10049
Europa Universalis IV
  • hitman1028
    nem volt rá ok,h alakuljanak
  • Hungary2016
    Sziasztok! Miért nincsenek nálam koalíciók? 1.15-el játszottam eddig, most 1.17-re frissítettem, de a 100 regisztrált óra játékom alatt egy darab koalíciót sem láttam, régen az 1.10-et toltam (nem hivatalosan) 1000 órán át rengeteget szidtam a játékot, de most valahogy hiányzik. Szóval valamit be kell állítani hozzá, vagy csak az AI szokott le róla?
  • barnetpowa
    Ez igen,gratula!Hogy hoztad össze ezt a Granadát? :O
  • Chris
    Valóban, ma reggel rápillantottam és tényleg nincs gomb sem. Nem tűnt fel, mert nem gondoltam, hogy Kis-Ázsia Európának számít. :D
  • pocoksari
    nem, én azt mondom, hogy a "simán lehetne belőle wc" nem igaz, a hozzászólásod alapján mintha már elkönyvelted volna a győzelmet...én csak igyekszem rávilágítani arra, hogy ezt azért nem kellene, mert közel sem biztos

nem arról van szó, hogy rossz, ha a subjectek coreolják be az eut, hanem arról, hogy nem biztos elég az

meg lehet csinálni, de ahhoz egyszer neki is kell állni...
  • pocoksari
    nekem a csak eu-ban eddig is azt jelentette, hogy csak eu-ban, nem hinném, hogy ezt magyarázni kell :)
    ha rámész egy eu-n kívüli tartományra, akkor nem lesz ott a birodalmi területekhez adás gomb, könnyen ellenőrizhető
  • Chris
    Íme, ez sokkal élvezetesebb, küzdősebb volt, Andalúziába tervezett elő-nyaralás miatt kedvet kaptam egy kis re-reconquistához:

Ausztria, Aragónia brutálisra nőttek, volt úgy, hogy oszmán-francia, ill. aragón-holland-lengyel kombókkal kellett egyszerre küzdenem.
    Nem láttam korábban ilyet, de a játék simán 2-3 egymás utáni eventtel kipucolja akár az 1500-as kincstárat is...
  • Chris
    Tulajdonképpen te most mivel kapcsolatban is érvelsz? Hogy úgysem tudnám megcsinálni, mert úgyis elcseszném? Ez vmi önigazolás-féleség? :D

Lássunk be, elég könnyű megtartani magadnak és core-olni területeket, ha úgy ítéled meg, hogy szükség van rá, illetve 1-1 princet/vassalt beannektálni (influence és influence-admin policyre éppen ezért gyúrtam, ill, hogy be tudjam annektálni a trade centereket birtokló subjecteket). Vagy a -hasamra ütök- játék összdevelopmentjének kb. 1/3-át kitevő Európát rossz ha nem neked kell becoreolni, hanem a subjecteknek? Úgy, hogy subjectektől kapsz bőven force limitet és bevételt?

Nem mellesleg 65 körüli princem volt az 1600-as évek elején, legrosszabb esetben össze lehet hozni 80-at Európa széléig, akiknek elég sok területet lehet adni még Európán túl is, hogy csinálják meg neked.

