hre közelségben... Sajnos mindig van várakozós idő. Ezért könnyebb egy török játék pl,mert ott mindig tudsz másfele menni. Én is alig várom,hogy kitörjek itáliából a balkánra,és lehessen nyugiban terjeszkedni,utána meg kinyílik észak afrika is,és mindig lehet valamerre menni,miközben a többi pihen. Neked brandenburggal majd skandi lesz ilyen,meg ha elmész oroszok felé. Csak ahhoz a lengyeleket kell elintézni😊
De az a legnehezebb is 😄 Köszi mindenkinek a válaszokat!

A improve-on túl ha fel tudsz venni better relations over time diplomata advisort,akkor az is segít gyorsabban csökkenteni az aggresszív terjeszkedés okozta negatív relationöket.
Illentve influence idea csoportban van egy 20%-os ae redukció. Diplomaticban meg a better relation.
De a legjobb okosan ülni a fenekeden,és mindig magas egységszámmal,manpowerrel lenni!
nem lesz az övé ,csak a játék kitölti az ő színére
improve relations a tagokkal ill egy időre nyugiba legyél
Köszönöm a válaszokat , akkor marad lyukasan a térkép , egyébkén a szaúdi fél sziget régóta az enyém de ottani sivatagokkal se tudok mit kezdeni .
sivatagok, magas hegyek, ahol manapság sincs civilizáció, tehát a játékban sem lehet kolonizálni. akkor lesz a tiéd egy ilyen terület ha elfoglalod a körülötte lévőket, de fejleszteni, építkezni rajta azután sem fogsz tudni.
Mik azok a wasteland -ek ?
agressive expansion penalty ellen mit tudok tenni? a legutóbbi háborúmban igen nagy volt, alakult is egy kisebb koalíció ellenem, illetve még alakul is , ijesztő, mivel lehet ezt kivédeni?

haa wastelandra gondolsz.azokat nem lehet elfoglalni
Sziasztok , Újra elkezdtem játszani a játékkal , ép a gyarmatosítást gyakorolnám de a sötét szürke (szárazföldi) részeket nem tudom fel deríteni (afrikában a sivatagos részeket), ez miért lehet ? 1.12 Patch használok , és van conquvistadorom de vele se tudom . Törökkel vagyok és 1757 járunk,a Exploration is van 2 szinten . Tudnátok segíteni mi lehet a gond ?

Vagy ennél a Patch nem is lehet ezeket a területeket használni ?
Utoljára szerkesztette: KOXI22, 2016.05.27. 21:43:10
Változnak az idők 😊 Történetesen "magától megromlott a viszonyunk, mára már majdnem ellenséges. Ja, a csehekkel tart a szövi, elírtam 😊
Utoljára szerkesztette: EM64T, 2016.05.26. 23:10:43

de kell németországhoz sachsen
Akkor nekem a szerencsén múlott, h nem jött létre a Commonwealth, mert nem ilyesmin gonsolkozva rohantam levaz elején Danzigot 😊 A többi hasonló, csak én a teutonokkal kezdtem, aztán pomeránia, csehekkel és szászokkal szövi (utóbi jó 200 éve stabilan tart, sokszor nagy segítség)

legjobb kezdés brandenburgnak(sztem):szövetség csehekkel,saxonyval opciónális,mecklenburggal,házasság ausztriával
csehek és ausztria ne legyen rivális,lengyelek csehekkel és/vagy magyarokkal,meckl pomerániával
lengyel-litván pu lehet,de jobb ha nibcs
játék elején egyből claimet pomerániával és imádkozni h ne legyen erős szövetségese,dánok v a lengyelek,ált east-frizia.oldenburg v verden szokott lenni.de kettőnél több ne legyen
mikor meg van a claim,egyből megtámadni meckl fog jönni,terűletért cserébe,nem baj 10-ből 9szer ugyis visszadja,.pomeránia teljes annektálása épp h belefér,4 neked egy meclen-nek,mikor megvan,egyből claim danzigra,szerencséd van épp a lengyelek útik őket,negvárni mig egyedűl lesz,danzig megvan,commonwealth nem jöhet létre,további tetszés szerint xd

Utoljára szerkesztette: hitman1028, 2016.05.26. 21:07:13
hát nem értem igaz sokadik próbálkozásra,de utolsó brandenburg játék elég simán ment,mert sokat inkább vazallusnak raktam be mint h elfoglaljam,igy kevésbé utáltak
Nálam szerepet játszott ebben, hogy a lázadáshullámban megtizedelődött a seregem, gondolom gyengének látszottam, illetve kaptam a figyrlmeztetést, 100 százalék a liberty dedire, de volt fontosabb dplgom is (skkor még azt hittem).

az a baj ha hre-s vazallusnak adsz hre-s terűletet,visszaadja xd
Egy vazallust kezelni nem olyan nehéz... Csak sok improve,néha egy háborúban adsz neki területet,és nyugiban van,míg annektálod. Nálam sem volt még ebből probléma.

Chris,szerintem mihamarabb western. Mert aztán azt veszed észre,hogy egy kicsike nemzetecske agyonver,mert annyira elhalad,vagy mikor éppen te nyugatiasodsz,és a lázadásokkal vagy elfoglalva.
nálam,mikorr brandenburggal játszottam egyik vazallus se akart elszakadni
Hát azon gondolkoztam többször is, még amikor nem volt ilyen rossz a helyzet, hogy gyors összeszedek egy zsoldos csapatot, átdobom őket Franciaorszagba vagy Oldenburgba, és gyűjtök egy kis warscore-t. Tekintve, hogy több erődöm is van, amivel az ellen éppen akkor bíbelődött, nem tűnt lehetetlennek a terv. Aztán úgy ítéltem meg, kidobott pénz lenne zsoldosokra költeni.

nem értem mit kell ezen annyit gondolkodni
Mostanában már az AI is nyugatosodik agyba-főbe. Moszkvai Nagyfejedelemség, Törökök, Irak. Tabersztán... Idáig azt sem tudtam, hogy létezik Tabersztán. A legendás tabersztáni ideákkal. <#mf1> Kis sunyik.
Utoljára szerkesztette: Lysandus, 2016.05.26. 11:11:31
Ne kötözködj! 😊
A core-olásból látszik, hogy épp háborún vagyok túl, ezek a hinduk nem is olyan békések. De ott vannak a merchantok, szerintem elég szép összeget steerelek Hormuzba.
Egyet nem tudok csak, hogy érdemes lenne-e westernizálódni még.

Ja, és a passzív study technology vmi brutális tech cost buff. Például én Silesiában építettem és tartottam fent állandóan egy 100-as spy networkot és az elmaradottságom miatt -15-20% tech cost bónuszom volt belőle!

Utoljára szerkesztette: Chris, 2016.05.26. 10:31:54

Attól tartok, hogy ha megtetszik neki vmi területem, akkor úgyis minden mindegy, oszmánokkal a hátam mögött meg nem hiszem, hogy bevállalja a háborút. Jó is ez így, hogy nagy a spanyol, legalább nem csak az oszmánokat fogom tudni majd riválisnak jelölni egy kritikus méret fölött. 😊