Ne aggódj, nem kell ezt az érdemeid elvitatásának tekinteni, de meg lehet azt a wc-t simán csinálni egy kis tapasztalattal, csak segge legyen az embernek hozzá...
  • Chris
    Úgy érted a játékban értelmezett "földrajzi Európán" kívül nem lehet? Sok esetben nem árt, ha pontosan fogalmazol, hogy rajtad kívül más is értse. Nem jutottam még ezzel Európán kívül, de sehol nem írja, hogy ne lehetne.
  • pocoksari
    most direkt feltelepítettem a mare nostrumot, továbbra is csak eun belüli területet lehet hozzáadni a birodalomhoz, és nem véletlenül írtam, hogy idővel legyengülnek a vazallok, mert legyengülnek, ami kicsiben jól mutat, hogy az 50 kis segítő gyorsan odafut és lekaszálja az ellenséget az nagyban nem teljesen így működik, az attrition leöli őket, a távolságok miatt a tényleges segítség akadozik, miközben egy egyszerű lázadás is veszélyes, mert soha sincs elég manpowerje, az admin pontjaival meg amúgysem bírja a coreosítást, egyszerűen kimerülnek és akkor az marad ami neked magadnak van...viszont ha te magad nem nőttél elég nagyra és nem vagy elég expanzív, akkor kifutsz az időből és mindjárt nincs wc
    mellékesen megjegyzem nem volt olyan sok saját területed a másolt térképen, azzal a tempóval igencsak kérdéses a wc...
  • pocoksari
    EUn kívül nem tudsz birodalmi területté nyilvánítani tartományt, tehát az eun kívül elengedett vazall nem lesz hre prince, magyarul nem olvad be a döntéssel
    én nem tudom, hogy ez változott-e, de amikor euban játszottam biztosan így volt, Kis-ázsia nagy része is még oda tartozik és a ruszki területek, ott a határ...amiket írtál azok ezen a területen belül vannak, de úgy emlékszem ha ráklikkelsz egy provinciára, akkor ott van egy gomb a hozzáadásra és jelzi, hogy hozzáadható-e
  • Chris
    Ne így csináld, hanem így (bármely tetszőleges nemzettel kb. kötelező kezdés ha hozzáfér):

0. Alliance Ausztriával, magyarokkal, lengyelekkel, meg mindenkivel, aki számít és az oszmánok közelében van
    1. Declare war Bizáncra még az oszmánok előtt, akár cb nélkül is
    2. Konstantinápoly, plusz még vmi leostromlása
    3. Általában eddigre az oszmánok is hadat üzentek nekik, ha nem, akkor megvárni
    4. Vassalization, trombita gomb, profit
  • Chris
    EU-ban? Az mi, vmi láthatatlan lélektani határ? :)
    Harmadszorra is elmondom. De igen, tudsz bárhol HRE princeket létrehozni. Vagy szerinted az alább említett Albánia, Bizánc, Finland és Novgorod alapból a HRE-n belül van?
  • sadface #7747
    Kijátszottam a Ragusai garantálásukkal de ez nevetséges volt.. tech4 én meg az osztrákok nem bírjuk 2x túlerőben agyonverni őket.
  • sadface #7746

Amikor reverse basileust akarsz csinálni és egyszercsak NOPE
  • KOXI22
    Próbálkozok még mindig a PU -val , először sikerült is, tudtam támadni és a PU háborúztam meg is lett volna , persze nem olyan egyszerűen mivel spanyolok nem szálltak be , de meg lett volna csak előtte elkövetem pár hibát . Így vissza töltöttem de azóta sehogy nem tudok Trónt követelni így CB se kapok rá . Meddig tudok trónt követelni ? amíg régens tanács uralkodik illetve ,mikor kínálja fel lehetőség ként a trón követelést .
    Utoljára szerkesztette: KOXI22, 2016.07.23. 16:04:42
  • pocoksari
    ja, neked meg elfelejtettem mondani, térképet másolj, mert ott sokkal jobban látszik minden :)
  • pocoksari
    eu-ban igen, tudsz, eun kívül viszont nem és ugye az egy nagyobb terület...
  • pocoksari
    ne is mond, annyira nehezen szánom rá magam mindig, mert eléggé kidolgozatlannak tűnik...de picit játszom vele mindjárt, viszont uncsi, mert már elég jól állok :)
  • hitman1028
    ki kell küldeni egy diplomatát,h építse a kémhálózatot,ha elérte a 20-at,akkor lehet claimeket tenni

• hitman1028
    mindenképp el kell foglalni
  • Kotomicuki
    Nem koalícióztak rám.
    De Dánia szövetségben/nagyon jóban van a Lengyel-Litván PU-val is: ellenem lépne be, ha azokat megtámadnám - mintha rám rivalizáltak volna ezek ketten és csak a Royal Marriage, meg a mindig megfelelően magasan tartott kapcsolatok tartják még vissza Dániát a velem való szembefordulástól (a Birodalom felé biztos, hogy nem tud terjeszkedni, csak Kelet felé...).
    Viszont én attól félek, hogy nem tudnám megtartani a L-L PU-val (+ Dániával) szemben Danzing-ot - most még - , ha az annyira kell nekik is a Commonwealth-hoz.
  • Chris
    Nem érted. Nem kell "odaférnie", kis logisztikával tudsz bármennyi HRE princet csinálni. Nálam HRE prince lett pl. Albánia, Bizánc, Finnország és Novgorod is. :)
    Senki nem mondta, hogy a nyers erőn múlik, épp ellenkezőleg, a fentiek managelésén, tehát pepecselésen és a monotónia tűrésén. :)
  • Ainz
    Pontosan hogyan ?
  • hitman1028
    Most már másképp kell csinálni
  • Lysandus
    Mi van, meguntad a Stellárist? :-)
  • pocoksari
    lehet, hogy van jópár, de nem mindegyik fér oda, hogy területet kaphasson, sőt, kelet felé elég kevés fér oda, az meg biztosan nem igaz, hogy korlátlanul tudják falni a területet miközben ráadásul idővel legyengülnek...kattintani meg egyszer tudsz az olvasztásra, ez fontos, miközben az összes beolvad
    játsz vele kicsit még és rájössz, hogy nem a nyers erőn múlik, hanem azon, hogy mit mikor hogyan olvasztgatsz be...pár wc már van mögöttem, tehát tapasztalatból mondom nem az erőn múlik...uncsinak mondjuk valóban uncsi

a lényeg a lényeg, hogy a térkép alapján még nagyon nem egyértelmű a wc, persze van rá esély, de nem egyértelmű
  • Ainz
    Rég nem játszottam már, hova lett az opció amivel jogot tudok fabrikálni egy másik tartományra ?
  • Chris
    Ez nem releváns, mivel eleve van jópár HRE princed, akik nem foglalnak diplo relation slotot, viszont boldogan core-olják be neked az összes elfoglalt területet, ill. vég nélkül tudsz újra és újra ilyen HRE princeket gyártani, hogy aztán egyetlen kattintással a tiéd legyen az összes területük...

Bizonytalan időre felfüggesztettem, vagy ha úgy tetszik abbahagytam azt a kampányt. Unalmas és monoton, hogy az idő 95%-át ez a területosztogatós, HRE prince elengedős lassú baszkurálás viszi el. Nem kihívás, még annál is kevésbé szórakoztató, kb. ilyen lehet gyártósor mellett dolgozni.

400-500 körüli AE-m volt mindenkivel, de egy darab koalíció sem mert alakulni, míg Európából a francia, angol, spanyol és portugál mind 1-1 háborúra van a vazallizálástól/elmúlástól, Bizánc HRE hercegként újraéledt és megkapta a Balkánt, Muscovyt megette a lengyel-litván únió, akik nem tudtak commonwealthesedni, mert vki (?!?!) elvitte előlük a teuton/livón területeket, így a litvániát beintegrált és monarcyvá váló lengyelek egy büszke Habsburg királlyal egyetlen kattintás távolságra vannak attól, hogy PU alá kerüljenek. :)

Úgyhogy kezdtem inkább egy Granada játékot, ami sokkal szórakoztatóbb. :)
  • hitman1028
    hát ha ezt mind elfoglalod,garantált a koalició ellened xd
  • sadface #7730
    Én ha lenne esélyem szerintem élnék vele.
  • Kotomicuki
    Az 1500-as évek elején, Moszkvával megtámadom a Livónokat - mellettük Riga és a Német Lovagrend; mellettem: Dánia.
    A 2 nyugati, livón tartományt a dánok foglalják el - a békében is az övék lesz, pedig, nekem jobban kéne - , a többit én. Rigát is beveszem: különbéke -> elfoglalom őket és még fizetnek is egy keveset.
    Már csak a Német Lovagrend áll, 2 tartományát beveszem (nem is hagytak addigra neki többet a lengyelek, akiknek, ebben a háborúban nem osztottak lapot, még szerencsére) és a különbékében az egyiket át is adnák...

Ilyenkor hiba Moszkvával Danzing-ot nem el kérni? (Nyugatiasodáshoz kéne ez, vagy Varsó, vagy még egy, megszerezhetetlen...)
    Vagy várjak még?
    Katonai és politikai tech'-jeim 10-esek - világ-élvonalbeli - , az adminisztratív van lemaradva, az még csak 6-os - sok a core-osítás.
    Minden kisebb államot bekebeleztem a területemen, innen nincsenek is szövetségeseim.
    Kazany még áll, de már belevájtam a karmom, de az Aranyhordától szerzett területeinek hála, még rivalizálhatok vele - de a török szövijével a háta mögött, aki nem tud feljönni hozzá, sem ellenfél (majd, ha lejár a tűzszünetem vele - a többi nomád ellene van)...

Amúgy, Dánia, aki teljesen bekebelezte a Svédeket, az agyamra megy: sorban hívna be az eleve vesztes háborúiba - szembe menni a Birodalommal, akiket még a Lengyel-Litván PU is támogat...
    Lehet, hogy nem csak elutasítanom kéne, hanem nekem is hadat üzennem neki és a pártartományos haverjának - ha már a fél EU ellenük van?
  • pocoksari
    mondjuk meglesném azt az 1600as térképet
  • Ntj
    PU CB: Ugyanabból a dinasztiából származik az uralkodótok, majd bejelented a trónigényed (claim throne) és kapsz egy cb-t.
    Warscore:háborús pontszám
  • hitman1028
    az egy dolog,h átengednek,minél messzebb vannak,annál nehezebb őket beintegrálni
  • KOXI22
    Jó hát annyira nem akarok vallás váltani meg amúgy se csináltam még .

Eddig még nem sikerült trónt örökölnöm , PU-t akarnék . "PU CBvel " ezt hogy tudom elérni , warscore mit takar ? Ausztria van köztünk aki szövi , átjárásom van nála , meg köztünk van még Svájc vagy miláno valamelyik csak ad áthaladást ha meg nem akkor foglalok területet hogy Ausztriával határos legyek , szóval nem kell tengeren szállítanom az egységeket .

Ha meg támadom csak én harcolok vele és a szövetségeseivel vagy az én hűbéresem és szövetségeseim is harcolnak velem együtt ha igen behúzom erős szövetségeseim vannak , spanyol , Ausztriával együtt meg verném őket . Csak most ép háborúban vagyok és magyarok is velem együtt . Ha meg támadom addig tegyem amíg nincs uralkodója ? Vagy az mindegy , és csak az ö területeit támadjam vagy az is jó nekem ha szövetségeit foglalom ?

• Ntj
    A vallásra visszatérve: Franciáknak túl sok területük van ahhoz, hogy időben át tudd mindet téríteni, velük maradni kell katolikusnak.
    Arra, hogy trónt örökölsz nagyon kicsi az esély. Ha PU-t akarsz, akkor támadnod kell a PU CB-vel, bár azért gondold át, hogy megéri-e. 60% warscore-t össze kell gyűjteni, neki is vannak szövetségesei és ha meg is szerzed nagy nehezen lehet, hogy állandóan lázadozni akar, nem is szomszédos országod, mindig tengeren vinni csapatokat kicsit macera, 50 évnek el kell telni mire tudod integrálni és az integrálás is jó pár évtized.
  • KOXI22
    Eddig még nem lázadtak fel , egyszerre 2 vazallusom szokót leni max 3 .

Azért kösz az infókat , segítséget . pretorius07, hitman1028

1. Tudnátok valami infót mondani hogy tudom meg örökölni a másik ország trónját . Magyaroknál az én francia dinasztiám van , próbáltam trónt követelni de nem történt semmi csak mindenkivel romlót a kapcsolatom . Nem csináltam még ilyet szóval nem tudom hogy megy . Az a baj Ausztria a fő szövetségesem és rivalizál magyarokkal és emiatt bontanám a szövetséget velük de remélem valahogy meg öröklöm a trónt . Az a baj meg halt a királyuk és régens tanács uralkodik a magyaroknál és mégse örököltem meg a trónt . Meg kéne őket támadnom ?
  • pretorius07
    Ömmm,akkor nem szóltam semmit:) 1.12-vel sosem játszottam,úgyhogy fogalmam sincs,ott mik vannak:)
    State magok biztos nincsenek,az 1.16-tal jött be.

Admin pontot ne sajnáld magra. Az arra van. Ha nagyon megteted a vazallusokat,akkor azok fellázadnak,ha egy fellázad,akkor a többi is. Plusz saját magggal nagyobb lesz a bevételed,manpowered,force limited.
  • hitman1028
    itt lehet beállitani
    http://imgur.com/a/7pbxu